Θα μπω στο θέμα ως άσχετος

που διαθέτει μια ψηφιακή του κιλού και τα περισσότερα από όσα γράφετε τα αγνοώ λόγω ασχετοσύνης με την τέχνη της φωτογραφίας

. Οι απόψεις μου έχουν σχέση καθαρά με προσωπικές διαπιστώσεις, καθώς έχω συχνά την ευκαιρία να κινούμαι σε πίστες αεροσκαφών

αλλά και να βλέπω σε δράση

επαγγελματίες

και μη

του χώρου της φωτογραφίας.
Πιστεύω ότι ο επαγγελματίας με καλά μηχανήματα κάνει θαύματα. Το λέω συγκρίνοντας αυτά που βγάζω με φωτογραφίες επαγγελματιών ή έμπειρων φωτογράφων από τον ίδιο χώρο και παρόμοιες συνθήκες. Επίσης μεταξύ ερασιτεχνών το καλό μηχάνημα μετράει, αυτό είναι διαπιστωμένο είτε μιλάμε για τοπία, είτε για αεροπλάνα.
Φυσικά τα προγράμματα επεξεργασίας βοηθάνε πολύ. Με το photoshop ή ανάλογα προγράμματα και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί κανείς απλά πειράζοντας τις στάθμες, τη φωτεινότητα και την αντίθεση να μεταμορφώσει μια φωτογραφία, πόσο μάλλον όταν γνωρίζει επαγγελματικές εφαρμογές σε επίπεδο γραφίστα.
Στα περιοδικά που κυκλοφορούν (γιατί όχι και στις ιστοσελίδες;) είναι βέβαιο ότι οι γραφίστες κάνουν επεμβάσεις στις φωτογραφίες, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους. Υπάρχει περίπτωση να δείτε φωτογραφίες τραβηγμένες από μια απλή φηφιακή του καλαθιού.
Όλα αυτά δεν αναιρούν σε τίποτα την εκπληκτική δουλειά που κάνουν ορισμένοι συνδυάζοντας υπομονή, φαντασία και γνώσεις. Εγώ προσωπικά συνεχίζω (συχνά με καλό αποτέλεσμα) να τραβάω με την απλή μου 5Χ των 7.2 MP χωρίς να ντρέπομαι για το αποτέλεσμα ή να εκταμιεύσω προς το παρόν 400-500 ευρώ για μια αξιοπρεπέστατη DSLR. Χαρείτε το λοιπόν χωρίς να πάψετε να εκθειάζετε τους επαγγελματίες ή τους γνώστες, αληθινά το αξίζουν.