Αποστολέας Θέμα: Δίλλημα για χρώμα και βερνίκι.  (Αναγνώστηκε 2563 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mimithem

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ιωάννινα
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
Δίλλημα για χρώμα και βερνίκι.
« στις: Μαρτίου 07, 2009, 12:18:51 μμ »
Γειά σε όλους. Είναι το πρώτο θέμα που αναρτώ στο φόρουμ. Καταρχήν χαίρομαι πολύ που υπάρχει ένα τέτοιο αξιόλογο φόρουμ στην Ελλάδα. Ασχολούμαι με το μοντελισμό από 5 χρονών, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια! Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με χρώματα και βερνίκια. Το ξέρω ότι έχουν γίνει και άλλα παρόμοια θέματα αλλά ο λόγος που αναρτώ ένα νέο είναι ο εξής: εγώ κυρίως φτιάχνω πολιτικά θέματα στην 1:144 τα οποία απαιτούν κάποια τελειότητα καθώς η δυσκολία τους είναι αυξημένη από την ίδια τη φύση του θέματος. Εγώ, λοιπόν, καλούμαι να βάφω κυρίως ολόλευκα,γυαλιστερά θέματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν το συζητάω ότι χρησιμοποιώ αερογράφο. Παρόλο που έχω κάνει αρκετά θέματα δεν έχω ακόμα καταλήξει σε ότι αφορά το βάψιμο και το φινίρισμα.

Ας αρχίσω με το βάψιμο. Χρησιμοποιώ το Gloss 22 της Humbrol. Μου φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Η υφή του είναι αρκετά καλή αλλά το στρώσιμο και το φως του μου φαίνονται μέτρια. Συγκρίνοντας το φινιρισμένο μοντέλο με μια λευκή σελίδα, η διαφορά φαίνεται. Η σελίδα είναι ολόλευκη ενώ το μόλις βαμμένο μοντέλο είναι λίγο πιο κίτρινο. Η αραίωση είναι σωστή και επίσης ζεσταίνω και το χρώμα πριν βάψω. Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το αντίστοιχο λευκό γυαλιστερό της Modelmaster. Θέλω την άποψή σας γι'αυτό και ό,τι άλλο προτείνετε.

Τώρα με το βερνίκι. Έχω πάθει μια φοβία με τα βερνίκια γιατί πριν από λίγα χρόνια είχα πάρει εκείνα τα βερνίκια της Heller μέσα στο πλαστικό μπουκαλάκι, διαβάζοντας στο Modelling ότι ήταν τα καλύτερα βερνίκια της αγοράς. Κάθε άλλο όταν τα δοκίμασα. ʼφηνε μια ασπρίλα πάνω στο μοντέλο καθώς και φουσκάλες. Με λίγα λόγια καταστροφή... Και ήταν και ακρυλικά. Κι εγώ σκέφτηκα τι θα γινόταν αν τα περνούσα πάνω από το τελειωμένο μοντέλο ::brancard::. Οπότε από τότε δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βερνίκια. Και εδώ θέλω την άποψή σας περί βερνικιών. Καταλαβαίνετε ότι το παραμικρό κιτρίνισμα πάνω στο λευκό το έχει στείλει το μοντέλο. Δε με απασχολεί αν είναι ακρυλικά ή όχι αρκεί να μην κιτρινίζουν. Το ξέρω πολλά ζητάω αλλά το θέμα του πολιτικού αεροσκάφους είναι πολύ λεπτό.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και αναμένω τις απόψεις σας.

Θέμης
Οι ουρανοί ανήκουν πρώτα στα πουλιά και μετά στα αεροπλάνα.

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
Απ: Δίλλημα για χρώμα και βερνίκι.
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 07, 2009, 01:02:49 μμ »
Καλώς τον κι άς άργησες  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:  . ...γραμματικέ  :mrgreen:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος mimithem

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 07, 2009, 01:14:50 μμ »
Γειά σου πρόεδρε ::salut::! Καμιά άποψη έχεις για τα πραπάνω πέρα απ'αυτά που λεμε μεταξύ μας? (Για να μη μας κατηγορίσουν και για offtopic ::mastigoma::)

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 07, 2009, 05:55:25 μμ »
καλως ηλθες στη παρεα κατ'αρχην ::icon_thumright::

για το βερνικι,κανε μια δοκιμη με FUTURE,νομιζω θα σε καλυψει και οσον αφορα το οπτικο αποτελεσμα αλλα και στο μη επηρεασμό χρωματων,κιτρινισμα κ.λ.π :wink:

Αποσυνδεδεμένος mikrosgr

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 07, 2009, 08:05:13 μμ »

για το βερνικι,κανε μια δοκιμη με FUTURE

απο που  τα βρισκουμε ? εδω ελλαδα ή eshop απο εξω ?

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 08, 2009, 10:28:08 πμ »
Απ' ότι ξέρω απ'έξω μόνο...
Βέβαια μπορεί να σου κάνει δουλειά και η ...παρκετίνη  :?:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος mimithem

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 09, 2009, 09:24:40 πμ »
Εκεί που έπλενα χτες τα πιάτα μου ήρθε μια φλασιά ::danseuse::.Το βερνίκι που βάζουν στα πιατικά και τα ποτήρια από πορσελάνη τι ακριβώς έιναι?Γιάτι απ'όσο νομίζω είναι απ'τα καλύτερα από τη στιγμή που πιάτα 30χρόνων+ (τα είχε φέρει η γιαγιά μου από Γερμανία) φαίνονται σαν καινούργια.

Φίλε Viper ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, θα ψάξω για το Future. Ποιάς εταιρίας είναι να ρίξω μια ματιά στο δύκτιο? Η παρκετίνη καλή ιδέα μου ακούγεται θα κάνω μια δοκιμή.

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 09, 2009, 10:13:04 πμ »
Καλημέρα Θέμη και καλώς ήρθες! ::salut::

Κατα τη γνώμη μου δέν έχει νόημα να ψάχνεις για βερνίκι που δέν κιτρινίζει, άν δέν αλλάξεις το άσπρο που χρησιμοποιείς! Το 22 της Humbrol είναι όπως λές "κίτρινο" απο μόνο του και με τον καιρό χειροτερεύει - άν ασχολείσαι όπως λές 18 χρόνια, θα το έχεις παρατηρήσει! Το μόνο enamel που δοκίμασα και δέν έχω παρατηρήσει να κιτρινίζει, είναι το 130 της Humbrol (σατινέ)... Καλύτερα πάντως δοκίμασε ακρυλικά - προσωπικά χρησιμοποιώ το λευκό της Xtracrylix.

Για βερνίκι έχω ακούσει καλά λόγια για το metalizer sealer της Modelmaster αλλα δέν το έχω δοκιμασει ακόμα... Το μάτ βερνίκι της Heller είναι όντως το καλύτερο που έχω δοκιμάσει, αλλά το γυαλιστερό δέν το έχω! Το future δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα (και δέν κιτρινίζει) - απλή παρκετίνη δέν τη προτείνω, αφενός γιατί δέν είναι και τόσο γυαλιστερή, αφετέρου γιατί κιτρινίζει - παρατήρησε τα ξεραμένα υπολείματα στο καπάκι...

Μια λύση ακόμα είναι το ακρυλικό βερνικι αυτοκινήτου... είναι καθρέφτης, δέν κιτρινίζει, δέχεται τρίψιμο και γυάλισμα αφού στεγνώσει, αλλά "επιτίθεται" πολύ στο πλαστικό...
Το γυαλιστικό που λές για τα πιάτα, είχα σκεφτεί και εγώ να το δοκιμάσω παντως! Αλλά δέν κάνω και πολλά "γυαλιστερά" θέματα οπότε δέν μου δόθηκε ακόμα η ευκαιρία... :mrgreen:

Υ.Γ. Βάλε και καμιά φωτογραφία να χαζέψουμε! ::icon_thumright::

Tags: âåñíéêé