Modelclub.gr Φόρουμ

Τρέλλες μικρής κλίμακας: Robotech στην 1/200 (Αναγνώστηκε 999 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

ΑρηςΚ

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/144
 • Μηνύματα: 102
Χαιρετώ τα συγκεντρωμένα πλήθη!

Σκέφτηκα να επωφεληθώ από την καλοκαιρινή χαλάρωση και να ποστάρω μερικά μοντελάκια. Είναι όλα 1/200, με θέμα το (δραματική παύση) Ρόμποτεκ!

Το Ρόμποτεκ (ή ορθότερα Μακρός), για όσους δεν έχουν την ηλικία του φλοιού της Γης ή/και δεν σπατάλησαν τα παιδικά τους χρόνια μπροστά στο χαζοκούτι, είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής προελευσης, που "αμερικανοποιήθηκε" και έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία- μερικοί θεωρούν ότι αυτό ήταν που άνοιξε την πόρτα της Αμερικής για να ακολουθήσει όλη η παραγωγή Ανιμέ. Ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Ωωω Ρικ Χάντερ, ένας νεαρούλης με φυσικό ταλέντο στις πτήσεις, που μπλέκεται στον Πρώτο Διαστημικό Πόλεμο ανάμεσα στους Γήινους και τους κακούς-μέχρις-αποδείξεως-του-εναντίου Ζεντραδαίους.

Επειδή μερικά ψυχικά τραύματα αργούν να εκδηλωθούν, μοντελάκια Ρόμποτεκ δεν άρχισαν να μου γυαλίζουν παρά πριν 3-4 χρόνια. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα, σε πολλές διαφορετικές κλίμακες, αλλά επειδή ασχολούμαι και με το wargame (κοινώς διπλά καμμένος) στράφηκα στην 1/200 που ήταν η μικρότερη και άρα πρακτικότερη για μοντέλα-πιόνια. Σε γενικές γραμμές βέβαια η έννοια της κλίμακας στο Ρόμποτεκ είναι κάπως σχετική- το κριτήριο των animators ήταν τί δείχνει ωραίο οπτικά, οπότε έχουμε περιπτώσεις που οι διαστάσεις των διαστημοπλοίων (ή ακόμη και το ύψος των χαρακτήρων!) αλλάζουν από σκηνή σε σκηνή.

Για μένα η μεγάλη πρόκληση με αυτές τις μινιατούρες δεν είναι μόνο η κατασκευή ενός τόσο μικρού μοντέλου, αλλά και το βάψιμο, που ήθελα να ταιριάζει στο στυλ της σειράς και να μην είναι "φυσικό".

Σκέφτηκα να αρχίσω από την αρχή. Αυτό στην ουσία μεταφράζεται στο πρώτο διαστημο-αεροπλάνο που πιλοτάρει ο Ωωω Ρικ Χάντερ. Το κλου στην υπόθεση είναι ότι στο Ρόμποτεκ, τα συγκεκριμένα σκάφη (VF-1 ή Valkyries) μπορούν να αλλάξουν διαρρύθμιση ανάμεσα στο "κλασσικό" μαχητικό τζετ Fighter, το ανθρωπόμορφο ρομποτοειδές Battroid και το Gerwalk, που είναι μια κατάσταση ανάμεσα
στα άλλα δύο. Δηλαδή πρέπει να φτιαχτούν τρία μοντέλα για κάθε Valkyrie.
Το πρώτο Valkyrie του Ωωω Ρικ είναι ένα διθέσιο εκπαιδευτικό VF-1D. Αν και η Nichimo αρχικά είχε κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο μοντέλο, τώρα όλα αυτά τα κιτ είναι εξαντλημένα και δυσεύρετα. Άρα...μετατροπή, από τα λίγο πιο προσιτά μονοθέσια κιτ. Ευτυχώς κάποια στιγμή τα καλούπια πήρε άδεια να τα βγάζει και η Testors (ως R.O.B.O.T.) και άρα υπάρχουν πολλαπλές επιλογές.
Τα μοντελάκια είναι αρκετά απλά, σχεδιασμένα για snap-tite κατασκευή (ή εν πάσει περιπτώσει αν είσαι αθλητής του Σούμο, αλλιώς δεν snap-tite με τίποτα).


Σε αυτήν την (κακή, πολύ κακή) φωτό φαίνεται το προφίλ της "μύτης" της Βαλκυρίας. Είναι μάλλον λάθος, στη σειρά τα VF-1 έχουν μύτη που στην πάνω μεριά είναι πιο πλακουτσή. Άρα αυτό το σημείο έπρεπε να τριφτεί μέχρι να έρθει στο σωστό σχήμα. Ευτυχώς το πλαστικό ήταν πολύ συνεργάσιμο.


Το δεύτερο σημείο που ήθελε δουλειά ήταν το "στήθος" του Battroid. Τα διθέσια και τα μονοθέσια έχουν αρκετές διαφορές στη συγκεκριμένη περιοχή, τόσο στο προστατευτικό της καλύπτρας όσο και στο fairing που αυτό καταλήγει. Άρα στόκος-τρίψιμο-χάραγμα και έξτρα λεπτομέρεια από πλαστικό. Στη σύγκριση με το αντίστοιχο κομμάτι του μονοθέσιου (καφέ) φαίνονται οι διαφορές (και στο φόντο το στοκάρισμα που έγινε στις καλύπτρες του Fighter και του Gerwalk για να ταιριάξει η περιοχή με το VF-1D).


Φυσικά μια και φτιάχνονταν αυτές οι φιγούρες έπρεπε να ξαναδώ τη σειρά, ως reference. Βλέποντας λοιπόν τα πρώτα επεισόδια έπεσα στη σκηνή που ο Ωωω Ρικ αντιμετωπίζει τον πρώτο του Ζεντραδαίο. Και κάνει αυτό:

Ε, αυτό ήταν. Έπρεπε να φτιάξω το Gerwalk σε αυτήν την πόζα! Ή όσο κοντά σε αυτήν μπορούσα να φτάσω με τις μοντελιστικές μου ικανότητες. Το πρώτο βήμα ήταν το χέρι, που έπρεπε να κρατάει το όπλο προτεταμένο:

Το πιό δύσκολο ήταν τα πόδια. Στο κιτ, είναι σχεδόν σε στάση προσοχής- παράλληλα και ελαφρώς λυγισμένα. Άρα και εδώ έπρεπε να πέσει πριόνι.


Οπότε στην αρχή το στάδιο της συναρμολόγησης ήταν κάπως έτσι:

Το Fighter και το Battroid χρειάστηκαν πολύ λιγότερη δουλειά, και στη φωτό είναι σχεδόν έτοιμα. Το Battroid χρειάζεται ένα καινούριο κεφάλι (είναι πολύ διαφορετικό από το μονοθέσιο)- φαίνεται ο "λαιμός". Το νέο κεφάλι κατασκευάστηκε από πλαστικό σωλήνα τετράγωνης διατομής και προσθήκες από χοντρό φύλλο πλαστικού που τρίφτηκαν για να αποκτήσουν το σωστό σχήμα. Τα διπλά περισκόπια του VF-1D είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι πλαστικό που μπαίνει στο κεφάλι ως insert.


Το Gerwalk χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να κάτσει σωστά. Ως snap-tite, το κιτ βασίζεται σε χοντρές, πολύ ανθεκτικές ενώσεις για να σταθεί, και το να τις αλλάξεις -χωρίς να καταλήξει εύθραυστο σαν κρύσταλλο- δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Αλλά σιγά σιγά, κόψε-ράψε-κόλλησε και αλλάζοντας τα πέλματα με φύλλο πλαστικού, άρχισε να παίρνει το επιθυμητό look.


Σε αντίθεση, το Fighter δε χρειάστηκε σχεδόν τίποτε πέρα από το στοκάρισμα στην καλύπτρα και την αλλαγή σε δύο από τέσσερα κανόνια laser στο κεφάλι.


Παράλληλα με το VF-1D του Ωωω Ρικ, ξεκίνησα και τα αποκαλούμενα  Destroids. Είναι κάτι σαν οι απλοί φαντάροι στο Ρόμποτεκ, και βγαίνουν σε πολλαπλές εκδοχές με διαφορετικούς ρόλους. Η ιδέα ήταν ότι επειδή είναι κάτι σαν κομπάρσοι, μπορώ να τα φτιάξω γρήγορα και χωρίς πολλές μετατροπές και στολίσματα. Η αρχή έγινε με το Defender, που είναι στην ουσία ένα δίποδο  Flakvierling.

Και όντως φτιάχτηκε γρήγορα και εύκολα, χωρίς πολλές δυσκολίες, οπότε πέρασα στα δύο Spartans.

Και αυτά είναι αρκετά απλά κιτ, αλλά η ένωση των δυο μισών της "ατράκτου" πέφτει ακριβώς πάνω στο κάλυμμα του πυροβόλου. Την έκρυψα κάτω από λεπτό φύλλο πλαστικού και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τα Spartan είναι ουσιαστικά πλατφόρμες πυραύλων, και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο να ανοίξω έναν από τους εκτοξευτές.

Βέβαια αυτά οδήγησε στο βασικό πρόβλημα του που θα έβρισκα πυραύλους για να τον γεμίσω. Εκεί που αναρωτιώμουν αν η ψυχικη μου υγεία αντέχει να βρω πλαστικό στη σωστή διατομή, να το κόψω στο σωστό μήκος και να στρογγυλέψω δέκα διαφορετικές κορυφές στο ίδιο σχήμα, το μάτι μου έπεσε πάνω στο sprue του μοντέλου και...

Με ένα-δυο περάσματα, οι sprue-πύραυλοι είχαν έρθει στο σωστό σχήμα, και έμενε μόνο να φτιαχτεί ένα υποτυπώδες εσωτερικό για τους φέρει στη σωστη θέση μέσα στον εκτοξευτή.

Για λίγο περισσότερο εφέ, έδωσα και στο ένα Spartan μια λίγο πιο δυναμική πόζα (τρέχει να προλάβει το Ρομπο-λεωφορείο).


Ήταν όλα έτοιμα για το δυσκολότερο στάδιο- το βάψιμο (δραματική μουσική).

Μετά από λίγη (δεν μπορώ περισσότερη άλλωστε) σκέψη, ξεκίνησα με το χρώμα που θα είχε η μεγαλύτερη σκιασμένη επιφάνεια σε κάθε μινιατούρα.

Μετά με ένα ανοιχτότερο χρώμα βάφτηκαν οι φωτισμένες περιοχές, με οδηγό καρέ απ'τη σειρά όπου μπορούσαν να βρεθούν. Στα Spartan αυτό ήταν ξανοιγμένο το βασικό (Vallejo Deep Green), αλά στο Defender και τα Valkyrie χρησιμοποίησα διαφορετικά χρώματα (Vallejo Beige και Lifecolour Sand αντιστοίχως).

Με την ίδια τεχνική των δύο σταδίων (και μετά από μερικές δοκιμές, όπως φαίνεται και από τα όλο και περισσότερα μπουκαλάκια στο τραπέζι!) περάστηκαν και τα δευτερεύοντα χρώματα.

Τελικό αποτέλεσμα:


Το VF-1D του Ωωω Ρικ Χάντερ, με την καλύπτρα βαμμένη σε δυο μπλε αποχρώσεις- στη σειρά μερικές φορές εμφανίζεται έτσι, άλλες διαφανής και άλλες μαύρη προς σκούρο γκρι. Τα εμβλήματα της UEDF είναι βαμμένα με το χέρι, και δεν είναι εντελώς συμμετρικά.


Τα Spartan, με τα πυραυλάκια να κρυφοκοιτάνε απ'τον εκτοξευτή τους.


Και το Defender. Είναι μάλλον άτυχο επειδή δεν έχει μεγάλες περιοχές με διαφορετικό χρώμα για να "σπάσουν" το καφεμπεζερημί, όπως οι λευκές χερούκλες των Spartan ή το πορτοκαλί ("Προσοχή! Στραβάδι Στο Πιλοτήριο") του VF-1D.


Αυτή ήταν η πρώτη δόση. Μια και δεν βγήκαν ενετελώς αποκρουστικά, βλέπω να συνεχίζω. Και φυσικά αυτό σημαίνει τα παράξενα οχήματα των Ζεντραδαίων!

Άρης Κ.

Dimitris 72

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *****
 • MC crew
 • Scale 1/35
 • Braille Scale Oddity
 • Μηνύματα: 2735
Spoiler (hover to show)

Συμπαθέστατα τα τερατάκια σου Άρη  ::salut::

ΔΚ

Corsair_A7

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Κατά πάσα possibility...
 • Μηνύματα: 785
 • Μεταξύ διπέταλου και αερογράφου...
Φίλε μου συμπαθέστατα τα ρομποτεκάκια!  Δεν το γνώριζα ότι υπήρχαν σε 1/200...
Έχεις σκεφτεί να τα βάλεις και στο επίσημο;
Robotech, Area 88, Star Musketeer Bismarck, Star Trek!


ΑρηςΚ

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/144
 • Μηνύματα: 102
Επίσημο;

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Μια αρκετά πλήρης λίστα από μοντέλα Μακρός (που περιλαμβάνει και αρκετό Ρόμποτεκ) είναι εδώ: http://www.macrossworld.com/macross/models/_models_plastic.htm .
Η περίπλοκη ιστορία της σειράς στην 1/200 συνοψίζεται εδώ: http://mechdudesblog.blogspot.gr/2011/08/robotech-even-older-than-old-school.html .

Α.

KWSTAS

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3636
 • Rusting is my business and business is gooood!!!!
Για φτιάξε τώρα ένα διόραμα για να αναδειχτούν.  ::salut::