Αποστολέας Θέμα: Συμβατότητα ακρυλικών χρωμάτων με βελτιωτικά χαλκομανιών  (Αναγνώστηκε 4198 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Κύριοι καλησπέρα! Πρώτη φορά χρησιμοποίησα ακρυλικό χρώμα (GSI λευκό Η1 γκλός) για να βάψω ένα αεροπλάνο μου. Εμεινα αρκετά ευχαριστημένος από το βάψιμο, και πλησιάζει η ώρα να περάσω χαλκομανίες. Καί ερωτώ: Είναι συμβατό το χρώμα αυτό με τα βελτιωτικά χαλκομανιών της Γκούνζε "Μίστερ Σέττερ" και "Μίστερ Σόφτερ"; Δέν θέλω να καταστρέψω το λευκό που με τόσο κόπο έβαψα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων ::eusa_clap:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
To Setter καλυτερα να το αποφυγεις γιατι αφηνει ασπριλες στο μοντελο.Αυτο μπορει να μην ειναι προβλημα οταν εχεις βαψει με λευκο αλλα δειχνει ασχημα πανω σε οποιοδηποτε αλλο χρωμα. Παρε καλυτερα το Micro Set της Microscale. Το Μr Softer ειναι αψογο και δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

• Scale 1/35
  • *
Ευχαριστώ Κρόου ::salut:: Δέν ήθελα να παρεμβάλω κάποιο βερνίκι, κυρίως διότι ήθελα να αποφύγω μελλοντικό κιτρίνισμα του λευκου. ʼλλωστε το χρώμα μου είναι ήδη γκλός.Ευχαριστώ και πάλι καλη συνέχεια σε ότι κάνεις ::icon_thumright:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Κοιτα,τα Gunze δεν ειναι και τα πιο ανθεκτικα χρωματα στο πιασημο,κανουν δαχτυλιες.Οποτε περνα ενα λεπτο χερι gloss ακρυλικο βερνικι και μην φοαβασαι,δεν θα κιτρινησει! :wink:

Αποσυνδεδεμένος Regia Aeronautica

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα-Κρήτη
Προσοχη γιατι απ' οσο θυμαμαι το Setter (η το Softer) εαν μεινει πχ μια σταγονα στην επιφανεια του μοντελου για πολυ ωρα και μετα γινει προσπαθεια αφαιρεσης του ξεβαφει τα παντα και εμφανιζει γυμνο πλαστικο (η ασταρι) :shock:

Επισης το Setter ειναι χρησιμο γιατι κανει την χαλκομανια να κολλαει (απλα θελει μετρο)  ::icon_thumright::

::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Μαλον κατι θυμασαι λαθος...επισης διαβασε το θεμα απο την αρχη σε οτι αφορα το Setter. :roll:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
γεια σας....λοιπον σε πρόσφατη επιδρομή μου στο αεροπλανάκι μου...... τα εκανα μπαχαλο....
λευκο GRUNGE GLOSS .... παρατημενο 1 μηνα στεγνωμενα βερνικια και χρωματα....  βαζω χαλκομανίες..... περναω το MR.HOBBY- Mr. MARK SOFTER..... σήκωσε και το χρωμα...όχι μονο το διπλο βερνίκι που ειχα.
εφτασε στο preshading που ήδη ειχα κανει.
αυτα που εμενα.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Με το softer ή με το setter;

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Καλα ρε παιδια,πως το καταφερνετε αυτο? :roll: Ενταξει,δεν λεω,ειναι λιγο ευαισθητουλια τα Gunze αλλα οχι και ετσι...

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
με το SOFTER..... παναγιωτη...
τι να σου κανω Μητσο.... απλα ειχα συνηθίσει στα σμαλτα που παρε και βαλε....αλλα μετα που προσπαθησα με πολυ μικροτερες ποσοτητες....εμενε σταγονα και όταν πήγαινες ταμποναριστα  να μαζεψεις τα υπολοίματα στο σήκωνε για αρχη το βερνίκι....και μεχρι να στεγνώσε μπαχαλο και το χρωμα.
θα ποσταρω σημερα φωτο στο Χ-32 να το δεις....

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προσοχη γιατι απ' οσο θυμαμαι το Setter (η το Softer) εαν μεινει πχ μια σταγονα στην επιφανεια του μοντελου για πολυ ωρα και μετα γινει προσπαθεια αφαιρεσης του ξεβαφει τα παντα και εμφανιζει γυμνο πλαστικο (η ασταρι) :shock:

Επισης το Setter ειναι χρησιμο γιατι κανει την χαλκομανια να κολλαει (απλα θελει μετρο)  ::icon_thumright::

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
με το SOFTER..... παναγιωτη...
τι να σου κανω Μητσο.... απλα ειχα συνηθίσει στα σμαλτα που παρε και βαλε....αλλα μετα που προσπαθησα με πολυ μικροτερες ποσοτητες....εμενε σταγονα και όταν πήγαινες ταμποναριστα  να μαζεψεις τα υπολοίματα στο σήκωνε για αρχη το βερνίκι....και μεχρι να στεγνώσε μπαχαλο και το χρωμα.
θα ποσταρω σημερα φωτο στο Χ-32 να το δεις....
Α,καταλαβα. Δεν φταιει το Softer.Και σκετο νερο να βαλεις πανω στο Gunze αμα πας να το σκουπισεις θα φυγει το χρωμα!

• Scale 1/48
  • *

Επισης το Setter ειναι χρησιμο γιατι κανει την χαλκομανια να κολλαει (απλα θελει μετρο)  ::icon_thumright::

Spoiler (hover to show)

Τα εχω χρησιμποιησει, απλως δεν θυμαμαι πιο απο τα δυο κανει την ζημια (μου ειχε κανει ζημια και στα alclad :shock: ) ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/35
  • *
Κατά αρχήν να ευχαριστήσω όλους:
Κρόου, Ρέτζια (αν και δεν μου αρέσουν ΚΑΘΟΛΟΥ τα Ιταλικά αεροπλάνα :mrgreen: ::glossa::), Ντάιβ και ΠάνΠάν, που μου απαντήσατε.
Αν λοιπόν κατάλαβα καλά, μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο το Σέττερ.
Δεδομένου μάλιστα, ότι οι χαλκομανίες θα είναι "σπιτίσιες", τυπωμένες με ίνκτζετ πάνω σε λευκό φύλλο της Expert Choice, ίσως να μήν χρησιμοποιήσω τίποτε, πέρα από λίγη ξυλόκολλα μέσα στο νεράκι.
 Τόλμησα να μυρίσω τα δύο υγρά,και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι περιέχουν οινόπνευμα. Ίσως αυτό κάνει την ζημιά τελικώς :(

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Φιλε μου αν πραγματικα δεν θες να το ρισκαρεις περνα ενα βερνικακι το μοντελο σου και βαλε ΜΟΝΟ το Softer. Tις χαλκομανιες που εκτυπωσες της περασες με το ειδικο υγρο της Microscale?

• Scale 1/35
  • *
Δέν τις έχω τυπώσει ακόμη, αλλά λέω να τις ψεκάσω αφού στεγνώσουν τα μελάνια,ένα ελαφρό χέρι γκλός βερνίκι της Χάμπρολ από απόσταση ώστε να φτάνει σχεδόν στεγνό στην χαλκομανία.Το μάικροσκαίηλ δέν νομίζω ότι θα το βρώ στην επαρχία. Στην Αθήνα το βρίσκει κανείς;

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Αν τις ψεκασεις με το βερνικι που λες θα γινουν αρκετα σκληρες και δεν θα μπορουν να ακολουθησουν τις καμπυλες και τις λεπτομεριες του μοντελου. Επισης αν ενοεις το εναμελ βερνικι της Humbrol τοτε σιγουρα θα κιτρινισουν. Το υγρο της Microscale λεγεται Liquid Decal Film και υπαρχει στον Καλφακη και στο GeHobbies.

• Scale 1/35
  • *
Κρόου ευχαριστώ. ::icon_thumright:: Δέν έχω ξαναφτιάξει σπιτίσιες χαλκομανίες, και δέν θα ρισκάρω να τις χαλάσω με το Χάμπρολ. Μάικροσκαίηλ λοιπόν, στο επόμενο ταξειδάκι στο "Τρίγωνο".
Με το Μάικροσκαίηλ μπορώ να ψεκάζω και τις χαλκομανίες που υπάρχει φόβος λόγω παλαιότητος, να γίνουν "σούπα" όταν τις βάλω στο νερό;

• Scale 1/48
  • *
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδική - Καβάλα
  • Πάνος - Pashion for model cars!
Με το Μάικροσκαίηλ μπορώ να ψεκάζω και τις χαλκομανίες που υπάρχει φόβος λόγω παλαιότητος, να γίνουν "σούπα" όταν τις βάλω στο νερό;

Ναί. Εγώ το άπλωσα με μαλακό πινέλο σε καρτέλα χαλκομανιών της Tamiya 15 χρόνων και κράτησαν πάρα πολύ καλά. Το πινέλο με πλούσιο υγρό πάνω και πέρασμα απαλά και γρήγορα 1 μόνο φορά. Δεν ξαναγυρίζουμε πίσω γιατί  :(

Με αερογράφο δεν δοκίμασα αλλά προφανώς κάνει καλύτερη δουλειά. Στεγνώνει αρκετά γρήγορα σε πολύ πολύ λεπτό φιλμ και κάνει όλη την κάρτα μια μεγάλη χαλκομανία. Μετά κοπιδάκι και γύρω γύρω κόψιμο σε κάθε σηματάκι.

Πάντως εγώ έχω χρησιμοποιήσει το mr mark softer πάνω σε σπρέυ tamiya χωρίς να πάθει τίποτα. Σε ένα μοντέλο άφησε άσπρα στίγματα όχι πολλά έντονα στα σημεία που μείναν σταγόνες. Αλλά αυτό μπορεί να προληφθεί με μια μπατονέτα την οποία θα ακουμπήσεις πάνω σε κάθε μεγάλη σταγόνα που θα μείνει στη χαλκομανία. Μόνο πάνω στη σταγόνα για να μη σηκώσω χαλκομανία ή χρώμα.
 Εγώ βγάζω τον αέρα μετά την πρώτη επαφή της χαλκομανίας με το μοντέλο απαλά με βρεγμένο πινέλο και κρατάω την επιφάνεια βρεγμένη μέχρι να πετύχω ακριβώς το σημείο που πρέπει να μπεί. Έτσι και χρόνο τοποθετησης κερδίζω και δεν μένει πολύ softer ώστε να κάνει ασπρίλες.   
Ίσως δεν μοιάζει με σωστή τακτική αλλά με λίγη προσπάθεια πετυχαίνει σε μοντέλα αυτοκινήτων rally με πολλές και  μεγάλες χαλκομανίες.
Tόσα πολλά ωραία μοντέλα... Τόσο τεμπέλης εγώ...

• Scale 1/35
  • *
Νατνα ευχαριστώ και εσένα ::salut::, θα το ψεκάσω με αερογράφο. Το σόφτερ όμως, δέν θα το ρισκάρω, όχι διότι δέν σε πιστεύω, αλλά επειδή το μοντέλο στοίχισε αρκετά σε αναμονή και χρήμα, ενώ το βάψιμο αν και πετυχημένο, ήταν κοπιαστικό. Μπορεί να κάνω κάποιο λάθος :? Θα δοκιμάσω όμως τον τρόπο σου, σε "χαλαρότερη" κατασκευή. ::icon_thumright:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος babi_rg

• Μπάμπης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ανδραβίδα-Θεσ/νικη
  • 117cw phantom phlyers.
Παιδια ουτε το Micro set της microscale ειναι αβλαβες.Φιλε Ελιξ-ιριος μην κανεις το λαθος να το χρησιμοποιησεις χωρις προηγουμενως να βερνικωσεις το μοντελο.Μιλαω γιατι ειμαι παθων.Την πατησα οταν το χρησιμοποιησα σε μοντελο χωρις να εχω περασει βερνικι,βαμενο με το Η308 της Gunze και μου δημιουργησε λεκε ο οποιος λεκες ειχε καποιους τονους πιο ανοιχτο χρωμα απο το βασικο.ΕΓΚΥΡΟΤΑΤΟ αυτο που σου λεω και δοκιμασμενο παλι. :!: :!:

• Scale 1/35
  • *
Mπάμπη ργ, ευχαριστώ και σένα. Το Μάικροσκαίηλ λίκουϊντ ντεκάλ φίλμ δέν θα μπεί στο μοντέλο, αλλά στις τυπωμένες χαλκομανίες πρίν κολληθούν, για να σταθεροποιήσω τα μελάνια, προτού τις βάλω στο νερό, η πληροφορία σου όμως μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον ::salut::

Αποσυνδεδεμένος babi_rg

• Μπάμπης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ανδραβίδα-Θεσ/νικη
  • 117cw phantom phlyers.
Αναφερομουν στο πρωτο σου μηνυμα,αυτο με το αεροπλανακι που εβαψες με λευκο χρωμα και ετοιμαζοσουν να περασεις χαλκομανιες.Αν ψιλοσπάμαρα ζητω συγγνωμη.Παντως...το νου σου! :wink: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::