@Raw shooter: εγώ κατάλαβα τι εννοείς και συμφώνησα, απλά ήθελα να προλάβω κάποια παρανόηση. Και επειδή πέρα από το να συζητάμε μόνο εμείς που λίγο πολύ έχουμε καταλήξει κάπου σε εξοπλισμό, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο και για τους υπόλοιπους να συζητήσουμε τις συνηθέστερες απορίες που έχει κάποιος όταν σκέφεται να προχωρήσει σε αγορά εξοπλισμού για το σκοπό που συζητάμε. Έτσι όπως τις έχω ακούσει εγώ, οι συνηθέστερες 3 ερωτήσεις αναφέρονται παρακάτω. Ήδη κάποια πράγματα έχουν λεχθεί σκόρπια από εδώ και από εκεί, οπότε συνοψίζοντας:
1. Είναι ανάγκη να πάρω dSLR? Αφού το τάδε μοντέλο compact έχει τα ίδια MP και ενσωματωμένο φακό (π.χ.) 35-450, γιατί να μην τη βγάλω οικονομικά?
Νομίζω ότι η απάντηση εδώ είναι μια και έχει ήδη αναφερθεί. Γιατί πολύ απλά δεν έχουν καμία σχέση. Τα 10 MP μιας compact δεν έχουν σχέση με τα αντίστοιχα μιας dSLR. Βγάζοντας μια φωτό δίπλα-δίπλα με κάποιον άλλον και βλέποντάς τη σε full μέγεθος, εύκολα θα καταλάβεις τη διαφορά. Για τη σύγκριση των φακών νομίζω ότι και αυτός που το λέει μάλλον κατά βάθος δεν το πιστεύει ότι μπορεί να είναι συγκρίσιμοι...
2. Αν πειστεί ότι πρέπει να πάρει dSLR το επόμενο ερώτημα είναι αν αξίζει να ξοδέψει χρήματα για καλύτερο μοντέλο, ή να περιοριστεί στο entry-level της εταιρείας?
Προσωπικά τη βρίσκω δύσκολη ερώτηση, γιατί δεν ξέρεις τι ταλέντο μπορεί να κρύβει μέσα του αυτός που σε ρωτάει και πόση διάθεση έχει να ασχοληθεί αφότου πάρει τη μηχανή. Προσωπική άποψη (δεκτές οποιεσδήποτε παρεμβάσεις), ότι άμα είναι να τραβάς μονίμως στο εντελώς αυτόματο ή άντε στην καλύτερη περίπτωση ατα αυτόματα προγράμματα, δεν αξίζει να πας πέρα από το entry level. Αλλά από την άλλη, δεν μπορείς να του πεις ότι είναι το ίδιο πράγμα, αν μιλάμε για αεροπορική φωτογραφία. Όταν η D300 π.χ. μετράει με αυτόματες ρυθμίσεις 50 περίπου σημεία και τραβάει σταθερά 6 φωτό το δευτερόλεπτο, δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με την D60. Πριν 2 βδομάδες πχ, προσπαθούσα να πετύχω τις διασταυρώσεις των Red Arrows στα Χανιά και δεν κρύβω ότι ζήλευα τον Double Ugly που "πυροβολούσε" δίπλα μου με την D300. Ο συγκεκριμένος βέβαια είναι και καλός φωτογράφος, αλλά πιστεύω ότι για τη συγκεκριμένη σκηνή που κυνηγούσα, ακόμη και κάποιον αρχάριο να είχα δίπλα μου θα ξεκινούσε με 2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει τα δύο αντίθετα κινούμενα αεροσκάφη το ένα πίσω από το άλλο απ' ότι εγώ. Άρα???
3. Με δεδομένο ότι θέτει ένα πλαφόν στα 1500 ευρώ (π.χ.) πως πρέπει να κατανήμει τα χρήματα? Έμφαση στη μηχανή ή στον φακό?
Εδώ την άποψή μου την εξέφρασα πιο πριν και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Απλά το καλό με τις dSLR είναι ότι ο εξοπλισμός μπορεί να αποκτηθεί και σταδιακά, επομένως και ο σχεδιασμός είναι μακροχρόνιος. Από την άλλη βέβαια δεν μπορείς να πεις και σε κάποιον που θα θέλει το 2010 (τυχαία το λέω
) να αγοράσει εξοπλισμό για έναν Αρχάγγελο πάρε τώρα τη μηχανή και για καλούς φακούς βλέπεις αργότερα. Αν πάει χωρίς τηλεφακό, απλά δεν έχει νόημα και μετά για την επόμενη ευκαιρία, ζήσε Μάη μου...