Αποστολέας Θέμα: Η Ιστορία με τα ακρυλικά και το Lacquer thinner (ΜΕΡΟΣ 1ο)  (Αναγνώστηκε 17376 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Forgotten_Shadow

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Land of the Shadows
Η Ιστορία με τα ακρυλικά και το Lacquer thinner (ΜΕΡΟΣ 1ο)
« στις: Αυγούστου 23, 2009, 08:13:20 μμ »
Χαιρετώ όλους τους φίλους/ες και συνάδελφους μοντελιστές

Αρκετό καιρό τώρα παρακολουθώ το τεχνικό τμήμα του forum και αυτό που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι η νέα τάση χρήσης διαλυτικού πολυουρεθάνης (lacquer thinner) με τα υδατοδιαλυτά ακρυλικά Gunze, Tamiya κτλ.
 Επειδή πιστεύω οτι όσο περισσότερες απόψεις διατυπώνονται τόσο ευρύνεται η πληροφόρηση όλων μας, επιτρέψτε μου να  χρησιμοποιήσω λίγο απο το χώρο του forum (και αρκετό από το χρόνο σας), προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα και κυρίως να προφυλαχθούμε από λάθη τα οποία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα.

Πριν από 20 και πλέον χρόνια, οι μοντελιστές υποδεχθήκαμε τα ακρυλικά σαν μια καινοτομία που συνδύαζε την ανθεκτικότητα του φινιρίσματος, τις χρήσιμες μοντελιστικές αποχρώσεις (F.S. R.L.M. κτλ.) και ΚΥΡΙΩΣ την ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ και ΦΙΛΙΚΗ προς το χρήστη σύσταση (υδατοδιαλυτά).  Τώρα, τόσα χρόνια μετά, μαθαίνω πως ότι ήξερα "ήταν λάθος", τα ακρυλικά "ΔΕΝ" είναι ακρυλικά και οτι το lacquer thinner είναι αυτό που τα αραιώνει πιο "καλά" ή "σωστά". Έχω την εντύπωση (διορθώστε με αν κάνω λάθος) οτι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από το εξωτερικό και σιγά σιγά πέρασε και εις τα καθ' ημάς, με αποκορύφωμα να διαβάσω σε μοντελιστικό άρθρο (το μεταφέρω από μνήμης όσο πιστότερα μπορώ):
 "εδώ καταρίφθηκε ο μύθος των ακρυλικών χρωμάτων Tamiya, Gunze τα οποία μόνο ακρυλικά δεν είναι, αφού τα αραιώσαμε με διαλυτικό πολυουρεθάνης και τα ψεκάσαμε με τέλειο στρώσιμο χωρίς μπουκώματα..."
!!!!!!!
Αν τα ακρυλικά δεν είναι ακρυλικά τότε τι είναι;;;
Αν με ένα μπουκάλι lacquer thinner καταφέρω να αραιώσω και να ψεκάσω (πράγμα πολύ πιθανό αφού είναι από τους πλέον ισχυρούς διαλύτες) ακρυλικό, σμάλτο, λάδι, τέμπερα, σκόνη αγιογραφίας, κατακάθι του καφέ ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, όλα αυτά ΔΕΝ είναι αυτό που λένε αλλά ειναι χρώματα lacquer;;;;

Έχω μάθει να μην υιοθετώ αβασάνιστα το οτιδήποτε. Το "πίστευε και μη ερεύνα" έχει διαγραφεί προ πολλού και από το "λεξικό" μου και, κυρίως, από τη νοοτροπία μου. Με μια απλή έρευνα λοιπόν και στο internet (Google, Wikipedia) και στη βιβλιογραφία βρήκα κάποια στοιχεία τα οποία πιστεύω θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα. Παραθέτω τη σύνοψη:

::arrowred:: 1ον ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ;
Τα χρώματα αυτά αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του '50 και διατέθηκαν στην αγορά των Art & Hobby σαν μια απάντηση στα προβλήματα των λαδιών ζωγραφικής, το αργό στέγνωμα και το σχετικά ευπαθές φινίρισμα ακόμη και αρκετό καιρό μετά το τέλος του "έργου". Ο όρος "ακρυλικό" αναφέρεται στο "μέσο" ή φορέα της χρωστικής ουσίας (pigment) που είναι ακρυλική πολυμερισμένη ρητίνη και προσδίδει στο χρώμα τις ιδιότητές του, στιλπνότητα και ανθεκτικό φινίρισμα. Η πρώτη γενιά αυτών των ακρυλικών χρησιμοποιούσε ως αραιωτές (thinner), οργανικούς διαλύτες συγγενείς χημικά με αυτούς των λαδιών (mineral spirits). Απόγονος αυτών των πρώτων ακρυλικών είναι τα ACRYLIC LACQUER COLORS όπως τα γνωστά μας Mr Color της Gunze. Παρ' όλη την υιοθέτησή τους από τη βιομηχανία (βαφές αυτοκινήτων, φινίρισμα ξυλείας κτλ.) ακόμη και αρκετά πριν τη δεκαετία του '50, η χρήση τους στα hobby άρχισε να εγείρει προβληματισμούς ακριβώς λόγω των ισχυρών και επικίνδυνων διαλυτών τους (περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω).
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, αναπτύχθηκαν τα ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ή (δανείζομαι έναν εμπορικό χαρακτηρισμό για να γίνει πιο διακριτή η διαφορά) ACRYLIC AQUEOUS COLORS. Ο φορέας της χρωστικής παραμένει η ακρυλική ρητίνη, όμως πλέον ως αραιωτής χρησιμοποιείται ένα μίγμα νερού, αλκοόλης και γλυκόλης, συστατικά σαφώς πολύ λιγότερο τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγιεία.

Επομένως:
O όρος "ΑΚΡΥΛΙΚΟ" από μόνος του ΔΕΝ προσδιορίζει επακριβώς τη σύσταση του χρώματος και φυσικά ούτε το πιο είναι το "κατάλληλο" διαλυτικό (σωστότερα αραιωτικό).
Οι όροι "ACRYLIC LACQUER" και "ACRYLIC AQUEOUS" προσδιορίζουν πολύ σαφέστερα τη σύσταση και δίνουν κάποιες ΓΕΝΙΚΕΣ κατευθύνσεις για την επιλογή "σωστού" αραιωτικού για καθένα από αυτά.
Παραθέτω και την χημική σύσταση από παλαιότερο μπουκαλάκι χρώματος Gunze Aqueous (τα νεότερα νομίζω δεν την αναγράφουν, κακώς κατά τη γνώμη μου αν ισχύει)
Acrylic resin 23%, Pigment 14%, Alcohole 27%, Glycole 10%, Water 26%. (Συγκρατήστε το συστατικό της γλυκόλης, καθώς θα το συναντήσουμε και προς το τέλος)

Όπως βλέπετε, ΟΥΔΕΜΙΑ χημική συγγένεια υφίσταται με διαλύτες τύπου lacquer

::arrowred:: 2ον ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LACQUER THINNER;
Το διαλυτικό πολυουρεθάνης είναι συγγενές με τα Nitrocellulose lacquers, καθώς έχουν σαν βάση παράγωγα του Νιτρικού οξέος. Στη βιβλιογραφία χαρακτηρίζεται ως:
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟΞΙΚΟ, ΠΤΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΦΛΕΚΤΟ
Τα χημικά που το αποτελούν είναι πολλά, ανάλογα με τον κατασκευαστή και την προτεινόμενη χρήση. Τα κυριότερα είναι τα εξής τρία (κατά σειρά περιεκτικότητας):
ΤOLUENE (Τολουόλη)
XYLENE (Ξυλόλιο)
BUTYL ACETATE (Βουτυλικό οξικό άλλας)

(Αν οι μεταφράσεις στα Ελληνικά έχουν κάποιο λάθος που γνωρίζετε παρακαλώ διορθώστε με, δεν είμαι Χημικός)
Οι επιμέρους ιδιότητες τους (δανείζομαι τα στοιχεία από το βιβλίο "Painting and Finishing Scale Models" του Paul Boyer, Kalmbach Publications χωρίς καμμία πρόθεση διαφήμισης)
Toluene : Ιδιαιτέρως τοξικό, πιθανό καρκινογόνο
Xylene : Ομοίως με το ανωτέρω
Butyl Acetate : Ιδιαιτέρως ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα και τις ρινικές μεμβράνες, μετρίως αλλεργιογόνο

Συμπληρώνω για λόγους πληρέστερης κατανόησης οτι "πιθανό καρκινογόνο" σημαίνει οτι ακόμη και ένα μόριο της ουσίας θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο σε έναν οργανισμό, την ίδια ώρα που μαζική έκθεση στο χημικό να μην επηρρεάσει κάποιον άλλο. Υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες όπως η αντοχή του καθενός, αλληλεπίδραση με άλλες τοξικες ουσίες, χρόνος έκθεσης κτλ.
Υπάρχει ωστόσο κάποιος πρόθυμος να ρισκάρει; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

Συμπερασματικά λοιπόν
Χρησιμοποιώντας lacquer thinner στα υδατοδιαλυτά ακρυλικά, δεν κάνουμε απλά "λάθος" ως προς το ενδεικνυόμενο αραιωτικό, στην ουσία τα ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ σε acrylic lacquers, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ το βασικότερο πλεονέκτημα της εξέλιξής τους, την πολύ χαμηλή τοξικότητα.

Ομολογώ βέβαια πως ήδη ακούω τις -δικαιολογημένες- ενστάσεις σας:

"Mα με το διαλυτικό lacquer πετυχαίνω χωρίς κόπο τα καλύτερα αποτελέσματα"

"ʼλλωστε λαμβάνω μέτρα προστασίας, φοράω πάντα την ειδική μάσκα με τα φίλτρα"

Ως προς το πρώτο, δεν μπορώ να αντικρούσω. Το lacquer είναι ακριβώς τόσο καλό στο ψέκασμα διότι έχει αυτήν την σύνθεση από ισχυρά χημικά. Όμως αυτό έρχεται με το τίμημα της τοξικότητας. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να κάνει τις επιλογές του ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

Ως προς το δεύτερο, σαφώς και επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε κάθε χρήση του αερογράφου. Όμως η μάσκα είναι μόνο ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ μέτρο προστασίας, καθώς προστατεύει ΜΟΝΟ τον χρήστη της και όχι το περιβάλλον του ή άλλους που μπορεί να κινούνται στο χώρο αυτό.
Ξανά από το βιβλίο του Paul Boyer:
"Your best protection - a spray booth" "Η καλύτερη προστασία σας - ένας θάλαμος βαφής"

Σε ότι αφορά τα "βαφεία", ελπίζω στο εγγύς μέλλον να μπορέσω να κάνω μία όσο το δυνατόν υπεύθυνη και πλήρη παρουσίαση, καθώς και εδώ έχω παρατηρήσει οτι η υπερ-(ή ΠΑΡΑ)-πληροφόρηση έχει αρχίσει να βρίθει στο διαδίκτυο.

Επιστρέφοντας στις μάσκες, σημειώστε και τα εξής:
Tα φίλτρα πρέπει να είναι ΕΙΔΙΚΑ, για organic vapors τα οποία κατακρατούν τα ΧΗΜΙΚΑ (και νομίζω οτι αποτελούνται από ενεργό άνθρακα). Τα φίλτρα που χαρακτηρίζονται ως particle filters - φίλτρα σωματιδίων, προορίζονται για ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ κατεργασίες που δημιουργούν σκόνες, και ΔΕΝ είναι κατάλληλα για ψεκασμούς.
Επίσης τα χημικά φίλτρα έχουν προκαθορισμένο χρόνο ζωής που εξαρτάται άμεσα από το ρυθμό κορεσμού τους, δηλαδή από το "πόσο" φιλτράρισμα έχουν κάνει και φυσικά σε πόσο "βαριές" ουσίες.

Κάπου εδώ θα κλείσω αυτό το πρώτο μέρος καθώς ήδη έχει αρχίσει να μεγαλώνει επικίνδυνα... Στο επόμενο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τι θα μπορούσε να σημαίνει πρακτικά η μαζική χρήση του lacquer thinner στους μοντελιστικούς ψεκασμούς, καθώς και να προτείνω κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.
Όσα γράφηκαν παραπάνω, σε καμμία περίπτωση δεν έχουν πρόθεση να θίξουν τον οποιονδήποτε για το τι επιλέγει να χρησιμοποιήσει και πώς. ʼλλωστε δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν. Μοναδικός μου στόχος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση όλων (εμμού συμπεριλαμβανομένου), ώστε ότι κάνουμε να γίνεται υπεύθυνα και με όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο. Επομένως, κάθε σχόλιο, προσθήκη, διόρθωση, αντίλογος είναι ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας (και ελπίζω οτι δεν θα "φάω" με το "καλημέρα" ban για το "τερατώδες" post!!)
Μετά τιμής για τη φιλοξενία
Μάνος (Τhe Forgotten Shadow)
"What we do in life echoes in eternity" General Maximus, Roman Army

Sometimes all it takes to appreciate the light is just a glance in the dark
The Shadow

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
Απ: Η Ιστορία με τα ακρυλικά και το lacquer thinner (ΜΕΡΟΣ 1ο)
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 23, 2009, 10:57:40 μμ »
Πάρα πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο... Σε ευχαριστούμε φίλε μου.

Ως χρήστης όμως του Lacquer thinner έχω μερικές απορίες - παρατηρήσεις....

Οι όροι "ACRYLIC LACQUER" και "ACRYLIC AQUEOUS" προσδιορίζουν πολύ σαφέστερα τη σύσταση και δίνουν κάποιες ΓΕΝΙΚΕΣ κατευθύνσεις για την επιλογή "σωστού" αραιωτικού για καθένα από αυτά.

Αυτές όπως είπες είναι κάποιες ΓΕΝΙΚΕΣ κατευθύνσεις για την επιλογή αραιωτικού για καθένα από αυτά. Όμως, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια στον μοντελισμό, στα "ACRYLIC AQUEOUS" δεν είναι απαγορευτική η χρίση αντίθετου διαλυτή.... δηλαδή στο "ACRYLIC AQUEOUS" διάλυση με Lacquer.

Πιο κάτω γράφεις....

Χρησιμοποιώντας lacquer thinner στα υδατοδιαλυτά ακρυλικά, δεν κάνουμε απλά "λάθος" ως προς το ενδεικνυόμενο αραιωτικό, στην ουσία τα ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ σε acrylic lacquers, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ το βασικότερο πλεονέκτημα της εξέλιξής τους, την πολύ χαμηλή τοξικότητα.

Εδώ έχω μεγάλη ένσταση..... Αν ας πούμε η Tamiya ήθελε να διατηρήσει το βασικότερο πλεονέκτημα της εξέλιξής των χρωμάτων της, την πολύ χαμηλή τοξικότητα, ποιος ο λόγος να κυκλοφορεί σχεδόν από της πρώτες εταιρίες ένα Lacquer thinner???

Απλά έχασε το παιχνίδι!!!

Ήθελε να περάσει στο κοινό (και όχι μόνο αυτή αλλά όλες οι εταιρίες) ότι τα "ακρυλικά" είναι και μη τοξικά... Θέμα marketing ασφαλώς γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλήρως. Βλέποντας όμως ότι οι περισσότεροι μοντελιστές δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένοι από το φινίρισμα των χρωμάτων ξεφούσκωσε σιγά σιγά το παραμύθι των μη τοξικών χρωμάτων και κυκλοφόρησε το Lacquer thinner.

Σε όλα τα άλλα (μέτρα προστασίας κλπ) συμφωνώ μαζί σου. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 24, 2009, 12:32:30 πμ »
Και μια που αναφερθικαμε σε θεματα υγειας να πω οτι οτι παρομοια τοξικα συστατικα υπαρχουν στις μοντελιστικες κολες και στοκους. Μια ακομα διευκρινηση ειναι οτι δεν δεχονται ολα τα ακρυλικα το laquer.Mονο τα Gunze,Tamiya και Lifecolour.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 24, 2009, 02:37:43 πμ »
 ::arrowred::Φίλε CROW
Σε ευχαριστώ για την πολύ σωστή προσθήκη για κόλλες και στόκους. Επίσης για την πληροφορία για τα Lifecolour που δεν γνώριζα.

::arrowred::Φίλε Νίκο
Επίσης ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την ουσιαστική παρέμβαση. Επέτρεψε μου αν μπορώ να δώσω κάποιες απαντήσεις-διευκρινίσεις:

Δεν είχα πρόθεση με το post μου να αναθέσουμε "ταμπέλες" "ΣΩΣΤΟ", "ΛΑΘΟΣ" "ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ" κτλ. Όπως θα πρόσεξες στο συμπέρασμα
έβαλα τη λέξη λάθος σε εισαγωγικά. Αυτό σημαίνει οτι τα πάντα είναι σχετικά με τον χρήστη.

Ο ένας θεωρεί λάθος να χρησιμοποιήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που τυπικά προτείνει η εταιρεία.
Ο άλλος θεωρεί λάθος να χρησιμοποιήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα του δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Και ο τρίτος θεωρεί λάθος να χρησιμοποιήσει κάτι το οποίο (ΑΣΧΕΤΑ αν προτείνεται ή όχι από την εταιρεία) θα μπορούσε να δημιουργήσει ριψοκίνδυνες καταστάσεις για την υγεία του.

Εδώ έχω μεγάλη ένσταση..... Αν ας πούμε η Tamiya ήθελε να διατηρήσει το βασικότερο πλεονέκτημα της εξέλιξής των χρωμάτων της, την πολύ χαμηλή τοξικότητα, ποιος ο λόγος να κυκλοφορεί σχεδόν από της πρώτες εταιρίες ένα Lacquer thinner???

Η Tamiya (όπως και κάθε εταιρεία) δεν μπορεί από μόνη της να διατηρήσει ή να καταργήσει τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της. Αυτός που θα το κάνει είναι ο τελικός χρήστης με τις επιλογές του. Αυτό που μπορεί (ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ) να κάνει μια εταιρεία είναι να ενημερώσει ΣΩΣΤΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ τους πελάτες της, ποια είναι η προτεινόμενη χρήση για κάθε προϊόν της ΚΑΙ αν για κάποια από αυτά απαιτούνται ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.
Δεν έχω δει το lacquer της Tamiya από κοντά. Αναφέρει η συσκευασία προτεινόμενη χρήση; Πάντως τυπικά το αραιωτικό που έχει για τα ακρυλικά χρώματά της είναι ακόμα το Χ20Α, σωστά; Ίσως προορίζει το lacquer για στόκους και primer τα οποία έχουν συγγενή χημική βάση.
Πρέπει και η Tamiya και όλοι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους!
Και πάλι σε ευχαριστώ.

::arrowred::Προς όλους τους φίλους
Ετοιμάζω και το δεύτερο μέρος στον υπολογιστή μου, όπου και θα προσπαθήσω (ΚΑΙ με τη βοήθειά σας και συμμετοχή φυσικά), να δώσω απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις και ίσως πιθανές λύσεις με πρώτιστο κριτήριο την ασφάλειά μας. Επειδή όμως η ταχύτητά μου στο πληκτρολόγιο συναγωνίζεται άμεσα αυτήν στο μοντελάρισμα (και πιστέψτε με, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να κερδίσω μετάλλιο σε καμιά κούρσα  ::glossa::), ζητώ την κατανόησή σας και λίγη υπομονή!!!

Μετά τιμής
Forgotten Shadow

The Shadow

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 24, 2009, 02:54:22 πμ »
σχετικά με τα "ακρυλικά" της ΤΑΜΙΥΑ, που όλοι μας τα χρησιμοποιούμε

δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγωγή τους πριν 2-3 χρόνια απαγορεύτηκε, μεταξύ άλλων χωρών, και στη Γερμανία για παραπλανητικές πληροφορίες των ιδιοτήτων των χρωμάτων της

τώρα, τι έγινε στη συνέχεια και επαναεισάγονται  :roll: :roll: :roll:

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 24, 2009, 07:42:07 πμ »
Η TAMIYA, όπως και η GUNZE (CREOS) βγάζει και μια σειρά χρωμάτων lacquer, τα οποία, όπως και τα αντίστοιχα της GUNZE δεν εισάγονται στην Ελλάδα και γενικά είναι δυσεύρετα σε Ευρώπη και Αμερική.
Προφανώς, το lacquer thinner κυκλοφορεί ως διαλυτικό για τέτοιου είδους χρώματα.
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 24, 2009, 08:00:35 πμ »
Συγχαρητήρια  ::icon_thumright:: και ευχαριστήρια πολλά
για το εμπεριστατωμενο άρθρο.
 :lol:
Πολλές φορές, είτε άγνοια είτε απο υπερβάλοντα ζήλο βάζουμε πρώτα το αποτέλεσμα στα μοντέλα και μετά αυτό στην υγεία μας.
Εαν υπάρχει δυνατότητα,
Θα ήθελα μα ξέρω εαν τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, spray booth κλπ.)  μας προφυλάσουν απο τους κινδύνους των συγκεκριμένων υλικών
και
θα ήθελα επίσης παρόμοια άρθρα και για άλλα "επικίνδυνα"υλικά που χρησιμοποιούμε στο χομπι μας πχ. microballoons κλπ.
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 24, 2009, 12:04:23 μμ »
... θα ήθελα επίσης παρόμοια άρθρα και για άλλα "επικίνδυνα"υλικά που χρησιμοποιούμε στο χομπι μας πχ. microballoons κλπ.
Σ.Σ.
Και τι να πρωτοπιάσει κανείς!!!! Χρώματα, διαλυτικά, κόλλες, (ΜΕΚ, πολυστερίνης, κυανοακρυλικές κλπ κλπ) στόκους, ρητίνες, microballons και όλων των χιλίων λογιών άλλα "μαντζούνια" και "σκόνες" που χρησιμοποιούμε.  :? Τέλος πάντων...

ΤΑ ΠΑΝΤΑ - ΟΛΑ είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ και ΒΛΑΒΕΡΑ για την υγεία (ακόμα και τα πιο φαινομενικά αβλαβή) και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και να τα χειριζόμαστε ανάλογα.

Κανόνας 1ος (και σημαντικότερος) : Δουλεύουμε ΠΑΝΤΑ σε καλά αεριζόμενο χώρο. και
Κανόνας 2ος (και εξίσου σημαντικός) : Φοράμε ΠΑΝΤΑ μάσκα.

Απλή συνήθεια είναι που πρέπει να την αποκτήσουμε όλοι μας. Το θέμα μάσκας μάλιστα το ψάχνω εμπεριστατωμένα τον τελευταίο καιρό, γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος μας ο Μάνος τελικά ΔΕΝ κάνουν όλες οι μάσκες με φίλτρα για τη δουλειά μας. Καλά μεν και απαραίτητα τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, για organic vapors όμως όπως στην περίπτωσή μας και για πιο μεγάλη προσροφητικότητα, ίσως να χρειάζεται κάποια πιο "εξωτική" λύση. Με το που θα καταλήξω κι εγώ κάπου, ενημερώνω πάραυτα  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 24, 2009, 11:18:04 μμ »
Λοιπόν.......καταρχάς Acrylic ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα και Υδατοδιαλυτό  :!: :!: :!: :!: Η λέξη Ακρυλικό (που στα βαφεία λέγεται και "πλαστικό" χρώμα) είναι ενα χημικό διάλυμα ρητινούχου διαλύτη και σκόνης χρώματος. Τώρα εφόσον η ρητίνη είναι οργανική τότε είναι υδατοδιαλυτή ενώ εαν είναι προιόν πετρελαικής επεξεργασίας τότε δεν είναι υδατοδιαλυτό αλλά νιτροδιαλυτό (ή άλλου διαλύτη πχ. αμμωνίας κτλ).....Στον μοντελισμό λόγω μή αναγκαστικής χρήσης primer ΟΛΑ τα ακρυλικά είναι ή νιτρολιαλυτά ή αλκοολοδιαλυτά ή άλλου πετρελαικού διαλύτη (Lacquer).  Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια κίνηση προς χρώματα βινυλίου (Αλκοολικός διαλύτης). Δοκιμάστε να βάψετε με νερομπογιές (απόλυτα υδατοδιαλυτά χρώματα και θα δείτε οτι δεν "πιάνουν" στο πλαστικό...γιαυτό και μπαίνει η ρητίνη άρα και ο βλαβερός διαλύτης)
Θα μου πείτε γιατί τα ακρυλικά Tamiya & Gunze & Lifecolor διαλύονται στο νερό ή στο Azax  :?: :?: :?: Προσοχή εδώ όμως διαλύεται η σκόνη χρώματος και ΟΧΙ ο ρητινώδης διαλύτης του μίγματος (γιαυτό άμα βάψεις με πινέλο, το ξεπλύνεις με νερό ή Azax και το αφήνεις, ξεραίνεται και κολλάν οι τρίχες).
 Τώρα σχετικά με τις μάσκες......οι απλές μάσκες συγκρετούν απλά τα μόρια των οσμών και οχι τα νανομόρια των σωματιδίων. Οι μάσκες με φίλτρο συγκρατούν και κάποια σωματίδια αλλά οχι αναθυμιάσεις και υλικό σαν πούδρα (τρίμα ρητίνης + microbaloons κτλ). Οι μάσκες ενεργού άνθρακα προσφέρουν μια μεγάλη προστασία απο πολλά (οσμές + αναθυμιάσεις + πούδρα κτλ) αλλά "μπουκώνουν" εύκολα απο μεγαλύτερα σωματίδια και τελικά δεν αποδίδουν. 100% προστασία προσφέρουν οι ακριβές σύνθετες μάσκες (εκείνες με τάμπουρα) που έχουν 2πλα φίλτρα (αρχικά ενα σπογγώδες για μεγάλα σωματίδια και έπειτα ενα 2ο ενεργού άνθρακα).  Υπάρχουν και οι μάσκες κεραμικού φίλτρου αλλά εκεί "φεύγουμε" (+200 ευρώ)

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 24, 2009, 11:57:05 μμ »
 ::arrowred::Φίλε Σταύρο
Σε ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια! Νιώθω οτι ο αρχικός σκοπός του θέματος που άνοιξα αρχίζει να επιτυγχάνεται. Δηλαδή να προσεγγίσουμε ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ζήτημα όπως είναι η ασφάλειά μας σε βάθος. Όπως ανέφερε και ο φίλος Nino, οι βασικοί κανόνες προφύλαξης είναι ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΣΤΟΣ (ΕΞ-)ΑΕΡΙΣΜΟΣ και πάντα χρήση κατάλληλης μάσκας. Να προσθέσω και το εξής "απλό"; Περιορίζουμε όσο μπορούμε τη χρήση των πιο επικίνδυνων υλικών από χρήσεις που τους "δίνουν" τη δυνατότητα να μας βλάψουν (όπως το ψέκασμα π.χ.)

::arrowred::Φίλε Raw Shooter
H ακόμη πιο λεπτομερής ανάλυσή σου επιβεβαιώνει το αρχικό μου post. Σε ευχαριστώ και για τις πρόσθετες πληροφορίες.
Αν εσύ ή κάποιος έχει ψάξει το θέμα των μασκών σε βάθος, θα ήταν δυνατή κάποια λεπτομερής παρουσίαση; (Μάρκες, τιμές, σημεία πώλησης). Μήπως προμηθευτούμε σε καλές τιμές μάσκες και ανταλλακτικά φίλτρα;  ::icon_thumright::

The Shadow

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 25, 2009, 12:38:58 πμ »
Λοιπόν.......καταρχάς Acrylic ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα και Υδατοδιαλυτό  :!: :!: :!: :!: Η λέξη Ακρυλικό (που στα βαφεία λέγεται και "πλαστικό" χρώμα) είναι ενα χημικό διάλυμα ρητινούχου διαλύτη και σκόνης χρώματος. Τώρα εφόσον η ρητίνη είναι οργανική τότε είναι υδατοδιαλυτή ενώ εαν είναι προιόν πετρελαικής επεξεργασίας τότε δεν είναι υδατοδιαλυτό αλλά νιτροδιαλυτό (ή άλλου διαλύτη πχ. αμμωνίας κτλ).....Στον μοντελισμό λόγω μή αναγκαστικής χρήσης primer ΟΛΑ τα ακρυλικά είναι ή νιτρολιαλυτά ή αλκοολοδιαλυτά ή άλλου πετρελαικού διαλύτη (Lacquer).  Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια κίνηση προς χρώματα βινυλίου (Αλκοολικός διαλύτης). Δοκιμάστε να βάψετε με νερομπογιές (απόλυτα υδατοδιαλυτά χρώματα και θα δείτε οτι δεν "πιάνουν" στο πλαστικό...γιαυτό και μπαίνει η ρητίνη άρα και ο βλαβερός διαλύτης)
Θα μου πείτε γιατί τα ακρυλικά Tamiya & Gunze & Lifecolor διαλύονται στο νερό ή στο Azax  :?: :?: :?: Προσοχή εδώ όμως διαλύεται η σκόνη χρώματος και ΟΧΙ ο ρητινώδης διαλύτης του μίγματος (γιαυτό άμα βάψεις με πινέλο, το ξεπλύνεις με νερό ή Azax και το αφήνεις, ξεραίνεται και κολλάν οι τρίχες).
 Τώρα σχετικά με τις μάσκες......οι απλές μάσκες συγκρετούν απλά τα μόρια των οσμών και οχι τα νανομόρια των σωματιδίων. Οι μάσκες με φίλτρο συγκρατούν και κάποια σωματίδια αλλά οχι αναθυμιάσεις και υλικό σαν πούδρα (τρίμα ρητίνης + microbaloons κτλ). Οι μάσκες ενεργού άνθρακα προσφέρουν μια μεγάλη προστασία απο πολλά (οσμές + αναθυμιάσεις + πούδρα κτλ) αλλά "μπουκώνουν" εύκολα απο μεγαλύτερα σωματίδια και τελικά δεν αποδίδουν. 100% προστασία προσφέρουν οι ακριβές σύνθετες μάσκες (εκείνες με τάμπουρα) που έχουν 2πλα φίλτρα (αρχικά ενα σπογγώδες για μεγάλα σωματίδια και έπειτα ενα 2ο ενεργού άνθρακα).  Υπάρχουν και οι μάσκες κεραμικού φίλτρου αλλά εκεί "φεύγουμε" (+200 ευρώ)
Φιλε Παναγιωτη,δεν ειναι ΟΛΑ τα ακρυλικα μοντελιστικα χρωματα νιτροδιαλυτα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 25, 2009, 12:43:07 πμ »
Kαι κατι ακομα.Ξερετε ποιο ειναι το μοναδικο μοντελιστικο  υλικο που διαπερνα τα φιλτρα ενεργου ανθρακα ακομα και της καλυτερης μασκας? Ειναι το διαλυτικο της Revell - Colour mix-για τα σμαλτα της.Και ομως,κυκλοφορει κανονικοτατα και κανεις δεν μιλαει για αυτο!

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 25, 2009, 11:47:30 πμ »
Kαι κατι ακομα.Ξερετε ποιο ειναι το μοναδικο μοντελιστικο  υλικο που διαπερνα τα φιλτρα ενεργου ανθρακα ακομα και της καλυτερης μασκας? Ειναι το διαλυτικο της Revell - Colour mix-για τα σμαλτα της.Και ομως,κυκλοφορει κανονικοτατα και κανεις δεν μιλαει για αυτο!
:shock: :shock: :shock:
Μήτσο πως πρόεκυψε αυτό :?: :?: Και είναι το διαλυτικό που χρησιμοποιώ  :roll:

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 25, 2009, 11:52:53 πμ »
Και για όσους ψάχνονται για μάσκες :
Τα ισχύοντα πρότυπα είναι τα EN 141/2001 και 149/2001. Το 149 διαχωρίζει σε κατηγορίες τον ζητούμενο βαθμό προστασίας, ανάλογα και με το εισερχόμενο σωματίδιο. Επομένως δεν αρκεί μία μασκα να αναγράφει μόνο συμβατότητα κατά ΕΝ 141 (όπως π.χ. η δικιά μου  :() , αλλά και με ποιά κατηγορία είναι.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 25, 2009, 12:18:22 μμ »
συγνωμη αλλα εγω δεν  μπορω να συνησφερω σε γνωσεις....απλα μπορω να κανω ερωτησεις ομως.  :wink:
1. πρωτο και σημαντικο.... ενας πινακας με τις βλαβερες ουσιες που χρησιμοποιουμε...η γενικα ενα πινακα με τετοιες ουσιες.
2. καποιο σιτε με πινακες με τι μασκες μπορουμε να εχουμε για την καθε δουλεια...ωστε να προστατευτουμε.
3.... συνδιασμος των παραπανω..
ευχαριστω......  ::salut::

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 25, 2009, 11:56:28 μμ »

Όμορφος μοντελιστικός κόσμος μας, αγγελικά πλασμένος... ::eusa_whistle::

The Shadow

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 26, 2009, 12:32:01 πμ »
Αγγελικα πλασμενο δεν ειναι τιποτα πια...ομως οι πιθανοτητες να παθει κανεις βλαβη στην υγεια του απο μοντελιστικα υλικα ειδικα οταν λαμβανει τα μετρα του ειναι πολυ μικροτερες απο αυτες αλλων καθημερινων δραστηριοτητων οπως η οδηγηση,το περπατημα,το κολυμπι κ.λ.π.Αλωστε κανεις δεν ειπε οτι τα διαλυτικα μας κανουν καλο. :roll:

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 26, 2009, 07:54:46 πμ »
τι προκαλεί μεγαλύτερο κακό στην υγεία :

το καθημερινό κάπνισμα,

το να ζεις και να εργάζεσαι στο κέντρο της Αθήνας ?

το να κυκλοφορείς στην Αττική με μηχανακι χωρίς μάσκα και να εισπνέεις τις εξατμίσεις των άλλων

η κακή διατροφή σε συνδυασμό με τη μη σωματική άσκηση

ή

η εισπνοή με ή χωρίς μέτρα ασφαλείας, των "κακών" διαλυτικών μια-δυό φορές τη βδομάδα (τουλάχιστον εγώ δε βαφω συχνότερα).

τελικά, μηπως δινουμε μεγαλη έκταση σε καποια σημαντικά θέματα (υγιεινή και ασφάλεια) προς μια μονο κατευθυνση ?

:roll:

Σ.Σ.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 26, 2009, 09:22:18 μμ »
 ::arrowred::Φίλε Σταύρο

Απολύτως δικαιολογημένος ο προβληματισμός σου. Από αυτά που αναφέρεις:
το καθημερινό κάπνισμα,

το να ζεις και να εργάζεσαι στο κέντρο της Αθήνας ?

το να κυκλοφορείς στην Αττική με μηχανακι χωρίς μάσκα και να εισπνέεις τις εξατμίσεις των άλλων

η κακή διατροφή σε συνδυασμό με τη μη σωματική άσκηση
κάποια δεν μπορούμε ίσως να τα αποφύγουμε (ζωή στις μεγαλουπόλεις), ενώ για κάποια άλλα κάνουμε τις επιλογές μας και ζούμε με τις συνέπειες.
Ακόμα όμως και για αυτά που μπορεί να φαντάζουν συγκριτικά ως τα "μικρότερα" ρίσκα (ψέκασμα διαλυτικών με ή χωρίς μέτρα προστασίας), μόνο αν κάποιος είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι ακριβώς ρισκάρει, μπορεί να κάνει τις επιλογές του και μετά να ζήσει με τις συνέπειες.
Απλά θεώρησα οτι μπορούσα να συνεισφέρω κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Φιλικά
Forgotten Shadow

The Shadow

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 27, 2009, 09:27:27 πμ »
 :oops:
Δεν θελησα να αμφισβητήσω τα όσα πολύ σωστά και χρησιμα έγραψες και μας επισήμανες.
απλά ηθελα να θυμίσω και άλλους καθημερινούς κινδύνους που πολλοί δεν περνουν στα σοβαρά
και σπάνια συζητάμε.
Σ.Σ.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 27, 2009, 09:20:15 μμ »
Φίλε Σταυρο
Ασφαλώς δεν τίθεται κανένα θέμα παρεξήγησης  :)
Πολύ καλώς και έθεσες αυτές τις παραμέτρους που ούτως ή άλλως μας απασχολούν όλους καθημερινά. ʼνοιξα το όλο θέμα και μάλιστα σε αυτή την έκταση, επειδή είχα την αίσθηση οτι κάποια σημαντικά δεδομένα ίσως να μας διέφευγαν. Για να είμαι ειλικρινής κάποιες στιγμές αναρωτήθηκα μήπως γίνομαι και εγώ "παρανοϊκός". Όμως εμείς που έχουμε κάποια χρόνια στο χώρο κάπου και λόγω πείρας, ίσως και υποσυνείδητα, προφυλασσόμαστε. Κάποιος όμως νεότερος πάνω στον ενθουσιασμό του ίσως ρισκάρει χωρίς λόγο.
"Better safe than sorry".
Kαι πάλι σε ευχαριστώ  ::icon_thumright::

Forgotten Shadow

The Shadow

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 27, 2009, 10:19:44 μμ »
καλά κάνεις και τα λες

βλέπω την υγρή κόλλα που έχω και το διαβάζω - περιέχει Dichloromethane

τι εστί Dichloromethane

Dichloromethane is the least toxic of the simple chlorohydrocarbons, but it is not without its health risks as its high volatility makes it an acute inhalation hazard.Dichloromethane is also metabolised by the body to carbon monoxide potentially leading to carbon monoxide poisoning.Acute exposure by inhalation has resulted in optic neuropathy and hepatitis.Prolonged skin contact can result in the dichloromethane dissolving some of the fatty tissues in skin, resulting in skin irritation or chemical burns.

It may be carcinogenic, as it has been linked to cancer of the lungs, liver, and pancreas in laboratory animals. Dichloromethane crosses the placenta.
In many countries products containing dichloromethane must carry labels warning of its health risks.

In the European Union use of dichloromethane in paint-strippers was banned for consumers and many professionals.

τι να φοράνε για να κολλήσουμε κανένα μοντέλο

τελικά καμια υγρή κόλλα non toxic υπάρχει ;;;;;;;;;;

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 27, 2009, 10:52:12 μμ »
Φοβάμαι πως σε οτι αφορά τις υγρές κόλλες, non toxic όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά μάλλον ούτε και θα υπάρξει στο μέλλον. Η υγρή κόλλα για να κάνει τη δουλειά της πρέπει να είναι ένας πολύ ισχυρός διαλύτης.
Μπορώ να προτείνω τα εξής:
ΠΟΤΕ δεν εισπνέουμε εσκεμμένα τις αναθυμιάσεις της υγρής κόλλας (όπως φυσικά και οποιουδήποτε άλλου υλικού)
Έχουμε το μπουκαλάκι ανοιχτό μόνο όση ώρα δουλεύουμε.
Μπορούμε να κάνουμε και το εξής : τοποθετούμε την κόλλα στον πάγκο μας σε απόσταση "τεντωμένου χεριού". Έτσι αποφεύγουμε τις αναθυμιάσεις απο την εξάτμισή της. Είναι άβολο αλλά...
Καλό θα ήταν επίσης να τοποθετείται ή κολλείται (πχ με θερμοσιλικόνη) σε κάποια βάση ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα από την ανατροπή του μπουκαλιού.

The Shadow

Αποσυνδεδεμένος Wild Bill

• KEEP MODELLING
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
  • Αντε γεια!!!!!
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 27, 2009, 11:09:00 μμ »

. Κάποιος όμως νεότερος πάνω στον ενθουσιασμό του ίσως ρισκάρει χωρίς λόγο.
"Better safe than sorry".

Δηλωνω παθων και σε ευχαριστω για την αφυπνιση απο τον λυθαργο της ελλειψεις γνωσεων επι του θεματος ::salut::

1000  μπραβο και καλη συνεχεια στην πολυ χρησιμη (για ολους εδω μεσα)ερευνα που κανεις ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 27, 2009, 11:35:44 μμ »
Φίλε Forgotten_Shadow πολύ καλή παρουσίαση. Βλέπω ότι έχεις λίγες δημοσιεύσεις. Σου εύχομαι καλή διασκέδαση εδώ, και να μοιράζεσαι συχνά όπως τώρα την διάθεσή σου για ψάξιμο και πληροφόρηση.

Σε ευχαριστούμε ::sallut::
Φιλικά,
Διονύσης

Tags: laquer thiner