Τι είπατε? Προβλήματα με τη φωτογράφηση κατά τη διάρκεια της γιορτής στην Ανδραβίδα? Δεν νομίζω να ισχύει. Κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν προβλήματα, αλλά διευκολύνθηκαν κιόλας (βλέπε σκιά και κολονάκια):
http://www.airliners.net/photo/Greece---Air/General-Dynamics-F-16C/1610877/L/
Αυτά είναι. ʼμα σε λένε Μάρκο (ή Νίκο, ή Κώστα κλπ.) και θέλεις κανένα close-up ή walkaround έχεις πρόβλημα. Αλλά έτσι και σε λένε Markus, μέχρι και πανοραμική τη μισή 117 βγάζεις... 
Γιώργο και Μάρκο συμφωνώ γενικά μαζί σας, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και τα εξής (ΙΜΗΟ):
Οι ξένοι έρχονται συνήθως "οργανωμένοι". (άδειες επισκέψεως με συγκεκριμένα θέματα (έκθεση + gate guards + αποσυρμένα))
Όλοι εμείς οι υπόλοιποι (οι μη "οργανωμένοι") εξαρτάται ποιον θα ρωτήσουμε, πως θα τον ρωτήσουμε και βασικά τι ώρα. Αν πας στην μονάδα μια καθημερινή πρωί, τότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα (αν ρωτήσεις το κατάλληλο άνθρωπο) να σου επιτραπεί η φωτογράφηση των gate-guards. Αν πας το Σαββατοκύριακο όπου μέσα είναι μόνο όσοι έχουν υπηρεσία, τότε κατά 99,9% θα φας πόρτα μιας και κάποιος θα πρέπει να σε συνοδέψει αποκλειστικά για να βγάλεις μερικές φωτό, μάλλον πολυτέλεια εκείνη την ώρα. ʼσε που όσοι είναι "χωμένοι" για τη γιορτή, μάλλον δεν έχουν και μεγάλα κέφια για τέτοιου είδους βόλτες. Προσωπικά έχω φάει τις περισσότερες φορές πόρτα, αλλά ποτέ δεν αφήνω καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Τα walk around στην έκθεση είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία. Επί παραδείγματι, πέρυσι στην Ανδραβίδα (την ώρα που πήγα εγώ) πέρναγες το σχοινί άνετα, μιας και σχεδόν όλος ο κόσμος ήταν στις σκάλες των αεροπλάνων, οπότε δεν ασχολούνταν κανένας μαζί σου. Φέτος (την ώρα που πήγα εγώ) ο κόσμος ήταν λιγότερος (οι σκάλες ήταν στα α/φη αλλά κανένας δεν υπήρχε για να κοιτάξει), οπότε walk around γιοκ (ελάτε έξω από το σχοινί κύριε). Την ώρα που πήγαν οι ξένοι φίλοι μας (από τις σκιές υποθέτω αργά το απόγευμα, ίσως λίγο πριν κλείσει η έκθεση), κάποιος τους έκανε τα χατίρια (κατέβασαν τα κολονάκια, τράβηξαν τις σκάλες από τα phantom τους ανέβασαν και πάνω και η συνέχεια επί της οθόνης). Αν εγώ χρησιμοποιούσα το τρίποδο μου για να βγάλω μια παρόμοια φωτογραφία (ύψος μηχανής γύρω στα 3,5m και όχι 5,0 και βάλε όπως στην φωτό) θα μου την πέφτανε χαλαρά ότι φαίνονται πίσω οι εγκαταστάσεις, (άλλο κόλλημα και αυτό).
Αυτό που είπε κάποιος σε άλλο topic, ότι για να υπάρχει ίδια "κατάσταση" σε όλες τις μονάδες (από πλευράς εκθεμάτων, ελευθερίας κινήσεων κλπ) θα πρέπει απλά να απαγορευτούν τα πάντα παντού, ισχύει απόλυτα. Και επειδή έχουμε ανάγκη από τις μικρές αυτές ετήσιες δόσεις, προτιμώ αυτή την μπερδεμένη κατάσταση που επικρατεί τώρα παρά το ΑΠΟΛΥΤΟ τίποτα όπως ήταν πριν μερικά χρόνια.
Για τα αποσυρμένα δεν υπάρχει άλλη οδός από την επίσημη άδεια (ή αν έχεις κάποιον κολλητό) να σε πάει.Όλα τα παραπάνω αφορούν ΜΟΝΟ την ετήσια γιορτή. Για άλλα events ισχύουν διαφορετικά πράγματα.
Και για να μην νομίζετε ότι οι ξένοι έχουν "ειδική" μεταχείριση μόνο προς το καλύτερο, φέτος στην Αγχίαλο η ασφάλεια απαγόρευσε σε ʼγγλους spotters να φωτογραφήσουν οτιδήποτε, σε αντίθεση με εμένα και μερικούς άλλους όπου επιτράπηκε η φωτογράφηση αλλά χωρίς τηλεφακό (μην φανταστείτε τίποτα φοβερά πράγματα, αλλά από το ολότελα

). Πέρυσι δε στην ίδια βάση πήραμε ΟΛΟΙ τα ίδια -->
ΝΟ PHOTOS. Φανταστείτε την απογοήτευση των Γερμανών που έτυχε να μπούμε εκείνη την ώρα μαζί