Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με spray Humbrol  (Αναγνώστηκε 3095 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GIOMEF

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΜΕ ΛΕΝΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ
Πρόβλημα με spray Humbrol
« στις: Απριλίου 16, 2010, 09:30:53 πμ »
Ψεκασα εχθες ματ σπευ της hambrol πανω σε ακρυλικο κοκκινο......και το αποτελεσμα ηταν καταστροφικο.Το ελιωσε το χρωμα το κοκκινο...μηπως ξερετε γιατι????
Το εχω παρατηρησει και σε παλια αποπειρα που ειχα κανει.....με αλλο μπουκαλι ματ(αρα δεν ειναι χαλασμενο το εν λογο σπρευ)
THANKS FOR ALL "GIO"

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΣΠΡΕΥ HAMBROL
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 16, 2010, 09:38:24 πμ »
 ::salut::
Καλημέρα!
Αν σου έκανε κάτι σαν και αυτό:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,14333.30.html
Τότε το πρόβλημα είναι χημικό:
Αντέδρασε το αστάρι με το χρώμα (διάβασε και τις απαντήσεις στο thread) και με μια ποιο αναλυτική έρευνα (επιστράτευσα τον πατέρα μου που είναι χημικός) κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το πρόβλημα έγκειται στο προωθητικό αέριο - καταλύτη που χρησιμοποιεί η Humbrol (ισοπροπυ - κάτι).
Πρέπει να αλλάξεις ένα από τα δύο...

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 16, 2010, 09:52:13 πμ »
ναι, έχει να κάνει με το διαλυτικό και το προωθητικό

άλλο τα χρώματα στο τενεκεδάκι και άλλο αυτά σε σπρευ

Αποσυνδεδεμένος GIOMEF

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 16, 2010, 11:02:18 πμ »
Ασταρι παντως δε ειχα περασει....ακρυλικο το ενα ακρυλικο και το αλλο ::dontknow:: ::dontknow::
THANKS FOR ALL "GIO"

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 16, 2010, 11:07:52 πμ »
 :shock:
χμμμ... το κόκκινο ήταν Humbrol?? σε σπρέι και αυτό???

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 16, 2010, 11:08:07 πμ »
Ασταρι παντως δε ειχα περασει....ακρυλικο το ενα ακρυλικο και το αλλο ::dontknow:: ::dontknow::

το διαλυτικό είναι διαφορετικό - πολυουρεθάνης νομίζω -  για να διατηρείται η δυνατότητα ψεκασμού

σκέψου όμως και την ...καλή πλευρά της ανακάλυψης  :lol: :lol: :lol:

να τα χρησιμοποιείς με τον κατάλληλο τρόπο, για να κάνεις ...τσιπινγκ στο από κάτω χρώμα - δεν κάνω πλάκα

Αποσυνδεδεμένος GIOMEF

• Scale 1/35
  • *
Απ: Πρόβλημα με spray Humbrol
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 16, 2010, 11:52:26 πμ »
:shock:
χμμμ... το κόκκινο ήταν Humbrol?? σε σπρέι και αυτό???

Ακριβως φιλε....

το διαλυτικό είναι διαφορετικό - πολυουρεθάνης νομίζω -  για να διατηρείται η δυνατότητα ψεκασμού

σκέψου όμως και την ...καλή πλευρά της ανακάλυψης  :lol: :lol: :lol:

να τα χρησιμοποιείς με τον κατάλληλο τρόπο, για να κάνεις ...τσιπινγκ στο από κάτω χρώμα - δεν κάνω πλάκα

Σωστοοοοςςςςς........ ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
Επισης κατι που θυμηθηκα τωρα....αν ψεκασετε σπρευ ματ σεΔΙΑΦΑΝΟ κομματι ....σε ενα μπαρμπριζ ενος μοντελου δειτε τι γινεταιΤΟ ΚΑΙΕΙ :evil: :evil: :evil:
THANKS FOR ALL "GIO"

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 16, 2010, 11:58:00 πμ »
είναι το γαμ...ο το διαλυτικό- καταλύτης της!!!
Και το έχουν αλλάξει πρόσφατα γιατί και εμένα τα προβλήματα τα κάνει με πρόσφατα αγορασμένα σπρεί (ακόμη και στο αστάρι)...
Όντως για το τσίπινγκ είναι καλό!!!

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 16, 2010, 12:11:35 μμ »
Εγώ με τα σπρεϋ της Humbrol έχω πάθει τα εξής:

Το ακρυλικό ματ σπάει και ξεφλουδίζει όλα τα έναμελ χρώματα αλλά και κομμάτια που είναι περασμένα με longshine παρκετίνη. Τα διαφανή κομμάτια τα θολώνει αλλά δεν τα καταστρέφει

Το έναμελ ματ (Νο49) καταστρέφει διαφανή κομμάτια, αλλά δεν επηρεάζει τα χρώματα.

Επίσης το έναμελ σε μεγάλη ποσότητα κιτρινίζει τα χρώματα, ενώ το ακρυλικό ασπρίζει.

Το ακρυλικό "ανοίγει" το χρώμα στα αυτοκόλλητα, όπως και το έναμελ.

Το έναμελ μπορέις να το αραιώσεις άμα το ψεκάσεις και σου κάνει φυσαλίδες ή σταγόνες με διαλυτικό χρώματος και να το απλώσεις ομοιόμορφα.

Επειδή πάντα χρησιμοποιώ αστάρι, είτε σπρέι είτε κουβαδάκι, το ακρυλικό το σπάει, ενώ το έναμελ όχι. Επίσης σε κομμάτια ρητίνης ασταρομένα το ακρυλικό αντιδρά συνήθως με ξεφλούδισμα, αλλά μου έχει τύχει σε άπλυτη ρητίνη να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια της ρητίνης (pitting στην βαρβαρική)...

Όποιος δεν παθει δεν θα μάθει... Άμα έχει κανείς να προσθέσει κάτι καλό θα είναι... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος GIOMEF

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 16, 2010, 12:55:50 μμ »
Tελικα εγω μετα απο αυτο κατεληξα στο συμπερασμα οτι χρησιμοποιουνται μονο για εδαφη διοραματων....σε γυψο σε πηλο χωμα κτλ αλλιως καποια δυσαρεστη εκπληξη θα σας περιμενει στην γωνια.....
THANKS FOR ALL "GIO"

Αποσυνδεδεμένος Apostolis

• Always look the bright side of life......
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 17, 2010, 01:28:30 πμ »
Τα σπρευ της HUMBROL ειναι στην ουσια περιπου ΝΙΤΡΟΥ!!! Γραφουν ακρυλικα για να περνουν τις περιβαλοντικες νομοθεσιες (αν δε με πιστευετε δοκιμαστε να τα βγαλετε με οποιοδηποτε διαλυτικο ακρυλικων και αμα το καταφερετε γραψτε μου........)

Τα χρησιμοποιω κατα κορον (τα χρωματα οχι τα βερνικια) γιατι στεγνωνουν γρηγορα, με καλο ανακατεμα ''καθονται τελεια'', και μπορεις να ασελγησεις πανω τους (χωρις παρκετινη) με οτιδηποτε χωρις να καταλαβαινουν τιποτα....

Τα βερνικια ειναι αλλη ιστορια  ::salut::......καλυτερα να μεινει ανεξερευνητη!

[img]http://i365.photobucket.co

Αποσυνδεδεμένος cyanide

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 19, 2010, 08:56:50 πμ »
Καλημέρα παιδιά.
Είμαι σε κατάσταση τρέλας!
Έπρεπε ίσως να διαβάσω αυτό το αρθράκι πριν ψεκάσω!
Ψέκασα το ματ ακρυλικό βερνίκι σπρέυ της Humbrol πάνω στο μοντελάκι μου 1/9 που είχα βάψει με enamel και το χρώμα ζάρωσε και ξεφλούδισε!
Πήγα να βάλω τα κλάματα, τέτοια πίκρα, το δουλεύω το μοντελάκι 2 μήνες τώρα...  :(
Ήθελα να κάνω washes και κατέληξα να ξαναβάφω, αν και πλέον απίθανο να το ξανακάνω όπως ήταν... :(
Το μόνο θετικό, ότι δεν ζάρωσε παντού καθώς δεν είχα προλάβει να το ψεκάσω όλο.
Μα είναι δυνατόν; Βάφω με χρώματα Humbrol, ψεκάζω με σπρέυ Humbrol, και το αποτέλεσμα καταστροφή; Τι να πω...
Τουλάχιστον, να ρωτήσω, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί αυτής της βόμβας σε σπρέυ;
Υπάρχει κάτι άλλο να βάλω για ματ βερνίκωμα πάνω σε enamel;
Please help...

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 19, 2010, 10:26:29 πμ »
Καλημέρα παιδιά.
....
Τουλάχιστον, να ρωτήσω, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί αυτής της βόμβας σε σπρέυ;
Υπάρχει κάτι άλλο να βάλω για ματ βερνίκωμα πάνω σε enamel;
Please help...
Μπορείς να χρησιμοποήσεις ακρυλικά βερνίκια της Windsor & Newton τα οπόια μπορείς να τα βρεις ευκολα απο το Πλαισιο. Τα συγκεκριμένα εγω τα ψεκάζω με αερογράφο και έχω πολυ καλά αποτελέσματα.
Βερνικι ματ σε σπέυ βγαζει και η vallejo το οποίο και αυτό έιναι εξαιρετικό αλλα αρκετά πιο ακριβό. Πρεπει να κοστίζει πανω απο 10€.

Οσον αφορά τώρα τα σπρέυ της humbrol, με αφρμή αυτό το τόπικ του Γιωργου (Giomef),  έκανα καποιες προχειρες δοκιμές με ένα ασπρο σπερυ της humbrol που έχω το οποίο το ψέκασα πάνω σε ασταρι πρωτα και μετα πάνω σε κοκκινο ακρυλικό της Vallejo. Το ψέκασα και απο κοντινή αποσταση μικρότερη απο 10 εκ και απο κανονικη γυρω στα 25 εκ και δεν είχα πρόβλημα. Δεν έγινε καμια ζημιά στο χρώμα.

Αποσυνδεδεμένος cyanide

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 19, 2010, 12:50:51 μμ »

Ευχαριστώ πολύ giorgo800, αν και η αλήθεια είναι ότι τα έχω πάρει τα spray από φόβο μετά από αυτό που έγινε!
Θα πάω να το πάρω να το δοκιμάσω και ελπίζω να πάνε όλα οκ...
Όσον αφορά το τεστ που έκανες, το spray Humbrol που μου κατέστρεψε τo μοντέλο, το έχω χρησιιμποιήσει και σε αστάρι, και σε ακρυλικά της Andrea (σε φιγούρες που έκανα) και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν super. Με το που το έριξα πάνω στα enamel (Humbrol) έγινε το κακό...
Μήπως γενικά δεν κάνει να ρίχνεις ακρυλικό βερνίκι πάνω σε enamel; Είμαι και πρωτάρης και δεν έχω ιδέα...

Tags: humbrol