Αποστολέας Θέμα: Η Ιστορία μέσα από τα χόμπυ μου  (Αναγνώστηκε 2086 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Tokas Dimitrios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η Ιστορία μέσα από τα χόμπυ μου
« στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 06:47:50 πμ »
Αγαπητοί φίλοι,
Ξεκινώντας από το  Σταύρο, τον κύριο Καλφάκη, και το Ζαρκ που στείλανε τα ευχετήρια μηνύματά τους για την Έκθεση  Διοράματος και Στατικών Μοντέλων: "Το έπος του 40-Κατοχή και Αντίσταση" που αναρτήσαμε στο ίδιο site,  από όσους  στείλανε emails και τέλος τους δυο εκπαιδευτικούς συνάδελφους που ζήτησαν να μάθουν πώς στήσαμε αυτή τη δουλειά με τους μαθητές μας, θέλω να σας πω ότι ειλικρινά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύναμη μας δίνετε.
Εγώ προσωπικά ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μοντελισμό όταν ως πιτσιρικάς έφτιαχνα το πρώτο μου συναρμολογούμενο (έτσι όπως φαντάζομαι ξεκίνησαν οι περισσότεροι από εσάς τους μοντελιστές) και αγόρασα το πρώτο κουτί στρατιωτάκια  (τότε δε γνώριζα καν τον όρο μοντέλο και φιγούρες). Κι εκεί έμεινα. Μέχρι τότε από τα χρόνια του γυμνασίου έως σήμερα δεν ασχολήθηκα ξανά ώσπου το χειμώνα που μας πέρασε αποφάσισα να αγοράσω κάτι παρόμοιο για το γιο μου και την κόρη μου. Όταν μπήκα σε ένα μαγαζί μοντελισμού και είδα την ποικιλία από τις φιγούρες και τα μοντέλα και προπαντός την πιστότητα και τη λεπτομέρεια των κιτ και τη διάθεση όλου του κόσμου που ασχολείται με αυτό το θέμα να μιλήσει για το κάθε τι, ανακάλυψα όχι απλά ένα παιχνίδι για τα παιδιά μου, όπως υπολόγιζα, αλλά ένα θησαυρό για τους μαθητές του σχολείου μου.
Αποφάσισα να το δοκιμάσω στην πράξη και να κάνω ότι θα περίμενα να κάνει για μένα ο δάσκαλός μου. Πήρα τα πρώτα υλικά και ξεκινήσαμε με τους μαθητές, δειλά δειλά με την κατασκευή μιας Αθηναϊκής τριήρους (ένα εκπληκτικό μοντέλο της 1/72 το οποίο το δουλεύουμε ακόμα). Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά και για τα παιδιά αλλά και για όλους εμάς τους ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικούς). Η διάθεση των μαθητών να φτιάξουν την ιστορία με τα χέρια τους, η χαρά της δημιουργίας και προπαντός η όρεξή τους να ασχοληθούν με τα γεγονότα και τις ρίζες μας, να συλλέξουν πληροφορίες και να τις αποδώσουν πάνω στο μοντέλο τους ήταν εκπληκτική. (Για παράδειγμα τι εικονιζόταν πάνω στα πανιά ενός τέτοιου πλοίου; Ποιο και πόσο το πλήρωμα και οι οπλίτες του; Ποιο είδος ξύλου και ποια μέταλλα χρησιμοποιούνταν για να φτιαχτεί;)
Το κυριότερο όμως πάνω σε αυτό ήταν ότι όλη την εργασία την έκαναν μόνα τους. Οι τάξεις μας βέβαια είναι ολιγάριθμες και αυτό βοήθησε αρκετά. Για να είμαι όμως κι εγώ ειλικρινής το χάρηκα πραγματικά που «έπαιξα» κι εγώ μαζί τους.
Εξαιρετική βέβαια ήταν και η βοήθεια από το σύλλογο μοντελιστών Πάτρας που όχι απλά μας έδειξε πώς να δουλέψουμε και παρουσίασε στα παιδιά άλλες δουλειές αλλά έβαλε και το χέρι του με εργαλεία (αεριογράφους) και μας στηρίζει με εκθέματα των μελών του την έκθεση που ετοιμάζουμε.
Αυτή τη στιγμή που σας γράφω ξεκινάμε με τους μαθητές μια δουλίτσα για την έκθεση με ένα διόραμα σε κλίμακα 1/72 για το έπος του 40. Για τις φιγούρες επιλέξαμε Ιταλούς, και Ρώσους (μια και δεν υπάρχουν Έλληνες του 40) και προμηθευτήκαμε και κάποια κουτιά από άλλα κιτ για υλικά, σάκκους με άμμο, μουλάρια και υλικά σκαπανέων κλπ.
Όσο για τη βοήθεια που θέλατε να μας προσφέρετε και αναφέρομαι στον κύριο Καλφάκη που μας συγκίνησε με το email που μας έστειλε και η προσφορά του για υλικά είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Αν πραγματικά θα θέλατε να μας βοηθήσετε αυτό είναι με δυο τρόπους. Το ένα είναι με χρώματα για τις ελληνικές και τις ιταλικές στολές και με τεχνητό χιόνι για το ντεκόρ που μας χρειάζονται άμεσα ή οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει το στήσιμο ενός εγαστηρίου των παιδιών.
Ο δεύτερος τρόπος είναι με κάποιο κιτ από πυροβόλο Ορεινού πυροβολικού. Ψάξαμε παντού στην αγορά και δεν έχουμε βρει κάτι.  Μας είπαν ότι υπάρχει κάτι σε γιαπωνέζους που είναι αρκετά κοντινό στα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής.
Και ο τρίτος είναι από γυναίκες που δε βρήκαμε πουθενά για να τις φορτώσουμε κιβώτια (για γυναίκες της Πίνδου) έστω και σε κλίμακα από φιγούρες τραίνων που είναι σχετικά κοντινές.
Όποια συμβουλή έχετε για τις συγκεκριμένες κατασκευές ή το στήσιμο ενός εργαστηρίου είναι καλοδεχούμενη. Σε περίπτωση που θα θέλατε να μας συνδράμετε μπορείτε να το κάνετε στην παρακάτω διεύθυνση:

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του
6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Λουσικών
Λουσικά Αχαΐας Τ.Κ.25200

Σας ευχαριστούμε όλους σας
Τόκας Δημήτριος
Διευθυντής του Σχολείου

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: Η Ιστορία μέσα από τα χόμπυ μου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 07:01:25 πμ »
Απλά τα συγχαρητήρια μου Δάσκαλε!
 ::salut:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::salut::

Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 08:39:42 πμ »
Χιλια μπραβο κυριε Διευθυντα. ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 10:25:30 πμ »
Να άλλος ένας... δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος από ό,τι ο ίδιος λέει δεν κάνει τίποτα και απλά απολαμβάνει τις κρατικές επιχορηγήσεις και την αμέριστη ηθική συμπαράσταση της πολιτείας στο ούτως ή άλλως πανεύκολο αλλά και ανάξιο λόγου έργο του.  ::dontknow::

Ε; Πώς είπατε;

Όχι δηλαδή αλλά για να βλέπουμε ότι υπάρχει και ... η άλλη Ελλάδα, της αξίας και της προσφοράς.
Συγχαρητήρια και καλή δύναμη στις προσπάθειές σας.   ::eusa_clap:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 10:57:58 πμ »
Συγχαρητήρια!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος kap

• Κώστας Καπέλος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα...Ostfront
  • Ψυχή βαθιά!
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 11:01:02 πμ »
Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Ψυχή βαθιά!

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 11:07:07 πμ »
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΕ.  ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Μακάρι τα παιδιά μας να είχαν και άλλους σαν κι εσένα. Τότε, σίγουρα η Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Philippos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 11:17:02 πμ »
Μια εικονα οσο χιλιες λέξεις...
Μονο που εδω εχουμε περισσοτερες απο μία ....και λέξεις που να μπορέσουν να περιγραψουν το μεγεθος της ελπιδας...απλα δεν υπάρχουν!!!
Αγαπητέ κύριε Δημήτρη Τόκα....Σας ευχαριστούμε για την Παιδεία που δίνετε σε αυτα τα παιδιά......
Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε Ελπίδα ............κουραγιο ..........κουράγιο να συνεχίσουμε να παλευουμε με το χθές.....!!!!!!!!

Σας ευχαριστούμε

Σας περιμένουμε στην έκθεση μας

Φιλιππος Φιλιππόπουλος
Μελος ΔΣ IPMS

Αποσυνδεδεμένος Thodoris

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
  • Negative, Ghostrider, the pattern is full
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 08:46:03 μμ »
Χίλια μπράβο και απο εμένα για την πρωτοβουλία και για το θέμα  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 09:17:41 μμ »
Πολλά ΜΠΡΑΒΟ σε σας και τα παιδιά σας Κε Τόκα  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2010, 09:33:26 μμ »
Συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε... ::salut:: ::salut::Είμαι μέλος του συλλόγου της Πάτρας, έχω έντυπο υλικό για να λύσω τυχόν απορίες σας σχετικά με θέματα πού αφορούν στον πόλεμο του 1940. Για πυροβόλα του Ελληνικού Στρατού στην 1/72, αναζητήστε κίτ γαλλικών πυροβόλων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει από όσο ξέρω, και οι φιγούρες μπορούν θαυμάσια να αναπαραστήσουν Έλληνες πυροβολητές. Για χιόνι στα διοράματά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάμφθηνη μαγειρική σόδα, την οποία θα "κοσκινίσετε" με ένα μικρό σουρωτήρι πάνω από τα σημεία που επιθυμείτε. Θα το στερεώσετε έπειτα, ψεκάζοντας από απόσταση 20 εκατοστών με...λάκ για τα μαλλιά! Καλύτερα να το κάνετε εσείς, ωστε να μήν την εισπνεύσουν τα παιδιά. Για δένδρα, αναζητήστε ρίζες από ξεραμμένα φυτά σε γλάστρες. Τινάξτε το πολύ χώμα, κόψτε τα μέρη που απλώνουν πολύ, και έχετε ετοιμο ένα δεντράκι υπό κλίμακα.
 Για Έλληνες στρατιώτες του 1940, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς μετατροπές, Γάλλους Στρατιώτες του Α΄και του Β΄Παγκοσμίου πολέμου! Βασικό χρώμα της στολής είναι το χακί το οποίο είναι ένα καφέ και όχι πράσινο χρώμα. Αναπαρίσταται ικανοποιητικά από το  26 της Χάμπρολ.
 Μπορώ εάν θέλετε, να σας χαρίσω ένα βρετανικό πυροβόλο στην 1/72. Δέν είναι σπουδαίο, ούτε απόλυτα σωστό, αλλά θυμίζει λίγο τα ελληνικά. Ό,τι άλλη απορία έχετε, και μπορώ να την λύσω, στείλτε Π.Μ.  

Αποσυνδεδεμένος Tokas Dimitrios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2010, 08:16:04 πμ »
Αγαπητέ φίλε (Ελιξ-ίριε) αλλά και όλοι εσείς που εκφράσατε το ενδιαφέρον για βοήθεια των παιδιών μας
Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Τόσο εσύ όσο και οποιοσδήποτε φίλος μπορεί να βοηθήσει (Τα μέλη του Δ. Σ. Συλλόγου Μοντελιστών Πάτρας το γνωρίζουν πολύ καλά μετά τη συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη χρονιά κι έχουμε ακόμα, ότι οι πόρτες του σχολείου μας είναι ανοιχτές). Πέρα όμως από την όσο γίνεται πιστότερη κατασκευή  του όποιου διοράματος,  ως σχολείο, ο πρώτος μας σκοπός είναι η διδασκαλία των παιδιών και η εμπειρία του κάθε ένα από εσάς είναι για μας πολύτιμη. Ειλικρινά θα ήτανε πολύ μεγάλη χαρά τόσο εσείς όσο και οποιοσδήποτε φίλος μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις του να επισκεφθεί το σχολείο μας και να δουλέψει  μαζί με τα παιδιά μας. Δυστυχώς οι γνώσεις οι δικές μου πάνω στην κατασκευή μοντέλων, φιγούρων ή διοραμάτων είναι ελάχιστες αν και δεν μπορώ να πω ότι η επαφή μου την προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι με τους μαθητές δεν πρέπει να γίνεται μόνο επίδειξη, αλλά και από ένα σημείο και πέρα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να  δράσουν και να δουλέψουν τα ίδια πάνω στις κατασκευές. (Γι αυτό το λόγο άλλωστε και το καράβι που έχουμε ξεκινήσει αργεί πάρα πολύ στο τελείωμα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες , γιατί πέρα από την αρχική επίδειξη ή τοποθέτηση σκοινιών, το δέσιμο των κόμπων και όλη η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και μάλιστα από ένα ένα από αυτά για να συμμετέχουν στο σύνολό τους.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να συνεργαστούμε απλά επικοινωνήστε με το σχολείο μας ή και μέσω του Συλλόγου Μοντελιστών Πάτρας για να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα της σχολικής μονάδας και σας περιμένουμε να δουλέψετε μαζί μας.
 Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι παράλληλα διδάσκεται και Ιστορία. Υλικά, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο από το παρελθόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εποπτικό μέσο διδασκαλίας. Για να σας δώσω να καταλάβετε ένα Βρετανικο στοιχείο οπλισμού (όπως το πυροβόλο που αναφέρατε), με παράλληλες ελληνικές εικόνες ή έρευνα στο διαδίκτυο ή στη βιβλιογραφία, με εντοπισμό διαφορών και ομοιοτήτων είναι μάθημα για τα παιδιά και ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από τον εκπαιδευτικό. Είναι όμως και χρονοβόρα. (Για παράδειγμα όταν φτιάχναμε τη δική μας τριήρη ξεκινήσαμε από την επίσκεψη σε ταρσανάδες και καρνάγια ξύλινων σκαφών - Στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας - διερευνήσαμε στη βιβλιογραφία για να οριοθετήσουμε χρονολογικά το μοντέλο μας και ανακαλύψαμε ότι ήταν «κατάφρακτη» τριήρη άρα και μεταγενέστερη από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας - για απογοήτευση των μαθητών που προσδοκούσαν το αντίθετο)
Για να συνοψίσουμε και να μη σας κουράσω άλλο, μοντέλα που δε συμπίπτουν ακριβώς με το θέμα και χρειάζονται ίσως κάποια μετατροπή είναι ακόμα πιο χρήσιμα για εμάς γιατί όχι μόνο τα παιδιά θα μάθουν να εντοπίζουν και να εκτιμούν διαφορές και ομοιότητες αλλά και να επεμβαίνουν (μοντελιστικά) για να τις διορθώσουν.
Υπάρχει όμως εξαιρετικά μεγάλη πίεση χρόνου Επικοινωνήστε μαζί μου στο τηλέφωνο 6972358924 ή στο τηλέφωνο του σχολείου 2693061280  ή επισκεφθείτε το σχολείο  μας στα Λουσικά. Αν αποφασίσετε να στείλετε κάτι στα παιδιά η διεύθυνση έχει αναφερθεί παραπάνω θα ήθελα μόνο η αποστολή να είναι επώνυμη για να μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε και αν είναι δυνατό να μας επισκεφθείτε αυτοπροσώπως για μια επαφή με τα παιδιά.
Συγχωρήστε μας για τα χρονικά όρια που θέτουμε, όσο αφορά την έκθεση, το πρόγραμμα όμως που ξεκινάει ελπίζουμε να συνεχιστεί για χρόνια και σας θέλουμε όλους δίπλα μας.
Φυσικά  σας περιμένουμε να εκθέσετε δουλειές σας στην εκδήλωσή μας όπως και κάθε φίλος που το επιθυμεί.

Τόκας Δημήτριος

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

• 1/72
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Chanea-Krete
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2010, 09:27:09 πμ »
Τα θερμά μας συγχαρητήρια σε εσάς αλλά και στους μαθητές σας για την όλη προσπάθειά σας. ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
 ::avgreekflag5pn::
"ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ"

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2010, 09:34:04 πμ »
Κύριε Τόκα,
στην επόμενη έκθεση του συλλόγου της Πάτρα, θα γίνει η 2η  ημερίδα μοντελισμού στην οποία θα συμμετάσχουμε ως IPMS.
στη διάρκεια αυτής μπορώ να κάνω ένα σεμινάριο για κατασκευή βάσεων - διοραμάτων, με απλά υλικά, για τα παιδιά του σχολείου σας  :!:
διάρκεια 2 ωρες περίπου  :wink:
τα υλικά θα τα φέρω εγώ  ::icon_thumright::
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος limo57

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πάτρα
  • Αν ήταν το βιολί πουλί ............. !
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2010, 09:35:06 πμ »
Αγαπητέ Δάσκαλε, Δάσκαλε με την ΟΡΘΗ σημασία της λέξης είναι τιμή για το Σύλλογο μας να είναι αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες που δίνουν ΤΡΟΦΗ ιστορική στα παιδιά μας, που διδάσκουν όμως και αρετές όπως η ΥΠΟΜΟΝΗ , η ΕΠΙΜΟΝΗ, αλλά και τρόπους όπως η Ιστορική ΄Ερευνα, που μαθαίνουν στα παιδιά μας ότι η Ιστορία και τα γεγονότα ή οι εικόνες της είναι <<ζωντανά>> και ότι  μέσα από την κατασκευή ενός <<μικρού..>> μοντέλου μπορείς να την <<δεις.. >>και βασικά να την μάθεις ουσιαστικά. ::salut:: ::salut::
Είναι τιμή μας , η αναφορά σας στην μικρή μας βοήθεια η οποία πιστέψτε με,θα έχει και συνέχεια. Θα επικοινωνήσουμε εντός της επόμενης εβδομάδας για τις λεπτομέρειες της 28ης Οκτωβρίου ,(όπως και τηλεφωνικά έχουμε μιλήσει), επίσης θα έρθουμε σε επαφή με μέλη μας όπως ο Φώτης (ελιξίριος) αλλά και άλλους για να οργανώσουμε μια ομάδα αρωγής για τα παιδιά ,όσον το δυνατό γρηγορότερα.

Με τιμή
Γιάννης Λιμοτυράκης
ΓΓ ΔΣ  του Συλλόγου Φίλων Μοντελισμού Πάτρας

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2010, 02:22:20 μμ »
Kύριε Τόκα, οργανώστε την επόμενη εκδρομή σας στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, όπου τα παιδιά θα δούν "ζωντανά" τα ελληνικά πυροβόλα του 1940, καθώς και οπλισμό και ρουχισμό των στρατιωτών. Επίσης στα Καλάβρυτα, στην κεντρική πλατεία, υπάρχουν πυροβόλα του Ιταλικού στρατού, που αποκτήθηκαν ώς λάφυρα, και χρησιμοποιήθηκαν έπειτα από Ελληνικές δυνάμεις. Επίσης μικρή συλλογή υπάρχει και στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας στον τελευταίο όροφο.

Tags: