Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση αρχάριου για κλίμακες  (Αναγνώστηκε 2612 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stingray

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Pal Fal
  • Βασίλης
Ερώτηση αρχάριου για κλίμακες
« στις: Οκτωβρίου 22, 2010, 04:25:48 μμ »
Καλησπέρα.

Σήμερα πήγα στην έκθεση και έμεινα άφωνος με μερικά από τα διοράματα που είδα. Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω το πρώτο μου διόραμα.
Δεν θέλω να φτιάξω ένα στρατιωτικό θέμα, οπότε δυστυχώς η γκάμα φιγουρών είναι αρκετά περιορισμένη από όσο είδα. Το πρόβλημά μου είναι στις κλίμακες. Όλες οι φιγούρες που βρήκα είναι σε 1/72 κλίμακα, αλλά δεν βρίσκω αυτοκίνητα/οχήματα γενικά στην ίδια κλίμακα. Η ερώτηση είναι: πρέπει να είναι τα πάντα στο διόραμα στην ίδια κλίμακα ή λειτουργεί διαφορετικά για οχήματα/φιγούρες/σπίτια κλπ; Λογικά πρέπει να είναι όλα στην ίδια αλλά δεν πολυβλέπω φως με τις επιλογές που βλέπω. Έχετε κάποια ιδέα;
We'll roll on with our heads held high
Our conscience in the gutter
Our dreams up in the sky

Αποσυνδεδεμένος ROMANOS

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Ελεύθερον το εύψυχον
Απ: Ερώτηση αρχάριου για κλίμακες
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 22, 2010, 05:53:46 μμ »
Στα διοράματα η κλίμακα θα πρέπει να τηρείται, επειδή οι βασικές κλίμακες είναι 1/72, 1/32, καταλαβαίνεις οτι δεν μπορέις να χρησιμοποιείς π.χ. φιγούρες 1/72 (περίπου 23-24 χιλ) κια άρματα ή οχήματα 1/32 ( σχεδόν διπλάσια από τις φιγούρες) ή και το αντίστροφο μικρά οχήματα με μεγάλες φιγούρες.

Πιστεύω οτι πρώτα θα πρέπει να επιλέξεις την κλίμακα και περίοδο ή συγκεκριμένη μάχη με την οποία θα ασχοληθείς στο διόραμα (πχ WWII, Αρδένες, ή Τομπρούκ, κλπ.)

Για καλή πιστότητα καλό είναι να βρείς και πηγές, για τη συγκεκριμένη περίοδο ή μάχη από βιβλία, εγκυκλοπαίδιες, internet, κλπ, κατα αυτό τον τρόπο θα προσεγγίσεις το θέμα σου με ιστορική ακρίβεια. 

Στην Ελληνική αγορά, λογικά πρέπει να βρείς αρκετά πράγματα και σε οχήματα, άρματα και αν ρωτήσεις σίγουρα θα σου δώσουν βοήθεια και ιδέες (παραγγελίες από internet,κλπ).

Για περισσότερη βοήθεια, ψάξε σε παλαιότερες αναρτήσεις του ιστοτόπου, υπάρχουν πολύ καλά άρθρα.

Ελπίζω να βοήθησα.

Αποσυνδεδεμένος ROMANOS

• Scale 1/144
  • *
  • Ελεύθερον το εύψυχον
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 22, 2010, 05:56:33 μμ »
Φίλε συγνώμη, δεν είδα καλά το μύνημά σου (η ηλικία βλέπεις), αοφύ δεν θα ασχοληθείς με στρατιωτικό διόραμα, τότε μην λάβεις υπόψη το μύνημα.

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 22, 2010, 06:11:51 μμ »
Το λογικό είναι κτίρια, οχήματα και άνθρωποι να είναι στην ίδια κλίμακα.
Σε καταστήματα τρένων και σε  κλίμακα 1/87 μπορείς να βρείς πολλά θέματα σε πολιτικές φιγούρες / κτίρια / οχήματα. Εαν ζούσες στην Βρετανία, θα είχες την ευχέρεια επιλογής και σε 2η κλιμακα, την 1/76. Δες www.modelzone.co.uk . Εαν πας σε μεγαλύτερες κλίμακες, οι επιλογές σε οχήματα μειώνονται, ενώ φιγούρες υπάρχουν πολλές (και ενίοτε ακριβές), με την κλίμακα 1/35 να εχει τον πρώτο λόγο. Δες στο forum αναλογες συζητήσεις που έχουμε κάνει.
Πισω στην 1/72, στην ελληνική αγορά υπάρχουν και πολιτικές φιγούρες και κάποια πλαστικά μοντέλα για αυτοκίνητα προπολεμικά και μεταλλικά για αυτοκίνητα μεταπολεμικά και σύγχρονα. Το supermodel εχει πολλά μεταλλικά 72άρια οχήματα. Για κτίρια θα παιδευτείς.

Αποσυνδεδεμένος christos_p

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 22, 2010, 07:32:48 μμ »
Όσο το έχω ψάξει και εγώ, μην φανταστείς και πολύ, ίσως να σε ενδιέφερε η μετατροπή κάποιων στρατιωτικών φιγούρων πχ στην 1/35 σε πολιτικές.

Σε γενικές γραμμές βρίσκεις περίπου την στάση ή τον ρουχισμό που πιστεύεις ότι θα σε εξυπηρετούσε, βάζεις λίγη φαντασία, κοπίδι και στόκο και κάνει ότι μπορείς. Με λίγα χρήματα παίρνεις ένα-δύο κουτιά με φιγούρες και κάνεις την πειραματική σου αρχή. Σε βάθος λίγου χρόνου ίσως έχεις πόδια, χέρια, κεφάλια κτλ που με τον κατάλληλο συνδυασμό και κόψε-ράψε, θα σου αποδώσουν την φιγούρα της αρεσκείας σου. Τώρα όσον αφορά τα οχήματα και τα σχετικά, δεν είμαι ο κατάλληλος.

Αυτή είναι μία δική μου προσέγγιση, σίγουρα όμως υπάρχουν άτομα ποιο έμπειρα από εμένα στο θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stingray

• Scale 1/144
  • *
  • Βασίλης
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 23, 2010, 01:19:17 πμ »
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Θα το ψάξω λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσω να κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ. Αλλιώς θα κάνω τον δρ. Φρανκενσταιν με στρατιωτικές φιγούρες και εκείνο το σωληνάριο epoxy putty που ψάχνω καιρό τώρα project να το χρησιμοποιήσω  :D
Our dreams up in the sky

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Πάτρα

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 23, 2010, 01:29:50 μμ »
Γιατί δεν παραγγέλνεις από το εξωτερικό να ησυχάσεις ?

Αποσυνδεδεμένος Stingray

• Scale 1/144
  • *
  • Βασίλης
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 24, 2010, 11:16:19 πμ »
Γιατί δεν παραγγέλνεις από το εξωτερικό να ησυχάσεις ?

Θα προτιμούσα πρώτα να εξαντλήσω τις επιλογές μου εδώ και μετά να κοιτξω για απ' έξω. Και, συν τοις άλλοις, δεν βρήκα κάποιο κατάστημα να έχει ιδιαίτερη ποικιλία σε πολιτικές φιγούρες, πολύ λιγότερες δε σε κλίμακα μεγαλύτερη της 1:72. Αν μπορείς να μου συστήσεις κάποιο ευχαρίστως θα το έψαχνα όμως!
Our dreams up in the sky

Αποσυνδεδεμένος ogyon

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 26, 2010, 07:32:51 μμ »
εαν θες fantasy, Sci-Fi, historical, cowboys/wild west, pirates theme, υπαρχει πληθορα απο μινιατουρες στην 1/62 (26-32mm). Ετσι εκει μπορεις να διαλεξεις ενα θεμα που να μην ειναι military παρα social life..

για να μην γινει διαφημιση, μπορω να σου στειλω π.μ. με καποια links.  Οσο για την κλιμακα, οτι γραφει η μινιατουρα αφορα εναν ανθρωπο 1.80 υψος.. (π.χ. 28mm = 1.80μ) αρα κανεις την αναλογια..

Αποσυνδεδεμένος iliasbass

• χρόνος... ποτέ δεν είναι αρκετός...
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 26, 2010, 10:43:32 μμ »
στειλε τα links ισως να ενδιαφερουν και αλλους
3% μοντελιστης
97% θαυμαστης των εργων σας...

Αποσυνδεδεμένος ogyon

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 26, 2010, 11:23:25 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Stingray

• Scale 1/144
  • *
  • Βασίλης
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 12:14:00 πμ »
εαν θες fantasy, Sci-Fi, historical, cowboys/wild west, pirates theme, υπαρχει πληθορα απο μινιατουρες στην 1/62 (26-32mm). Ετσι εκει μπορεις να διαλεξεις ενα θεμα που να μην ειναι military παρα social life..

για να μην γινει διαφημιση, μπορω να σου στειλω π.μ. με καποια links.  Οσο για την κλιμακα, οτι γραφει η μινιατουρα αφορα εναν ανθρωπο 1.80 υψος.. (π.χ. 28mm = 1.80μ) αρα κανεις την αναλογια..

Αν δεν σου είναι κόπος στείλε ένα πμ πληζ. Καλό κάνει να έχω μερικά μαγαζιά στα bookmarks.

http://www.reapermini.com/miniatures

Σωστος! Έχει αρκετό πράμα εκ πρώτης όψεως!
Our dreams up in the sky

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 12:26:59 πμ »
Σχετικά με την 1/62 να προσθεσω οτι υπάρχoyν διαθεσιμα σε παραπλήσια κλίμακα 1/64, μεταλλικά πολιτικά αυτοκίνητα εξαιρετικής λεπτομέρειας, κυρίως από την Johnny Lightning.Αλλά με προβληματίζει κάπως η παρατήρηση του stingray οτι δεν βρίσκει πολλά θέματα στην 1/72... Τα preiser που εχει ο Καλφάκης δεν σου κανουν  :?: Οι διάφορες εταιρίες που έχει σε πληθώρα το φάσμα :?: Π.χ. οι 3 κατω δεξια σειρές είναι αγορασμένες από εκεί.
[imgt]http://img242.imageshack.us/img242/4617/getsaeb7.jpg[/imgt]
Τί καριβώς ψάχνεις  :?: Μήπως μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Αποσυνδεδεμένος Stingray

• Scale 1/144
  • *
  • Βασίλης
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 12:31:32 πμ »
Σχετικά με την 1/62 να προσθεσω οτι υπάρχoyν διαθεσιμα σε παραπλήσια κλίμακα 1/64, μεταλλικά πολιτικά αυτοκίνητα εξαιρετικής λεπτομέρειας, κυρίως από την Johnny Lightning.Αλλά με προβληματίζει κάπως η παρατήρηση του stingray οτι δεν βρίσκει πολλά θέματα στην 1/72... Τα preiser που εχει ο Καλφάκης δεν σου κανουν  :?: Οι διάφορες εταιρίες που έχει σε πληθώρα το φάσμα :?: Π.χ. οι 3 κατω δεξια σειρές είναι αγορασμένες από εκεί.
[imgt]http://img242.imageshack.us/img242/4617/getsaeb7.jpg[/imgt]
Τί καριβώς ψάχνεις  :?: Μήπως μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα στην παρούσα φάση, δεν έχω καταλήξει κάπου. Κοιτάω να δω τι επιλογές έχω και όλο και κάτι θα σκεφτώ  ::glossa:: Το πρόβλημα με την 1/72 δεν είναι οι φιγούρες, είναι η έλλειψη μη στρατιωτικών οχημάτων στην κλίμακα αυτή. Αν έβρισκα αυτοκίνητα σε 1/72 θα ήταν όλα πολύ πιο απλά..
Our dreams up in the sky

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 12:32:58 πμ »
Ποιό αυτοκίνητο θέλεις :?: :?:

Αποσυνδεδεμένος Stingray

• Scale 1/144
  • *
  • Βασίλης
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 12:34:37 πμ »
Ποιό αυτοκίνητο θέλεις :?: :?:

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου.. Νομίζω κάτι σε Αμερικάνικο από το 1930 μέχρι το 1970, που είναι και η αγαπημένη μου περίοδος.
Our dreams up in the sky

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 01:02:27 πμ »
 Chevrolet blazer του 70 βγάζει η PJ productions σε ρητίνη. Φορτηγό ford model b δεκαετίας 30 μπορείς να φτιάξεις από πλαστικό κιτ ρώσικου φορτηγού gaz AA. Για την ίδια δεκαετία, Ford V8 ή model b roadster μπορείς να αποκτήσεις μετατρέποντας αντίστοιχο κιτ της wespe που έχει το real models.  Eαν ψαξεις σε μεταλλικά, η kinsmart εχει βγάλει καποια αμερικάνικα οχήματα. Ενδέχεται ο Βαρελάς στην Ηρακλείτου στο κολωνάκι να έχει ακόμα chevrolet του 55 της hongwell (αν και πιστεύω οτι εγώ τις εχω μαζέψει  :mrgreen:)

Ξανασκέψου την 1/87 που έχει τα πάντα.

Αποσυνδεδεμένος Ανθιμος Γκ.

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πατρα
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 02:31:08 μμ »
Φίλε Stingray καλησπέρα.
Ευχή και κατάρα σου δίνω  να μπλέξεις όπως κι εγώ με πολιτικά διοράματα.
Από την εμπειρία μου στο συγκεκριμένο θέμα θα σου πρότεινα να ασχοληθείς με την 1:35 - 1:32.
Δεν είναι εύκολο να βρεις πολιτικά οχήματα ή πολίτες αλλά με λίγη προσπάθεια μπορείς να φτιάξεις.
Στα οχήματα υπάρχει πολλή μεγάλη γκάμα σε μεταλλικά έτοιμα στην 1:32 αλλά και κάποια πλαστικά κιτ όπως παράδειγμα αυτά των Air fix, Arii models κ.α.
Τώρα τελευταία δειλά - δειλά οι εταιρίες βγάζουν κάποια και στην 1:35 αλλά πολύ πρώιμα μοντέλα.
Για τις φιγούρες ο πιο ''απλός'' τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις διάφορα κομμάτια από φιγούρες ώστε να βγάζεις μια
αλλά στη στάση που τη θέλεις και με αρκετό τρίψιμο, στοκάρισμα, πατέντες και άπλετη υπομονή θα έχεις την πολιτική φιγούρα που επιθυμείς!
Τώρα για τα κτήρια θα πρέπει να τα φτιάξεις μόνος σου και μην ανησυχείς εμείς εδώ γύρο θα γυρνάμε να σε βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.
Δες και προηγούμενα θέματα να πάρεις ιδέες!
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16431.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16019.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,15699.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,15174.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,14292.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,15476.0.html
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,14642.0.html
κλπ κλπ κλπ
 ::keep_mod:: κάνει καλό!!!!!!!!!!!
ÁÍ Ï ÄÏÕÑÅÉÏÓ ÉÐÐÏÓ ÇÔÁÍ ÓÔÇÍ 1:35 ÈÁ ÅÉ×ÁÌÅ ÐÁÑÅÉ Ô’ ÁÑ×..ÉÁ ÌÁÓ!!!!!!!!!!!!!

Tags: