Αποστολέας Θέμα: Slot Cars - Νέο Μέλος,νέος (?) κλάδος  (Αναγνώστηκε 6254 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος alexis in greece

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Slot Cars - Νέο Μέλος,νέος (?) κλάδος
« στις: Μαρτίου 23, 2009, 03:46:24 μμ »
Καλημερα σε όλους
Είδα φως και μπήκα
Είμαι παληός χομπίστας(56 ετών σήμερα)και αφού στην εφηβεία
έφτιαξα μια μεγάλη συλλογή από αεροπλάνα του Β παγκοσμίου πολέμου η οποία χάθηκε αύτανδρη σε κάποια
μετακόμιση,γύρισα,και ανήκω σήμερα, σε μία κατηγορία με λίγους οπαδούς στην Ελλάδα,αλλά πολλούς σε χώρες
όπως η Αγγλία,η Ισπανία και η Γερμανία,τα Slot Cars,φαντάζομαι ότι κάποτε έχετε δεί η ακούσει για Scalextric.

Επειδή σε μια αναζήτηση που έκανα δεν βρήκα τίποτα για Slot Cars θεώρησα σκόπιμο να κάνω μια περίληψη του αντικειμένου.

Αν  ήθελα να περιγράψω το αντικείμενο με δυό λόγια θα έλεγα ότι στέκεται ανάμεσα στον στατικό μοντελισμό,γιατί τα αυτοκίνητα
είναι  πιστά 1/32(ωσ επι το πλειστον) αντίγραφα των πραγματικών αλλά αυτοκινούμενα με στοιχεία τεχνικά και συναγωνισμό,
και τα τηλεκατευθυνόμενα, όπου η αποτύπωση δεν είναι τόσο πιστή  όμως υπάρχει έντονο το τεχνικό στοιχείο
και ο συναγωνισμός.
Πολλοί,όπως και εγώ,έχουν συλλογές από αυτοκίνητα τα οποία κρατάνε στο ράφι για τον φόβο της ζημιάς
και δεύτερα αντίγραφα τα οποία τρέχουν

Οι πίστες που υπάρχουν σήμερα είναι:
Scalextric sport που είναι η νέα γενεά.
Scalextric classic που είναι η απερχόμενη γενεά
SCX(πρώην Scalextric Ισπανίας) αντίγραφο της Scalextric classic αλλά με πολύ περισσότερη πρόσφυση
SCX digital
Ninco
Carrera
Artin
Διάφορες κινέζικες που εμφανίζονται ως διάτοντες στην αγορά
Ολοι οι παραπάνω κατασκευάζουν και αυτοκίνητα

Παλαιότερα ονόματα που έχουν εξαφανισθεί είναι
Strombecker
Cox
Monogram
Airfix
Revell

Η επικρατούσα κλίμακα είναι 1/32,υπάρχουν ακόμη 1/24,1/43,1/87.
Οι πίστες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι 1/32 εκτός της Carrera που είναι αρκετά φαρδιά για να χωράει 1/24.
Παράλληλα με την 1/32,1/43 παράγουν η Carrera,Artin και SCX ενώ 1/87
η Scalextric

Οσον αφορά τα αυτοκίνητα,υπάρχουν περισσότεροι κατασκευαστές από ότι
κατασκευαστές πίστας:
Fly,Slot.it,Cartrix,Team Slot,Auto Art,Avant Slot,NSR,Revell Monogram,ΜΒ,Mrrc/Scaleauto που είναι και η παλαιότερη εν ζωή κατασκευάστρια Slot cars,Spirit,Gom,Bum Slot,Reprotec,Sloter,BRM και κάθε χρόνο όλο και κάποιος καινούργιος σκάει μύτη.
Οι παραπάνω κατασκευάζουν ολοκληρωμένα αυτοκίνητα που παράγονται με μήτρες injection moulding.Να σημεώθεί ότι κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν σαν παραγωγοί εξαρτημάτων βελτίωσης όπως ζάντες αλουμινίου ,γρανάζια,μοτέρ,για παράδειγμα οι Slot.it και NSR.
Υπάρχει και ένα πλήθος άλλων κατασκευαστών που κατασκευάζουν είτε ολοκληρωμένα αυτοκίνητα,διασημότεροι οι Racer και Slot Classics με εξαιρετικού φινιρίσματος προιόντα,των τελευταίων μάλιστα τα προιόντα συχνά δεν φθάνουν κ'αν στα μαγαζιά,αποστέλλονται σε λίστα προεγγεγραμμένων συλλεκτών,είτε κιτ βαμμένα έτοιμα για συναρμολόγηση είτε κιτ που χρειάζονται βάψιμο και προσθήκη σασσί,
από ρητίνες σε ελαστικά καλούπια,σε μικρές σειρές παραγωγής και ανάλογα με την ποιότητα καθενός αποκτούν η όχι συλλεκτική αξία.

Το Hobby έχει πολλές όψεις:

Συλλεκτική
Μπορεί κανείς να σχηματίσει συλλογή από αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας η συγκεκριμένης εποχής ,οι συνδυάσμοί είναι άπειροι.
Διακοσμητική /κατασκευαστική
Από μακέτες αυτοκινητοδρόμων,με θεατές η χωρίς,με χώμα η χωρίς,
η ωραιότερη που έχω δεί είναι η πίστα LeMans του Yves Lambert.
Διακόσμηση αυτοκινήτων με χρώματα και liveries που δέν παράγονται
Επισκευές-μετατροπές.
Μπορεί κανείς να κατασκευάσει οτιδήποτε όπως τροχούς ,λάστιχα, σασσί, καρότσα,περιέλιξη μοτέρ,δεν υπάρχουν όρια.
Μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς εδώ:
http://www.maj.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=108597.

Kαι τέλος αγωνιστική
Κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να αγωνισθεί χωρίς κάποιες,έστω ελάχιστες
μετατροπές,αυτές μπορεί να είναι:
-Στρώσιμο ελαστικών
-Στρώσιμο μοτέρ
-Μεταβολή σχέσης μετάδοσης
-Μεταβολή θέσης του κέντρου βάρους με προσθήκης έρματος
-Προσθήκη ανάρτησης
Η λίστα αυτή μπορεί να μην έχει τέλος,υπάρχουν στο διαδίκτυο αναρίθμητα
άρθρα και θεωρίες,πολλές φορές αντικρουόμενες,για το σωστό στήσιμο
ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Τέλος εκτός απο τα Retro,όπως τα αποκαλούν οι Εγγλέζοι,υπάρχουν και τα wing cars,πρόκειται για εξαμβλωματικές για τα μέτρα μου κατασκευές με ground efffect που τρέχουν σε απίστευτες ταχύτητες με μοτέρ που μπορεί να γυρίζουν σε πάνω από 100.000 στροφές και που δεν μοιάζουν με τίποτα πραγματικό και ξεφεύγουν από την έννοια του μοντελισμού.

Η κατάσταση διεθνώς έχει ώς εξής:
Υπάρχουν αναρίθμητα club στην Αγγλία,όπου και πιθανόν η ρίζα του κακού
που ασχολούνται με το αντικείμενο με πιό παληό πιθανόν ην London Society of Model Engineers
και ανερχόμενο αστέρι το Wolverhampton Club που οι αγώνες που διοργανώνει
έχουν λίστα αναμονής για συμμετοχή.Οι αγώνες έχουν κάθε φορά διαφορετικό θέμα
όπως για παράδειγμα formula1 έως 1960,CanAm,Saloon.....
Υπάρχουν επίσης αναρίθμητα club στην Ισπανία,Ιταλία,Γερμανία,λιγότερα στην Γαλλία,
Δανία,Σουηδία.Στην Ισπανία έχει γραφτεί ότι σε αγώνα Rally οi συμμετοχές έφθασαν
τις 200.
Επίσης γίνονται αγώνες αντοχής 6ωροι η 24ωροι,με διασημότερο αυτόν του Verbano στην Ιταλία,
όπου συμμετέχουν ομάδες.Μία από τις εταιρείες που παράγουν Slot Cars η Ninco,Ισπανία,
διοργανώνει παγκόσμιο πρωτάθλημα σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο όπου συμμετέχει
μία ομάδα από κάθε χώρα,η οποία προκύπτει από ατομικές συμμετοχές σε εθνικά πρωταθλήματα,
το 2008 για πρώτη φορά συμμετείχε και  ελληνική ομάδα στο Silverstone

Η κατάσταση στη Ελλάδα σήμερα έχει ως εξής:
Υπάρχουν 2 εισαγωγείς και με τις προσπάθεις του ενός
ξεκίνησαν από το 2006 και γίνονται αγώνες slot cars.Επίσης με δική μου πρωτοβουλία
κάθε καλοκαίρι διοργανώνω αγώνες για την παρέα του γιού μου(13).Link
Οι συμμετοχές φθάνουν και τις 12 στις καλές μέρες.

Εχω συμμετάσχει για πρώτη φορά πέρσυ σε αγώνα στην Αγγλία στο Wolverhampton Club,ξαναπήγα φέτος και έχω δηλώσει συμμετοχή σε άλλους 3 αγώνες ,Μάιο,Οκτώβριο,Νοέμβριο με θέματα Can Am έως 67,Saloon έως 72,Formula 1 1500 κ.ε. έως 1965 αντίστοιχα.

Καλώς σας βρήκα
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
Απ: Νέο Μέλος,νέος(?)κλάδος
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 23, 2009, 04:21:09 μμ »
Αλέξη καλώς όρισες στην παρέα μας  ::icon_thumright:: ::icon_thumright::  Πραγματικά ΠΑΡΑ πολύ ενδιαφέρον το hobby με το οποίο ασχολείσαι  8) 8) 8) και το λέω γιατί έτυχε να παρακολουθήσω στην Ιταλία στο Μιλάνο στην έκθεση του Novegro ενα 2ημερο αγώνων - επίδειξης τέτοιων οχημάτων 1/32 & 1/24  :shock: :shock: :shock: :shock: Μιλάμε για τρελές αντιγραφές οχημάτων με πολλή λεπτομέρεια και πολλές πολλές μετατροπές......θυμάμαι άλλαζαν συνέχεια γρανάζια μετάδοσης και αμορτεσέρ σε 32αρια οχήματα  :shock: :shock:  Βέβαια όπως είναι φυσικό ζήλεψα και σαν "μικρό αγόρι" (που είμαστε όλοι μας  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) ρώτησα να μάθω τιμές κτλ.......Απαγορευτικές είναι το λιγότερο που μπορώ να πώ  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ok υπήρχαν και κάτι "φθηνά" (μιλάμε το '90 πριν την επέλαση των Κινέζων) αλλά θυμάμαι οτι μου έκανε εντύπωση οι τιμές  :D :D
Συγχαρητήρια και για την προσωπική σου δουλειά για την προώθηση αυτού του hobby,ι για την διοργάνωση των αγώνων  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 23, 2009, 04:24:12 μμ »
Ιδιαίτερη εντύπωση μου είχε κάνει μια 43αρα μαύρη Lotus F1 με τα σήματα του John Special Players που έπιανε "τρελές ταχύτητες" και το μόνο που έβλεπες στην πίστα ήταν μια μαύρη "μπίλια" ενώ κυριολεκτικά μούγκριζε η μηχανή του  :shock: :shock: :shock: :shock:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 23, 2009, 04:42:53 μμ »
Ευχαριστώ Raw Shooter για το καλωσόρισμα,
πιθανόν αυτά που είδες να έτρεχαν με μαγνήτη,διαφορετικά οι ταχύτητες δεν είναι τόσο μεγάλες,
δοκιμάζοντας το αυτοκίνητο στα ράουλα πιάνει γύρω στα 36 χλμ τελική όταν είναι στημένο για πίστα με μεγάλες ευθείες.
Μια διευκρίνηση γιατι έτσι όπως το έγραψα μπορεί να γίνει παραννόηση,δεν είμαι εισαγωγέας και ότι κάνω το κάνω για το κέφι μου.
Και το link που έφαγα από το αρχικό μήνυμα

http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=28219&start=105

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 23, 2009, 10:30:44 μμ »
καλως ηλθες Αλεξ στη παρεα  ::icon_thumright:: 

::welcome_model::

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Slot Cars - Νέο Μέλος,νέος (?) κλάδος
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 23, 2009, 10:58:26 μμ »
Aν και δεν είμαι λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων, εχω θαυμάσει αρκετές φορές την ποιότητα και την ποσότητα της λεπτομέρειας των μοντέλων της scaletrix. Αλλά είναι ακριβά για το βαλάντιο μου .... :( :(
ʼλεξ καλώς ήρθες στην παρέα μας....
Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ένα σχετικό νοσταλγικό link  ::arrowred:: http://pws.prserv.net/gbinet.dbjames/mrrc.htm

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 24, 2009, 12:29:51 πμ »
Aν και δεν είμαι λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων, εχω θαυμάσει αρκετές φορές την ποιότητα και την ποσότητα της λεπτομέρειας των μοντέλων της scaletrix. Αλλά είναι ακριβά για το βαλάντιο μου .... :( :(

Και να σκεφτείς ότι η Scalextric θεωρείται μέσος όρος,η κορυφή των πλαστικών από πλευρά εμφάνισης πρέπει να είναι η Fly,ενώ υπάρχουν και τα resin
που ο πήχης ανεβαίνει ψηλά.
Δεν ξέρω τι τιμές έχεις υπ'όψιν σου πάντως στην Ebay μπορείς να βρείς αυτοκίνητα του κουτιού με 30 ευρώ μαζί με τα ταχυδρομικά

ʼλεξ καλώς ήρθες στην παρέα μας....
Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ένα σχετικό νοσταλγικό link  ::arrowred:: http://pws.prserv.net/gbinet.dbjames/mrrc.htm
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και για το link,αυτό μου είχε ξεφύγει.

Και μία φωτό από μία Eagle της Mrrc/Airfix της συλλογής μου

Αποσυνδεδεμένος CoBras

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 24, 2009, 01:45:00 πμ »
Aγόρασα πρόπερσυ από την Ισπανία το Digital Master Track της Ninco με τρία αυτοκίνητα αλλά δεν μπορώ να τον χαρώ λόγω μεγάλου μεγέθους και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα ......... :( :( :(ειδικά εδώ στην Κρήτη ......... δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ !!!
Έχω 1 SUBARU IMPREZZA, 1 FORD FOCUS και 1 MITSUBISHI EVO όλα τετρακίνητα ......

Αποσυνδεδεμένος CoBras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 24, 2009, 01:52:34 πμ »
Και μια και σε βρήκα ........ τι να κάνω για να μην φεύγει η πίσω ρόδα στο Subaru μετά από 2 - 3 στροφές ;;; Δεν κλιπάρει καλά στον άξονα ......

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 24, 2009, 08:39:23 πμ »
Aγόρασα πρόπερσυ από την Ισπανία το Digital Master Track της Ninco με τρία αυτοκίνητα αλλά δεν μπορώ να τον χαρώ λόγω μεγάλου μεγέθους και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα ......... :( :( :(ειδικά εδώ στην Κρήτη ......... δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ !!!
Έχω 1 SUBARU IMPREZZA, 1 FORD FOCUS και 1 MITSUBISHI EVO όλα τετρακίνητα ......

Ωραία αυτοκίνητα ::eusa_clap::
Για ανταλλακτικά ο αντιπρόσωπος της Ninco στην Ελλάδα είναι εδώ
http://www.creativehobby.gr
τηλ 210 6135518
είναι εξυπηρετικός, έχει μεγάλο στοκ και ότι δεν έχει στο φέρνει σύντομα.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 24, 2009, 08:48:45 πμ »
Και μια και σε βρήκα ........ τι να κάνω για να μην φεύγει η πίσω ρόδα στο Subaru μετά από 2 - 3 στροφές ;;; Δεν κλιπάρει καλά στον άξονα ......

Χρησιμοποίησε superglue gel flex,βάλε μία σταγόνα στην άκρη του άξονα και μετά φόρα τον τροχό και αφού τον πιέσης στην θέση του περίστρεψέ τον απάνω στον άξονα.
Να ξέρεις ότι η Ninco βγάζει και αλουμινένιες ζάντες οι οποίες μεταμορφώνουν το αυτοκίνητο γιατι οι πλαστικές όσο καλές και αν είναι
στραβογυρίζουν

Αποσυνδεδεμένος opelcorsa-a

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λουτσα-Αρτεμις
  • R/C,slot cars και αυτοκινητομοντελισμος
    • HELLENIC-SLOT-CAR-CLUB
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 24, 2009, 10:50:04 πμ »
Με εβαλες στην μπρηζα και σκευτομε να ασχωληθω. :shock:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 24, 2009, 11:48:25 πμ »
Με εβαλες στην μπρηζα και σκευτομε να ασχωληθω. :shock:

Αν σκέπτεσαι να ασχοληθείς,την  άλλη Κυριακή(5/4) πρωί έχουμε αγώνα,αν έχεις χρόνο  έλα μιά βόλτα να πάρεις μια γεύση,δεν είσαι μακριά
είναι 5 λεπτά από το Carrefour της λεωφόρου Μαραθώνος στο Γέρακα,επίσης είναι ανοιχτά δευτέρα,τετάρτη και σάββατο απόγευμα
για δοκιιμές

• Scale 1/35
  • *
    • HELLENIC-SLOT-CAR-CLUB
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 24, 2009, 01:24:58 μμ »
Θα πρωσπαθησο να ερθω. :D

Αποσυνδεδεμένος CoBras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 24, 2009, 02:45:51 μμ »
Αλέξη σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες !!! ::salut:: ::salut:: ::salut::
Αν ανέβω Αθήνα θα φέρω και κανένα όχημα για να "παίξουμε" ................... έχω να φάω γύρους ................. :lol: :lol: :lol: και δεν εννοώ αυτούς με την πίτα !!!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 24, 2009, 04:46:05 μμ »
Θα χαρώ πολύ να τα πούμε,εκείνο που ξέχασα να σου πώ είναι ότι πολύ σύντομα,ίσως και πριν το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην γειτονιά σου
(Σητεία)ο φ'ιλος μου Graham Windle σαν μόνιμος κάτοικος τώρα που συνταξιοδοτήθιηκε,πρόκειται περί γκουρού του hobby,να σκεφτείς ότι έχει φτιάξει σασί μέχρι και από ξυλάκια παγωτού
http://www.freewebs.com/slotcarbuilder/page1.htm

• Scale 1/35
  • *
    • HELLENIC-SLOT-CAR-CLUB
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 29, 2009, 12:35:09 μμ »
Αυτο υπαρχει η πατεντα ειναι;
http://βιντεο.tk/video/aCpbypqfAjA/nitro-slot-cars.html

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 30, 2009, 01:49:35 μμ »
Φρέντη το link δεν λειτουργεί μήπως στις τελείες κάτι λειπει?
Πάντως δεν θα με παραξένευε να είναι βενζινοκίνητα slot cars τα πρώτα ήταν βενζινοκίνητα,αμα βρω ευκαιρία θα σκανάρω φωτό από το βιβλίο του Tony Condon και θα τις ανεβάσω

• Scale 1/35
  • *
    • HELLENIC-SLOT-CAR-CLUB
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 31, 2009, 06:48:18 πμ »
Σε εμενα το link δουλευει. :shock:

• Scale 1/35
  • *
    • HELLENIC-SLOT-CAR-CLUB
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 06, 2009, 07:02:33 μμ »
Καπως ετσυ ηταν η αρχη τον αγωνων slot car.
http://www.youtube.com/watch?v=KF9t0lPZya4&feature=related

Αποσυνδεδεμένος Mark

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 07, 2009, 06:14:28 μμ »
   Γεια χαρα σε ολους,
ονομαζομαι Μαρκος και χαιρομαι πολυ που επιτελους εγκαινιαζεται μια στηλη που αφορα τα slot και στον Ελληνικο χωρο.
  Ελπιζω να υπαρξει ενδιαφερον και απο αλλα μελη, διοτι προκειται για μια συναρπαστικη εμπειρια που παντρευει τον στατικο με τον ηλεκτροκινητο κατα μια εννοια μοντελισμο.
   Εξαλλου κι εγω ξεκινησα πριν απο πολλα χρονια με στατικο, προχωρησα σε wargaming miniatures, fantasy στην αρχη και historic στην συνεχεια.
   Φιγουρες 1/72 απο fasma κλπ. Τελικα κατεληξα εδω διοτι τα μοντελα αποκτουν κινηση σε ενα στατικο διοραμα.
Καλως σας βρηκα...

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 07, 2009, 06:31:42 μμ »
Καλώς όρισες Μάρκο,εδώ έχει όλα τα φόντα να γίνει το σπίτι μας, η στέγη των απανταχού Ελλήνων σλοτάδων,περιμένω με αγωνία
να ανεβάσεις φωτό και video από την καταπληκτική σου πίστα .

• Scale 1/35
  • *
    • HELLENIC-SLOT-CAR-CLUB
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 07, 2009, 07:54:50 μμ »
Καλως ηρθες Μαρκο.

Tags: