Αποστολέας Θέμα: IPMS Ελλάδος - Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Σχόλια  (Αναγνώστηκε 61867 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος HARTMANN7

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • In Cats We Trust
Απ: IPMS Ελλάδος - Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Σχόλια
« Απάντηση #450 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:22:51 μμ »
Καταρχην να τονισω οτι λυπαμαι ιδιαιτερα για οσα διαμοιβονται στην παρουσα συζητηση και οτι εχω παθει πλακα με το επιπεδο ορισμενων που τους ειχα για καλυτερους. Προσωπικα παντα δεχομουνα τις αποφασεις της κριρικης επιτροπης καισυνομιλουσα και με τους κριτες (φετος δυστυχως δεν μου δοθηκε η ευκαιρια). Βεβαια παντα ειχα και την προσωπικη μου γνωμη αλλα η γνωμη αυτη ειναι υποκειμενικη και ειναι για συζητησεις με φιλους και οχι δημοσιως. Αλλωστε φερνοντας το μοντελο μας στον διαγωνισμο αποδεχομαστε εκ των προτερων τις τελικες κρισεις.
Εκανα βεβαια κι εγω το λαθος μου φετος καθως εσφαλμενα νομιζα οτι το Ε η το Π ακολουθουν το μοντελο και οχι τον μοντελιστη οποτε ξεροντας οτι μοντελο μου ειχε πολλες αδυναμιες για την Π αντι να το δηλωσω ΕΣ το δηλωσα στην Ε οχι σκεφτομενος μεταλειοθηρικα αλλα οπως εγραψα παραπανω απο εδφαλμενο κριτηριο. Απ οτι φαινεται αυτο θα αλλαξει και ορθως θα αλλαξει αλλα επειδη αθελα μου ισως στερησα απο καποιον μοντελιστη μια διακριση ζητω ειλικινα συγνωμη και προτιθεμαι να επιστρεψω την διακριση μου στην  IPMS προκειμενου να δοθει στο μοντελο με την αμεσως επομενη βαθμολογια η και πουθενα αν η βαθμολογια δεν επαρκει. Επισης δεν θα πρεπει να συμπεριληφθω στον καταλογο των διακριθεντων γι φετος. Το λαθος ειναι δικο μου και αναλαμβανω ολη την ευθυνη.
Γιάννη βάση του συστήματος OPEN δεν έχεις στερήσει απο κανέναν μετάλλιο καθώς δεν συγκρίνεται κανενός με κανενός το μοντέλο...Το μοντέλο κρίνεται απο μόνο του!!

Γιαννόπουλος Γιώργος (αυτός ο περίεργος με την κόκκινη μπλούζα :wink:  )
IPMS 1282
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #451 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:28:50 μμ »
Γιάννη βάση του συστήματος OPEN δεν έχεις στερήσει απο κανέναν μετάλλιο καθώς δεν συγκρίνεται κανενός με κανενός το μοντέλο...Το μοντέλο κρίνεται απο μόνο του!!

Γιαννόπουλος Γιώργος (αυτός ο περίεργος με την κόκκινη μπλούζα :wink:  )
IPMS 1282

Να τα 'μας. Κι άλλο κίνημα ?
Τι δουλειά έχεις εσύ ως "κοκκινος", να μιλάς για την κριτική και τις απονομές ?
Σε σημείωσα !! Θύμισε μου όταν σε δω να ...σε τιμωρησω
 ::salut::
Σ.Σ.

ΥΓ. εννοείται ότι έχεις δίκιο σε όσα έγραψες.

• Moderator
  • Scale 1/35
  • In Cats We Trust
« Απάντηση #452 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:31:54 μμ »
Spoiler (hover to show)
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #453 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:34:06 μμ »
Spoiler (hover to show)

• Moderator
  • Scale 1/35
  • In Cats We Trust
« Απάντηση #454 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:37:20 μμ »
Spoiler (hover to show)
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #455 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:39:44 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος ΖΑΦ

• ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΠΑΤΡΙΣ
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΧΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ
  • ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ
« Απάντηση #456 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:46:09 μμ »
Παρατηρώντας το τι λέγεται τις τελευταίες μέρες εδώ μέσα έχω πάθει κυριολεκτικά τη πλάκα μου.
Θέλω να πω και εγώ κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να ακούγονται και λίγο άσχετα καθώς μέχρι στιγμής δεν κατάφερα ποτέ να παρευρεθώ σε καμιά έκθεση και να συμμετάσχω.
Η εκθεση-διαγωνισμος αντί να αποτελεί για όλους μας μια γιορτή τη καταλήξαμε σε κηδεια.Για έμενα προσωπικά το να παρευρεθώ σε μια τέτοια γιορτή είναι διακαείς πόθος(και λέω διακαείς γιατί πλέον τα οικονομικά μου δεν το επιτρέπουν και η μοντελιστική μοναξιά στο τόπο οπού βρίσκομαι είναι μεγάλη) και οι λόγοι απλοί:

1ος Η συνάντηση με ανθρώπους με τους οποίους έχω γίνει φίλος και δεν τους γνωρίζω προσωπικά.
2ος Η συνάντηση με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι άσχετοι με το χόμπι μας και θα εκτιμήσουν τη οποία προσπάθεια έχω καταβάλει στο/α μοντέλο/α μου και να ακούσω που πάσχω και που όχι(εν αντιθέσει με τους άσχετους οι οποίοι άπλα βλέπουν ένα μοντέλο σαν παιχνίδι)
3ος Η γνωριμιά με τους γκουρού και αλλους συναδέλφους του χώρου και της πολύτιμες παρατήρησης και συμβουλές τους για να γίνω καλύτερος
4ος Η ευκαιρία να διαγωνιστώ με άλλους και να δω αν πραγματικά έχω κάνει σωστή δουλειά η όχι (στα ματιά μου όλα μου τα μοντέλα φαίνονται πάνω του μέτριου είναι όμως ετσί; και όπως σοφά λέει ο λαός άλλα τα ματιά του Λάγου και άλλα της Κουκουβαγιάς).

Για αυτούς τους λόγους θέλω να παρευρεθώ σε μια έκθεση.Τωρα αν πάρω ένα μετάλλιο λίγο με νοιάζει , διότι θα έχω περάσει πιστεύω υπέροχα με φίλους οι οποίο έχουν κοινό ενδιαφέρον και θα φυγω με περισσότερες γνωσεις.

Όσο για την κριτική επιτροπή είναι άνθρωποι και βεβαίως έχουν και το δικαίωμα του λάθους. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τους πάντες και τα πάντα γιατί ένα μοντέλο μου δεν διακρίθηκε.Μπορεί εδώ μέσα πολλές φορές να γράφουμε για κάποια μοντέλα σουπερ και ουάου κλπ άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο (προσωπικά πολλές φορές λέω μπράβο σε πολλούς και για τη προσπάθεια όχι για το τελικό αποτέλεσμα και ναι πρέπει επιτέλους πέρα από το να επικροτούμε να επισημαίνουμε και τα λάθη που βλέπουμε).  Και στη τελική δεν μπορούμε όλοι να ήμαστε όλοι πρώτοι
Να χαίρεστε και να αισθάνεστε τυχεροί όσοι μπορείτε και παραβρίσκεστε σε τέτοιου είδους εκθεσεις-διαγωνισμους.

Συγνώμη αν σας κούρασα.Είπα και εγώ το πόνο μου.
 :mrgreen: ::salut::
GOOD MORNING VIETNAM
Στέλιος

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #457 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 12:46:18 μμ »
Spoiler (hover to show)

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος fanis iordanidis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • LRDG
« Απάντηση #458 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 11:45:26 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,

αναγκάζομαι να επανέλθω στο θέμα της κριτικής διότι βλέπω ότι ενδιαφέρει και απασχολεί ( ισως όχι άδικα) πολύ κόσμο. Διαβάζω προτάσεις για δημιουργία νέων κατηγοριών με το ''σπάσιμο''  των υφισταμένων σε δύο/τρεις, νεα κατηγοριοποίηση ανάλογα με το υλικό κατασκευής, αύξηση κριτών από δύο σε τέσσερεις, βαθμολόγηση 0-100, αυστηρότερη κριτική κλπ κλπ. Το βάσιμο των σκέψεων αυτών θα το κρίνει το ΔΣ φυσικά.

Κανείς δεν σκέφτηκε ν' αναφέρει  ότι θα χρειαστούν επίσης  ΠΟΛΛΟΙ νέοι κριτές για όλα αυτά!!!  (αυτό δείτε το παρακαλώ ως πρόσκληση/πρόκληση και αφορά κυρίως τους πικραμένους κάθε λογής...............)

Φιλικά και καλοπροαίρετα

Φάνης Ιορδανίδης

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #459 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 09:39:18 πμ »
Η υποβολή προτάσεων συνεχίζεται.

Η συγχώνευση όλων των υποκατηγοριών των Διοραμάτων (Αεροπορικά, Αρματικά, Πολιτικά, Ναυτικά, Βινιέτες) σε δυο μόλις κατηγορίες με κριτήριο διαχωρισμού το μεγεθος της βασης (Διοράματα - Βινιέτες), πως σας φαίνεται ?

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #460 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 09:49:59 πμ »
Η υποβολή προτάσεων συνεχίζεται.

Η συγχώνευση όλων των υποκατηγοριών των Διοραμάτων (Αεροπορικά, Αρματικά, Πολιτικά, Ναυτικά, Βινιέτες) σε δυο μόλις κατηγορίες με κριτήριο διαχωρισμού το μεγεθος της βασης (Διοράματα - Βινιέτες), πως σας φαίνεται ?

Σ.Σ.
Νομίζω ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ. Γιατί πραγματικά χάσαμε την μπάλα (οι διοραματάδες) με το να είναι όλα σκόρπια από δω κι από κει.

Αποσυνδεδεμένος nnikolaou

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΙΝΘΟΣ
« Απάντηση #461 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 10:17:18 πμ »
Νομίζω ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ. Γιατί πραγματικά χάσαμε την μπάλα (οι διοραματάδες) με το να είναι όλα σκόρπια από δω κι από κει.
Πρόεδρε ο διαχωρισμός της κλίμακας θα παίζει κάποιο ρόλο? Γιατι θα συνυπάρξουν 1/72, 1/35, 1/48/ίσως και 1/700, 1/350 όλα μαζί.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #462 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 10:21:20 πμ »
Πρόεδρε ο διαχωρισμός της κλίμακας θα παίζει κάποιο ρόλο? Γιατι θα συνυπάρξουν 1/72, 1/35, 1/48/ίσως και 1/700, 1/350 όλα μαζί.

Και θα κρίνονται ολα με διοραματικά κριτήρια .....
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #463 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 10:48:22 πμ »
 Αν μου επιτρέπετε μια γνώμη - πρόταση και από μένα.......

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
      1/32 & άνω   :arrow: ΟΟΒ    :arrow: βελτιωμένα
      1/48              :arrow: ΟΟΒ     :arrow: βελτιωμένα
      1/72 & κάτω   :arrow: ΟΟΒ     :arrow: βελτιωμένα

Ομοίως όπως στ' αεροπλάνα και για τα ελικόπτερα....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
         1/72 - 1/48
         1/144 & κάτω

ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ (ʼρματα, soft skins, πυραυλικά κτλ)
      1/35 & άνω     :arrow: ΟΟΒ    :arrow: βελτιωμένα
      1/48                 :arrow: ΟΟΒ     :arrow:  βελτιωμένα
      1/72 & κάτω      :arrow: ΟΟΒ     :arrow: βελτιωμένα

ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ
       Βινιέτες ή mini διοράματα
       Μεγάλα διοράματα

ΠΛΟΙΑ
        1/72 & άνω
        1/350 - 1/400
        1/720 & κάτω

Ξεχωριστή υποκατηγορία σε κάθε θεματική ενότητα (πχ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ή ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΤΡ. ΜΕΣΑ κτλ) τα Scratch 100%

Απλά μια πρόταση μου......

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #464 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 10:57:36 πμ »
Αν μου επιτρέπετε μια γνώμη - πρόταση και από μένα.......

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
      1/32 & άνω   :arrow: ΟΟΒ    :arrow: βελτιωμένα
      1/48              :arrow: ΟΟΒ     :arrow: βελτιωμένα
      1/72 & κάτω   :arrow: ΟΟΒ     :arrow: βελτιωμένα

Ομοίως όπως στ' αεροπλάνα και για τα ελικόπτερα....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
         1/72 - 1/48
         1/144 & κάτω

ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ (ʼρματα, soft skins, πυραυλικά κτλ)
      1/35 & άνω     :arrow: ΟΟΒ    :arrow: βελτιωμένα
      1/48                 :arrow: ΟΟΒ     :arrow:  βελτιωμένα
      1/72 & κάτω      :arrow: ΟΟΒ     :arrow: βελτιωμένα

ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ
       Βινιέτες ή mini διοράματα
       Μεγάλα διοράματα

ΠΛΟΙΑ
        1/72 & άνω
        1/350 - 1/400
        1/720 & κάτω

Ξεχωριστή υποκατηγορία σε κάθε θεματική ενότητα (πχ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ή ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΤΡ. ΜΕΣΑ κτλ) τα Scratch 100%

Απλά μια πρόταση μου......

Πάνο, λογική η πρόταση σου αλλά ...
ορισε μου ακριβώς το "βελτιωμένα". απο που αρχίζει ?
και οι "μετατροπές" τι θα είναι ?

Τροφή για σκεψη και συζητηση

Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #465 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:03:24 πμ »
 Επίσης μια πρόταση επί της κρίσης των μοντέλων......

Το ήδη υπάρχων σύστημα "Open", τρεις κριτές για κάθε κατηγορία και ένας "αρχικριτής" για επίλυση προβλημάτων / ισοψηφίας κτλ.
Σύστημα βαθμολόγησης.......33 βαθμοί για την κατασκευή (καλές κολλήσεις, όχι ανάποδα κολλημένα κτλ) - 33 βαθμοί για το βάψιμο (στρωτό, όχι overspray κτλ) και 33 βαθμοί για την ιστορική ακρίβεια (σωστό RLM, σωστά σήματα κτλ). Όλες οι συμμετοχές ξεκινούν με το άριστα "99 βαθμοί" και ανάλογα λαθών και παραλείψεων αφαιρούνται βαθμοί οι οποίοι σημειώνονται στο φύλλο αξιολόγησης και δίπλα τους η αιτία. Το φύλλο δίνεται στην γραμματεία της έκθεσης και είναι στην διάθεση και του Αρχικριτή αλλά και του διαγωνιζόμενου μέχρι και το τέλος του διαγωνισμού.
 Διοράματα, τρεις κριτές ανάλογα του εκθέματος δλδ πάντα ένας "ειδικός" επί εδάφους - κτιρίων κτλ και οι άλλοι δυο ή κάποιος στις φιγούρες και κάποιος στα οχήματα ή στα πλοία ή στα αεροπλάνα κτλ. Έτσι ο καθένας κρίνει το αντικείμενο της "ειδικότητας" του και διαμορφώνεται η σφαιρική και συνολική βαθμολογία του εκθέματος.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #466 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:10:38 πμ »
 Σταύρο ως βελτιωμένο προσωπικά εννοώ κατασκευή που έχει έστω και 1 αντικείμενο που δεν ήταν μέσα στην αρχική συσκευασία του κιτ. Ok καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να ξέρει ο άλλος τί περιέχει ένα κιτ από την "μαμά" εταιρεία αλλά εδώ έρχεται το πολύ σωστό pre-registration, μπορεί/ουν η IPMS/κριτές εξ' αρχής να ψάξουν στο διαδίκτυο ή μέσω γνωστών τί περιέχεται σ' ένα κιτ του εμπορίου. Κιτ άνευ pre-registration δεν θα γίνονται δεκτά καθώς και κιτ που δηλώνονται ψευδώς ως OOB ενώ δεν είναι - Πιστεύω ότι χρειάζεται μια αυστηρότητα, δεν μπορούμε να έχουμε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη  :!:
 Ως μετατροπές εννοείς τα "scratch" ή τα "μερικώς βελτιωμένα" sorry αλλά δεν κατάλαβα τί απο τα 2  :oops:

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #467 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:15:51 πμ »
Σταύρο ως βελτιωμένο προσωπικά εννοώ κατασκευή που έχει έστω και 1 αντικείμενο που δεν ήταν μέσα στην αρχική συσκευασία του κιτ. Ok καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να ξέρει ο άλλος τί περιέχει ένα κιτ από την "μαμά" εταιρεία αλλά εδώ έρχεται το πολύ σωστό pre-registration, μπορεί/ουν η IPMS/κριτές εξ' αρχής να ψάξουν στο διαδίκτυο ή μέσω γνωστών τί περιέχεται σ' ένα κιτ του εμπορίου. Κιτ άνευ pre-registration δεν θα γίνονται δεκτά καθώς και κιτ που δηλώνονται ψευδώς ως OOB ενώ δεν είναι - Πιστεύω ότι χρειάζεται μια αυστηρότητα, δεν μπορούμε να έχουμε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη  :!:
 Ως μετατροπές εννοείς τα "scratch" ή τα "μερικώς βελτιωμένα" sorry αλλά δεν κατάλαβα τί απο τα 2  :oops:

αντιπαραδείγματα: decals, αντενες, κρυσταλα στα φωτα, , τρυπημα πολυβολων/πυροβολων, ρελια, είναι βελτιώσεις ?

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #468 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:16:35 πμ »
Παναγιώτη αυτό με την αφαιρεση βαθμών από το άριστα το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά έχω μια ένσταση:

Αν αρχίσεις να κόβεις, τότε κατά 99% χρυσό δεν θα παίρνει κανείς. Γιατί για κάθε μικρολεπτομέρεια, έστω κι ένα βαθμό να κόβεις σίγουρα θα πέσεις κάτω από το 90%. Προσθετική βαθμολογία πάντα δίνει καλύτερα για τους αξιολογούμενους αποτελέσματα.

Επίσης, αν πάμε κλιμακωτά την βαθμολογία, ίσως είναι καλύτερο το 40 η κατασκευή, 30 το βάψιμο - παλαίωση, 25 η ιστορική ακρίβεια και από 1 εως 5 βαθμούς να πηγαίνει στην επιβράβευση του θέματος.

Αναλύοντας, η κατασκευή παίρνει τους περισσότερους γιατί είναι απλό κι εύκολο προς όλους να συναρμολογήσουν σωστά το μοντέλο. Κατασκευαστικές παραλείψεις είναι ίσως οι πιο σημαντικές. ʼρα αν κάποιος συναρμολογεί σωστά ξεκινά με αρκετούς βαθμούς, αν έχει παραλείψεις δεν είναι κι εύκολο να διακριθεί το μοντέλο.

Βάψιμο 30. Απλό και κατανοητό πιστεύω. Του δίνω μικρότερη βαρύτητα από την κατασκευή μόνο και μόνο γιατί με τόσα προϊόντα που κυκλοφορούν πια είναι πιο εύκολο να γίνει ένα ωραίο βάψιμο με επιτυχημένη παλαίωση (για παράδειγμα και χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, τα σετ της Vallejo ή ΑΚ είναι τυφλοσούρτης).

Ιστορική ακρίβεια ουσιαστικά θα κρίνει το ύψος της επιβράβευσης. Έτσι, π.χ. τα κάνιστρα ή τα κουτιά των σνόρκελ που ανέφερε ο Περικλής για ένα Τ-55 δεν θα είναι και το βασικό κριτήριο του μοντέλου αλλά θα βαρύνουν αν θα πάρει ασημένιο ή χάλκινο κλπ.

Και οι τελευταίοι πέντε βαθμοί είναι καθαρά για επιβράβευση του θέματος. Εκεί ίσως μπαίνει και λίγη υποκειμενικότητα, αλλά δεν γίνεται να μην επιβραβεύσεις θέματα μόνο και μόνο γιατί καταπιάστηκε κάποιος μαζί τους, όπως ο γερανός Τ-34 ή το φορτηγό στις ράγες που είδαμε εφέτος.

Τέλος, δεν υπάρχει λόγος διαφοροποίησης βελτιωμένων ή μη μοντέλων, όπως και μετασκευών - ιδιοκατασκευών γιατί είναι open οι κατηγορίες κι όχι συγκριτικές.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #469 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:19:21 πμ »
 Και μια διευκρίνηση, πολλοί θα πούνε "Κάτσε ρε Παναγιώτη δλδ πες ότι κάνω ένα 48αρι αεροπλάνο έστω βελτιωμένο, πώς να το βάλω να διαγωνιστεί δίπλα σε κιτ έμπειρων μοντελιστών πχ Δόξα, Γιαβάση, Λευτέρη κτλ  :?: (βάζω ονόματα μοντελιστών που όλοι πιστεύω ότι τους παραδεχόμαστε ως "χεράδες" στα αεροπλάνα) Τί πιθανότητες έχω  :?: " Εδώ έρχεται λοιπόν το σύστημα Open μιας και δεν ανταγωνίζεται το ένα κιτ το άλλο αλλά κρίνεται το καθένα χωριστά ως έχει και ανάλογα παίρνει την διάκριση που αξίζει.

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #470 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:22:02 πμ »
συμφωνω με το σπασιμο των πλοιων οπως ακριβως προταθηκε παραπανω απ τον raw.shooter.και οπως επισης με το διαχωρισμο OOB κ βελτιωμενο. μονο που ισως στο τελευταιο ειναι πιο αρμοδιοι να το εξετασουν σαν προταση οι κριτες? ενα αρμα μπορει να εχει ερπυστριες μεταλλικες, μεταλλικη καννη , φχ σιτες, κ ενα σωρο αλλα μαζι ή 1 απο αυτα μονο. κ στις 2 περιπτωσεις μπορει να θεωρηθει βελτιωμενο?το ιδιο κ στα πλοια.ρελια,προπελες,καννες,ξυλινα καταστρωματα κοκ. το συνολο των βελτιωτικων ,απαριθμηση/δηλωση, θα επαφιεται στην ειλικρινεια του διαγωνιζομενου στο να μην αποκρυψει κατι που αλλαξε βελτιωσε ή στο εμπειρο ματι του κριτη ?
κι μια ερωτηση. ισχυει διαχωρισμος σε pre '45 κ μετα ΄45 στα αρματα? αν οχι,θα ηταν πρακτικο να ισχυσει απ του χρονου?

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #471 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:26:32 πμ »
Τα πλοία είναι λίγα για να διαχωριστούν οι κατηγορίες. Αν αυξηθούν κατακόρυφα οι συμμετοχές τότε ναι. Για παράδειγμα, εφέτος είχαμε 40 συμμετοχές. Δεν νομίζω ότι το δικαιολογεί. Εξάλλου οι 700άρηδες είναι ακόμα λίγοι που φέρνουν μοντέλα στην έκθεση.

Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι οι κριτές (και το επαναλαμβάνω) γιατί ο Μάκης ξεχνάει τα γυαλιά του.  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #472 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:26:54 πμ »
Νίκο συμφωνώ με την σκέψη σου περί βαθμολογίας, απλά σαν τις πανελλήνιες νομίζω πιο δύσκολα αφαιρείς παρά προσθέτεις  :roll: Πάντως σαν "βάση" και σκέψη είμαστε κοντά και συμφωνώ μαζί σου  :wink:
Για τα βελτιωμένα και μή, όση δουλειά και να ρίξει κάποιος νομίζω ότι ένα κιτ με 100 ευρώ βελτιωτικά δεν είναι σωστό να "κάτσει" δίπλα σ' ένα κιτ  ΟΟΒ των 40 ευρώ και μιλώ καθαρά "για την τιμή των όπλων". Φαντάσου να "κατεβάσω" εγώ ένα Tiger με οτι βελτιωτικό κυκλοφορεί και δίπλα να βάλουν ενα δικό σου ολόιδιο απλά OOB......Προσωπικά δεν θα ένοιωθα άνετα. Σκέψου κάτι ανάλογο είναι να "κατεβάσω" ένα 32αρι φουλ extra αεροπλάνο δίπλα σ' ενα 72αρι Matchbox ΟΟΒ και πάλι χωριστά δεν θα κριθούνε  :?: Όμως και "τυπικά" δεν θα είναι σωστό  :wink:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #473 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:31:01 πμ »
Παναγιώτη να σου πω το πρόβλημα. Η συζήτηση αυτή έχει γίνει στο παρελθόν και είχα εμπλακεί με το παρακάτω παράδειγμα:

Εστω το Pucara της Special Hobby (αν δε θυμάμαι σωστά την εταιρεία συγχωρέστε με, δεν έχω το μοντέλο στα χέρια μου). Εχει μέσα ρητίνες, pe, πολύ πράμα όμως, διαφάνειες για τα όργανα του cockpit, χαμός. Κάνει και μπόλικα EUR. Το ΙΔΙΟ ακιβώς καλούπι βγάζει και η Airfix (και κάποια άλλη εταιρεία, από μυαλό είμαι κομμάτια..) ΧΩΡΙΣ καμμία προσθήκη, αυστηρά σκέτο πλαστικό. Πως τα ξεχωρίζεις;

Η προσπάθεια που απαιτείται για να γίνουν τέτοιοι διαχωρισμοί είναι τεράστια και από όσα βλέπω με τις ανταλλαγές καλουπιών (αλλαξοκαλουπιές ::glossa::), πιθανότατα καταδικασμένη. Αλλωστε το σκεπτικό με το open, δεν έχει να κάνει με τη σύγκριση μοντέλων μεταξύ τους λλά με το κάθε μοντέλο ξεχωριστά.

Επίσης σκέψου και το επόμενο σενάριο:

- Δώσε στο Γιαβάση ένα μοντέλο. Οχι το Ζουκέϊ Μούρα (του δάσους), κάτι απλό, πχ ένα 48άρι Skyraider της Hasegawa.
- Δώσε ένα ίδιο στον gkontog ΜΑΖΥ με ΟΛΑ τα βελτιωτικά της αγοράς.
- Αστους να τα φιάξουν και βάλτα δίπλα δίπλα. Του Γιαβάση σκέτο θα χτυπάει αργυρό+, το δικό μου, αν δεν το έχω κάνει χαλκομανία από τα νεύρα μου κολλώντας τα pe, θα θυμίζει τα ρολόγια του Νταλί σε πλαστικό.

Εν κατακλείδι, με το open σύστημα και την κρίση κάθε μοντέλου ξεχωριστά, βάλεις δε βάλεις βελτιωτικά, θα κριθείς σα μονάδα με ότι έχεις καταφέρει και όχι σε σύγκριση με κάποιον άλλο. Και αν δεν τα καταφέρνεις, βάλε πάνω ότι θέλεις, η κρίση θα είναι και πάλι εναντίον σου. Αρα γιατί να μπούνε στον τρελλό κόπο να τα ξεχωρίζουνε;

ΥΓ
Και φυσικά τότε να δεις κουτσομπολιά, αυτό δεν έχει το pe της μάνας του αλλά της Μπιχλιμπιδοβιοτεχνικής που είναι καλύτερα, άσε τις σκόνες που είναι κολομβιανές και όχι Μεσσηνίας, αλλά το δήλωσε στα ΟΟΒ ο αλήτης κλπ. Και έλα να μου πεις πως έχω άδικο!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #474 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 11:34:41 πμ »
Νίκο συμφωνώ με την σκέψη σου περί βαθμολογίας, απλά σαν τις πανελλήνιες νομίζω πιο δύσκολα αφαιρείς παρά προσθέτεις  :roll: Πάντως σαν "βάση" και σκέψη είμαστε κοντά και συμφωνώ μαζί σου  :wink:
Για τα βελτιωμένα και μή, όση δουλειά και να ρίξει κάποιος νομίζω ότι ένα κιτ με 100 ευρώ βελτιωτικά δεν είναι σωστό να "κάτσει" δίπλα σ' ένα κιτ  ΟΟΒ των 40 ευρώ και μιλώ καθαρά "για την τιμή των όπλων". Φαντάσου να "κατεβάσω" εγώ ένα Tiger με οτι βελτιωτικό κυκλοφορεί και δίπλα να βάλουν ενα δικό σου ολόιδιο απλά OOB......Προσωπικά δεν θα ένοιωθα άνετα. Σκέψου κάτι ανάλογο είναι να "κατεβάσω" ένα 32αρι φουλ extra αεροπλάνο δίπλα σ' ενα 72αρι Matchbox ΟΟΒ και πάλι χωριστά δεν θα κριθούνε  :?: Όμως και "τυπικά" δεν θα είναι σωστό  :wink:
Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Όσα πιο πολλά βάλεις έναν κριτή να δει, τόσα περισσότερα θα βρει να σου κόψει.  :mrgreen: :wink: Το παράδειγμα με τους τίγρεις είναι καλό, αλλά επειδή ακριβώς είναι open, δεν γίνεται σύγκριση του δικού μου με το δικό σου. Δεν κερδίζει κάποιος πολλά με τα φουλ βελτιωτικά στο σύστημα open. Και οι δύο κατασκευές θα κριθούν για την συναρμολόγηση, βάψιμο - παλαίωση, ακρίβεια. Αν εγώ έχω βάλει την λαστιχένια ερπύστρια κι εσύ friul το μόνο που θα κάνει διαφορά είναι η ευκολία στην οποία βάψαμε παλαιώσαμε την ερπύστρια κι όχι στην αξιολόγηση.  :wink: