Αποστολέας Θέμα: Σωστή πίεση αέρα για κάθε δουλειά  (Αναγνώστηκε 3165 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Σωστή πίεση αέρα για κάθε δουλειά
« στις: Μαρτίου 03, 2011, 11:17:37 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.
Αν και έψαξα στο forum δεν βρήκα κάποιο topic που να αναλύει και να εξηγεί λίγο τα περί πίεσης αέρα στον αερογράφο ανάλογα με την δουλειά που θέλεις να κάνεις.
Οπότε ρωτάω εγώ.  Τι πίεση χρησιμοποιούμε για κάθε μια από τις παρακάτω εργασίες;
1. Ψεκασμός ασταριού enamel (πχ. Humbrol nr 1)
2. Ψεκασμός χρώματος enamel σε μεγάλη επιφάνεια
3. Ψεκασμός ακρυλικού σε μεγάλη επιφάνεια
4. Χρήση λεπτής δέσμης
5. Δημιουργία κουκκίδων
6. Ψεκασμός παρκετίνης
7. Ψεκασμός βερνικιού.

Αν έχω ξεχάσει κάποια εργασία που θέλει ειδική ρύθμιση προσθέστε τι ανάλογα.
Ευχαριστώ
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
Απ: Σωστή πίεση αέρα για κάθε δουλειά
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 04, 2011, 08:23:54 πμ »
Φίλε μου δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες για τα ανωτέρω. Εξαρτονται απο ένα σωρό παραμέτρους:
o το είδος του χρώματος
o τον αερογραφο
o το είδος διαλυτικου που θα χρησιμοποιήσεις
o ...μέχρι και απο τον καιρό!

Παίζοντας μαθαίνεις!

Αυτο που έχω παρατηρησει εγω είναι ότι οι λεπτές δεσμες θέλουν μεγάλη αρραιωση και χαμηλή πίεση, ενώ τα βερνικια σχεδόν καθόλου αρραιωση και ψηλή πίεση.
Φιλικά,
Διονύσης

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 04, 2011, 01:36:25 μμ »
Αν και ο Dio καλύπτει αρκετά την ερωτησή σου, θα απαντήσω με βάση τον κομπρεσέρ που έχω ( το μικρό του Plastimodelismo το οποίο μουγκρίζει και...περπατά) και τον βασικό αερογράφο μου (Harder & Steenbeck evolution) και την μέθοδο  που ακολουθώ. Εννοείται ότι δεν είναι και η απόλυτα σωστή, απλά με βολεύει...

1. Για αστάρια χρησιμοποιώ κυρίως αυτοκινήτων σε δικό τους κάνιστρο δηλαδή. Εάν για κάποιο λόγο βάλω χρώμα και είναι σμάλτο ( μιας και  αυτό θέλεις)  η πίεση στο 1-1,5 bar  είναι υπεραρκετή.
2. Η πίεση στο  1-1,5 bar (ή 10-15 σε P.s.i) Αραιώνεις είτε με  white spirit είτε με δυαλυτικό πολυουρεθάνης ( ενδείκνυται αλλά βρωμά του...θανατά!!!)
3.Το ίδιο με το 2 αλλά στην αραίωση χρησιμοποιείς είτε το δυαλυτικό που δίνει η εταιρία ( συνίσταται στα Gunze) είτε άζαξ ( οτι πρέπει για Ταμίγια)  ή... τίποτα ( εάν μιλάμε για Air Vallejo!)  Στρώσιμο πάστα γίνεται και με πολυουρεθάνη, αλλά είπαμε βρωμάει...
4. Η πίεση χαμηλή και αρκετά αραιωμένο χρώμα. Μιλάμε για 0,5 bar το οποίο θα το πετύχεις μόνο έαν έχεις ένα καλό κομπρεσέρ. Ειδάλλως πίεση στο 1 με πολύ προσοχή στα Overspray  και εάν χρειαστεί και μασκάρισμα.
5. Το ίδιο με το 4. Στο μασκάρισμα ψεκάζεις το αντίθετο. Εάν θέλεις γκρι βούλες σε γαλάζιο πχ ψεκάζεις με γκρι, μασκάρεις εκεί που θέλεις να δείξεις το Motle και στην συνέχεια με γαλάζιο. Πολύ δύσκολο και ενδεχδομένως να κάνει υψηλό Pre shading  το οποίο μπορεί να χαλάσει την  χρωματική εικόνα του μοντέλου.
6. Χωρις αραίωση  και με ψηλή πίεση . Μπορείς να χτυπήσεις και 2 bar.
7.  Χρειάζεται μία κάποια αραίωση, Αλλοι το κάνουν με άζαξ αλλοι με νερό. Η πίεση μπορεί να είναι 1-1,5 bar.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ολοι είναι λάθος και όλοι είναι σωστοί. Απλά  το όλο θέμα έγκειται στο τί βολεύει τον κάθενα μας.

Ελπίζω να βοήθησα
type less model more

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 04, 2011, 02:42:15 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις και βοηθάνε αρκετά.
Όμως το κομπρεσέρ που έχω προς το παρόν (σε 1-2 χρόνια έχει ο Θεός για καλύτερο) είναι το μίνι AS16 του Plastimodelismo και δεν έχει ένδειξη πίεσης.
Χρησιμοποιώ σε σειρά τον μικρό ρυθμιστή πίεσης επίσης του Plastimodelismo.  Οπότε δεν μπορώ να ξέρω πόσα bar ή psi βγάζει ανά πάσα στιγμή.
Συνήθως δεν το πειράζω και ψεκάζω με την μέγιστη που βγάζει το κομπρεσέρ.
Οπότε, εμπειρικά, σε ποιες περιπτώσεις μειώνουμε την πίεση;
Όταν ο αερογράφος αρχίζει να "φτύνει" ή να χτίζει χρώμα;

Εννοείτε ότι προσπαθώ να αραιώσω σωστά τα χρώματα.
Ευχαριστώ και πάλι.

Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 04, 2011, 02:55:46 μμ »
Πάντως εγώ θα σου πρότεινα να έβαζες ένα ρυθμιστή πίεσης στο κομπρεσεράκι σου μόνος σου. Δέν είναι μεγάλο το κόστος. Και δεν είναι απαραίτητο να το πάρεις από κατάστημα με μοντελιστικά είδη. Πήγαινε σε ένα μαγαζί με βιομηχανικά και ζήτα έναν ρυθμιστή πίεσης με φίλτρο νερού 1/8''. Βίδωσε το στο κομπρεσεράκι και τελείωσες.