Αποστολέας Θέμα: Clopyright στον μοντελισμό.  (Αναγνώστηκε 5759 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Απ: Clopyright στον μοντελισμό.
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:07:17 πμ »

...αλλά κατι τυπους σαν τον Douglas Lee,  του οποίου όλες οι δουλειές είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ (Διόραμα Βερολίνου με τα ζωα του Ζωολογικού, Αγγλικής υπαίθρου, ερημου με τους βεδουίνους εναντίον του Ρενό κ.ο.κ.) και αφενός τις θαυμάζεις-ζηλεύεις, αφετέρου δεν μπορείς με τιποτα να αντιγράψεις.

Σ.Σ.

Σταύρο, μη ξεχνάς ότι ο Douglas Lee σκαλίζει ο ίδιος τις φιγούρες του, οπότε όλες οι δουλειές του είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ - και πολύ ωραίες θα συμφωνήσω απόλυτα και για να πάω και παραπέρα το τελευταίο διόραμα του (οι Γαλλοαφρικανοί ιππείς στη Σικελία) μάλλον αδικήθηκε στην Euromilitaire

άλλο πράγμα οι τεχνικές που μπορούν να τις εφαρμόσουν όλοι (?)

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #26 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:16:55 πμ »
σε θέλω ένοχο με ένα ανατιναγμένο άρμα  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...εσύ παλικαράκι που ξεσηκώνεις τον κόσμο, σου λέει κάτι το παρακάτω; ::glossa:::

(Image removed from quote.)

την έχω τη φωτο και ...όσο μπορούσα έκανα  :roll: :roll: :roll:

καλά που μου το θύμισες να το ξαναπιάσω  ::icon_thumright::
Tου την είχα στείλει πολύυυυυ καιρό πριν και τον είχα "προκαλέσει"  :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #27 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:20:43 πμ »
Tου την είχα στείλει πολύυυυυ καιρό πριν και τον είχα "προκαλέσει"  :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

εύκολο είναι αυτό   :roll: :roll: :roll: :roll:  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

έψαχνα για πιο πολύπλοκη "πρόκληση"

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #28 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:22:42 πμ »
πεταμε γαντια τωρα?

ε.. τοτε πηγαινετε στα "εκπληκτικα διοραματα "και φιαξτε λιγο απο αυτο το τελευταιο
οχι ολο λιγο :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #29 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:26:27 πμ »
πεταμε γαντια τωρα?

ε.. τοτε πηγαινετε στα "εκπληκτικα διοραματα "και φιαξτε λιγο απο αυτο το τελευταιο
οχι ολο λιγο :mrgreen:

τα "εκπληκτικα διοραματα " είναι το ιδεατό - ο στόχος - και λίγοι μπορούν να τα κάνουν

εμείς, όσο μπορούμε κάνουμε

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #30 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:32:00 πμ »
Πετρο φοβαμαι οτι θα ανοιξουμε μεγαλη κουβεντα αλλα δεν το δεχομαι περι ιδεατου
λες να εχουν κανενα χερι παραπανω αυτοι?
και ο τυπος που το εφτιαξε "θαυμαζε " την ομαχα και ισως να λεει πως το εκανε ο ατιμος

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:35:49 πμ »

και ο τυπος που το εφτιαξε "θαυμαζε " την ομαχα και ισως να λεει πως το εκανε ο ατιμος

ναι, τα κύματα και το σκηνικό της Ομάχα είναι και αυτό ιδεατό - για μένα τουλάχιστον

και ο πάγος που έκανες :!:

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #32 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:44:09 πμ »
εμεις δεν θα συνενοηθουμε ποτε τελικα :mrgreen:
εσυ εισαι αυτος που υποτιμας εαυτον δηλ  καποιον που καποιες ικανοτητες του ειναι για περισσοτερα
και παντου το γραφω και σε ολους το λεω παιρνεις τον κοφτη και αρχιζεις(οχι εσυ ολοι μας)

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #33 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 01:47:11 πμ »

λοιπόν, για να μη το ξενυχτήσουμε  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

και οι δυο θα κάνουμε την ...υπέρβαση  :lol: :lol: :lol: :lol:

τα είπαμε και με πμ

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #34 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 08:56:25 πμ »
Το ψιλοσπαμάρατε το θέμα συνάδελφοι.
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #35 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 09:34:01 πμ »
η αληθεια ειναι Γιωργο οτι του αλλαξαμε τα φωτα  :mrgreen:
αλλα ετσι ειναι οι συζητησεις σου αλλαζουν δρομο ευκολα  :oops:
μπορουμε ομως να επανελθουμε στο κατα ποσο αντιγραφουμε συνειδητα η ασυνειδητα  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #36 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 12:14:41 μμ »
Πιστεύω ότι το θέμα έχει σχεδόν καλυφθεί, από τα λεγόμενα των συναδέλφων.

Ένας λοιπόν σημαντικός παράγοντας όπως ειπώθηκε, που επηρεάζει κατά πολύ την "έμπνευση" των μοντελιστών και το τι θέματα θα κατασκευάσουν, σίγουρα είναι η αγορά και το τι κυκλοφορεί την εκάστοτε περίοδο. Παράδειγμα: Τον τελευταίο καιρό όλοι φτιάχνουν την άρτι αφιχθείσα νέα Matilda της ΤΑΜΙΥΑ, με αποτέλεσμα όποιο ξένο περιοδικό και να πάρεις να πήζει τον μάτι σου στην trendy Caunter scheme  :lol: :lol:

ʼλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η "μόδα" και οι "τάσεις" της κάθε περιόδου. Παλαιότερα όλοι μιμούνταν τον Verlinden, τελευταία τον Mig και τον Mr "colour modulation" Wilder.

Τελευταίο, αν και υπάρχουν και πολλά άλλα ακόμα, θα αναφέρω τις υπάρχουσες συνθήκες σε μια χώρα που "τροφοδοτούν" τους μοντελιστικούς πάγκους. Πχ με το που παραλάβαμε τα Block52+ ή τα Leo2  τι πιο λογικό οι περισσότεροι "αεροπλανάδες" ή "αρματάδες" ν'αφοσιωθούν στην κατασκευή τους;

Αναπόφευκτο λοιπόν είναι όλοι μας κάποια στιγμή να επηρεαζόμαστε από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε, από κάποια "σχολή", να ξεσηκώνουμε κόλπα, να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές άλλων και γενικότερα να βαδίζουμε βάσει "κανόνων", "συνταγών" κλπ κλπ. Από κει και πέρα όμως σίγουρα ο καθένας θα πρέπει να τα προσαρμόζει τις κατασκευές του στο δικό του στυλ και να προσπαθεί να πάει τα πράγματα και λίγο ακόμα πιο πέρα προσφέροντας ίσως γιατί όχι και κάτι νέο. Το να αντιγράφεις όμως κάτι αυτούσιο, είτε μοντέλο ή ακόμα περισσότερο κάποιο διόραμα το μόνο που σου εξασφαλίζει είναι το να εκτείθεσαι εσύ ο ίδιος. Όλοι είπατε για τα μετα-Stuchinskas παρόμοια κατασκευάσματα (και δυστυχώς είδαμε αρκετά). Όλοι είπατε μαζί κι εγώ, ότι απαξιώσατε στο να τους ρίξετε έστω και μια δεύτερη ματιά .... και ας ήταν (ίσως μερικά από αυτά) το ίδιο καλά ή και ακόμα καλύτερα.  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #37 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 12:24:49 μμ »
1. Σχετικά με το κοπιάρισμα τεχνικών: αυτό δεν μπορεί παρά να είναι τιμή για έναν μοντελιστή... Είδα κάπου έναν ξένο να γράφει... "And now the real thrill I copy idea from another guy saw on a modelling forum..." και ο another guy ήταν η αφεντο-τρομάρο-μουτσουνάδα μου.... Πολύ κολακευτικό!

2. Σχετικά με το κοπιάρισμα ιδεών: ισχύει ό,τι και στο (1), απλά αν αναπαραγάγεις αυτό που για κάποιον άλλο ήταν καλλιτεχνική έμπνευση τότε δεν θα έχεις λειτουργήσει καλλιτεχνικά παρά μόνο τεχνικά. Αλλά γιατί αυτό να είναι κατ' ανάγκη κακό; Στα αεροπλάνα δεν φαίνεται τόσο έντονα....
Πάντως εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ορισμένες φορές κοιτώ να φτιάξω γνωστά θέματα με μία πινελιά που να τα κάνει λίγο ιδιαίτερα, να προσφέρουν δηλαδή κάτι που δεν έχω ξαναδει σε μοντέλα άλλων: αν ο felix (πχ...) φτιάξει ένα μπλε F-5 θα κοιτάξω το δικό μου να μην είναι το ίδιο s/n ώστε να έχει διαφορά στις φθορές, στις λεπτομέρειες κλπ. Εξαιρούνται Standard θέματα όπως F-16 με τυπικό load αναχαίτησης, εκεί απλά μοντελάρεις τον κανόνα.

3. Πραγματικό clopyright υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις όπου μπλέκονται εταιρίες, παράνομα καλούπια κλπ αλλά αυτό προφανώς δεν είναι η περίπτωση στην οποία αναφέρεται ο Getsa.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #38 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 02:42:51 μμ »
1992 πρωτοετής στην αρχιτεκτονική.......laboratorio d' architettura I (εργαστήριο αρχιτεκτονικής 1)......"καυλ.μένος" να σχεδιάσω κάτι επιτέλους μπαίνω στην αίθουσα μέσα.....Στην έδρα ένας απο τους "γκουρού" της σχολής περιμένει να κάτσουμε όλοι. Πρώτα λόγια του "ΔΕΝ υπάρχει στην τέχνη παρθενογέννηση. Ολα είναι εξέλιξη επάνω σε μια γενική ιδέα. Ολα είναι παραλλαγές και μετεξελίξεις. Όταν αυτές είναι εύμορφες και προκαλούν ευχαρίστηση στις αισθήσεις τότε τις λέμε τέχνη, εαν οχι τότε τις λέμε κιτς και κακόγουστες"  :!: :!: :!: :!:  ::bristow::  Ωχχχχχχ "τί κάνω εδώ" αναρωτήθηκα  :roll: :roll:  Πρώτο εξάμηνο όλο θεωρία.....πιστεύετε οτι τα έργα των Μικελάτζελο + Ντα Βίντσι κτλ μέχρι Σεζάν + Λεμπράντ είναι αυθεντικά  :?: :?: :?:  Λάθος και μάλιστα μέγα  :!: :!: :!: Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι το τελικό "προιόν" μετα απο δεκάδες σκίτσα "κάτω" απο τα λάδια στο καμβά  :!: :!: :!:  Η δυναμική στις φιγούρες των Ντα Βίντσι και Μικελάτζελο προυπήρχαν σε σκίτσα των Ντι Βέκκιο & Ουμάνο  :!: :!: :!: :!: Απλά άλλο το τελικό αποτέλεσμα μετά τα λάδια.....Ακόμα όμως και εκεί στην τεχνοτροπία του "πινέλου" (έντονες πινελιές - κοφτές πινελιές) είναι αντιγραφές (η μανιέρα εννοώ) άλλων  :!: :!: :!: :!: Οι μπαλαρίνες του Σεζάν μοιάζουν σατανικά με εκείνες του Λουτρέκ (και όψη αλλά και βαφή) 8) 8) 8)  Το ίδιο στ' αγάλματα....δείτε ειδώλια Μεσσοποταμμιων λαών - αρχαίων αιγυπτίων - αρχαίων ελλήνων και ρωμαίων  :!: :!: :!:  Πολύ λόγος γίνεται για το βήμα του Κούρου....δείτε λίγο το αγαλμα του θεού Οσσηρις στην Θήβα της Αιγύπτου  8) 8) 8)
 Έτσι λοιπόν μετά το Α' εξάμηνο θεωρίας "περάσαμε" στην αντιγραφή των μεγάλων αρχιτεκτόνων.......σχέδια επι σχεδίων.....τελικό συμπέρασμα όλοι αντιγράφουμε όλους και τουμπαλίν  :!: :!: :!: :!:  Μετά απο 6 χρόνια σπουδών συμπέρανα οτι πρώτα μαθαίνω (θεωρία)  :arrow: μετά προσπαθώ να αντιγράψω  :arrow: μετά προσπαθώ να "εξελίξω" με πειραματισμούς  :arrow: και τέλος κάνω το δικό μου στύλ

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #39 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 03:24:24 μμ »
Μετά απο 6 χρόνια σπουδών συμπέρανα οτι πρώτα μαθαίνω (θεωρία)  :arrow: μετά προσπαθώ να αντιγράψω  :arrow: μετά προσπαθώ να "εξελίξω" με πειραματισμούς  :arrow: και τέλος κάνω το δικό μου στύλ
Και ο μέγας Μπετόβεν ουσιαστικά είναι ένας βαρύτερος Μότσαρτ... Αυτό όμως δεν τον μειώνει σε τίποτα ως καλλιτεχνική μορφή! (απλά αναδικνύει τον Mozart ως καλλιτεχνική μορφή αναφοράς).

Γεια σου Raw...Beethoven!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #40 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 03:43:06 μμ »
Αντιστέκομαι να εμβαθύνω και να εμπλουτίσω το σχόλιο του Jet72, ας το δούμε και λίγο πιο "πλατιά" το θέμα: σαν ιδέα, πώς το λένε, απ' τη μάνα του τέλος πάντων, ο μοντελισμός βασίζεται στην αντιγραφή και στον συμβιβασμό. Εξηγώ:
1. Αντιγράφεις κάτι που υπάρχει ή υπήρξε ή φαντάζεσαι ότι θα μπορούσε να υπάρξει. Είτε με πρώτες ύλες (scratch build), είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου - αντιγραφέα βεβαίως - που σου πουλάει το kit.
2. Συμβιβάζεσαι διότι πρέπει να κάνεις τα στραβά μάτια στις λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στην κλίμακά σου (δεν ξέρω ποιος θα 'θελε να έχει στο σαλόνι του ένα Phantom στην 1/1 για να μην συμβιβαστεί, ή ακόμα χειρότερα ένα Missouri, ακόμα και στην 1/10 βρε αδερφέ...)

Οπότε το να δανείζεσαι τεχνικές και ιδέες που κάποιος άλλος δοκίμασε ήδη ως το μέσον για να πετύχει το αντίγραφο, δεν βλέπω γιατί ξεφεύγει από το πνεύμα. Και πάλι αντιγράφεις μια μεθοδολογία ή ένα "έξυπνο" σενάριο, και συνήθως συμβιβάζεσαι (βλέπε "ξεβρακώνεσαι") με τα αποτελέσματα που αποκλείεται να είναι ολόιδια (και δύσκολα να γίνουν εξίσου πετυχημένα) με το πρωτότυπο που σε οδήγησε/ενέπνευσε. Τελικά, θέλοντας και μη, έχεις κάτι δικό σου - παρόμοιο με κάποιου άλλου ίσως, αν είσαι καλός και το βελτιώσεις μαγκιά σου, κερδίζεις και κάτι και (αν θέλεις) το μοιράζεσαι με τους άλλους. Και ούτω καθεξής. Εδώ και αιώνες, και όχι μόνο στο μοντελισμό, αυτό ονομάζεται εξέλιξη.

Τέλος αμπελοφιλοσοφίας, get back to modeling (το' θελε το edit του)  8)

Cheers, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #41 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 03:54:03 μμ »

ο Μιγκ όταν πρωτοεμφανίστηκε και πολλοί μιλούσαν για revolution στο μοντελισμό για τις τεχνικές που παρουσίασε, αυτός τόνισε ότι τις θεωρεί evolution

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #42 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 04:28:43 μμ »
Μετά απο 6 χρόνια σπουδών συμπέρανα οτι πρώτα μαθαίνω (θεωρία)  :arrow: μετά προσπαθώ να αντιγράψω  :arrow: μετά προσπαθώ να "εξελίξω" με πειραματισμούς  :arrow: και τέλος κάνω το δικό μου στύλ
Και ο μέγας Μπετόβεν ουσιαστικά είναι ένας βαρύτερος Μότσαρτ... Αυτό όμως δεν τον μειώνει σε τίποτα ως καλλιτεχνική μορφή! (απλά αναδικνύει τον Mozart ως καλλιτεχνική μορφή αναφοράς).

Γεια σου Raw...Beethoven!  ::salut::

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #43 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 04:31:48 μμ »
Μια και πιασαμε τους μελωδους και επειδη οντως παρθενογεννεση δεν υπαρχει
ο Βαμβακαρης εγραφε σε παραξενους πλαγιους βυζαντινους που ακουγε στην κυριακατικη λειτουργια
που πηγαινε μικρος

:shock:

το ξαναλεω σε στενα ορια αρματα -α/φη-πλοια ww1 ww2 κλπ που εχουμε κολησει  οι περισσοτεροι, δυστυχως θα επαναλαμβανομαστε
αλλα ο μοντελλισμος εχει και αλλες μορφες πολλες μα παρα πολλες

η επαναληψη ειναι αυτη που δημιουργει υποψια αντιγραφης (ποσους πανθηρες θα δω ακομη ποσα τεσσαρια και ποσα απο αυτα θα μοιαζουν μεταξυ τους?)
ασυνειδητης η οχι καθως οι επηρροες ανακυκλωνονται επικινδυνα

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 04:54:23 μμ »
Οκ. Αφού λοιπόν φαίνεται να μην υπάρχει νομικό πρόβλημα, μήπως να αφήσουμε την φιλοσοφία και να ρίξουμε κανένα στρώμα χρώμα ακόμη σε κάποιο ημιτελές;

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
« Απάντηση #45 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 05:03:29 μμ »
A
Παράθεση
ΔΕΝ υπάρχει στην τέχνη παρθενογέννηση. Ολα είναι εξέλιξη επάνω σε μια γενική ιδέα. Ολα είναι παραλλαγές και μετεξελίξεις. Όταν αυτές είναι εύμορφες και προκαλούν ευχαρίστηση στις αισθήσεις τότε τις λέμε τέχνη, εαν οχι τότε τις λέμε κιτς και κακόγουστες"

B
Φτιάξε το όπως εσύ θέλεις να το φτιάξεις...

Το να πιάνεις και να προσπαθείς να βρεις τι είναι αντιγραφή στον μοντελισμό, είναι σα να προσπαθείς να βρεις ποιός ζωγράφος είναι αντιγραφέας ποιού...
Το έβλεπα σε ένα ντοκυμανταίρ:
Ένας χιμπατζής ζωγράφιζε καταπληκτικά - ένας κριτικός τέχνης, χωρίς να ξέρει ότι το είχε κάνει χιμπατζής, είπε ότι είναι έργο μεγάλου ζωγράφου της σύγχρονης τέχνης και ότι μπορεί να άξιζε μέχρι και 500.000 δολάρια ο πίνακας!!! Μόλις άκουσε ότι είναι από χιμπατζή είπε ότι δεν αξίζει τίποτα!!!

Το θέμα λοιπόν της αντιγραφής δεν είναι θέμα του μοντελιστή, αλλά ΕΚΕΙΝΩΝ οι οποίοι δημιουργούν τις μόδες και τους "τρομερούς" μοντελιστές"...
Και για εξηγηθώ:
Είμαι από αυτούς που ψάχνουν στο νετ για να βρω ένα πρωτότυπο θέμα ή ένα καμουφλάζ ή μία τεχνική για να εφαρμόσω.
Δηλαδή τι να κάνω; Να σπάω όλη μέρα το κεφάλι μου για να βρω ένα καινούριο τρόπο να εντυπωσιάσω σε μία έκθεση ή για να μου πουν "μπράβο είσαι τρομερός μοντελιστής";
Α, όχι, έχω και άλλα πράγματα να κάνω στην ζωή μου - δεν είμαι ψώνιο του μοντελισμού...
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ αυτό που μου αρέσει... Και εάν κάποιος έχει μία καλή ιδέα θα την πάρω και θα την χρησιμοποιήσω...
Για αυτό άλλωστε έβγαλε το μοντέλο σε έκθεση στα μάτια του κόσμου - εάν δεν ήθελε ας το έκλεινε σε μία σκοτεινή ντουλάπα...

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #46 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 05:20:57 μμ »
Είναι όντως πολύ μεγάλο το θέμα αλλά νομίζω ότι έχει ήδη καλυφθεί αρκετά καλά

Στην ουσία ο μοντελισμός είναι μια όσο το δυνατόν πιστότερη αντιγραφή πραγματικού αντικειμένου σε κλίμακα. ʼρα εξ ορισμού όλοι αντιγράφουμε!

Θα έπρεπε όμως όλοι μας να είμαστε και λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι.... και εξηγώ...

...και τι πάει να πει το ότι ο Phill Stutchinskas έφτιαξε το Konrad III πήρε το BOS στην Euro και μετά φτιάχτηκε ακριβός το ίδιο 2-5 -10 φορές??? Προσωπικά έχω δει από κοντά ένα από τα "αντίγραφα" και μάλιστα σε κλίμακα 1/48 και ήταν εκπληκτικό!!! ʼφησα όμως τον εαυτό μου να το κρίνει, παρά της φυσιολογικές αμφιβολίες μου περί αντιγραφής, αντικειμενικά σαν ένα πρωτότυπο έργο.. και ήταν!!! Είχε πολύ δουλειά πάνω του και θα ήταν πραγματικά κρίμα να το πέρναγα απαξιώνοντας το ως "αντιγραφή".

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ακόμα και οι μεγάλοι καλλιτέχνες αυτοαντιγράφονται.... Σκεφτείτε μόνο σε πόσους πίνακες του Dali υπάρχουν λιωμένα ρολόγια.

Ακόμα και στον μοντελισμό.. Ο Duglas Lee χρησιμοποίησε ακριβός τα ίδια masters για τα άλογα στο τελευταίο του διόραμα (που όντως αδικήθηκε) με αυτα που ο ίδιος είχε φτιάξει πριν 4-5 χρόνια για το βραβευμένο του διόραμα με τους Πολωνούς!

Γιαυτό λοιπόν ας ανοίξουμε τα μάτια όλοι μας και ας δεχτούμε την αντιγραφή (ακόμη και 100%) γιατί αλλιώς θα χάσουμε αρκετά αριστουργήματα!!!

Υ/Γ: Ψάχνω από χτες να σας δείξω ένα ποστ στο Γαλλικό ML με το γνωστό διόραμα του Mig με το βυθισμένο πλοίο και το Τ34 χωρίς πύργο φτιαγμένο ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ από Γάλλο μοντελιστή ΑΛΛΑ στην 1/72!!!!! Μάλιστα αν θυμάμαι καλά το είχε σχολιάσει κολακευτικά και ο ίδιος ο Mig!

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #47 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 05:23:38 μμ »
Όλοι μας είμαστε διδακτέοι απο άλλους είτε μας έδειξαν είτε απλά πήραμε μάτι κάτι.
Πάντα ο δημιουργός θέλει να εμπνευστεί.  Ένα όμορφο σχέδιο αποτελεί το έναυσμα για μιά δημιουργία.
Ο μοντελιστής ,είναι δημιουργός. Τώρα, επειδή έκανε ένας σκιά, δεν πρέπει να κάνει κανένας άλλος σκιές δηλαδή????? Ισια-ίσα θα πρέπει να χαίρεται οτι αποτέλεσε το έναυσμα για άλλους! Εγώ τουλάχιστον, έτσι θα αισθανόμουν.  
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #48 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2009, 08:49:39 μμ »
Ορίστε ένα παράδειγμα:

Εγώ την ιδέα την πήρα από μία φωτό, που άλλωστε παρουσίασα στο αντίστοιχο τόπικ.

Ο κατασκευαστής του Chevy LRDG (άγνωστος σε μένα τουλάχιστον) δεν ξέρω πως του ήρθε ή έμπνευση για αυτή την πολύ όμορφη κατασκευή...πάντως και τα δύο μοντέλα έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο τη σκάλα  :roll:

...και προφανώς αυτός ίσως δεν ξέρει για τη δική μου κατασκευή ενώ εγώ ανακάλυψα τη δική του πριν λίγες μέρες, ψάχνοντας για ιδέες στο ιντερνετ  :lol:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 01, 2009, 09:45:58 πμ »
Δε νομίζω πως είναι clopyright. Μάλλον θα το ονόμαζα "εκμετάλλευση συσσωρευθείσας γνώσης", κάτι το οποίο γίνετε καθημερινά σε χιλιάδες άλλες δραστηριότητες και δεν αποτελεί θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Φανταστείτε πως αγοράζετε έναν υπολογιστή, κάνετε ακριβώς αυτό, εκμεταλλεύεστε τη γνώση δεκαετιών και καταλήγετε με ένα pc στα χέρια.

Τώρα ΟΛΑ τα μοντέλα που έχω φτιάξει είναι ένα σύνολο από τεχνικές που αδιάντροπα αντέγραψα από άλλους. Το μόνο που θεωρώ προσωπική "ανακάλυψη" είναι η χρήση παρκετίνης Jonshon αντί για Future αλλά και πάλι η νοητική διαδικασία από τη στιγμή που διάβασα για το Future μέχρι να δοκιμάσω υποκατάστατα είναι τόσο τραγικά απλή που σίγουρα χιλιάδες άλλοι έχουν την ίδια προσωπική "ανακάλυψη".

Αρα, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει θέμα copyright. Και πολύ χαίρομαι να με αντιγράφουν (που σιγά μην το κάνουν!) και φυσικά άνευ τύψεων και λοιπών ενοχών αντιγράφω αβέρτα τους πάντες και τα πάντα.

Πιάστε τώρα, εσείς οι τυχεροί που έχετε χρόνο, τα κοπίδια και αντιγράψτε σωρηδόν και φροντίστε όταν το κάνετε να περνάτε καλά!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Tags: