Πολύ καλό φινίρισμα!!!!Αλλά γιατί τόσα γυαλιστικά μαζί??Μπορείς να δώσεις παραπάνω πληροφορίες για την χρήση των γυαλιστικών??
Για τα γυαλιστικά, είπα όσο περισσότερα τόσο καλύτερα....!

[IMGt]http://i547.photobucket.com/albums/hh451/gtziaf/F355 Spider/WIP_F355_Spider_071.jpg[/IMGt]
Σοβαρά τώρα...

Αν πάρουμε το πράγμα από την αρχή και ξεκινώντας από το στάδιο του βαψίματος, η εφαρμογή ενός ή δυο χεριών wet-coats (το χρώμα να κάθεται υγρό πάνω στο μοντέλο) πάνω στα αρχικά mist coats (ελαφρά περάσματα - 2 με 3) δημιουργεί μια άγρια υφή (texture) στο χρώμα αφού στεγνώσει. Με τη σειρά του όταν το βερνίκι πέσει πάνω σε άγρια επιφάνεια θα αντανακλά το φώς ανομοιόμορφα με συνέπεια το μάτι να βλέπει «μπιμπικοτή» την επιφάνεια του μοντέλου. Ομαλή επιφάνεια χρώματος συνεπάγεται ομοιόμορφη ανάκλαση του φωτός πάνω στο βερνίκι και καλό οπτικά αποτέλεσμα.
Για την πρώτη περίπτωση η λύση είναι το γυάλισμα (sanding) με Micromesh (κάτι σαν ντουκόχαρτα). To sanding όμως μπορεί να απαλείφει το textured αλλά θολώνει την επιφάνεια. Για να την επαναφέρουμε χρησιμοποιούμε τα γυαλιστικά polishing compound της Tamiya (αλοιφές). Η χρήση των polishing compound (rubbing) απαιτεί όμως μεγάλη προσοχή γιατί έχει την τάση να «σηκώνει» χρώμα από τις ακμές του μοντέλου.
Για να αποφύγω αυτές τις αβαρίες αποφάσισα να μην ψεκάσω wet coats τόσο στη διαδικασία του βαψίματος όσο και κυρίως στο βερνίκωμα. Έτσι αρκέστηκα σε semi - wet coats με αποτέλεσμα να μην έχω έντονο texture. Πριν το βερνίκωμα εφάρμοσα ένα απαλό sanding με τα Micromesh 4000 και 6000 βαθμών. Οπότε το βερνίκι, όταν στέγνωσε ήταν αρκετά ομαλό...
Επειδή όμως το βερνίκι (χρησιμοποίησα 1Κ) δεν γυαλίζει το αμάξωμα απλά δημιουργεί μια επιφάνεια σαν τζαμί πάνω του, πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία του γυαλίσματος.
Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποίησα το «The treatment Model Wax της Final Detail», που μπορεί να μην είναι τα τόσο δραστικό με το texture, αλλά αποτελεί ουσιαστικά την κύρια διαδικασία του γυαλίσματος. Μετά από δύο χέρια γυαλίσματος (ένα έντονο, πλύσιμο για την αφαίρεση του υλικού από τις γραμμώσεις και ένα απαλό χέρι μετά) ουσιαστικά η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Τα υπόλοιπα δύο στάδια είναι προαιρετικά. Το γυαλιστικό αυτοκινήτου λειτουργεί ως ένα επιπλέον πολύ ελαφρύ τρίψιμο (sanding), προσθέτοντας έξτρα γυαλάδα!! Τέλος το πολύ καλό Modeling Wax της Tamiya προστατεύει την γυαλισμένη επιφάνεια και «θεωρητικά» την διατηρεί ως έχει για πολλά χρόνια.
Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για ακρυλικά όσο και για lacquers.
Ελπίζω να είναι κατανοητά. Ζητώ εκ το προτέρων συγνώμη για τυχόν ανακρίβειες αλλά σίγουρά δεν είμαι expert, οπότε είναι ευπρόσδεκτες πιθανές διορθώσεις. Όπως έχω τονίσει σε όλα τα post μου, προσπαθώ να βελτιώνομαι σε κάθε νέο μου μοντέλο στο εξωτερικό φινίρισμα, γιατί αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα επιτυχίας του τελικού αποτελέσματος.
Σας παραθέτω δύο links για το βάψιμο, τα οποία αποτελούν την έμπνευση και την πηγή για όσο γράφω. Νομίζω ότι θα βοηθήσουν, παράλληλα με την εξάσκηση
http://www.italianhorses.net/Tutorials/PerfectPaint/paint.htmhttp://z12.invisionfree.com/ScaleModelsMalaysia/index.php?showtopic=5722&st=0&#entry3039575Περιμένω τα σχόλια σας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, να παρακολουθείτε τις κατασκευαστικές μου αναζητήσεις...