Καταρχήν δεν τίθεται θέμα ισοπέδωσης. Απόψεις εκφράζονται. Το "μου αρέσει" ή "δεν μου αρέσει" δεν ισοπεδώνει τίποτε. Το ότι θα έπρεπε να έχει καλύτερη εφαρμογή, είναι το αυτονόητο. Η λέξη αγγαρεία ίσως είναι τραβηγμένη. Αλλά γιατί θα πρέπει να πούμε "μπράβο άψογο" για κάτι που απλά δεν πέτυχε? Μπράβο για τη διάθεση των ανθρώπων, το έργο που επιτελούν καθημερινά και ευχές για το μέλλον ακούστηκαν αρκετές.
Επειδή ακριβώς είμαι κατά της ισοπέδωσης, ας δώσω ένα παράδειγμα. Λόγω οικονομικής στενότητας, αποφασίζω να βάψω το σπίτι μου μόνος. Για να μην μακρυγορώ, υποβάλλομαι σε προσωπικές θυσίες (χαλάω όλη την άδειά μου), παιδεύομαι αφάνταστα (ως άσχετος με το επάγγελμα) και καταφέρνω να φτιάξω μια τσαπατσουλιά και μισή. Η επιλογή χρωμάτων και ο συνδυασμός τους άψογος, αλλά σε μια βδομάδα το χρώμα ήδη έχει αρχίσει να φουσκώνει, να σκάει κλπ. κλπ. Τι ακριβώς περιμένω να ακούσω από τους γείτονες: α) Το χειρότερο βάψιμο που έχουμε δει. Σαν να το έκανε αγγαρεία. β) Του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί ξόδεψε ένα μήνα από τον ελεύθερο χρόνο του. γ) Του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί είναι ο καλύτερος γεωπόνος (βλέπε γιατρός, δικηγόρος, πιλότος κλπ.) που ξέρουμε. δ) Συγχαρητήρια γιατί παρά τις οικονομικές δυσκολίες, μόλις το ολοκλήρωσε έκανε και μπαρμπεκιου για όλη τη γειτονιά για να το γιορτάσουμε. ε) Συγχαρητήρια, ο συνδυασμός χρωμάτων είναι άψογος. στ) Συγχαρητήρια .... (προσθέστε ότι θέλετε)
Γιατί θα πρέπει να θεωρήσω ισοπεδωτική την άποψη όποιου απάντησε το α)? Για την ακρίβεια, ισοπέδωση θα ήταν επίσης αν ακουγόταν οτιδήποτε άλλο εκτός από το α)... Γιατί δυστυχώς για μένα, όσο σωστά και να είναι τα υπόλοιπα, μόνο το α) απαντάει άμεσα στο ερωτημα "πως σας φάνηκε το βάψιμο?".