Χαιρετώ την πλέον δημοφιλή ελληνική "μοντελιστικη" κοινότητα του διαδικτύου!
Παρακολουθώ από καιρό την ιστοσελίδα και προσπαθώ να ενημερώνομαι τακτικά πάνω στα θέματα που αναρτούνται σε καθημερινή βάση. Mπορώ να πω πως είμαι εντυπωσιασμένος από την πληθώρα των κατασκευών, αλλα και το βάθος των γνώσεων αρκετών μελών που συμμετέχουν από την ίδρυση του club.
Οφείλω να απονείμω τα συγχαρητήρια σε όλους όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με το μοναδικό αυτό hobby και συνδράμουν με τις κατασκευές τους στην ιστοσελίδα, αλλα συνάμα και σε όσους διδάσκουν αλλα και διδάσκονται από το αντικείμενο, καθώς πιστεύω, όπως κι αρκετοί από εσάς, πως πολύ σπανια αποκτά κανεις τόσο πολυεπίπεδες γνώσεις σε άλλες δραστηριότητες του ελευθερου χρόνου όσο στο μοντελισμό.
Είτε είναι η αναζήτηση της ακριβειας και της πιστότητας σε κάθε απόπειρα, είτε η απλή χαρά της όλης εμπειρίας της κατασκευής, το ταξίδι στην Ιθάκη μέχρι την ολοκλήρωση του κάθε μοντέλου είναι αυτό που μας στοιχειώνει κάθε φορα που καθόμαστε να δουλέψουμε στο μοντελιστικό πάγκο.
Ίσως να είναι αυτό το hobby που ωθεί σε μεγάλο βαθμό αρκετούς από εμάς να μελετούμε τόσο εμπεριστατωμένα την ιστορία και τις επιστημονικές και τεχνολογικές πτυχές της.
Ζω κι εργάζομαι στο Λονδίνο από το 2002 και η αλήθεια είναι πως μου έχει λείψει πολύ η ενασχόληση με το αντικείμενο, καθώς στα μαθητικά μου χρονια είχα ασχοληθεί αρκετά με το μοντελισμό, αλλα μόλις ξεκίνησα τις μακρόχρονες σπουδές στο πανεπιστήμιο σταμάτησα να ασχολούμαι λόγω έλλειψης χρόνου.
Είχα όμως την ευκαρία να επισκεφτώ όλα αυτά τα χρονια αρκετά και σημαντικά μουσεία πολεμικής ιστορίας, τεχνολογίας, κι επιστημών, να μελετήσω αρκετή βιβλιογραφία τόσο με θέμα την ιστορία αλλα και το μοντελισμό, να επισκεφτώ εκθέσεις και διαγωνισμούς και γενικώς να κάνω ότι μπορώ για να κρατήσω το μικρόβιο ζωντανό μέσα μου. Δυστυχώς, οι ρυθμοί στην πρωτεύουσα της Αγγλίας είναι συχνά εξοντωτικοί σε βαθμό που ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα και τις λιγοστές αργίες κι έτσι η ενασχόληση με το hobby είναι περιορισμένη. Πάντα όμως πολύτιμη κι ευχάριστη.
Διαχρονικά αγαπημένο μου θέμα, από τότε που ανακάλυψα ξανά την ιστορία παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές, ο A' Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς και οι χρονικοί περίοδοι με τις πολεμικές συρράξεις γύρω από αυτόν, όπως ο Σινοϊαπωνικός πόλεμος, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Εκστρατεία κ.α. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για τα πιο παραμελημένα, αλλα και λιγότερο αναπτυσσόμενα θέματα από τους κατασκευαστές, σε σύγκριση με την πληθώρα μοντελιστικου υλικού για τις άλλες ιστορικές περιόδους, αλλα με τους λιγοστούς ακολουθους να είναι συνήθως φανατικοί οπαδοί. Ιδιαιτερα δύσκολη δε η εύρεση εκτενούς βιβλιογραφίας που συχνά περιορίζει τη θεματολογία των κατασκευών.
Δεν θα ξεχάσω ποτε τις αναμνήσεις που έχω από μικρός από το όμορφο κατάστημα του συγχωρεμένου Μπενβενίστε Ιακώβ, στη Στοά Χρυσικοπούλου στη Θεσσαλονίκη όπου οι εκπληκτικές φιγούρες στη βιτρίνα του με είχαν συνεπάρει στα μαθητικά μου χρονια. Εκείνες οι φιγούρες από τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμη με στοιχειώνουν κι αυτές είναι η αιτια που λάτρεψα από την αρχή τη θεματολογία αυτής της περιόδου.
Την παρούσα περίοδο μελετώ διεξοδικά την ιστορία και την τεχνολογία των γερμανικών αεροπλοίων των αρχών του 20ου αιώνα. Γνωρίζω πως υπάρχουν κιτ, τα οποια όμως είναι πολύ λίγα σε αριθμό και ορισμένες εταιρίες που είχαν στους καταλόγους τους τέτοια μοντέλα έχουν πάψει να είναι ενεργές στο χώρο, όπως πχ η Hippo Models από την Τσεχία με το LZ41 σε κλίμακα 1:144. Το L10 της Skytrex από τη σειρά Red Eagle στην ίδια κλίμακα είναι μεν διαθέσιμο, αλλα η τιμή του όπως κι αυτή του μοντέλου της Hippo είναι κάπως απαγορευτική για μια πρώτη απόπειρα σε αυτού του είδους τις κατασκευές.
Αντίστοιχα, έχω καταφέρει να εντοπίσω σωρεία τέτοιων μοντέλων σε κιτ χαρτομοντελισμου κι εδώ ακριβώς θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα, που κυρίως απευθύνεται στους διαχειριστές του modelclub, κι αυτό είναι αν θα μπορούσα να μοιραστώ μια τέτοια κατασκευή μαζί σας. Πιο συγκεκριμένα, έχω προμηθευτεί το LZ10 Schwaben από την πολιτική αεροπορία και το σπανιότερο LZ45 (L13) του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, από την Schreiber-Bogen στην κλίμακα 1:200. Θα μπορούσε μια τέτοια κατασκευή να συμπεριληφθεί στην κατηγορια της Πολιτικής Αεροπορίας των αεροσκαφών του A' ΠΠ ή μήπως το όλο θέμα εκπίπτει εντελώς από κάθε κατηγορια λόγω του υλικού κατασκευής;
Να με συγχωρείτε αν σας κούρασα με ένα τόσο μακροσκελή χαιρετισμό. Ο ενθουσιασμός βλέπετε...
Αναμένω τις απαντήσεις και τις οποιες συμβουλές σας επί του θέματος.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία εκ των προτερων.
Φιλικά,
Antiquarian