Λαδάκι ζωγραφικής αραιωμένο με λινέλαιο και λίγο στεγνωτικό (coutrai ή codalt 2%) για να στεγνώσει γρηγορότερα (τα στεγνωτικά προαιρετικά). Όχι πάνω από 2-3% γιατί υπάρχει κίνδυνος κρακελαρίσματος. Αν θέλουμε να παίξουμε με ανοιχτά χρώματα τότε το coutrai λόγο χρώματος. Όχι αραίωση με white spirit γιατί μπορεί να έχουμε ασπρίλες λόγο χαμηλών στερεών. Λίγο μόνο αν το θέλεις πιο νερουλάτο αν και δε χρειάζεται.
Υπάρχουν και έτοιμες πατίνες λαδιού, υπάρχουν και έτοιμα αραιωτικά με στεγνωτικό μαζί. βέβαια πιο οικονομικά όμως είναι να τις φτιάξεις μόνος σου.
Εγώ βάζω δακτυλάκι

επιμένοντας στα σημεία που θέλω και σκουπίζω με μαλακό στεγνό πανάκι (κάτι παλιά φανελάκια είναι ότι πρέπει για τέτοιες δουλειές). Με αυτό το τρόπο λόγο του αργού στεγνώματος οτιδήποτε λάθος ή αν κάτι δε μας αρέσει το σκουπίζουμε και φεύγει. Γενικός έχεις πολύ χρόνο να το φέρεις εκεί που θες χωρίς ρίσκο.
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο και σίγουρο.
Με ακρυλικά και ava δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Προφανώς αυτό το αβα μπαίνει για να μπορεί να πιάσει το νερουλό χρώμα σε γυαλιστερές επιφάνειες.
Αντί για άβα μπορείς να μπορείς να προετοιμάσεις με χολή βοδιού (πιο σιγουριά). Παλιά για άλλες κατασκευές έβαζα οδοντόπαστα.
Όσο για τη τοξικότητα και το κατα πόσο είναι οικολογικά τα χρώματα νερού έχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες. Κοινός πρόκειται περί μούφας. Είναι ίσως (όχι για όλες τις αποχρώσεις) λίγο καλύτερα. Οικολογικά και αβλαβή δε τα λες με τίποτα.