Γεια χαρά.
Μετά από αρκετά χρόνια (~10) και με εξαίρεση 4-5 πολιτικά αεροσκάφη για συγκεκριμένο σκοπό, κατάφερα να στήσω και πάλι ένα hobby room και να ασχοληθώ με το όμορφο hobby.
Το 1ο αεροσκάφος που αγόρασα ήταν το Revell 1/48, Sabre MK6, το οποίο ανταποκρινόταν στην κλίμακα και τον "χώρο" που κινούμαι (μαχητικά 1/48 με μικρές εξαιρέσεις).
Ο σκοπός ήταν βασικά να πειραματιστώ στο τι θυμάμαι, τι δουλεύει καλά και τι θέλει αλλαγές.
Σκόπευα να δημοσιεύσω και φωτό αλλά τελικά το μοντέλο αχρηστεύτηκε από την αγαπημένη μου (μέχρι προχθές

) γάτα, που με μοναδικό τρόπο κατάφερε όταν έλειψα για λίγο, να το λούσει με βελτιωτικό χαλκομανιών και διαλυτικό, φέρνοντας το σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη (για πειραματικό μοντέλο).
Θέλω λοιπόν να σταθώ στο τι δεν πήγε καλά πριν την καταστροφή και να ζητήσω την γνώμη σας για λίγα πράγματα, ώστε το "restart" που γράφω στο θέμα, να γίνει πιο εποικοδομητικά

Όσοι έχετε διάθεση να σχολιάσετε και να πείτε την γνώμη - συμβουλή σας, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.
Να επισημάνω ότι έκανα κάποια search στο forum και πράγματι βοηθήθηκα ήδη πολύ. Από το αποτέλεσμα κατάλαβα ότι δεν έφτασε, ίσως λόγω μη καλού ψαξίματος.
Οι βασικές απορίες μου είναι πάνω σε υλικά και όχι σε τεχνικές τόσο πολύ (προς το παρόν).
Προσπερνάω την κόλληση και στοκάρισμα του μοντέλου και προχωράω στο βάψιμο.
1. Έκανα preshading (για πρώτη φορά στην ζωή μου) το οποίο καλύφθηκε πλήρως από τα (σκούρα) χρώματα και ήταν σαν να μην το έκανα. Υποθέτω ότι κάτι δεν έκανα σωστά. Αν υπάρχει κάποιο link με οδηγίες της τεχνικής θα ήθελα πολύ να το διαβάσω

2. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα ήταν enamel της Revell, τα οποία απέδωσαν ικανοποιητικά, όπως και οι προσθήκες φθοράς με πιο ανοιχτό & σκούρο.
Η απορία μου σε αυτό το ζήτημα: Ποιό χρώμα ψεκάζετε πρώτο; Το σκούρο ή το ανοιχτό ή δεν έχει σημασία; Παρατήρησα (ίσως και λάθος) ότι ψεκάζοντας το ανοιχτόχρωμο χρώμα τελευταίο, είχα πιο καλό αποτέλεσμα στο σβήσιμο. Είναι ιδέα μου; Συνήθισα και έβαφα πιο καλά ή όντως ισχύει;
Wash. Πιο παλιά, έκανα το wash πριν το βερνίκι. Διαβάζοντας εδώ άλλαξα γνώμη και είπα να το κάνω πάνω από το βερνίκι αλλά πριν τις χαλκομανίες γιατί φοβόμουν μην τις καταστρέψω (άσχετα αν τελικά φρόντισε το τετράποδο

)
Στην συνέχεια άρχισα με τις χαλκομανίες.
Τα παίρνω όλα μαζί γιατί το βασικότερό μου πρόβλημα ήταν το βερνίκι.
3. Βερνίκι λοιπόν: Χρησιμοποίησα το παρακάτω:

το οποίο αραίωσα με λίγο νερό.
Έστρωσε πάρα πολύ καλά στο μοντέλο, αλλά:
Με το wash & το βελτιωτικό χαλκομανιών έφευγε, κάνοντας τα πράγματα δύσκολα. Είδα στο αντίστοιχο thread "
τι βερνίκια χρησιμοποιείτε και γιατί" ότι κάποιος φίλος χρησιμοποίησε το παρακάτω αντίστοιχο (σε κίτρινο μπουκάλι).

Η ερώτησή μου δεν είναι βασικά τι βερνίκι τελικά να χρησιμοποιήσω (8 σελίδες έχουν ήδη γραφτεί) αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο wash και στις χαλκομανίες όσοι χρησιμοποιείτε ακρυλικά βερνίκια και αν ναι ποια μπορεί να είναι η λύση. Μήπως δεν έπρεπε να το αραιώσω με νερό (όπως γράφει η συσκευασία) αλλά με κάτι άλλο (πχ azax;)
Επισημαίνω ότι το άφησα να στεγνώσει 3 μέρες...
4. Και πάμε στο wash.
Αγόρασα για wash το πρώτο μαύρο λάδι νερού που βρέθηκε μπροστά μου. Δεν ήξερα ούτε ποιο να επιλέξω, ούτε πόσο να το αραιώσω. Το search μου μάλλον δεν απέδωσε και ίσως μια επισήμανση από τους πιο κατιρτισμένους να βοηθούσε.
5. Κλείνω με τις χαλκομανίες. Χρησιμοποίησα ένα decalfix της Humbrol που είχα stock (το ήπιε πλέον το μοντέλο και το χαλί....

) το οποίο δεν έκανε κατά την άποψή μου καλή δουλειά (αν το χρησιμοποίησα σωστά). Πιο παλιά χρησιμοποιούσα αυτό:

από το οποίο ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Ξέρετε αν το προμηθεύει κάποιος στην Ελλάδα ή αν υπάρχει κάτι πιο καλό; (και ένα Link του forum με συζήτηση στο θέμα ίσως αρκεί)
Προς το παρόν αυτές είναι οι (πολλές και μπερδεμένες) απορίες μου...
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
-=Manwlo=-