Καλησπέρα σε όλους
Εδώ και καιρό, μου τριβέλιζε στο μυαλό μια ιδέα: Να κάνω (πάντα σε 1/72), μια σκηνή από την ταινία
«Kelly''s Heroes». Για όσους δεν την έχουν δει, πρόκειται για πολύ καλή πολεμική κωμωδία, με πρωταγωνιστές τον Κλίντ Ήστγουντ (Κέλλυ), Τέλυ Σαβάλας (Big Joe) και Ντόναλντ Σάντερλαντ (Oddball). Αυτός ο τελευταίος είναι η φάτσα που εμφανίζεται στην υπογραφή μου παρακάτω. Η ταινία είναι «must see» και συνιστάται ανεπιφύλακτα. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες πολεμικές ταινίες της εποχής, στην ταινία αυτή, έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί «αυθεντικός» εξοπλισμός. Τα Σέρμανς προέρχονται από το Γιουγκοσλαύικο Στρατό, ενώ τα Tigers, είναι αξιοπρεπώς μετασκευασμένα Τ-34 (όπως χρόνια αργότερα έγινε και στη «Διάσωση του στρ. Ράϊαν»).
Το μοντέλο:
Το Σέρμαν του Oddball είναι περίεργο: Το σκάφος είναι Μ4Α3, με πύργο αυτόν που είχαν τα Σέρμαν με 75άρι πυροβόλο, αλλά αυτός έχει 76άρι (σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο τύπος αυτός λέγεται Μ4Α3Ε4, αλλά αυτό παίζεται). ʼλλο χαρακτηριστικό του είναι η cupola του αρχηγού (αρκετά σπάνια για τέτοιο πύργο) και φυσικά το μεγάφωνο στο πλάϊ (σε κάποιες σκηνές φαίνεται δεξιά, στις περισσότερες αριστερά του πύργου

) με το οποίο «παίζουν μουσική που τους ηρεμεί στη μάχη»

. Στο δεξί μέρος του πήγματος υπάρχει αποθηκευμένη μία σωλήνα. Κατά τον Oddball είναι προσάρτημα του πυροβόλου για να τρομάζει τους Γερμανούς που νομίζουν ότι έχει 90άρι

. Στην ταινία πάντως δεν το χρησιμοποιεί ποτέ. Ένα ακόμα μυστικό όπλο του Oddball είναι τα βλήματα χρώματος. Δεν είναι αποτελεσματικά κατά αρμάτων, «αλλά στη μάχη ζωγραφίζουν υπέροχα»

.
Αυτό λοιπόν το ιδιότυπο Σέρμαν είναι το θέμα μας: Κάτω πήγμα και ανάρτηση από το Μ4Α1 της Italeri, πύργος από το ίδιο κιτ, άνω πήγμα από το Μ4Α3 της ESCI (μαϊμουδένιο αντίγραφο ρητίνης), cupola και καπάκι της Hasegawa, και πυροβόλο της Fine Scale Factory. Περιμένω τώρα τον Μάστορα να μου φέρει και το μεγάφωνο (από αστυνομικό ελικόπτερο είπε

). Ανάρτηση, ερπύστριες και φυσικά μεγάφωνο και κατασκευαστικά το Σερμανάκι είναι έτοιμο.
Oι φιγούρες τώρα, είναι κανονικοί ...Φρανκενστάινς: Ο Oddball έχει κεφάλι από πιλότο της Matchbox, το αριστερό του χέρι είναι από φιγούρα της Italeri, ενώ ο κορμός και το δεξί χέρι είναι από Milicast. Ο Κέλλυ, είναι συρραφή από δύο φιγούρες της Italeri (US Infantry -το νέο σετ). Ο ...Τούρκος (γεμιστής) είναι και αυτός Milicast και το φέσι του έχει γίνει από sprue . Τέλος ο Μοριάρτυ (οδηγός) είναι η φιγούρα του κιτ, με κεφάλι (χωρίς κράνος), από ʼγγλο της ESCI. To όλο συνονθύλευμα,, ενώθηκε με Magic Sculpt, Miliput, κυανοακριλική κόλλα και... αίμα (από το κοπίδι).
Ελπίζω να σας αρέσει μέχρι εδώ. Αναμένω σχόλια και ιδέες. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να φτιάξω και τον Τίγρη (είπαμε πάνω σε Τ34) και πιθανώς να τα «δέσω» σε ένα διόραμα - σκηνή από την ταινία.



Και μερικές με όλες τις φιγούρες τοποθετημένες πρόχειρα:



Συνεχίζεται .......
ΔΚ