Αποστολέας Θέμα: Εφαρμογή Long shine.  (Αναγνώστηκε 11023 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος johnza

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
Απ: Εφαρμογή Long shine.
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 10, 2010, 10:59:00 πμ »
καλημερα παιδιά και από εμένα, δεν έχω χρησημοποιήσει ποτέ την παρκετίνη μέχρι τώρα και θέλω να την δοκμάσω, λοιπόν έχω πάνω στο τραπέζι μου το τελευταίο μοντέλο μου έτοιμο για βερνίκι, ππως θα την περάσω? σε πλούσιες ποσότητες ? αδυάλυτη? ποση ώρα κάνει να στεγνώσει? με το πινέλο αφηνει γραμμές? Ευχαριστώ πολύ!
Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 10, 2010, 02:35:09 μμ »
Κουνάς ΚΑΛΑ!

Βάζεις σε μπολάκι.
Αδιάλυτη. Πλατύ πινέλο, μαλακό και όχι στενό.
Περνάς κανονική ποσότητα, δύο τρεις πινελιές πέρα δώθε να στρώσει. Την αφήνεις να στεγνώσει (δεν αργεί, σε λίγα λεπτά θα την πιάνεις και ειναι ΣΑΝ τέλεια στεγνή) και μετά από ιδανικά μισή ή μία μέρα επαναλαμβάνεις. Δεν αφήνει γραμμές, ακόμη και ορισμένοι αερογραφίστες με πινέλο την εφαρμόζουν. Επιτυχία, οικονομία, ταχύτητα και ... ευχάριστο άρωμα!

Καλή συνέχεια, περιμένουμε τις εξελίξεις από τον μοντελιστικό σου πάγκο!

Αποσυνδεδεμένος johnza

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 11, 2010, 12:07:20 πμ »
Και πάλι καλησπέρα, ακόμα μια ερώτηση μπορώ μετα την εφαρμογή της παρκετινης να κάνω wash άφοβα (με λάδια και white spirit) ή πρέπει να περάσω και βερνίκη???? Γιάννης
Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 11, 2010, 09:53:59 πμ »
Αν την έχεις αφήσει να στεγνώσει καλά μια-δυό μέρες, δεν θα έχεις πρόβλημα... Ωστόσο δε χρειάζεται να υπερβάλλεις με την ποσότητα του white spirit... Με προσοχή, μέχρι να βρεις την ιδανική οδό...

Αποσυνδεδεμένος chrisk

• Καραγιάννης Χρήστος
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κόρινθος - Σέρρες Ξεχασμένος στον νότο γεννημένος αλλού
« Απάντηση #29 στις: Ιουλίου 13, 2010, 11:50:20 πμ »
Και εγω ετοιμαζομαι να βαλω πρωτη φορα long shine.

Το διλημμα μου ειναι το εξης:

κανω ενα πολεμικο πλοιο. εχω τελειωσει με βαψιμο καρινα και καταστρωμα. μετα θα κανω wash και μετα θα στησω πυργους κανονια κ.τ.λ. και μετα wash σε ολα αυτα.

να περασω παρκετινη σε καρινα και καταστρωμα??? μετα μπορω να βαψω με σμαλτα και ακρυλικα πανω στην παρκετινη?

πανω στην παρκετινη μπορω να κολλησω μετα τους πυργους? πιανει δηλαδη λογκο στιγμης?

και κατι τελευταιο: αν ψεκασω τν παρκετινη μετα τον αερογραφο τον καθαριζω με νερο η κατι αλλο?

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #30 στις: Ιουλίου 13, 2010, 12:05:17 μμ »
Ναι σε όλα φίλε Chrisk,Γενικά η παρκετίνη θα σε βοηθήσει να κάνεις σωστά και ελενχώμενα washes,αν βάψεις με σμάλτα και περάσεις παρκετίνη ,δεν επιτρέπει στο διαλυτικό του wash(white spirit) να σηκώσει το χρώμα της παραλλαγης.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #31 στις: Ιουλίου 13, 2010, 12:38:04 μμ »
Ως παθών θα έλεγα να εστιάσετε στην παρατήρηση του Melpa, δηλαδή πάσης φύσεως διαλυτικό να παίζει με μέτρο γιατί ... εξ ορισμού ο ρόλος του είναι να σκίζει ό,τι μπορεί να σκίσει.
Και σε κάθε περίπτωση δουλέψτε παράλληλα με το καλό σας μοντέλο και πάνω σε ένα scrap-test μοντέλο. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε από τι μπορεί να σώσετε την τελευταία σας καλή δημιουργία!

jkbsprint

• Επισκέπτης
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 25, 2010, 11:41:23 πμ »
Μια χαζη ερωτηση παιδια. Επειδη χθες δοκιμασα πρωτη φορα παρκετινη στο "φονια", το πειραματικο μου μοντελο, ειχε πολυ καλο αποτελεσμα. Η ερωτηση ειναι αν υπαρχει περιπτωση να ''χαλασει'' απο παρκετινη χρωμα. (το δοκιμασα σε enamel  HUMBROL) αλλα σε GUNZE πχ? Ισως ειναι λιγο χαζη η ερωτηση αλλα καλυτερα να την κανω.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 25, 2010, 11:54:26 πμ »
Η ερωτηση ειναι αν υπαρχει περιπτωση να ''χαλασει'' απο παρκετινη χρωμα. (το δοκιμασα σε enamel  HUMBROL) αλλα σε GUNZE πχ?
Η παρκετίνη Long Shine πάνω από

Humbrol
Gunze
Tamiya
White Ensign
Xtracolor
Xtracrylics
Lifecolor
Modelmaster
Revell
Aeromaster
Polly-S

δε μου έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Φυσικά το υποκείμενο χρώμα πρέπει να έχει στεγνώσει καλά πριν την παρκετίνη. Να σου πω πως πέτυχα μία παρκετίνη της Henkel η οποία μου σήκωσε χρώμα της Lifecolor.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

jkbsprint

• Επισκέπτης
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 25, 2010, 12:01:53 μμ »
Ευχαριστω πολυ για την πληροφορια.  ::icon_thumright:: Long Shine χρησιμοποιησα.

Αποσυνδεδεμένος leon g

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 26, 2010, 01:50:07 μμ »
Πάρα πολυ τεκμηριωμένη η καταλογοποίηση του κου gkontog και ετσι πρέπει να ειναι
και μιας που πάντα θα υπαρχουν συμβουλές του τυπου "δόξα στο τάδε η στό δεινα"
καλό θά ειναι να ακολουθείς την μέθοδο του κου jet72 -melpas και να χρησιμοποιείς σε παλιά μοντέλα τα νέα υλικα.
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος stavros F-5

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: αθηνα-αγρινιο
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 26, 2010, 08:16:20 μμ »
καλησπερα και απο εμενα μετα απο πααααααααραα πολυ καιρο λογω διαφορων προβληματων.να κανω και εγω την ερωτηση μου?αν το χρωμα ειναι γυαλιστερο εναμελ μπορω να περασω πρωτα σηματα και μετα παρκετινη για σφραγισμα του χρωματος?

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 26, 2010, 10:25:04 μμ »
καλησπερα και απο εμενα μετα απο πααααααααραα πολυ καιρο λογω διαφορων προβληματων.να κανω και εγω την ερωτηση μου?αν το χρωμα ειναι γυαλιστερο εναμελ μπορω να περασω πρωτα σηματα και μετα παρκετινη για σφραγισμα του χρωματος?
Ναι. Κλασσική περίπτωση τα Xtracolors που είναι gloss enamels. Τα αφήνεις να στεγνώσουν, από πάνω τα σήματα και μετά παρκετίνη για να προστατεύσεις χρώμα και σήματα από τη συνέχεια, washes κλπ.

Τώρα αν το γυαλιστερό enamel είναι σε κάποιο διπλάνο που θα φάει πολύ πιάσιμο κατά την κατασκευή ή ισχύει κάποια άλλη περίπτωση που να απαιτεί προστασία του χρώματος ΠΡΙΝ τα σήματα, πέρνα μία παρκετίνη. Ανάλογα με την περίπτωση, κρίνεις και αποφασίζεις!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος stavros F-5

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: αθηνα-αγρινιο
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 27, 2010, 07:50:36 μμ »
καλησπερα σε ολους.ευχαρηστω για την βοηθεια να ειαι καλα  ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος HEL(las)

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Σωμα στην Σαλονικη, μυαλο και καρδια στην Κομοτηνη
  • "ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΣΑΝΤΕΣ"
« Απάντηση #39 στις: Δεκεμβρίου 15, 2010, 02:26:31 μμ »
Παιδες μια ερωτηση στα μετα της παρκετινης..

Χρωμα μοντελου ακρυλικο, περασμα με παρκετινη κ μετα wash με τι? Enamel - λαδια - white spirit ή ακρυλικο ?

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #40 στις: Δεκεμβρίου 15, 2010, 02:49:58 μμ »
Παιδες μια ερωτηση στα μετα της παρκετινης..

Χρωμα μοντελου ακρυλικο, περασμα με παρκετινη κ μετα wash με τι? Enamel - λαδια - white spirit ή ακρυλικο ?

Έχω ακούσει... λάδια με προσοχή.
Έχω εφαρμόσει... ακρυλικό + νερό + ava.

Αποσυνδεδεμένος esp_eclipse

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #41 στις: Μαρτίου 30, 2011, 09:54:47 μμ »
Είπα να κάνω κι εγώ μια προσπάθεια να παλαιώσω το μοντελάκι μου. Λοιπόν μετά από 3 στρώματα παρκετίνη -μεταξύ δεύτερου και τρίτου μεσολάβησαν οι χαλκομανίες- προσπάθησα να κάνω wash με νεράκι, gloss black της lifecolor (ακρυλικό) και ava (αναλογίες σε σταγόνες 8-2-2 αντίστοιχα) και το αποτέλεσμα ήταν να καταστρέψω, μάλλον, το μοντελάκι. ʼπλωσα μικρή ποσότητα κατά μήκος των γραμμώσεων, άφησα να στεγνώσει 10 λεπτάκια και με χαρτί κουζίνας λιγάκι νοτισμένο, σκούπισα τα υπολείμματα.  Το ζουμάκι έμεινε μέσα στις γραμμώσεις και καθάρισε περιμετρικά τους, η περιοχή όμως γύρω από τις γραμμώσεις άσπρισε και έχασε τη γυαλάδα της. Προφανώς η παρκετίνη διαλύθηκε.

Τα φώτα σας παρακαλώ. Σώζεται η κατάσταση;

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #42 στις: Μαρτίου 30, 2011, 10:44:25 μμ »
Είπα να κάνω κι εγώ μια προσπάθεια να παλαιώσω το μοντελάκι μου. Λοιπόν μετά από 3 στρώματα παρκετίνη -μεταξύ δεύτερου και τρίτου μεσολάβησαν οι χαλκομανίες- προσπάθησα να κάνω wash με νεράκι, gloss black της lifecolor (ακρυλικό) και ava (αναλογίες σε σταγόνες 8-2-2 αντίστοιχα) και το αποτέλεσμα ήταν να καταστρέψω, μάλλον, το μοντελάκι. ʼπλωσα μικρή ποσότητα κατά μήκος των γραμμώσεων, άφησα να στεγνώσει 10 λεπτάκια και με χαρτί κουζίνας λιγάκι νοτισμένο, σκούπισα τα υπολείμματα.  Το ζουμάκι έμεινε μέσα στις γραμμώσεις και καθάρισε περιμετρικά τους, η περιοχή όμως γύρω από τις γραμμώσεις άσπρισε και έχασε τη γυαλάδα της. Προφανώς η παρκετίνη διαλύθηκε.

Χωρίς εμπειρία, μόνο με τη λογική θα το περνούσα άλλο ένα χέρι παρκετίνη με καλές πιθανότητες να ομογενοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #43 στις: Μαρτίου 30, 2011, 10:53:05 μμ »

Χωρίς εμπειρία, μόνο με τη λογική θα το περνούσα άλλο ένα χέρι παρκετίνη με καλές πιθανότητες να ομογενοποιηθεί το αποτέλεσμα.

+1 Πέρνα πάλι την παρκετίνη και δοκίμασε το "πλύσιμο" με λάδια...  :wink:

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 30, 2011, 11:05:38 μμ »
Λαδακια + whitespirit δηλαδή. Και ήθελα να τα αποφύγω λόγω τοξικότητας. Τα ζουμιά της promodeller είνα άραγε ασφαλή για χρήση πάνω σε παρκετίνη;

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 30, 2011, 11:09:31 μμ »
Τα ζουμιά της promodeller είνα άραγε ασφαλή για χρήση πάνω σε παρκετίνη;
Eιναι, αλλά με την προϋπόθεση να έχει στεγνώσει η παρκετίνη

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 30, 2011, 11:16:51 μμ »
Λαδακια + whitespirit δηλαδή. Και ήθελα να τα αποφύγω λόγω τοξικότητας. Τα ζουμιά της promodeller είνα άραγε ασφαλή για χρήση πάνω σε παρκετίνη;

δυστυχως τα λαδακια και το ws ειναι αναποσπαστο κοματι του weathering τα λαδακια παντως ειναι σχεδον αθωα,και το ws με το πινελακι δεν ειναι τρομερο
ομως σε περιπτωση ψεκασμου ειναι πολυ τοξικοτερα απο τα ακρυλικα
σε καθε περιπτωση μια καλη μασκα ειναι απαραιτητη
τωρα οτιδηποτε μη υδατοδιαλυτο ειναι ασφαλες πανω απο την παρκετινη

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #47 στις: Μαρτίου 30, 2011, 11:19:10 μμ »
Θα περάσω άλλη μια φορά παρκετίνη κι ελπίζω να διορθωθει η κατάσταση. Απλά αναρωτιέμαι τί προκάλεσαι το φαινόμενο. Απρόσεκτη εφαρμογή; Το νερό ή το διαλυτικό του χρώματος διέλυσε την παρκετίνη; Έχει αντιμετωπίζει το πρόβλημα μου κάποιος που εφαρμόζει ακρυλικό wash πάνω σε παρκετίνη;

Αποσυνδεδεμένος koykoy

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ-ΛΑΡΙΣΑ
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 03, 2011, 01:37:47 μμ »
Χαιρετε..
Επειδη τα εχω μπερδεψει λιγο μεσα στο μυαλο μου, εχω διαβασει πολλα ασθρα αλλα τα μπερδεψα χειροτερα, οποτε θελω συμβουλη για βαψιμο.
Μετα το ασταρωμα και το βαψιμο με ακρυλικα χρωματα π.χ. tamiya, βαζουμε 2-3 χερια long shine και αναμεσα στο δευτερο και τριτο χερι κολλαμε τις χαλκομανιες.
μετα το wash με τι θα το κανουμε? ακρυλικα, enamel ή λαδια?
Επισης ξερω οτι με white spirit κανεις το wash στα enamel. στα ακρυλικα και στα λαδια πως γινεται?
 ::thanx:: ::thanx::

Αποσυνδεδεμένος panoscolours

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #49 στις: Απριλίου 04, 2011, 01:12:42 μμ »
Λαδάκι ζωγραφικής αραιωμένο με λινέλαιο και λίγο στεγνωτικό (coutrai ή codalt 2%) για να στεγνώσει γρηγορότερα (τα στεγνωτικά προαιρετικά). Όχι πάνω από 2-3% γιατί υπάρχει κίνδυνος κρακελαρίσματος.  Αν θέλουμε να παίξουμε με ανοιχτά χρώματα τότε το coutrai λόγο χρώματος. Όχι αραίωση με white spirit γιατί μπορεί να έχουμε ασπρίλες λόγο χαμηλών στερεών. Λίγο μόνο αν το θέλεις πιο νερουλάτο αν και δε χρειάζεται.
Υπάρχουν και έτοιμες πατίνες λαδιού, υπάρχουν και έτοιμα αραιωτικά με στεγνωτικό μαζί. βέβαια πιο οικονομικά όμως είναι να τις φτιάξεις μόνος σου.
Εγώ βάζω δακτυλάκι  :oops: επιμένοντας στα σημεία που θέλω και σκουπίζω με μαλακό στεγνό πανάκι (κάτι παλιά φανελάκια είναι ότι πρέπει για τέτοιες δουλειές). Με αυτό το τρόπο λόγο του αργού στεγνώματος οτιδήποτε λάθος ή αν κάτι δε μας αρέσει το σκουπίζουμε και φεύγει. Γενικός έχεις πολύ χρόνο να το φέρεις εκεί που θες χωρίς ρίσκο.
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο και σίγουρο.
Με ακρυλικά και ava δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Προφανώς αυτό το αβα μπαίνει για να μπορεί να πιάσει το νερουλό χρώμα σε γυαλιστερές επιφάνειες.
Αντί για άβα μπορείς να μπορείς να προετοιμάσεις με χολή βοδιού (πιο σιγουριά). Παλιά για άλλες κατασκευές έβαζα οδοντόπαστα.
Όσο για τη τοξικότητα και το κατα πόσο είναι οικολογικά τα χρώματα νερού έχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες. Κοινός πρόκειται περί μούφας. Είναι ίσως (όχι για όλες τις αποχρώσεις) λίγο καλύτερα. Οικολογικά και αβλαβή δε τα λες με τίποτα.

Tags: future long shine