φίλε Regia Aeronautica, το θέμα που σε απασχολεί, προβλημάτιζε και εμένα πριν από περίπου 7 μήνες. Μέχρι τότε, χρησιμοποιούσα μάσκες ''μίας χρήσης''. Σταδιακά διαπίστωσα, ότι οι μάσκες αυτές είναι οικονομικά ασύμφορες και ανθυγιεινές για συχνή χρήση, δεδομένου ότι μετά από 2-3 εφαρμογές -το πολύ-, αισθανόμουν τις οσμές από τους διαλύτες και τα χρώματα όταν τις φορούσα, ενώ η κάθε μάσκα κόστιζε περίπου 5-6 ευρώ (πολλαπλασίασε το κόστος μίας μάσκας επί 20-30 μάσκες που έχω αγοράσει μέχρι τώρα και καταλαβαίνεις γιατί τις θεωρώ ως ''ασύμφορες''...). Δοκίμασα αρκετές μάρκες που κυκλοφορούν και αρκετά είδη επιστρώσεων που είναι διαθέσιμα. (Συγκεκριμένα, όλες οι μάσκες κατηγοριοποιούνται αναλόγως τους ρύπους-χημικές ύλες από τους οποίους θέλεις να προστατευτείς).
Για να μη γίνομαι κουραστικός, κατέληξα στην αγορά μίας μάσκας που διαθέτει ανταλλακτικά φίλτρα και προφίλτρα. Τα προφίλτρα είναι φίλτρα που τοποθετούνται πριν από τα κυρίως φίλτρα και στόχο έχουν να συγκρατήσουν τα ''μεγάλα σωματίδια'' που εισέρχονται στη μάσκα και πριν φτάσουν στα κυρίως φίλτρα. Διαθέτει κέλυφος από σιλικόνη για να μην είναι ενοχλητική όταν τη φοράω και λουράκια για να στηρίζεται στο κεφάλι. Είναι αυτή η ''ακριβή των 60 ευρώ'' αλλά πιστεύω ότι αξίζει. Υπάρχει και μία άλλη μάσκα προσώπου παρόμοια με αυτή, αλλά δε διαθέτει κέλυφος από σιλικόνη για αυτό και έχει μία διαφορά στη τιμή (είναι αυτή των ''40 ευρώ''). Η μάσκα είναι της 3Μ όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και φιλτράρει σχεδόν όλους τους γνωστούς ρύπους. Πρακτικά για ένα μοντελιστή είναι η βέλτιστη λύση.
Συμπέρασμα: Αν δεν χρησιμοποιείς συχνά τον αερογράφο και δεν έρχεσαι τακτικά σε επαφή με διαλύτες και χημικά, μπορείς να πάρεις 2-3 μάσκες μίας χρήσης για
αέριους και στερεούς ρύπους και όποτε σου τελειώνουν, να αγοράζεις άλλες. Αν όμως ασχολείσαι συχνά με τα παραπάνω, η αγορά μιας καλής μάσκας με ανταλλακτικά είναι επένδυση για την υγεία σου. Δε θέλω να σε τρομοκρατήσω, αλλά ούτε να κάνω διαφήμιση της μάσκας που έχω. Ψάξε το θέμα, ρώτα τιμές και μάρκες και προσπάθησε να πάρεις κάτι που να σε καλύπτει και να μην είναι υπερβολή. Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο!
Λίγες φωτογραφίες της μάσκας: