Αποστολέας Θέμα: Τι υλικο για ιστια και σχοινια?  (Αναγνώστηκε 6551 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος greg

• Scale 1/144
  • *
Τι υλικο για ιστια και σχοινια?
« στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 11:18:31 πμ »
Καλημερα.
Ηθελα να ρωτησω τι υλικο χρησιμοποιητε για ιστοια και σχοινια?
Δεν ξερω μηπως κανω λαθος στην ονομασια καθ'οτι δεν εχω πειρα στο χωρο των πλοιων.
Εχω 2 ιστιοφορα τα οποια ειχαν ενα καρουλι κλωστη για τα σχοινια αλλα ειχαν χρησιμοποιηθει για μια αλλη κατασκευη παλιοτερα.
Σκεφτηκα να τελιωσω επιτελους τα δυο πλοια μια και περιμενουν στο ναυπηγιο περιπου 10 χρονια μισοτελειωμενα.
Δοκιμασα να κερωσω κλωστη αλλα παλι τα χνουδια δεν κρυβωνται.
μηπως χρησιμοποιητε καποιο συγκεκριμενο κερι?
Καποια αλλη τεχνικη?
Καποιο αλλο υλικο αντι κλωστης?
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: τι υλικο για ιστοια σχοινια?
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 11:44:21 πμ »
greg ->
Αν είναι εύκολο γράψε λίγο σε τι κλίμακα δουλεύεις, υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλά δεν έχουν όλα το ίδιο πάχος.

Φιλικά, Γιάννης

Edit: και βάλε και καμιά φωτό αν είναι εύκολο, να δούμε τι ετοιμάζεις :mrgreen:
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
Απ: τι υλικο για ιστοια σχοινια?
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 01:40:41 μμ »
Δεν ειμαι "καραβισιος" οι κυριοι του ιδους θα σε φωτισουν περισσοτερο αλλα ξερω οτι σε μικρες κλιμακες βαζουν τριχες απο περουκα.Επισης πολυ ψιλο συρμα περιεληξης ειναι ιδανικο για την 1/350 ομως πρεπει να το τρυψεις με ντουκοχαρτακι να φυγει το βερνικι για να βαφτει ευκολα.
Και επειδη ανοιξες ωραιο θεμα μπορουνε οι κυριοι καραβακηδες να μας πουνε και τροπους που τα κολανε γιατι ειναι λιγο "μανικι" η ολη φαση?  :D

Εχω δει και αυτο σε διαφορα site με καραβια και λενε οτι ειναι καλο.Ειναι της Aeroclub και ειναι ελαστικη ! Την εχει χρησημοποιησει κανεις ?

http://www.rollmodels.net/ninbox/details/stretchthread/aeroclubstretchthread.php

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
Απ: Τι υλικο για ιστια και σχοινια?
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 02:35:12 μμ »
::sprechende_015:: Λοιπόν κάτσε ένα-ένα να τα πάρουμε. Κατ' αρχήν όλα εξαρτώνται από την κλίμακα, δεν μπορείς την ψιλή κλωστή για τα ιστιοφόρα 1/144 ή 1/200 να την χρησιμοποιήσεις σε 1/350 και 1/700, γιατί τότε τα ξάρτια θα μοιάζουν με κολόνες της ΔΕΗ υπό κλίμακα αντί για συρματόσχοινα ::077devil::

Κατά καιρούς έχω δοκμάσει και έχω δει από συναδέλφους τα εξής υλικά:
- Ψιλή κλωστή
- Συνθετική ίνα μονόκλωνη (μεσσηνέζα κοινώς)
- Αόρατο νήμα
- stretched sprue (πλαστικό πλαίσιο από το κιτ, ζεσταμένο και τεντωμένο σε πολύ μικρό πάχος)
- Ανθρώπινες τρίχες, κατά προτίμηση γυναικείες, είναι πιο ανθεκτικές και καλύτερα περιποιημένες :mrgreen:
- Νήμα για ράμματα χειρουργικής :shock:

Για το κόλλημα, υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Οι περισσότεροι πάντως χρησιμοποιούν την παλιά καλή κυανοακρυλική σε πολύ μικρές ποσότητες με τη βοήθεια ψιλού σύρματος ή ανάλογου "απλικατέρ". Αν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας τοποθέτησης, αρχική τοποθέτηση με ελάχιστη ατλακόλ ώστε να γίνει ακριβής μετακίνηση επιτόπου. Είτε με αργής πήξης κυανοακρυλική και μετά accelerator.

Για το τέντωμα, ανάλογα με το υλικό. Αν έχει ελαστικότητα, αφήνεται χαλαρό και τεντώνει μετά το κόλλημα με κάποια ελεγχόμενη πηγή θερμότητας π.χ. αρωματικό στικ ή κάτι ανάλογο. Η μέθοδος δουλεύει για stretched sprue και συνθετικά νήματα. Αλλιώς πρέπει να στερεωθεί η μια άκρη με αντίβαρο ή πλαστελίνη blue tack, ως ότου κολληθεί η άλλη.

Υπάρχουν τόνοι συζητήσεων στο διαδίκτυο περί του θέματος, ένα καλό site είναι το αγαπημένο μου www.modelwarships.com στο τμήμα Tips and tricks έχει πολύ υλικό και τεχνικές.

Ελπίζω να μην σας έπρηξα και να βοήθησα έστω ελάχιστα

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 03:45:04 μμ »
Ωραιος ο Γιαννης πολυτιμες οι συμβουλες σου και οχι "πρηχτικες"  :D

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 03:57:02 μμ »
staticjim ->
Χαίρομαι που δεν παρεκτράπηκα, είναι πράγματι ενδιαφέρον το ζήτημα, κοινώς "έχει πολύ ψωμί" :wink:

Α ναι, εκτός από τα υλικά και τις τεχνικές, το rigging θέλει και πολλήηηηη υπομονή (και άφθονο οπλοστάσιο σε "καντήλια" για τις στραβές) :evil: αλλά αυτό είναι γνωστό, μοντελισμό κάνουμε ::salut::

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 04:20:59 μμ »
Καλήσπέρα,σε όλους.Το θέμα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον και επειδή ασχολούμαι και με ιστιοφόρα με έχει απασχολήσει αρκετά.
Τα ιστία είναι το κομμάτι του μοντέλου που πραγματικά κλέβουν την παρασταση.Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να είναι σωστά για την κλίμακα του μοντέλου και από την άλλη να μοιάζουν με σχοινιά.
Μετά από αρκετό ψάξιμο έχω καταλήξει σε κλωστές που χρησιμεύουν σε πλέξιμο με βελονάκι.Είναι σαν πραγματικά σχοινιά υπό  κλίμακα.Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και σε διάφορα πάχη.,στην περιπτωσή μας χρειαζόμαστε το μπέζ και το μαύρο.Το σημαντικότερο από όλα δε είναι οτί δεν έχουν καθόλου χνούδι και ίνες πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρεαλιστικότητα του μοντέλου  ::icon_thumright::.
 ::salut::

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 04:41:17 μμ »
Ωραία έχουμε αρκετό υλικό και προτάσεις. Για την ονοματολογία (που έθιξε απαλά ο greg) να πω ό,τι ξέρω:
Ιστός ή άλμπουρο είναι το κατάρτι.
Σταυροί είναι τα οριζόντια τμήματα-προεξοχές στο κατάρτι.
Ιστίο είναι το πανί (πολλά είδη εδώ, μαΐστρα, τζένοα, μετζάνα, staysail, μπαλόνι και πάει λέγοντας).
Ξάρτια είναι τα σχοινιά ή συρματόσχοινα που στηρίζουν τα κατάρτια. Ανάλογα με τη θέση τους χωρίζονται σε κατηγορίες, οι βασικές είναι μαγγιώρα (από ιστό σε κατάστρωμα) και παταράτσα (από ιστό σε ιστό, από ιστό σε σταυρό ή από σταυρό σε σταυρό).
Κάβοι είναι τα σχοινιά που χρησιμοποιούνται για δέσιμο, ρυμούλκηση, αγκυροβολία και γενικά ο,τιδήποτε δεν έχει σχέση με πανιά.
Προφανώς τα μηχανοκίνητα πλοία δεν διαθέτουν άλλου είδους σχοινιά.
Στα ιστιοφόρα τώρα, τα σχοινιά χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες:
Μαντάρια είναι τα σχοινιά που ανυψώνουν / κατεβάζουν τα πανιά.
Σκότες είναι τα σχοινιά που ρυθμίζουν τα πανιά (θέση, κλίση, γωνία ως προς τον άνεμο κλπ).

Αυτά όσο θυμάμαι από ιστιοπλοΐα που μάθαινα πριν χρόνια :oops:

Γ.
Qui tangit frangatur

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 08:21:18 μμ »
Κατι ακομα ..... υπαρχει καποια σειρα που πρεπει να ακολουθησεις να περνας σχοινια για ποιο ευκολια να το πω ?
Δηλαδη αρχιζεις απο καταρτια και πας προς τα κατω ? Η δεν πεζει τοσο ρολο ?

Αποσυνδεδεμένος apostolos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσ/νίκη - Λουτράκι πάνω κάτω
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 08:46:58 μμ »
Για ιστιοφόρο σε κλίμακα 1/144 τί είδος νήματος θα ταίριαζε πιο πολύ;

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 10:19:02 μμ »
Κατι ακομα ..... υπαρχει καποια σειρα που πρεπει να ακολουθησεις να περνας σχοινια για ποιο ευκολια να το πω ?
Δηλαδη αρχιζεις απο καταρτια και πας προς τα κατω ? Η δεν πεζει τοσο ρολο ?
Φίλε staticjim καλό θα είναι να αρχίζεις πάντα από μέσα πρός τα έξω .Δηλαδή βάζουμε πρώτα τα σχοινιά  που είναι κοντά στα κατάρτια και καλό είναι να αρχίσεις από το πρώτο πρός την πλώρη.Μετά τοποθετούμε αυτά που λέμε σταθερά σχοινιά και συνήθως είναι πιό χοντρά και μαύρα.Εκει δένονται τροχαλίες και άλλα σχοινιά για να δουλέψουν οι κεραίες των καταρτιών.Τα οριζόντια ξύλα που δένονται τα πανιά.Στην ουσία φίλε δεν υπάρχει κανόνας που να τον ακολουθείς κατά γράμμα.Απλά δένουμε τα σχοινιά σκεφτόμενοι το επόμενο βήμα ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε.

Φίλε Απόστολε εγώ χρησιμοποιώ τις κλωστές που ανέφερα παραπάνω.Ψάχνουμε κάτι που να μας κάθεται στο μάτι για την κλίμακα,ακολουθόντας τον κανόνα ''φαίνεται σωστό είναι σωστό''     ::salut:: ::salut::             

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 04, 2009, 01:36:59 μμ »
Γειά σε όλους.
Επιτρέψτε μου να παραθέσω τις δικές μου εμπειρίες...
Συμφωνώ ότι βασική προυπόθεση για την επιλογή του υλικού αναπαράστασης σχοινιών είναι η κλίμακα.
Και εγώ χρησιμοποιώ  νήματα πλεξίματος αλλά και λεπτά νήματα επισκευής αλιευτικών δικτυών.
Το χρώμα δεν μου είναι πρόβλημα γιατί τα βάφω...περνώντας τα μιά-δυό φορές μέσα απο σφουγγαράκι με το επιθυμητό χρώμα.
Έτσι επιπλέον δεν έχω χνούδι... και το νήμα γίνεται ευκολοδούλευτο ώς πιό "στητό".
Η σειρά για να αρματώσεις ένα ιστιοφόρο συνήθως είναι κοντά στην πραγματική...
Κατ΄αρχήν πρέπει πάνω σε κάθε τμήμα του κάθε καταρτιού να δέσεις όλους τους μακαράδες που απαιτεί το σχέδιο (ιστιοφορία) του σκαριού.
Στην συνέχεια θα πρέπει να  σταθεροποιήσεις τα "κατάρτια" με ξάρτια (Κολώνα(κατάρτι)-κουπαστή) με παταράτσα (αλμπουρέτα(προεκτάσεις κολώνας)-κουπαστή) και στράλια (κατάρτι-κατάρτι-κατάστρωμα) για να μπορείς να βάλεις στη συνέχεια τις σταυρώσεις (αντένες).
Τις  αντένες ομοίως με τα κατάρτια θα πρέπει να τις προετοιμάζουμε σχολάστικά πρίν την τελική τους θέση, δένοντας επάνω τους όλους τους μακαράδες ή και σχοινιά που θα χρειαστούν για τα υπόλοιπα άρμενα.
Και μετά ναι δουλεύεις απο μέσα πρός τα έξω και απο κάτω πρός τα επάνω...
Για τα δεσίματα η Ca κάνει καλή δουλειά αλλά δεν συγχωρεί λάθη....
Ευχαριστώ
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 04, 2009, 03:32:55 μμ »
Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε Thanasi πάντα κατατοπιστικότατος. ::icon_thumright:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 04, 2009, 05:36:35 μμ »
Πολύ καλός ο Θανάσης ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
Ευχαριστούμε ::salut::

Γ.
Qui tangit frangatur

Tags: