Εάν υποθέσουμε ότι αυτά τα άρματα ήταν υπολείμματα των Βρετανών μετά τα Δεκεμβριανά, μήπως μπορούμε να δούμε τον τύπο; Μ4Α2, Μ4Α4, Βρετανικής διαμόρφωσης με κιβώτια πίσω, ποιό ακριβώς μοντέλο;
Σε μια φωτογραφία που έχω από τα Δεκεμβριανά, τραβηγμένη στην οδό Πετμεζά (είναι κοντά στην Καλλιρόης, προς τον Ν. Κόσμο, νομίζω τότε η περιοχή λεγόταν Γαργαρέττα), το άρμα που εμφανίζεται είναι Μ4Α4 (αγγλιστί Sherman V) με πρόσθετο κιβώτιο (aka Rommelkit) στον πύργο, "μικρό" ασπίδιο στο πυροβόλο, και τις ποδιές στο πήγμα κομμένες στο πίσω μέρος (χωρίς πίσω φτερά). Αξιοπερίεργο είναι μια προσθήκη στην εξάτμιση (στο πίσω μέρος του άρματος), η οποία ήταν πολύ κοινή στα Μ4Α3 (οι ʼγγλοι δεν είχαν τέτοια). Αυτή η προσθήκη υπάρχει και σε ένα Σέρμαν σε άλλη γνωστή φωτογραφία (αυτή που μπαίνει στη στοά Κοραή). Σύμφωνα με τη λεζάντα ανήκει στην 23 ΤΘ Ταξιαρχία, η οποία εστάλει από την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω όμως, τον Αύγουστο 1944 αυτή ονομάστηκε Arkforce, παρέδωσε τα άρματά της και τα δύο από τα τρία συντάγματά της (40ο και 50ο RTR) επανεκπαιδεύτηκαν σαν πεζικό. Το τρίτο σύνταγμα (46 RTR) διατήρησε μια ίλη Σέρμαν και μια ίλη με ΤΘ οχήματα. Μέχρι το τέλος του πολέμου έμεινε στην Ελλάδα, και μέχρι τον Ιανουάριο του 45 είχε (ξανα) μετατραπεί σε πλήρη ΤΘ Ταξιαρχία (μάλλον από ανάγκη, λόγω των γεγονότων). Γνωρίζει κανείς πόσα άρματα έστειλαν οι ʼγγλοι στην Ελλάδα και αν η 23η ήταν η μοναδική ΤΘ μονάδα τους εδώ?
Πιθανότατα λοιπόν (φυσικά αυτό είναι καθαρή σπέκουλα), το άρμα στο βίντεο (είναι σίγουρα Σέρμαν), να προέρχεται από αυτά που παράτησαν εδώ μετά την αποχώρησή τους. Δεν θα μου έκανε έκπληξη ακόμα και αν προέρχεται από "συναρμολόγηση" πολλών αρμάτων. Επισήμως πάντως ο ΕΣ δεν απέκτησε ποτέ Σέρμαν, εκτός από τα περισυλλογής.
ΔΚ