Καλησπέρα σε όλους,
Το επόμενο πρότζεκτ μου (μετά το DD) είναι ένα ακόμα όχημα της 79ης ΤΘ Μεραρχίας, αυτής που είχε αναλάβει την ανάπτυξη και τη χρήση όλων των κουλών κατασκευών που σκέφτηκε ο νους (?) των ʼγγλων στη διάρκεια του πολέμου.
Για την εκκαθάριση του πεδίου της μάχης λοιπόν, αλλά και για ναρκαλιεία και για ρυμούλκηση/περισυλλογή, τόσο οι ʼγγλοι, όσο και οι Αμερικανοί, από την απόβαση και μετά χρησιμοποίησαν μπουλντόζες Caterpillar. Οι ʼγγλοι όμως φρόντισαν να θωρακίσουν τις δικές τους με αποτέλεσμα να γλυτώσουν αρκετές ζωές. Γενικά το οχηματάκι αυτό, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα μέχρι το τέλος του πολέμου και τη σταδιακή του αντικατάσταση από Centaur Dozers (παρακάτω)
Το μοντέλο είναι ρητινένιο της Milicast και με εξαίρεση τις ερύστριες (που ακόμα και σήμερα αρνιούνται πεισματικά να στρώσουν) είναι πολύ καλό. Βέβαια είναι 1/76, αλλά από όσο ξέρω είναι η μοναδική κλίμακα στην οποία υπάρχει (η ρουμάνικη εταιρία Wespe βγάζει την Le Tourneau σε 1/72 που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους Sea Bees στον Ειρηνικό).

Προς το τέλος του '44, η λεγόμενη F Wing της 79ης, πρότεινε την αντικατάσταση των Caterpillar και στη θέση του ανέπτυξε το Centaur Dozer. Ο λόγος ήταν η ακόμα καλύτερη προστασία του πληρώματος και αφού είχαν πολλά Centaur διαθέσιμα το πρόγραμμα προχώρησε. Τα πρώτα άρματα άρχισαν να φτάνουν στο Μέτωπο γύρω στο Μάρτη του '45, όπου χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στον καθαρισμό των γερμανικών πόλεων από τα συντρίμμια για να διευκολύνεται η προέλαση.
Σαν μοντέλο βάσης έχω χρησιμοποιήσει το (καταργημένο πιά) Cromwell της Revell. Το μοντέλο είναι πάρα πολύ καλό και ακριβές σε διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τη χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε (νομίζω το 2002) ανακηρύχθηκε "μοντέλο της χρονιάς". Τα "καλούδια" είναι από φύλλο και μήκη πλαστικού. Γενικά έχει πάνω από 100 σκράτς κομμάτια (χωρίς τα πριτσίνια). Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν το κάλυμμα της τραχαλίας το οποίο έχει κουλό σχήμα και με παίδεψε αρκετά. Λείπουν ακόμα μερικά κομμάτια (κυρίως στο "γερανό") αλλά κατά βάση είναι έτοιμο. Και για να προλάβω τον gkontog

¨: τα πλαινά και η λεπίδα είναι κολλημένα με άσπρη κόλλα για να μπορέσω να το ξεκολλήσω και να βάψω τις ρόδες

Ελπίζω να σας αρέσει μέχρι τώρα. Περιμένω τα σχόλιά σας και (κυρίως) τις παρατηρήσεις σας
ΔΚ