Ερωτηθείς ουδέν έτερον είπον πλην ότι ελευθέριος τυγχάνω εις τά περι του λόγου τεχνάσματα. Ην δε ο λόγος εν αρχή περι ομοιώματος τινός συνθετικού κατασκευαζομένου εκ μερών προς όλον, φέρον τε ξένον επωνύμιον Shorts Skyvan.
Ένθα τε τοιγαρούν, ορών μη ευαρεστούμενους τινάς εις τοιούτου είδους τεχνάσματα, συγγράφω νυν εις την πάτριαν γλώτταν ημών και ευήκοος εις την υμετέραν προτροπήν
ποιώ δοκίμιον εις Ελληνικήν, ηπερ αφηγητική, θεωρηματική και τω φυσικώ ανθρώπω αρμόζουσα τυγχάνει δίκην θείου δώρου. Εστιν γάρ πρακτική ηθική τε των Ελλήνων έξις η Ελληνική, οπερ και πλεονέκτημα ίδιον των Ελλήνων. Ανήρ δε φιλονεικότατος ουκ ειμί, πολλώ μάλλον των ακουσμάτων την αλήθειαν καταδείξαι επιθυμώ, θεωρών οτι ράδιον πείθειν μέλη τινός λέσχης εραστών ομοιωμάτων συνθετικών δια παραδείγματος. Αλλως επιμέμφεται ο τρόπος γραφής ως ξενίζων τε φορτικός. Αφίστημι γαρ της τοιαύτης ασχημοσύνης, τιμών ενθάδε το των Ελλήνων γένος οπερ γαρ ένθυμον και διανοητικόν εστιν, διοπερ ελεύθερόν τε διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας, εν αντιθέσει των εν τοις ψυχροίς τόποις εθνων και των περί την Ευρώπην, απερ θυμού μέν εστι πλήρη, διανοίας δε ενδεέστερα και τέχνης, διόπερ ελεύθερα μεν διατελεί, μάλλον, απολίτευτα δε και των πλησίον άρχειν ου δυνάμενα. Τα δε περί την Ασίαν γένη διανοητικά μεν και τεχνικά την ψυχήν, άθυμα δε, διόπερ αρχόμενα και δουλεύοντα διατελεί.
Προσέτι δε Δημοσθένους ουκ έχω την ρωποπερπερήθραν και εκ γενέσεως ευαρεστούμαι καταμαθείν την σοφίαν τε μεταδούναι ταύτην τη παιδοποιεία. Λέγω δε οίον δίκαια μεν όσα του δικαίου, καλά δε όσα του καλού τε βάρβαροι μόνον αφίστανται γλώττας Ελληνικής. Νυν δε Αθηνήησι επιστρέψαι τους ανθρώπους εκ Μυκόνου και λοιπών νήσων και μέλη λέσχης άρξεσθαι θαυμάζειν ομοίωμα τι συνθετικόν ως θηρίον και συγγράφειν αλλήλοις εγκώμια τοιαύτης σμικρύνσεως εν κλίμακι, έτι δε λησμονήσεσθαι
γυνήν και παλλακίδαν τε εταίρας περι την πόλιν και ασθάνεσθαι μόνον συνθετικά τινά
ομοιώματα κατά στάσιν, κίνησιν, όψιν και αρτιότητα. Κοιμώμενος γαρ ουδείς ουδενός αξιος εστιν. Οθούνεκεν οχλοάρεσκος μεν ειμί οίδα δε τε οτι εκ μεν γάρ ανδρών γάλλοι ου γίγνονται, εκ δέ γάλλων άνδρες ου γίγνονται. Τα δέ συνθετικα ομοιώματα φίλοχλα εισιν διόπερ ενίοτε τε διαβαλλόμενα παρά τινων.
Ούκουν νυν τελευτών την διατριβήν, κομίζω υμιν ευχήν προς το Ελληνικώτερον και ευπατριώτερον τε συγγράφειν περι πάντων.
--------------------------
Σημ. Τα ανωτέρω τα έγραψα στην παραλια σήμερα για χάρη σας παιδιά. Να σας κάνω να γελάσετε και λίγο. Οποιος δεν καταλαβαίνει κάτι, ειμαι στην διαθεσή του--προσπάθησα να κάνω το κείμενο ευνόητο.
Σας θυμίζω δε οτι έχω σπουδάσει Αρχαια Ελληνικη Φιλολογία και Αγγλική και τυγχάνω και moderator μιας ιστοσελίδας Αμερικανικής ποιησης, οπου μπορείτε να δείτε ποιήματα μου και κριτική ποιήσεως εδώ:
http://poetsworkshop.net/xoops/modules/news/article.php?storyid=3401http://forum.poetryconnection.net/viewtopic.php?t=20914http://www.forumsvibe.com/poetry/viewtopic.php?t=531&mforum=poetryΧαιρετώ
Νίκος Τσελεπίδης