Μιας και επίκειται ένα εξονυχιστικό review για τα πιο σημαντικά F-16D που κυκλοφορούν σήμερα στην 1/48, θα ήθελα την βοήθεια όσων γνωρίζουν για τα νέα μας F-16D block 52+.
Εδώ μας ενδιαφέρουν:
1. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όσο και αν σας φαίνεται ξεκάθαρο, εάν κάποιος που δεν ξέρει (όπως εγώ) αρχίσει να ψάχνει στο internet, τα specs είναι, το λιγότερο, αντικρουόμενα. Έτσι για παράδειγμα έχω βρει συνήθως αξιόπιστες πηγές να αναφέρουν ότι τα F-16D φέρουν κινητήρα F100-PW-229, ενώ αλλού αναφέρουν F110-GE-129!
2. Εξωτερικές διαφορέςΑναφερόμαστε σε διαφορές που είναι φανερές στο (μοντελιστικό) μάτι. Δεν ενδιαφέρει εδώ εάν το ραντάρ πίσω από το διηλεκτρικό κάλυμμα είναι το APG-68(V9) ή κάποιο άλλο. Ενδιαφέρει όμως αν αυτό το χαρακτηριστικό αλλοιώνει για παράδειγμα το σχήμα του ρύγχους.
3. Εσωτερικές διαφορέςΑναφερόμαστε σε διαφορές που βρίσκονται στο εσωτερικό του αεροσκάφους, αλλά είναι οπτικά προσβάσιμες (με λίγη καλή θέληση

). Για παράδειγμα τέτοιες διαφορές είναι σίγουρα το πιλοτήριο, το πυροβόλο (εάν το ανοίξουμε), τα σκέλη προσγείωσης κλπ.
Ο σκοπός είναι να φτιάξουμε έτσι ένα "Ομαδικό Σετ" προδιαγραφών, με βάση το οποίο, τα πιο σημαντικά κιτ του F-16D θα εξεταστούν όσο δεν έχουν εξεταστεί ποτέ στο παρελθόν, και θα φωτογραφηθούν συγκριτικά σαν top models στην εβδομάδα μόδας στην NY !!!
Σε περίπτωση που οι πιο πάνω παρατηρήσεις σας μπορούν να συνοδεύονται από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, θα είμαι ιδιαίτερα υποχρεωμένος να το συμπεριλάβω - με κάθε επιφύλαξη για υλικό που καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα. Μπορείτε να στείλετε υλικό στην διεύθυνση dio-g@ath.forthnet.gr
Επίσης, εάν κάποιος έχει το F-16 της Italeri στην 1/48, και δεν τον πειράζει να κοπούν τμήματα από τα πλαίσιά τους, θα ήμουν πολύ υποχρεωμένος εάν μπορούσε να μας το δανείσει για το review.
Τέλος σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων για την συμβολή σας σε αυτή την ομαδική υπερπροσπάθεια.
Φιλικά,
DIO