Αποστολέας Θέμα: Που είναι το πρόβλημα; (Iwata Eclipse HP-BCS)  (Αναγνώστηκε 4215 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: 127.0.0.1
    • www.slr.gr
Που είναι το πρόβλημα; (Iwata Eclipse HP-BCS)
« στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 08:05:40 μμ »
Καλησπέρα :)

Νέος στο χώρο, και ειδικότερα στους αεοργράφους.

Έχω το εξής πρόβλημα, και προσπαθώ να εντοπίσω τι φταίει:

[imgT]http://img99.imageshack.us/img99/8004/problemot.jpg[/imgT]

Ο αερογράφος κάνει "διακοπές". Δοκιμάζοντας τον σκέτο, φαίνεται ότι πετάει συνέχεια αέρα, άρα η τροφοδοσία του από το κομπρεσέρ είναι τουλάχιστον σταθερή, αλλά πετάει χρώμα, μετά μόνο αέρα, μετά χρώμα κ.ο.κ.

Ο αερογράφος (iwata eclipse hp-bcs) έχει βάψει μια φορά (με ακρυλικά humbrol, που δεν παρατήρησα κάτι), τη δεύτερη με σμάλτο humbrol (όπου το παρατήρησα) και την τρίτη με ακρυλικά vallejo. Μετά το κάθε βάψιμο ο αερογράφος καθαρίστηκε  (καλύτερος από καινούργιος  :mrgreen:).

Το κομπρεσέρ είναι αυτό: http://www.alibaba.com/product-gs/51611461/Airbrush_Compressor_AS18_2.html

Η ρύθμιση της πίεσης κατά τη διάρκεια του βαψίματος είναι στα 20 psi, ενώ το compressor κλείνει στα 60 psi (αν παίζει κάποιο ρόλο).

Πριν το βάψιμο ρίχνω μια-δυο "στον αέρα" (οκ, όχι στον αέρα, τώρα έβαψα το σπίτι), ώστε να σταθεροποιηθεί η πίεση.

Καμιά ιδέα;

Thanx και καλως σας βρήκα,

Αντώνης.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: Που είναι το πρόβλημα;
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 08:25:03 μμ »
Αντώνη καλωσόρισες ::salut::
Μερικές πιθανότητες:
1. Αν το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε σμάλτα, ίσως είναι θέμα αραίωσης ή ασυμβατότητας διαλυτικού με το χρώμα.
2. Δοκίμασε με χαμηλότερη πίεση γύρω στα 10psi.
3. Πιστεύω φίλτρο υγρασίας να έχεις, αν όχι ίσως να σου μάζεψε υγρασία ο σωλήνας.

Πείτε και οι υπόλοιποι τίποτα, ο πινελάς δεν ξέρει άλλα κόλπα για αερογράφους :oops:

Ελπίζω να βοήθησα λίγο
Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
Απ: Που είναι το πρόβλημα;
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 08:27:54 μμ »
Ευχαριστώ :)

1. Το πρόβλημα το διαπίστωσα με σμάλτα (είμαι νέοπας, στο 2ο βάψιμο το είδα, μπορεί να το εκανε και στο πρώτο). Τώρα έβαψα με ακρυλικά και το έκανε κι εκεί...
2. Θα το δοκιμάσω κι αυτό.
3. Ναι, έχει φίλτρο υγρασίας...

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
Απ: Που είναι το πρόβλημα; (Iwata Eclipse HP-BCS)
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 08:32:49 μμ »
Πάντως ό,τι και να κάνεις (αφύ αποκλείσαμε το 3), οπωσδήποτε πρώτα αραίωση, στα σμάλτα περίπου 1:1 και στα ακρυλικά 2:1 (χρώμα:διαλυτικό). Και παίξε με την πίεση και την απόσταση από την επιφάνεια, να δεις πού κάθεταιι πιο ομαλά ::icon_thumright::

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 20, 2009, 09:02:44 μμ »
Σαν αυτό (ή το ίδιο) είναι το compresser:

http://images.tcpglobal.com/abd/abdkit-G23.jpg

Αυτό που έχει το μανόμετρο θεωρώ ότι είναι φίλτρο υγρασίας, σωστά;

Τώρα δοκίμασα και με 10 psi, αλλά πάλι τα ίδια.
Σα να μη φορτώνει χρώμα από το μπουκαλάκι του συνέχεια φαίνεται (ο αέρας συνεχίζει να βγαίνει, το χρώμα βγαίνει με διιακοπές.

Όσον αφορά για το "ομαλά", έχω βρει την ταχύτητα που χρειάζεται ώστε να βάφω, αλλά με ενοχλεί αυτό το πράγμα (άσε που είναι και ολοκαίνουργιος ο εξοπλισμός, οπότε είναι περισσότερο εκνευριστικό τώρα  :mrgreen:)

Thx.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
Προβλήματα αερογράφου
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 01:43:37 πμ »
Επιμένω στην περίπτωση (1), δηλαδή αν έχει αραιώσει αρκετά η μπογιά. Η διαδικασία που προτείνω:
Ξεκινάς με μισό μπουκαλάκι μπογιά και αρχίζεις να προσθέτεις διαλυτικό και να ανακατεύεις. Το κριτήριό σου για να σταματήσεις είναι το εξής:
Όταν το μίγμα έχει γίνει σαν γαλάκτωμα (και όχι παχύρρευστο σαν μέλι ή σαμπουάν, ούτε τελείως αραιό όμως) είναι έτοιμο για ψεκασμό. Αν έχεις ξεκινήσει με το μπουκαλάκι μισογεμάτο, εξασφαλίζεις ότι αποκλείεται να πας σε αναλογία μεγαλύτερη του 1:1.

Όσο για το φίλτρο, από προσπέκτους που έχω δει μάλλον είναι όπως τα λες. Δεν μπορώ όμως να αποκλείσω την περίπτωση να είναι ελαττωματικό το φίλτρο, είτε η θέση του να μην καλύπτει την υγρασία που μπορεί να μάζεψε ο σωλήνας. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, πιθανώς χρειάζεται μια επίσκεψη στο πλησιέστερο μοντελομάγαζο ::salut::

Φιλικά, Γιάννης

Υ.Γ. Δεν βλέπω να μιλάνε και οι αερογραφάδες βοηθάτε ρε παιδιά πείτε καμιά ιδέα στο συνάδελφο 8)
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Das Reich
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 01:52:51 πμ »
Κατ'αρχην να μας πεί ο Αντώνης στην πάνω φωτό (το πράσινο χρώμα), ποιας εταιρείας είναι το συγκεκριμένο χρώμα και με τι διαλυτικό το έχει αραιώσει, όπως και σε ποιά αναλογία!...

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Das Reich
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 02:01:26 πμ »
όπως επίσης να σε ρωτήσω Αντώνη εαν δοκίμασες να ψεκάσεις σκέτο διαλυτικό (ακόμη και Azax) με τον αερογράφο.Αν ναι, σου παρουσιάζει τις ίδιες διακοπές ;....

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 02:02:24 πμ »
Έχω το ίδιο κομπρεσέρ με τον φίλο και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την υγρασία εκτός απο μία φορά που το δούλευα γύρω στις 2-2,5 ώρες οπότε και έγινε μπάχαλο.Αντί για μπογιά μου ψέκαζε καθαρό νεράκι.Η πίεση των 20psi περίπου 1,5 bar είναι καλή.Πιστεύω οτι έχει να κάνει με την αραίωση.Διαφορετικά φίλε μου κάνε οτι έκανα και'γω...άπλωσα τον σωλήνα απο μια πόρτα ώστε να στάξει όλο το νερό για δύο μέρες και άδειασα το φίλτρο απο την υγρασία με πολύ κόπο.Αν δεν γίνει κάτι τότε πρέπει να έχει πρόβλημα το κομπρεσερ..

Πάντως έλεγξε και μία τον αερογράφο και κυρίως την βελόνα του..

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 02:09:37 πμ »
όπως επίσης να σε ρωτήσω Αντώνη εαν δοκίμασες να ψεκάσεις σκέτο διαλυτικό (ακόμη και Azax) με τον αερογράφο.Αν ναι, σου παρουσιάζει τις ίδιες διακοπές ;....

Δες λιγο αυτο που σου λεει ο Hummel γιατι κιεγω την ιδια απορια εχω.

Το μπεκ το εχεις καθαρισει καλα ?? μηπως εχει υπολοιματα μεσα ?? το λεω γιατι βλεπω εκει που λες "γρηγορα" σαν να ξερναει και χρωμα σαν να κανει φτυσυματα δηλαδη. Επισης στο μπουκαλακι μηπως σου βγαζει φυσαλιδες/μπουρμπουληθρες ???

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 02:13:21 πμ »
Αν σου εβγαλε προβλημα με τα Vallejo ,ειναι επειδη ειναι ακρυλικα ,και στεγνωνουν γρηγορα πανω στην βελονα του αερογραφου,με αποτελεσμα να μπουκωνει ο αερογραφος

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 02:22:29 πμ »
Κατ'αρχην να μας πεί ο Αντώνης στην πάνω φωτό (το πράσινο χρώμα), ποιας εταιρείας είναι το συγκεκριμένο χρώμα και με τι διαλυτικό το έχει αραιώσει, όπως και σε ποιά αναλογία!...

Το πράσινο είναι vallejo.

Το ιστορικό:

Πρώτη απόπειρα με humbrol ακρυλικά. Μια χαρά (ή δεν κατάλαβα τίποτα περίεργο).
Δεύτερη απόπειρα με humbrol σμάλτου. Η ίδια συμπεριφορά με την εικόνα, με διάλυση στην αρχή 1:2 και μετά 1:3.
Τρίτη απόπειρα με vallejo ακρυλικό, αδιάλυτο. Μετά το διέλυσα σε 1:2.

Την ώρα που σταματάει να ψεκάζει χρώμα, βγάζει αέρα. Το δοκίμασα και το άζαξ, εκεί δε φαίνεται πρόβλημα.

Έχω το ίδιο κομπρεσέρ με τον φίλο και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την υγρασία εκτός απο μία φορά που το δούλευα γύρω στις 2-2,5 ώρες οπότε και έγινε μπάχαλο.Αντί για μπογιά μου ψέκαζε καθαρό νεράκι.Η πίεση των 20psi περίπου 1,5 bar είναι καλή.Πιστεύω οτι έχει να κάνει με την αραίωση.Διαφορετικά φίλε μου κάνε οτι έκανα και'γω...άπλωσα τον σωλήνα απο μια πόρτα ώστε να στάξει όλο το νερό για δύο μέρες και άδειασα το φίλτρο απο την υγρασία με πολύ κόπο.Αν δεν γίνει κάτι τότε πρέπει να έχει πρόβλημα το κομπρεσερ..

Πάντως έλεγξε και μία τον αερογράφο και κυρίως την βελόνα του..

Το μπεκ το εχεις καθαρισει καλα ?? μηπως εχει υπολοιματα μεσα ?? το λεω γιατι βλεπω εκει που λες "γρηγορα" σαν να ξερναει και χρωμα σαν να κανει φτυσυματα δηλαδη. Επισης στο μπουκαλακι μηπως σου βγαζει φυσαλιδες/μπουρμπουληθρες ???

Το μπεκ είναι πεντακάθαρο. Το μπουκαλάκι δε παίρνω όρκο, δε θυμάμαι, αλλά θα το κοιτάξω...

Αν σου εβγαλε προβλημα με τα Vallejo ,ειναι επειδη ειναι ακρυλικα ,και στεγνωνουν γρηγορα πανω στην βελονα του αερογραφου,με αποτελεσμα να μπουκωνει ο αερογραφος

Πόσο γρήγορα; Τα κούνησα καλά, τα έβαλα στο μπουκαλάκι, και ξεκίνησα να βάφω... Καινούργια μάλιστα ήταν και τα ακρυλικά, και τα σμάλτου (μόλις ανοίχθηκαν).

Όσον αφορά τον αερογράφο, τον έχω τσεκάρει διεξοδικά (και με μεγενθυτικό φακό  :D). Φαίνονται όλα ΟΚ, ενώ είναι πεντακάθαρος (είναι καινούργιος ακόμα, οπότε τον "προσέχω" χεχε).
Το φίλτρο φαίνεται επίσης καινούργιο και υγρασία δε βλέπω στο φίλτρο (και το κομπρεσέρ είναι ουσιαστικά αδούλευτο).

Οπότε συνοψίζοντας:
Θα δοκιμάσω αύριο (γιατί τέτοια ώρα θα βγω με κάνα τηγάνι στο κεφάλι) με:
1. ʼλλο σωλήνα και
2. Προοδευτική αραίωση.

Τέλος να συμπληρώσω ότι παίζω με σχεδόν μισό μπουκαλάκι γεμάτο (χθες, στα σμάλτου). Σήμερα στα ακρυλικά, με 1/3 του μπουκαλιού γεμάτο.
Θα δοκιμάσω και με άλλο μπουκαλάκι πάντως μόλις βρω.

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες :)

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 02:32:19 πμ »
Και δυο φωτογραφίες (σε φουλ ανάλυση), μήπως φαίνεται κάτι καλύτερα...

(Δε μπορώ να θυμηθώ αν σε αυτές το χρώμα είναι αδιάλυτο ή όχι στις photos.)

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδική - Καβάλα
  • Πάνος - Pashion for model cars!
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 10:23:09 μμ »
πέρα από την αραίωση, που θέλει προσοχή, όταν δεις ότι σταματάει να ρίχνει τράβα μερικές φορές μέχρι πίσω την ,σκανδάλη, με τέρμα τον αέρα μήπως ξεβουλώσει.
Ακόμα έλεξγε το σωληνάκι στο μπουκαλάκι του αερογράφου. Μήπως κάτι δε σφραγγίζει καλά και δεν τραβάει συνεχώς χρώμα.
Tόσα πολλά ωραία μοντέλα... Τόσο τεμπέλης εγώ...

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 11:06:58 μμ »
Αν είχε βουλώσει ή αν στέγνωνε το χρώμα στη βελόνα (για χ-ψ λόγους) το αποτέλεσμα θα ήταν "φτύσιμο" μετά απο κάποιας διάρκειας ομαλό στρώσιμο... Στη προκειμένη περίπτωση μου φαίνεται οτι αντιμετωπίζεις το φαινόμενο "πολυβολισμού" που παρατηρείται με τα κομπρεσέρ διαφράγματος όταν δέν υπάρχει φιάλη αποθήκευσης του αέρα - σε συνδυασμό ίσως με πολύ αραιωμένο χρώμα και υψηλή πίεση.

Για να τσεκάρεις το αραίωμα βάλε μια σταγόνα χρώματος με μια οδοντογλυφίδα να "τρέξει" στο τοίχωμα του μπουκαλιού... το ζητούμενο είναι να "τρέχει" γρήγορα αλλα αφήνοντας εμφανές ίχνος χρώματος πίσω του. Αν δέ τρέχει θέλει κι'αλλο διαλυτικό, άν τρέχει γρήγορα αλλα το ίχνος χρώματος είναι διάφανο, θέλει λιγότερη αραίωση (πρόσθεσε αδιάλυτο χρώμα στο μίγμα).

Θα πρότεινα να δοκιμάσεις τον αερογράφο σου- άν υπάρχει η δυνατότητα - με ένα άλλο κομπρεσέρ (κάποιου φίλου ίσως) για να καταλήξουμε άν όντως το πρόβλημα είναι με το κομπρεσέρ. Σε δεύτερη φάση, ίσως το πρόβλημα να μειωθεί με μακρύτερο ή στενότερο σωλήνα παροχής αέρα... Οταν δουλευα ένα κομπρεσεράκι διαφράγματος με τον Badger 200 (που έχει στενό σωληνάκι παροχής) το φαινόμενο πολυβολισμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και σε καμία περίπτωση δέν με προβλημάτισε!
::salut::

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 21, 2009, 11:56:41 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Σήμερα έκανα τα εξής:

1. Δοκίμασα να πετάξω νερό, το αποτέλεσμα ήταν να κάνει κι εκεί μικρο-διακοπές.
2. Δοκίμασα με λίγο πιο χαμηλή πίεση, τα ίδια.

Όμως:

1. ʼλλαξα σωλήνα παροχής αέρα με έναν άλλο.
2. Κατέβασα αρκετά την πίεση (την ώρα του βαψίματος το μανόμετρο γράφει 1 psi).

Και το αποτέλεσμα ήταν να μην έχω προβλήματα.

Στις αυριανές δοκιμές θα δοκιμάσω τον "παλιό" σωλήνα με μεγαλύτερη πίεση, τον καινούργιο με μεγαλύτερη πίεση, και γενικότερα θα προσπαθήσω να κάνω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ώστε να βρω τι απ' όλα φταίει. Τώρα έβαψα -πιστεύω- μια χαρά πάντως.

Στη προκειμένη περίπτωση μου φαίνεται οτι αντιμετωπίζεις το φαινόμενο "πολυβολισμού" που παρατηρείται με τα κομπρεσέρ διαφράγματος όταν δέν υπάρχει φιάλη αποθήκευσης του αέρα - σε συνδυασμό ίσως με πολύ αραιωμένο χρώμα και υψηλή πίεση.

Θα πρότεινα να δοκιμάσεις τον αερογράφο σου- άν υπάρχει η δυνατότητα - με ένα άλλο κομπρεσέρ (κάποιου φίλου ίσως) για να καταλήξουμε άν όντως το πρόβλημα είναι με το κομπρεσέρ. Σε δεύτερη φάση, ίσως το πρόβλημα να μειωθεί με μακρύτερο ή στενότερο σωλήνα παροχής αέρα... Οταν δουλευα ένα κομπρεσεράκι διαφράγματος με τον Badger 200 (που έχει στενό σωληνάκι παροχής) το φαινόμενο πολυβολισμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και σε καμία περίπτωση δέν με προβλημάτισε!

Θα πάρω δανεικό ένα σούπερ κομπρέσορα ενός φίλου, οπότε θα δοκιμάσω και με αυτό για να αποκλείσω όλες τις πιθανότητες. :)

Thanx και πάλι,
Αντώνης.

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 22, 2009, 12:12:50 πμ »
Μια φρέσκια φωτο (μέρος από σελίδα Α4) να μου πείτε τη γνώμη σας:

(σ.σ. Δοκίμαζα να τραβήξω πολύ ψιλές γραμμές, φαίνονται στη φωτο και τα νερά του χαρτιού).

Απ' ότι βλέπω, είναι οκ, σωστά;

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Das Reich
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 22, 2009, 12:14:59 πμ »
ειδικά η αριστερή είναι σούπερ!! ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 23, 2009, 04:01:38 μμ »
Φίλε μου διάβασε και το ποστ μου εδώ http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,13092.0.html, μάλλον το κομπρεσεράκι φταίει σε συνδιασμό με τον σωλήνα παροχής που είναι μεγαλύτερης διατομής
FLY LOW HIT HARD....    S.L.U.F.F.

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 23, 2009, 06:29:43 μμ »
Φίλε μου διάβασε και το ποστ μου εδώ http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,13092.0.html, μάλλον το κομπρεσεράκι φταίει σε συνδιασμό με τον σωλήνα παροχής που είναι μεγαλύτερης διατομής

Thanx, το είδα.

Αποσυνδεδεμένος mystras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 10:43:34 πμ »
Έχω κι εγώ έναν Ιwata και κάποτε μου έιχε κάνει κάτι παρόμοιο. Υπάρχει η πιθανότητα να μερικώς  βουλωμένος ο αερογράφος. Λύσε τον αερογράφο (το μπεκ) και με ένα πινελάκι ρίξε λίγη υγρή κόλλα (αυτή που χρησιμοποείς για τα μοντέλα).Συναρμολόγησέ τον και ψέκασε ξανά λίγη κόλλα.

Αποσυνδεδεμένος vegos

• Scale 1/144
  • *
    • www.slr.gr
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 07:27:45 μμ »
Έχω κι εγώ έναν Ιwata και κάποτε μου έιχε κάνει κάτι παρόμοιο. Υπάρχει η πιθανότητα να μερικώς  βουλωμένος ο αερογράφος. Λύσε τον αερογράφο (το μπεκ) και με ένα πινελάκι ρίξε λίγη υγρή κόλλα (αυτή που χρησιμοποείς για τα μοντέλα).Συναρμολόγησέ τον και ψέκασε ξανά λίγη κόλλα.

Ευχαριστώ. Το πρόβλημα μου είναι σε μεγάλη πίεση. Σε χαμηλή παίζει οκ.

Tags: Iwata