Αποστολέας Θέμα: Clopyright στον μοντελισμό.  (Αναγνώστηκε 5761 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Απ: Clopyright στον μοντελισμό.
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 01, 2009, 10:05:36 πμ »
Και σε συνέχεια συζήτησης που είχα με τον ΟΑΝΗΣΣΕΑ, ακόμη και η αντιγραφή θέλει την τέχνη της!

Να πω και ένα παράδειγμα ακόμη; Φανταστείτε μία διδακτορική διατριβή σε ένα κλασσικό χώρο... Η "βιβλιογραφική έρευνα" φαίνεται ότι απλά είναι... copy-paste, συρραφή δηλαδή αποσπασμάτων. ʼρα πού βρίσκεται η πρωτοτυπία που δίνει η διατριβή;

Και όμως, ακόμη και η συρραφή αυτή θέλει τέχνη, την τέχνη του να συνδυάζεις σωστά τις πηγές σου.

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 01, 2009, 11:48:08 πμ »
Το ερώτημα που έθεσα αναφέρεται στην αντιγραφή τεχνικών όπου εκεί δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα "νομιμότητας" και φυσικά δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.
Επίσης δεν αναφερόμαστε στη θεωρία του μοντελισμού περί μοντελοποίησης αντικειμένων ή ζωντανών, ούτε φυσικά στη δημιουργία διοραμάτων από φωτογραφία πραγματικής σκηνής.

Το θέμα είναι η αντιγραφή της  ιδέας ενός διοράματος.
Πριν να συνεχίσω να πω ότι δεκάδες φορές έχω δει διοράματα ή βινιέτες που μου αρέσει η ιδέα τους και θα ήθελα να φτιάξω κι εγώ.

Παραθέτω λοιπόν δεύτερο παράδειγμα για σκέψη:
Στην έκθεση της IPMS 2008 το best of show ήταν το μανάβικο του κ.Τακαβίτη. Έστω ότι στη φετινή έκθεση κάποιος μοντελιστής κατασκευάσει παρόμοιο διόραμα με την ίδια ακριβώς σκηνή. ʼντε να έχει κάνει κάποιες μικρές τροποποιήσεις . Ας υποθέσουμε ότι η κατασκευή του αυτή, είναι αντίστοιχης ποιότητας με την πρωτότυπη και καλύπτει όλους τους λόγους για τους οποίους βραβεύτηκε το αρχικό (ίσως όχι της πρωτοτυπίας πια). Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση των θεατών και των κριτών;

Θέλοντας να γυρίσω στο θέμα με τους πίνακες ζωγραφικής να ρωτήσω το ίδιο: Αν ένας καλός ερασιτέχνης ζωγράφος ζωγραφίσει την Τζοκόντα με την ίδια ποιότητα του πρωτοτύπου και την εκθέσει σε μια έκθεση που κάνει, πως θα φανεί στο κοινό αυτό;

"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 01, 2009, 12:08:18 μμ »
Το θέμα είναι η αντιγραφή της  ιδέας ενός διοράματος.
Πριν να συνεχίσω να πω ότι δεκάδες φορές έχω δει διοράματα ή βινιέτες που μου αρέσει η ιδέα τους και θα ήθελα να φτιάξω κι εγώ.
Παραθέτω λοιπόν δεύτερο παράδειγμα για σκέψη:
Στην έκθεση της IPMS 2008 το best of show ήταν το μανάβικο του κ.Τακαβίτη. Έστω ότι στη φετινή έκθεση κάποιος μοντελιστής κατασκευάσει παρόμοιο διόραμα με την ίδια ακριβώς σκηνή. ʼντε να έχει κάνει κάποιες μικρές τροποποιήσεις . Ας υποθέσουμε ότι η κατασκευή του αυτή, είναι αντίστοιχης ποιότητας με την πρωτότυπη και καλύπτει όλους τους λόγους για τους οποίους βραβεύτηκε το αρχικό (ίσως όχι της πρωτοτυπίας πια). Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση των θεατών και των κριτών;
Θέλοντας να γυρίσω στο θέμα με τους πίνακες ζωγραφικής να ρωτήσω το ίδιο: Αν ένας καλός ερασιτέχνης ζωγράφος ζωγραφίσει την Τζοκόντα με την ίδια ποιότητα του πρωτοτύπου και την εκθέσει σε μια έκθεση που κάνει, πως θα φανεί στο κοινό αυτό;

για μένα θα ήταν παντελώς αδιάφορο

έστω και η σχετική πρωτοτυπία στα διοράματα είναι σημαντική

μερικά Best of Show στο Euromilitaire μας εκπλήσσουν, αλλά τελικά μάλλον δίκαιο έχουν να επιβραβεύουν κάτι που είναι παντελώς διαφορετικό από όλα όσα παρουσιαστεί κατά καιρούς

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 01, 2009, 12:39:45 μμ »
Η αντιγραφή στην ουσία έρχεται στην σκηνοθεσία-ιδέα  του διοράματος και όχι στα υλικά, άλλα όταν τα υλικά είναι ίδια για τους περισσότερους το ειναι φυσικό να έχουμε ιδεες η οποίες μοιάζουν μετάξι τους η αντιγράφονται.  Ενα πχ του χρόνου κάποιος αντέγραφε ενα διοραμα νικητή άλλα  τεχνικά και κατασκευάστηκα ηταν πολύ καλύτερο απο το προηγούμενο και ειχε προσθέσει κάτι που από πολύ κάλο το έκανε άριστο, τότε τι θα λέγαμε? 
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #54 στις: Οκτωβρίου 01, 2009, 12:53:48 μμ »
Σχετικά με την ακριβή αντιγραφή ενος μοντέλου ή ενός διοράματος....δεν συμφωνώ  :roll: :roll: :roll: Δλδ όπως είπες το να αντιγράψω την Τζοκόντα (φυσικά ΔΕΝ μπορώ) δεν νομίζω οτι θα ήταν αρεστό πρώτα απ' ολα σε μένα. ΑΛΛΑ να δανειστώ την ιδέα και να την τροποποιήσω ή χρησιμοποιήσω αλλιώς ναι --- συμφωνώ και επαυξάνω  ::icon_thumright:: ::icon_thumright::  Π.χ. στο διόραμα με την σκιά του αε/φους θα δανειζόμουν την ιδέα αλλά θα έκανα μια τελείως διαφορετική σκηνή --- ίσως και χωρίς να "φαίνεται" για αερ/φος  :roll: :roll: :roll: Αλλά η ιδέα της σκιάς ναί θα την αντέγραφα  ::icon_thumright::

Tags: