Αποστολέας Θέμα: Hawk T1A Red Arrows, Italeri 1/48  (Αναγνώστηκε 3745 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
Hawk T1A Red Arrows, Italeri 1/48
« στις: Αυγούστου 28, 2011, 02:16:03 μμ »
Μετά από απουσία 9 μηνών, αρχίζω ξανά αυτή τη φορά από το εξωτερικό.  ::avgreekflag5pn::
Δυστυχώς τα φτιαγμένα μοντέλα μου, η βιτρίνα όπως και το μεγαλύτερο μέρος από το stock μου έχουν μείνει στην Ελλάδα.  ::cry2::

Μαζί μου πήρα μόνο ένα απλό μοντέλο:

... και όλα τα εργαλεία μου:

μιας που ο ¨ξενιτεμός¨ δεν είναι εύκολη υπόθεση και τα χόμπι έρχονται δεύτερα.
Βέβαια σε ένα από τα ταξίδια μου στην Ελλάδα, δεν παρέλειψα να αγοράσω και να πάρω μαζί μου το Mirage 2000 της kinetic! ::mastigoma::

Αρχίζω λοιπόν με το Hawk T1A των Red Arrows της Italeri {Αφού είμαι Ιταλία, ας κάνω ντεμπούτο με ιταλική φίρμα}
Τα κομμάτια έρχονται σε κόκκινο πλαστικό:

Εφιάλτης... Έπρεπε να είχα αγοράσει δύο σπρέι αστάρι Humbrol και να ψέκαζα όλο το κουτί προτού καν αρχίσω να κόβω τα κομμάτια.
Χρησιμοποίησα τον αερογράφο, για το βασικό χρώμα του πιλοτηρίου και αργότερα θα παίξω με πινέλο για τις λεπτομέρειες, wash, dry brushing κτλ
Τα καθίσματα είναι αρκετά καλά για «μαμίσια» και αναπαριστούν αρκετά πειστικά τα Mk-10.

Το κιτ προσφέρει επίσης και υλικό για να κόψεις αντίγραφο του κλειδιού της εξώπορτας σε μορφή υποτιθέμενου photo-etched...

Ίσως αξιοποιηθούν μόνο οι πίνακες οργάνων, διότι οι πλαϊνές κονσόλες υπερκαλύπτουν τις χαλκομανίες με τις οποίες είναι να συνδυαστούν.

Η μόνη ανησυχία μου για την ώρα είναι μήπως φανεί το κόκκινο μέσα από τις άσπρες χαλκομανίες. Αναφέρομαι στις άσπρες λωρίδες της ατράκτου, στο «Royal Air Force» και στο κάθετο.
Γνωρίζει κανείς κάποια τεχνική αντιμετώπισης του φαινομένου;

Θα έχω updates όσον το δυνατόν συχνότερα, εφόσον μου το επιτρέψει η δουλειά. Πολύ το βραδινό βρε παιδί μου... ::planeemoticon::

Αποσυνδεδεμένος labros87

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • 72scale for ever!
Απ: Hawk T1A Red Arrows, Italeri 1/48
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 28, 2011, 02:34:40 μμ »
Ωραιο Θεμα!
Καλη αρχη,περιμενουμε τη συνεχεια! ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 28, 2011, 09:54:41 μμ »
Καλή αρχή με το σκ@τό  :evil: Το ίδιο έφτιαξα και γώ αλλά μαλώσαμε με τις χαλκομανίες και εκπαραθυρώθηκε (είχα κι άλλα ντέρτια)  :mrgreen:
Χωρίς πλάκα,θέλουν πολύ προσοχή.Προτίμησε να τις κάνεις βαφτές αν έχεις την υπομονή  ::salut::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Palanadine

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Παναγιώτης-Δημήτριος Γρηγορίου
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 28, 2011, 10:07:08 μμ »
 Μια λύση είναι να περάσεις τις επίφοβες χαλκομανίες με 1 στρώμα μεσαίο γκρι, και μετά 2-3 λεπτά στρώματα λευκό, ώστε να έχει κάποιο φίλτρο από κάτω.

Αλλιώς μπορείς να κόψεις μάσκες στα όρια των σημάτων αυτών, και είτε να καλύψεις τις περιοχές που θα μπουν (όχι και ιδιαίτερα χρήσιμο μιας και το πλαστικό είναι κόκκινο), ή να ψεκάσεις όπως παραπάνω αλλά πάνω στο α/φος αντί να βάλεις σήματα.

Προσωπικά θα χρησιμοποιούσα και τους 2 τρόπους, τον πρώτο για το Royal Air Force και τον δεύτερο για τις λωρίδες.

ΥΓ: Επειδή παίζει να φεγγίζει το κόκκινο και μέσα από το λευκό των εθνόσημων, κόψε μάσκες και πέρασε τα σημεία που θα μπουν με ανοικτό γκρι.
"We cannot direct the winds, but we can adjust the sails"

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 13, 2012, 01:53:07 μμ »
Καλημέρα σας.
Συνεχίζω λοιπόν με το μοντέλο & θα ήθελα μερικές πληροφορίες για τα χρώματα, γιατί οι οδηγίες της Italeri δε μου φαίνονται αξιόπιστες. Οι ερωτήσεις λοιπόν:

1. Τα σκέλη και οι φωλιές με το 196 της Humbrol  ::arrowred:: FS36492, το οποίο δεν το έχω.
Είναι σωστό το χρώμα :?:
Αντιστοιχία σε Gunze δεν υπάρχει σύμφωνα με το "The Ultimate Model Paint Conversion Chart". Από τα γκρι της Gunze έχω τα: Η306, 307, 308, 311, 317, 324, 334 και 337. Ποιο πιστεύετε πως έρχεται πιο κοντά στη σωστή απόχρωση :?:
Αλλιώς ποιο από αυτά θα λέγατε πως μπορεί να φέρει το σωστό αποτέλεσμα με ξάνοιγμα :?: :?:

2. Δίνει τις ζάντες με Aluminium. Δεν φαίνεται να ειναι σωστό για τους Red Arrows. Σε φωτογραφίες φαίνονται να είναι ίδιο χρώμα με τα σκέλη. Τι λέτε εσείς :?:

Εδώ θα βρείτε μερικές φωτογραφίες για να πάρετε ιδέα:
http://www.airfighters.com/photosearch.php?cra=745
http://www.airfighters.com/photo/90231/L/UK-Air-Force/British-Aerospace-Hawk-T-1/XX264/

Μια λύση είναι να περάσεις τις επίφοβες χαλκομανίες με 1 στρώμα μεσαίο γκρι, και μετά 2-3 λεπτά στρώματα λευκό, ώστε να έχει κάποιο φίλτρο από κάτω.
 ΥΓ: Επειδή παίζει να φεγγίζει το κόκκινο και μέσα από το λευκό των εθνόσημων, κόψε μάσκες και πέρασε τα σημεία που θα μπουν με ανοικτό γκρι.

Χρόνια πριν, όταν είχαν βγει σε χαλκομανίες τα Ελληνικά εθνόσημα, είχα επέμβει με πινέλο και humbrol για να βάψω το σωστό μπλε για τα F-16 blk30. Με τον ίδιο τρόπο είχα κάνει και τα εθνόσημα για τα Aegean hawk.  Σε άσπρο όμως δεν έχω επέμβει ποτέ.
Μπορώ να μασκάρω με masking tape πάνω στην καρτέλα και να ψεκάσω με enamel :?:

Αλλιώς μπορείς να κόψεις μάσκες στα όρια των σημάτων αυτών, και είτε να καλύψεις τις περιοχές που θα μπουν (όχι και ιδιαίτερα χρήσιμο μιας και το πλαστικό είναι κόκκινο), ή να ψεκάσεις όπως παραπάνω αλλά πάνω στο α/φος αντί να βάλεις σήματα.
Προσωπικά θα χρησιμοποιούσα και τους 2 τρόπους, τον πρώτο για το Royal Air Force και τον δεύτερο για τις λωρίδες.

To δεύτερο φοβάμαι με τα μασκαρίσματα πάνω στα Gunze, έχοντας βάψει το κόκκινο & ρυθμίζοντας τις ταινίες για να βαφτούν οι λωρίδες...

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 13, 2012, 02:09:37 μμ »
Για το θέμα των άσπρων decals πάνω στο χρώμα μία αγαρμπη λύση (που σε εμένα όμως δούλεψε) είναι να βάλεις μία αγγελία και να πάρεις από κάπου ένα δεύτερο σετ άσπρων decals τα οποία θα βάλεις πάνω από τα πρώτα. Με τα πρώτα (αν δεν είναι solid άσπρα) θα έχεις αυτή την... γλυκιά αντιφεγγιά του βασικού χρώματος. Θα λειτουργήσουν όμως ως υπόστρωμα για το δεύτερο σετ που θα έρθει και θα κάτσει φωτεινό όπως το θες.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 15, 2012, 09:20:10 μμ »
Καλησπέρα.
Συνεχίζω λοιπόν το μοντέλο έχοντας κλείσει τα δύο μισά και έχοντας αφήσει τα καθίσματα για το τέλος.
Τα τελευταία απεικονίζουν αρκετά καλά τα αληθινά - αναφερόμενος βέβαια σε μη after market καθίσματα - σε συνδυασμό με τις χαλκομανίες και τα ψευτο photo-etched.

Τις τελευταίες εβδομάδες παιδεύομαι με την προετοιμασία των άσπρων χαλκομανιών που ανέφερα παραπάνω.
Αποφάσισα λοιπόν μασκάρω την καρτέλα και να περάσω τις χαλκομανίες με ένα στρώμα ανοικτού ματ γκρι και ύστερα με λευκό gloss. Αυτά βέβαια σε enamels.
Το μασκάρισμα έγινε με μπλε ταινία 3Μ και tamiya masking tape.
Στις επόμενες μέρες θα περαστούν τα χρώματα και θα σας δείξω τα αποτελέσματα.
Για την ώρα δείτε τις χαλκομανίες πριν την εγχείρηση.

Αν αποτύχει το εγχείρημα, το βλέπω το Hawk να γίνεται ένα κατάμαυρο εκπαιδευτικό...

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 16, 2012, 01:39:12 πμ »
......μμμμμμμμμμμμμμ......
Τελικά η χρυσή ζύμη με τις χαλκομανίες δεν πέτυχε....
Πάλι καλά τα όποια στρώματα χρώματος ψεκάστικαν, αφαιρέθηκαν πανεύκολα.
Δοκίμασα λοιπόν τις λευκές χαλκομανίες του κιτ στις εισαγωγές του κινητήρα σε σημείο που είναι βαμένες κόκκινο.
Επιβεβαίωσα πως κάνουν τραγική διαφάνεια και πως επίσης σαν χαλκομανίες είναι σαν πέτσες. Είναι δηλαδή κάπως "σκληρές" & άκαμπτες.

Τώρα ως λύση για το πρόβλημα ο Μανώλης, που δουλεύει στον Καλφάκη στο Γαλάτσι, πρέπει να με έσωσε.
Μου έδωσε frisket film σε Α4. Μιας που είχα σκανάρει τις χαλκομανιές πρωτού τις κόψω, θα μπορέσω με λίγη επεξεργασία να τις τυπώσω στο frisket και μετά να τις κόψω χρησιμοποιώντας αυτές ως μάσκες. Θα το δούμε στο προσεχές μέλλον λοιπόν.

Συνεχίζοντας λοιπόν με το μοντέλο, σταδιακά και πολύ αργά έχω φτάσει σε αυτό το σημείο:

Η καλύπτρα έχει μασκαριστεί αρχικά για τη λευκή λωρίδα.
Ο bob σφουγγαράκης συγκρατεί διάφορα κομμάτια του συστήματος προσγείωσης

Δεν έχω φτιάξει ακόμα το F-16 της kinetic ή το F-14 της Hasekavla, μπορώ όμως να σας πω πως είναι και αυτό το κιτ στοκο-μαγνήτης....
Ατυχήματα πολλά.... ::eusa_wall:: το ίδιο και τα περίεργα του μοντέλου.
Προς γνώση & συμμόρφωση και για να μη πέσει κανείς στην ίδια παγίδα, έχουμε και λέμε: {Βλέπε φωτογραφίες}
1. Οι φωλιές του κυρίως συστήματος όπως και τα εσωτερικά εμπρός & πίσω κομμάτια θα έπρεπε να βαφτούν προτού κολλήσω τα πάνω και κάτω μέρη των πτερύγων. Μετά βρίσκονται πολύ βαθιά για ψέκασμα....
2. Αν και έβαλα τέσσερις μικρές βίδες με blue tack πάνω από τη φωλιά του μπροστινού συστήματος, το βάρος δεν ήταν αρκετό και το μοντέλο σούζαρε. Η λύση ήταν να περάσω μέσα από τις τρύπες των ποδοστηρίων σκάγια τα οποία μετά πότισα με κυανοακρυλική για να μη γίνει το μοντέλο κουδουνίστρα... και εδώ έκανα τη μαλακία να προσπαθώ να περάσω τις σταγόνες μέσα από την τρύπα αντί να περάσω όλο το ακροφύσιο στης κόλλας μέσα. Αυτό προκάλεσε το άσπρισμα της κονσόλας, το οποίο θα διορθωθεί αργότερα.
3. Δεν ξέρω για πιο λόγο, η ιταλεύρι έχει κάνει το μοντέλο πολύ κούφιο. Οι φωλιές δεν είναι οριοθετημένες, κοιτόντας outboard προς τα ακροπτερύγια.
4. Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό των εισαγωγών του κινητήρα. Δεν πρόσεξα πως είναι τελείως κούφιες έτσι ώστε να φαίνεται ακόμα και η κατασκευή του ακροφυσίου... Θα περίμενα ένα bulkhead με αναπαράσταση του fan ή τουλάχιστον να είναι κλειστές όπως αυτές του F-4 της Hasegawa.

Έχω αρκετό πρόβλημα στο μπροστινό σημείο εφαρμογής των φτερών με την άτρακτο, όπου έχω μπλαστρώσει και τρίψει χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την ώρα.
Δοκίμασα και σε μερικά σημεία τον ακρυλικό στόκο οικοδομής... Μαμάει αλλά θέλει ιδιαίτερη φροντίδα.

Ακούω λοιπόν παρατηρήσεις.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 07, 2012, 10:28:30 μμ »
Το μοντέλο περάστηκε με λευκό αστάρι & διορθώθηκαν κάποιες ατέλειες που εμφανίστηκαν.
Τύπωσα ανάποδα τις χαλκομανίες σε frisket film, έκοψα τα κομμάτια και τα τοποθέτησα εκεί που θα μπούνε αργότερα οι χαλκομανίες.
Ψέκασα τη διάφανη πλευρά του frisket με ένα σκούρο χρώμα, έτσι ώστε να μπορέσω να βλέπω πως είναι τοποθετημένα τα κομμάτια στο μοντέλο.

Θα πρέπει να βάψω το μπλε του κάθετου. Γνωρίζει κανείς αν είναι το FS15050  :?:?:

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 10, 2012, 01:41:48 πμ »
Το μπλε πρέπει να είναι το BS381C-110 Roundel Blue. Απ'ότι είδα δεν υπάρχει αντίστοιχο σε FS ενώ προτείνεται ως απόχρωση το X30 της Xtracolor.

http://ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_uk.htm

http://www.e-paint.co.uk/search_colour.asp?cQuery=BS381%20110

Καλή επιτυχία με το μασκάρισμα/βάψιμο και καλή συνέχεια. ::salut::

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 06, 2012, 01:33:15 μμ »
Αν και δεν έχω ποστάρει στο θέμα αυτό για αρκετό καιρό, οι εργασίες συνεχίζονται με αργό ρυθμό.
Το μοντέλο βάφτηκε αρχικά με το χρώμα των οδηγιών, που στη περίπτωση της Gunze είναι το Η327 Thunderbirds Red.
Μεγάλο λάθος... :evil:

Ας είναι καλά το Azax. Το ξέβαψα και το πέρασα ξανά με το Η13 Flat Red ξανοιγμένο ελάχιστα με το Η14 Orange.
To μασκάρισμα με frisket film πήγε σχετικά καλά, αν και δε θα το προτιμήσω ξανά.
Το αποτέλεσμα εξαφάνισε την ανταύγεια του κόκκινου κάτω από της λευκές χαλκομανίες.
Η πρώτη στραβοτιμονιά έγινε στο κάθετο, στο οποίο θα μασκάρω και θα ψεκάσω μπλε για να φύγει το κενό που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Η δεύτερη έγινε με το μασκάρισμα της άσπρης λωρίδας εξωτερικά των εισαγωγών, πριν το "ROYAL AIRFORCE", όπου ακολουθώντας τις οδηγίες έχοντας για σημείο αναφοράς μια θυρίδα, μου βγήκε μακρύτερη του κανονικού.
Το σωστό ήταν να είναι κοντύτερη έτσι ώστε τα υπήρχε μεγαλύτερο κενό μεταξύ του AIRFORCE και του εθνόσημου της ατρακτου.

Έχουν περαστεί ήδη δύο χέρια βερνικιού πάνω από τις χαλκομανίες.
Απολαύστε και θάψτε:

Συγνώμη για τις φωτογραφίες, θα τραβηχτούν καλύτερες με τη λήξη της κατασκευής.  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Νασος

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 06, 2012, 01:59:59 μμ »
Καλησπέρα!!! Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά σου φίλε μου.Μια χαρά βγαίνει.Καλά τελειώματα εύχομαι. ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος bill-larisa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 06, 2012, 02:13:44 μμ »
Πολυ ομορφο βγηκε,,,το κοκκινο χρωμα ειναι φοβερο  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος labros87

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • 72scale for ever!
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 06, 2012, 06:13:24 μμ »
Πολυ ωραιο το βαψιμο! ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
Απ: Hawk T1A Red Arrows, Italeri 1/48 - Τέλος
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 30, 2012, 01:01:36 μμ »
Ολημερίς το έβαφα το βράδυ ξεβαφόταν...
Το γιοφύρι της BAe τελείωσε και δεν ακουμπάω τίποτα...
Λείπει το διαχωριστικό τζάμι μεταξύ των πιλότων. Δεν μπήκε γιατί κούμπωνε σε τελείως λάθος θέση με την καλύπτρα κλειστή.
Wash δεν έγινε.
Θάψτε ελεύθερα.

Αποσυνδεδεμένος mousourgos

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΔΡΑΜΑ
  • Aux Champs-Elysees
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 30, 2012, 06:15:09 μμ »
Αν και δεν προτιμω τα πεντακαθαρα αεροπλανα μια χαρα το βρισκω. Συγχαρητηρια.
Fly On Your Way Like An Eagle

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 30, 2012, 06:32:27 μμ »
Πολύ όμορφο το μοντέλο! Τελικά στο κάθετο σταθερό ποιο μπλέ χρησιμοποίησες;

Anytime Baby....!!

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 30, 2012, 06:50:51 μμ »
Ευχαριστώ μουσουργέ & Spook!
Spook τελικά το BS381C-110 Roundel Blue, που σε αντιστοιχία είναι το Humbrol 25 & Gunze H35, δεν είχε καμία σχέση με το μπλε των χαλκομανιών.
Έτσι χρησιμοποίησα το Η5 βάζοντας σταγόνες από το Η25 μέχρι να έρθει στην απόχρωση που μου ταίριαζε οπτικά. 

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 31, 2012, 10:09:29 μμ »
Πολυ ωραιο το βαψιμο! ::salut:: ::salut::

Πολυ ομορφο βγηκε,,,το κοκκινο χρωμα ειναι φοβερο  ::salut::

Έστω και καθυστερημένα, σας ευχαριστώ πολύ!

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 01, 2012, 07:32:44 πμ »
Πάρα πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά,μπράβο σου.
 ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

• Phil G. Agnew
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • vivere pericolosamente
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 18, 2018, 05:47:56 μμ »
πολυ ωραια δουλεια φιλε! θελω καιρο να φτιαξω ενα ιδιο κι εγω!

Tags: hawk t1a red arrows