Αποστολέας Θέμα: Νεος στα τραινα και γενικα στο μοντελισμο  (Αναγνώστηκε 9034 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος JIMIS-25

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: thessaloniki
Νεος στα τραινα και γενικα στο μοντελισμο
« στις: Ιανουαρίου 16, 2009, 08:06:20 πμ »
katarxas kalispera mou aresoun poli ta trena kai tha eithela na mou peite tin gnomi sas, exo arketo xoro gia tin akrivia meno se mia sofita to thema einai oti den eimai kalos sta mathimatika katholou, kai den xero kai poli kala aglika, kai oute eimai exper sta aglika.. to thema einai mporo na kano maketa diladi na sxediaso maketa kai xoris programa gia ipologisti asxeta pou exo parei ena programa tis marklin kai den exo bgalei akri kai xanampeno sto thema epidi diavasa sta forum ti gnosis xriazontai tromaxa.. na mpo sto xoro i tha spaso kana podi........

Αποσυνδεδεμένος JIMIS-25

• Scale 1/144
  • *
Απ: Νεος στα τραινα και γενικα στο μοντελισμο
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 16, 2009, 11:50:40 πμ »
vasika eithela na prostheso pos na arxiso kiolas apantiste pls...na paro prota diladi trena grames bagonia stathmous spitia ktl kai meta na arxiso na ftiaxno? kai ipopsi pos na sxediaso maketa xoris na emplako me programa se pc..perimeno boithia....kai pali auxaristo sorry an ginomai kourastikos 

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 16, 2009, 11:58:25 πμ »
Κατ'αρχήν καλωσόρισες στην παρέα μας  ::salut::
Πιστεύω πως πρώτα πρέπει να καταλήξεις στο ΤΙ ακριβώς θέλεις να φτιάξεις, ΠΟΣΟ μεγάλη θα είναι η μακέττα και σε ΠΟΙΑ εποχή θα είναι και μετά να προβείς στις απαραίτητες αγορές μηχανών, βαγονιών, σπιτιών και λοιπών παρελκωμένων.
Όσο για την μακέτα, προσπάθησε να την κάνεις στο χαρτί, δηλ. μέτρα τον χώρο που έχεις στην διάθεσή σου και ύστερα σχεδίασέ το σε ένα χαρτί (δεν είναι ανάγκη να είναι ...τοπογράγημα, σκαρίφημα κάνε) και πάνω κάτω δούλεψε πάνω σε αυτό.
Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.
 ::welcome_model::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 16, 2009, 02:12:54 μμ »
καλως ηλθες στη μοντελοπαρεα,γραφε σε ελληνικα αν γινετε φιλε μου. ::salut::

και παλι...

::welcome_model::

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 16, 2009, 03:52:38 μμ »
Καλώς όρισες στο hobby και στο forum.

Κατά την γνώμη μου καλό είναι να αρχίσεις με την αγορά κάποιου αρχικού σετ (starter set) κατά προτίμηση όχι ψηφιακό (οικονομικότερο).
Κλίμακα ΗΟ (1/87) εάν έχεις χώρο ,  Ν (1/160) εάν έχεις λιγότερο ή Ζ (1/220) εάν έχεις μικροσκόπιο....

Στήσε τα παρελκόμενα, βάλτα να "τρέξουν" και μετά αποφασίζεις να ασχοληθείς ή όχι με το αντικείμενο.

jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος JIMIS-25

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 16, 2009, 04:55:53 μμ »
ευχαριστω πολυ  για της απαντησεις σας. jimara εχω διαβασει στα forum εισαι πολυ εμπειρος στα τρενα,βασικα απο οικονομικο δεν εχω προβλημα,ειδα καποια start set της marklin ψηφιακα και τα γουσταρα πολυ επισης μονο  στην σκεψη αργοτερα που θα αγορασω μια μηχανη σκετη παραδειγμα και μονο που θα την βλεπω μου φτανει που λεμε το θεμα ειναι οτι  τι θα κανω με το θεμα μακετας  για να τα ευχαριστηθω πρεπει να εχω μακετα δεν μπορω να τα στησω κατω στο πατωμα και να τα απολαυσω με πολες γραμμες εδω και εκει για αρχη  και πρεπει να ξερω απο προγραμμα υπολογιστη σονι και καλα για να κανω μακετα??ο χωροσ μου ειναι 80τμ αν στησο τισ γραμμεσ στο πατωμα ειναι σοφιτα αλλα  για μακετα ο χωροσ μου ειναι 250χ160 λοιπον περα απο το start set τι να αρχισω να παιρνω μετα σιγα σιγα ?ελπιζω να με βοηθισεις οταν ερθει και η ωρα για να κανω μακετα JIMMYS και παλι ευχαριστω παρα πολυ

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 17, 2009, 05:52:07 μμ »
Ισως ο καλυτερος τροπος για να δεις τι θα κανεις ειναι να φτιαξεις απο χαρτι η χαρτονι κομματια σε μεγεθος γραμμης πχ ισα κομματια γυρω στους 25 ποντους και καποια καμπυλοτα κομματια με ακτινα τουλαχιστον 45 εκατοστων. Βρες ενα χωρο στο μεγεθος και παιξε λιγο με την τοποθετηση ωστε να αποκτησεις μια οικειοτητα με το "αθλημα". Απο εκει και περα κατασταλαξε αν πας σε markin η σε DC και κοιτα πλεον τι γραμμες θελεις να παρεις.Εγω θα προτεινα να παρεις ευκαμπτες γραμμες και οχι τα ετοιμα κομματακια, ετσι δεν εχεις κανενα περιορισμο που αναγκαστικα τα ετοιμα κομματια εχουν. Για μενα παντος ειναι καλυτερα το DC απο marklin για τον απλο λογο οτι εχεις πολυ περισσοτερες επιλογες και φθηνοτερες.

Αποσυνδεδεμένος JIMIS-25

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 18, 2009, 12:58:48 πμ »
Ναι αλλά το dc τι είναι τι σημαίνει?

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 18, 2009, 09:07:06 πμ »
Χμ... σε βρισκω τελειως αδιαβαστο.
Λοιπον υπαρχουν δυο προτυπα, το ενα ειναι το συστημα marklin το οποιο ειναι τριγραμμο.Με αυτο εννοουμε οτι εχει 3 σημεια παροχης ρευματος, 2 απο καθε πλευρας ροδες και αλλη μια απο το κεντρο των γραμμων.Αν προσεξες καποια γραμμη της Marklin θα ειδες στο κεντρο της να εχει κατι μικρα καρφακια,αυτη ειναι η κεντρικη παροχη ρευματος και αντιστοιχα αν ειδες μηχανη της marklin απο την κατω πλευρα θα ειδες ενα πεδιλο αναμεσα στις ροδες.
Στο DC συστημα υπαρχουν μονο 2 σημεια παροχης μια απο καθε πλευρα ροδων, δηλαδη απουσιαζει το κεντρικο πεδιλο που εχουν οι Marklin.
Γενικα το Marklin συστημα ζει στην ευρωπη και το βγαζει μονο η ιδια και υπαρχει και μια μικρη προσφορα μηχανων απο καποιες αλλες εταιριες.
Το Dc ζει και στην ευρωπη αλλα και στην αμερικη και το υποστηριζουν ολες οι αλλες εταιριες παραγωγης μοντελισμου τραινων.
Για αυτο σου ειπα οτι στο Dc εχεις περισσοτερες επιλογες, πχ αν σου ερεσουν οι αμερικανικες μηχανες σε markin το πολυ να βρεις κανα 10 με 15 επιλογες ενω σε Dc δεν εχεις καποιο περιορισμο.( και λειπει αυτο το αποκρουστικο πεδιλο κατω απο τις μηχανες και τα καρφακια απο τις γραμμες)
Αν καταλαβες καλα ειμαι οπαδος του Dc  :D  και για μην παρεξηγουμε ειχα ξεκινησει με Marklin αλλα εβλεπα αρκετους περιορισμους - και καρφακια - και το γυρισα σε Dc.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 18, 2009, 09:45:10 πμ »
Jimis 25,

DC (Direct current) είναι το συνεχές ρεύμα, και AC το εναλλασσόμενο (Alternative current)

συμφωνώ απόλυτα με τον Railway ,όσον αφορά στις προιοντικές επιλογές.

Έχω μία παρατήρηση: για κάποιον που δεν θα ασχοληθεί παρά ελάχιστα κατασκευαστικά (πιθανώς να αποφασίσει να αγοράσει αντί να φτιάξει μακέτα) ,που τον ενδιαφέρει το "plug & play" , δεν θέλει να 'μπλέξει' με πολικότητες,πολύπλοκες καλωδιώσεις,live frogs στα κλειδιά ,ψηφιακά και ένα συφερτό πραγμάτων (το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς για να φτιάξει κάτι όμορφο και μοντελιστικά ορθό), θα συνιστούσα να αγοράσει ένα σετ MARKLIN.

Προσοχή, δεν θέλω να φανώ εμπαθής.Έχω δει εκπληκτικές μακέτες και από τα δύο συστήματα, έχω επισκευτεί την μακέτα του Αμβούργου (την μεγαλύτερη του κόσμου με rolling stock κατά 90% MARKLIN) και έμεινα "παγωτό....." ,αλλά είναι άλλο κεφάλαιο η αξιοπιστία και άλλο η αισθητική.

καλή μέρα σε όλους μας,

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος vassilios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 01, 2009, 05:57:32 μμ »
Παιδιά γεια σας,  :D.
Σκέφτομαι να ξεκινήσω με μοντελισμό τραίνων και γω.
Η ιστορία πάει πολύ παλιά... μεγάλωσα δίπλα στον ΣΣΘ και με πήγαινε εκεί ο παππούς βόλτα αντί για παιδική χαρά, μετά είχα το πρώτο μου τρενάκι "FINO" (μπαταρία 4,5V), μετά ένα "Lima" με τρία βαγόνια και ράμπα αυτοκινήτων, με επιπλέον γραμμές και δύο χειροκίνητα κλειδιά που αγόρασα καθώς και κάποια χειροποίητα φανάρια με led και πίνακα για το χειρισμό των φαναριών που είχα κάνει (όλα με ξυλοκοπτική  :lol: :lol: :lol:), κάπου στο γυμνάσιο.  Μια φαρσο-μακέτα δηλαδή με δύο δεντράκια, μια πλατφόρμα με σκέπαστρο και παγκάκια και μια "απομίμιση" γέφυρας.  Μετά βρέθηκα να κάνω 6-μηνη πρακτική που αλλού  :roll: :roll: :roll: στο "εργοστάσιο" Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ, στο τμήμα ΑΑ.
Έτσι... μια εισαγωγή για το πως έφτασα ως εδώ. :oops:

Και τώρα στο σήμερα.  Σύμφωνα με τα παραπάνω κλείνω μάλλον σε Maerklin H0 με γραμμές C και μηχανές εσωτερικής καύσης (diesel) και θέλω σίγουρα να περάσω αργότερα σε ψηφιακή τεχνολογία και χειρισμό μέσω Η/Υ (χρειάζονται βέβαια φράγκα για αυτό, αλλά δεν ξέρω πόσα και έτσι ελπίζω).
Θέλω αν μπορείτε να με βοηθήσετε με την εμπειρία σας στα παρακάτω:

1.  Η Lima κυκλοφορεί στην Ελλάδα; Έχει ψηφιακά μοντέλα;
   2.  Τι γνώμη έχετε για την οικονομική επιτήρηση της Maerklin που ακούσαμε αρχές Φεβρουαρίου, "παίζει" να κλείσει;  Εγώ να επενδύσω αλλά μήπως την πατήσω , γιατί είναι και ασύμβατη και ακριβή.
   3.  Εκτός από Maerklin στη θεσσαλονίκη θα βρω κάποια άλλη εταιρεία;  Ή πρέπει να κατεβαίνω Aθήνα (με τα 604/605 φυσικά :mrgreen:)
   4.  Υπάρχει κάποιος αντάπτορας για να χρησιμοποιήσω τις παλιές μου γραμμές "Lima" ως χώρο διαλογής για βαγόνια μαζί με τις C;
   5.  Να πάρω κάποιο ψηφιακό σετ ή να αρκεστώ σε κάποιο που απλά θα έχει προεγκατεστημένο decoder;
   6.  Τι θα χρειαστώ μελλοντικά για να συνδεθώ με τον Η/Υ;  Διάβασα ότι υπάρχουν controllers άλλων εταιρειών που συνεργάζονται.
   7.  Πως γίνεται η σύνδεση με H/Y, μέσω RS-232;  πρόγραμμα ελεύθερο βρίσκω κάπου;  Τι θα μου κοστίσει;

Κάποιες απορίες τις έλυσα από άλλα "θέματα".

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια :lol:
Καλώς σας βρήκα ::icon_thumright::
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ
Η δημοκρατία πηγάζει από το λαό και όχι από τους έμμισθους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 01, 2009, 09:30:55 μμ »
Καλώς όρισες (ή μάλλον επανέκαμψες στον ορθό δρόμο του τραινομοντελλισμού...)

1)a.Κυκλοφορούσε, πτώχευσε, πέρασε από σαράντα κύματα και τώρα μόνο μέσω ίντερνετ (καταστήματα εξωτερικού) και e-bay.
1)b.Τα τελευταία της έχουν NEM 652 8πινο. Όμως και οι παλιές μετατρέπονται σε φηφιακές.

2)Πτωχεύω δεν σημαίνει απαραίτητα , ότι σταματάω κάθε δραστηριότητα.Πιθανώς να εξαγοραστεί (από fund ή άλλο επενδυτή και να συνεχίσει).
Η Roco πέρασε από κάτι αντίστοιχο προ διετίας.Ό,τι και να επιλέξεις πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάρεις τα βαγόνια στο χέρι...... 

3)Ίσως! Βέβαια όλοι οι αντιπρόσωποι στέλνουν προιόντα ανά την Ελλάδα με αντικαταβολή.Ούτως ή άλλως όμως είναι θέμα χρόνου να αναγκαστείς να φέρεις πράγματα από μαγαζιά εξωτερικού (Γερμανίας κυρίως)!

4)Υπάρχουν κάποιοι μεταλλικοί αντάπτορες (σαν τις γραμμές του οδοντωτού) , οι οποίοι καθιστούν τις απλές γραμμές , σε συμβατές με AC.
Μετά υπάρχουν οι πατέντες (συνώνυμη έννοια του τραινά...) :λεπτό καλώδιο στο κέντρο, δι-ηλεκτρικό βερνίκι κλπ.

5)Ρωτάς το ίδιο πράγμα? Τα ψηφιακά starters έχουν προεγκατεστημμένο τον αποκωδικοποιητή.Ναι να επιλέξεις τέτοιο σετ.
6-7)a.Διαχειριστικό πρόγραμμα,Η/Υ με συγκεκριμένες δυνατότητες ,ελεύθερη πόρτα hasp ή RS 232/ , interface για την επικοινωνία προγράμματος και μακέτας και ψηφιακό σύστημα με τα παρελκόμενά του (μετασχηματιστές,boosters,decoders κλειδιών,φαναριών,και αποκωδικοποιητές για τις θέσεις των τραίνων (από σημειακούς διακόπτες ή ελεγκτές κατανάλωσης). 
6-7)b.Τα controllers συνεργάζονται εάν το διαχειριστικό πρόγραμμα είναι κοινό (πχ η Roco χρησιμοποιεί παρελκόμενα της Lenz και το διαχειριστικό της πρόγραμμα είναι το Rairoad & Co. στην απλουστευμένη μορφή του.   
6-7)c.Κυκλοφορούν κάποια ελεύθερα σε κάποια sites.Δεν το κατέχω επακριβώς όμως.Θα σου κοστίσει από 200 μέχρι 450 ευρώ μόνο το πρόγραμμα.

Καλώς σε βρίσκουμε!

Χαιρετισμούς στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη.

Jimmy.k

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 02, 2009, 03:23:06 μμ »
Jimmy, αυτό που λέω:
 :arrow: για το "3" είναι ότι κάποιες φορές πρέπει να δεις κάτι από κοντά και σίγουρα για μένα πριν αρχίσω, ευτυχώς είδα στον ιστοχώρο της Maerklin ότι έχει δύο αντιπροσώπους στη Θεσσαλονίκη.
 :arrow: για το "5" ότι ένα απλό (φθηνό) σετ είναι π.χ. το 29180 (http://www.maerklin.com/en/service/search/details.html?art_nr=29180) που δεν έχει ψηφιακό controller στην συσκευασία, αλλά αναφέρει για προεγκατεστημένο decoder.
 :arrow: επίσης τι είναι τo ΝΕΜ 652;

Aκόμη αν μπορείς εσύ ή κάποιος άλλος ας μου πει:
   8.  ποια η διαφορά των decoder fx με τους mfx και C-sine
   9.  ποια η διαφορά των close couplers with pivot point με τους close couplers in standard pocket with pivot point ή τους close couplers in standard pocket with guiding mechanism

Ενδεικτικές τιμές βρήκα σε κάποιους Ελληνικούς ιστοχώρους για Maerklin και τεχνικά χαρακτιριστικά από τους ιστοχώρους της εταιρείας (αν και ο Γερμανικός δίνει επιπλέον πληροφορίες http://www.maerklin.de/de/produkte/tools_downloads/produktdatenbank/details.html?art_nr=29180 για σύγκριση), και κάπως έτσι ξεκίνησα την κοστολόγηση... :lol: :lol: :lol: για να δούμε πότε θα φτάσω στις αγορές.
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ
Η δημοκρατία πηγάζει από το λαό και όχι από τους έμμισθους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 02, 2009, 04:43:24 μμ »
 :arrow: 3 σωστά, είχα την αίσθηση ότι ήξερες τα προιόντα.
 :arrow: 5 νομίζω ,ότι το σετ που είδα εμπεριέχει κοντρόλ?
 :arrow: 6 Είναι ένα διεθνές προτόκολλο για την εσοχή των decoders (6,8,21 θέσεων και άλλων που δεν έχω πρόχειρα τώρα).

Έτσι μπαίνει κάποια τάξη και αλληλοσυμβατότητα στους κατασκευαστές αποκωδικοποιητών και εταιρειών τραίνων.
Ανάλογα με το μέγεθος-χώρο που μπορεί να διαθέτει μία μηχανή στο εσωτερικό της αλλά κυρίως από τις πολλαπλές δυνατότητες του decoder (καπνός,φώτα blink,ήχοι,uncouplers κλπ.)  , κάθε εταιρεία κάνει την επιλογή της.
Αυτά βέβαια σε αρχικό επίπεδο, διότι στην πορεία ο καθένας κάνει τις "χειρουργικές" επεμβάσεις του...

Οι διαφορές στους decoders έχουν να κάνουν με τις εντάσεις (ρεύματα) ανά function, και με αρκετές άλλες διαφορές , οι οποίες έχουν αντίστοιχο χρηματικό τίμημα. (ελάχιστο θόρυβο,μικρές παρεμβολές,εξαιρετικά μικρές ταχύτητες,καμμία μετάπτωση της ταχύτητας ανεξαρτήτως φορτίου ,διαρκές feedback στο σύστημα, ψηφιακό σήμα ακόμα και σε βρώμικες γραμμές και άλλα πολλά καλούδια...)

Κάθε εταιρεία τους ονομάζει κατά το δοκούν, οπότε οι φίλοι στην Θεσσαλονίκη θα σου εξηγήσουν τα της Maerklin.

Οι close couplers φέρνουν τα βαγόνια πιο κοντά (από ρομαντικής πλευράς.....) σε σημείο να ακουμπούν τα buffers και είναι κατά συνέπεια πιο αληθοφανείς.

Τα άλλα είναι κοινoί couplers.

Αποσυνδεδεμένος HO-bbyline-187

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: κολχικο θεσσαλονικης
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 02, 2009, 05:09:27 μμ »
να δωσω και εγω μια μικρη συμβουλη σαν τελειως αυτοδιδακτος?
γυρνας σε σταθμους χαζευεις το σιδηροδρομικο περιβαλλον βγαζεις φωτογραφιες μετρας και στρωνεσαι κατευθειαν στη δουλεια ,τα αλλα ερχονται απο μονα τους...

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 04, 2009, 05:52:01 μμ »
HO-bbyline-187: Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και να υιοθετήσω αυτά που έχουν ήδη λεχθεί νωρίτερα (για αυτό και συνέχισα στο ίδιο θέμα).  Εάν δηλαδή δεν βλάλεις μια άκρη με 2 ή 3-γραμμο, AC ή DC και άλλες λεπτομέρειες για το κόστος δεν ξεκινάς να πετάς λεφτά σε διάφορες μάρκες, επίσης η ψηφιακή διαχείριση αφού είναι σίγουρο στάδιο θα πρέπει να διευρευνηθεί εκ των προτέρων.
Αν δεις αυτά που είπα κατά την είσοδο μου στο club θα αντιλαμβανόσουν ότι για φωτογραφίες και ιδέες για μακέτα ούτε λόγος.... :wink: :wink: :wink:.  Για μένα όλα είναι θέμα επιλογής του υλικού που θα χρησιμοποιήσω από δω και στο εξής, αλλά και μείωσης του κόστους (διάλεξα δύσκολες μέρες :cry:)  π.χ. χθες αργά ανακάλυψα την Uhlenbrock και την ESU.
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 04, 2009, 08:14:43 μμ »
Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου , όσον αφορά την έρευνα και την κοστολόγηση.
Θα σου συνιστούσα να μην μπεις σε πολύ βαθειά ανάλυση των παρελκομένων σε πρώτη φάση, παρά να σταθείς στην θεμελιώδη απόφαση AC ή DC ακριβώς επειδή ξεκινάς τώρα και δεν έχεις βρεθεί με "προίκα" rolling stock από την μία ή την άλλη μάρκα.

Η βασικότερη συνιστώσα της απόφασής σου -και μόνο επειδή έχεις σωστά αποφασίσει να πας σε ψηφιακό- , πρέπει να είναι το τί σου αρέσει και ικανοποιεί την ματιά σου.
Οι άλλες : ο συμπαθής αντιπρόσωπος,η τιμή-προσφορά,η διαθεσιμότητα του προιόντος κ.ο.κ πρέπει να έχουν μικρότερη βαρύτητα στην επιλογή σου.

Δες -εάν είναι εφικτό- μία μακέτα με αρκετά κλειδιά από το ένα και το άλλο είδος.Εάν δεν μπορείς , πάρε ένα διπλό κλειδί Maerklin για AC και ένα Roco,Peco,Piko,Tillig,Fleischmann για DC.Θα καταλάβεις , ότι το πρώτο αφορά σε παιχνίδι και τα άλλα σε τραίνα υπό κλίμακα.

Πάρε στα χέρια σου μία ατμομηχανή ή έστω μία diesel AC από την μία και μία DC από την άλλη.Εάν δεις αυτή με το (χιονο) πέδιλο και πεις :  "Αυτό είναι μοντελιστική πιστότητα" , τότε μην διαβάσεις τα παρακάτω....

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ψηφιακό DC κάνει ακριβώς τα ίδια,αλλά θέλει κάποια ενασχόληση από την πλευρά σου.

Και οι δύο τύποι υποστηρίζονται από εταιρείες , όσον αφορά το rolling stock, τους αυτοματισμούς , την ψηφιακή διαχείριση , τους αποκωδικοποιητές κλπ.

Φίλε HO-bbyline-1 87, όλοι τελείως αυτοδίδακτοι είμαστε....
συμφωνώ με την τοποθέτησή σου :
Παράθεση
γυρνας σε σταθμους χαζεύεις το σιδηροδρομικο περιβαλλον βγαζεις φωτογραφιες μετρας και στρωνεσαι κατευθειαν στη δουλεια
αλλά νομίζω , ότι αυτά τα βήματα έπονται.

καλό βράδυ σε όλους,

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 05, 2009, 10:07:13 πμ »
Εγω θα πω την γνωμη μου οπως την εχω πει πολλες φορες γυρω απο το θεμα marklin.
Καλη χρυση αλλα δεν προσφερει τιποτα παραπανω απο τις αλλες εταιριες.Εχει κανει ενα ονομα πανω στο οποιο και εγω στηριχτηκα οταν ξεκινησα, για να ανακαλυψω στην πορεια οτι εχει καποια σοβαρα μειονεκτηματα με πρωτο την πολυ περιορισμενη γραμμολογια ειδικα στη σειρα C. Και αν αυτο δεν ειναι σημαντικο τοτε δεν ξερω τι ειναι.
Θελει πολυ προσοχη για το αν πας σε DC η AC γιατι με οτι ξεκινησεις και δωσεις ενα σοβαρο ποσο για αυτο δεν μπορεις ευκολα να αλλαξεις.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 22, 2009, 12:40:19 πμ »
Σαλονικιέ  , :D VASSILIOS,

πάρε DCC να βρείς την υγειά σου. "Χιονοπέδιλο" δεν θα έχεις . Ποικιλία θα έχεις - αρα μονόδρομος ΓΙΟΚ, ΚΑΠΟΥΤ, ΠΑΠΑΛΑ

Ρίξε μια ματιά στά             lokshop.de         ή              eisenbahntreffpunktschweickhardt.de     
και για μακετας υλικό              miniatur-wunderland.de                                                                   το .de :arrow:γερμανία

Ψ Α Ξ Ε     Μ Ο Ν Ο Σ    Σ Ο Υ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Tags: