Αποστολέας Θέμα: JU-52 και SM-79 σε Ελληνική υπηρεσία  (Αναγνώστηκε 10609 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
JU-52 και SM-79 σε Ελληνική υπηρεσία
« στις: Ιανουαρίου 20, 2006, 11:50:12 μμ »
Για τον Κώστα και όποιον άλλο ενδιφέρεται:

Στο SM-79 τα Ελληνικά εθνόσημα εχουν βαφτεί πάνω απο τα Ιταλικά. Δυστυχώς δεν έχω φωτο που να δείχνει την ουρά του α/φους

JU-52 επιταγμένο κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου. Διακρινετααι εθνόσημο κάτω απο την πτέρυγα. Αν έχει εφαρμοστει η ίδια πρακτική που βλέπουμε και σε άλλα α/φη της περιόδου εθνόσημα πρέπει να υπήρχαν μόνο στην κάτω επιφάνεια των πτερύγων και στην άτρακτο. Το καμουφλάζ πρέπει να είναι κάποιος συνδιασμός καφέ-πράσινου με τυχαίο πάτερν.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
Απ: JU-52 και SM-79 σε Ελληνικη υπηρεσια
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 20, 2006, 11:59:26 μμ »
Θείε Νώντα, έχεις εκπληκτικό φωτογραφικό υλικό! Από ποια βιβλία/περιοδικά προέρχονται οι φωτογραφίες αυτές?
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ουαλλια/Αθηνα
  • Κωστας Τσιπας
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 21, 2006, 12:02:08 πμ »
O Theios egrapse pali 8)  Euharisto para poly. Pou tis vriskeis oles autes tis spanies photos? Ekpliktikes.

Kind regards,

Kostas
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."
Τι τραβαει η ανθρωποτητα...................................

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 21, 2006, 12:14:02 πμ »
Κατα σειρα βρίσκονται στα:
-Ελληνικά αεροσκάφη 1929-1990, εκδοση ΓΕΑ
-Ελληνικά αεροσκάφη 1912-σημερα, έκδοση ΙΡΜS Ελλάδος
-Air international, δεν εχω προχειρο τώρα τον αριθμό του τεύχους
-Civil aircraft registers, τεύχος για το Ελληνικο νηολόγιο, πάλι δεν έχω τον αριθμο του τεύχους.
 Εδώ και αρκετο καιρο έχω σκανάρει και ταξινομήσει οτι φωτο υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου απο Ελληνικά θέματα γι αυτο είναι δυσκολο τώρα να βρώ αριθμο τεύχους για ότι υπάρχει σε περιοδικό. :)

Αποσυνδεδεμένος JohnMet

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κρήτη
  • Πάντα μ'αρέσει να πετώ με κόντρα τον αέρα...
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 21, 2006, 03:39:05 πμ »
Άψογος... 8)

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 02, 2007, 09:33:51 μμ »
Ανοίγω νέο θέμα για το ελληνικό SM79 γιατί μου δηλώθηκε πως το ήδη υπάρχων έχει να λάβει απάντηση πολλές μέρες.

Ιδού και δύο φώτο, εκ των οποίων την δεύτερη τράβηξα στο Πολεμικό Μουσέιο Θεσσαλονίκης

Ψάχνω περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο α/φος. 
-  Με ποιο σχέδιο παραλλαγής είναι βαμμένο;
-  Ο κωδίκός 254-7 σε τι χρώματα είναι; (π.χ. μάυρο 257-, κόκκινο 4;)

dimitris.georgiadis@gmail.com

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 02, 2007, 10:55:49 μμ »
Τα δύο θέματα συγχωνεύθηκαν.
Ακόμη και αν ένα παλιό τόπικ έχει να λάβει καιρό απάντηση,καλύτερα να ποστάρουμε σε εκείνο,παρά να φτιάχνουμε ένα καινούργιο.
Βοηθάμε έτσι τους συναδέλφους που ψάχνουν για το συγκεκριμένο θέμα να βρουν μαζεμένες όλες τις δυνατές πληροφορίες!  :wink:
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 02, 2007, 11:18:38 μμ »
sorry αλλά όταν πήγα να απαντήσω μου προτάθηκε -με κόκκινα γράμματα- να σκεφτώ μήπως πρέπει ν' ανοίξω νέο θέμα

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 02, 2007, 11:41:57 μμ »
Προς Θεού Δημήτρη,δεν τίθετε θέμα παρατήρησης ή οτιδήποτε άλλο... :wink:
Απλά να είναι κατά κάποιο τρόπο, πιο νοικοκυρεμένο το φόρουμ μας!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 17, 2009, 04:41:10 μμ »
Ζωγράφισα το παρακάτω για το ελληνικό SM-79
http://helaf.wordpress.com/2009/12/17/savoia-marchetti-sm79-i/
βασιζόμενος στο καμουφλάζ των SM79 της 252a Squadriglia 104 Gruppo Autonomo (Τίρανα) (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 1940-41). Πίστεψα ότι το σκούρο χρώμα στη φώτο του 254-7 ήταν το πράσινο. Αφού εφτιαξα το σχέδιο, κατόπιν μου πέρασε από το μυαλό να το μετατρέψω σε grey-scale και τότε είδα ότι το σκούρο χρώμα έβγαινε το καφέ. Οπότε ίσως πιο σωστό θα ήταν να γίνει εναλλαγή του πράσινου με το καφέ.
Βέβαια άλλο η παλιά φώτο, άλλο το photostudio κι επίσης δεν χρησιμοποίησα αυθεντικά χρώματα της Regia Aeronautica, οπότε μπορεί και να μην ισχύει το παραπάνω. Επίσης μπορεί η ιδέα μου να μοιάζει το καμουφλάζ με τα α/φη της 252 να είναι λάθος.
Επίσης για τα εθνόσημα τψν άνω επιφανειών: δεν είναι σίγουρο αλλά θεώρησα ότι θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί τα Ιταλικά εθνόσημα.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 09:11:56 πμ »
Μήπως το αιχμαλωτισμενο SM-79 έμοιαζε περισσότερο έτσι;
,
Δηλ, με πιο φαρδιές τις "κίτρινες" περιοχές;

Παρατηρωντας τι φωτο μερικες φορές ακόμη σκέφυτομαι ότι μεταξύ των2 σκούρων περιοχών υπάρχουν 2 φαρδιές αποχρώσεις!
Καμμιά ιδέα;

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 09:53:48 πμ »
Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη και λίγα μπορώ να διακρίνω. Κάτι τέτοιο φαίνεται πάντως να συμβαίνει. (Αυτό που λές εσύ δηλαδή). Εγώ όμως, βλέπω και μια οφιοειδή γραμμή να ακολουθεί τα "χείλη" της σκούρας περιοχής. Μπορεί να είναι το σβήσιμο του σκούρου χρώματος, μπορεί όμως, να είναι το τρίτο χρώμα. (Η σκουρότερη από τις δύο αποχρώσεις που αναφέρεις ότι διακρίνεις ανάμεσα στις δύο σκούρες περιοχές).
Πολύ δύσκολο πάντως, να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις φωτογραφίες...

Αποσυνδεδεμένος KostasT

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ουαλλια/Αθηνα
  • Κωστας Τσιπας
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 01:03:42 μμ »
Tha elega oti deihnei perrisotero san auto (sorry gia ta greeknglish) :oops:
http://www.flightsim.com/vbfs/showthread.php?160105-Savoia-Marchetti-SM79-Sporviero

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."
Τι τραβαει η ανθρωποτητα...................................

Αποσυνδεδεμένος Lachanodrakon

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 03:05:08 μμ »
Ας προσθέσουμε και ένα G.24 και την παρέα του  από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ (πιθανότατα) στο Φάληρο:

Αν μπορεί κάποιος φίλος να κάνει βελτιώσει την ανάλυση θα του είμαι υπόχρεος.  ::salut::
    Σαν πολλοί να μαζευτήκαμε εδώ πάνω...

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 07:07:41 μμ »
Καταπληκτική φώτο!!!!! Που τη βρήκες; Εκτός από το G.24 φυσικά φαίνονατι και το POTEZ 631 B232 (2)   κι ένα MB 151 (3) και κάποια άλλα που με δυσκολέυουν. ʼραγε την έχει κανείς σε μεγαλύτερη κόπια;;;

,

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 07:34:48 μμ »
Αυτά που φαίνονται σαν οριζόντιες παράλληλες ρίγες στο κάθετο σταθερό του Γιούνκερς, είναι ρίγες, ή λείπει η επικάλυψη και φαίνονται οι νομείς του εσωτερικού σκελετού; Γιατί άν είναι ρίγες μιλάμε για πολύ....κουφό βάψιμο

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 08:37:24 μμ »
Καταπληκτική φώτο!!!!! Που τη βρήκες; Εκτός από το G.24 φυσικά φαίνονατι και το POTEZ 631 B232 (2)   κι ένα MB 151 (3) και κάποια άλλα που με δυσκολέυουν. ʼραγε την έχει κανείς σε μεγαλύτερη κόπια;;;

Πολύ ωραίο το profile σου για το Ελληνικό SM-79! Μάλλον θα βάλω μπρός το κιτ της Italeri. Οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από οικογενειακά άλμπουμ στη Γερμανία. Δε φαντάζεσαι τι μπορείς να βρείς εκεί! (Blenheim, Battle, Do 22, Breguet XIX) Είχα άλλη μία παρόμοια φωτο με κάτι διπλάνα αρκετά πιό αριστερά του Bloch αλλά δε μπορώ να τη βρώ. Αυτή εδώ δυστυχώς δεν είναι πρωτότυπο, την είχε ένας Γερμανός αντικέρ (γι'αυτό και έχει κακή ανάλυση). Αυτό που με προβληματίζει είναι το πίσω μέρος του Potez (το ουραίο τμήμα φαίνεται λευκό ή μήπως είναι κάποιο παιχνίδισμα του φωτός). Είσαι σίγουρος για το B232? Αν δεν κάνω λάθος νομίζω ότι οι κωδικοί των Potez ήταν Β221-Β230.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 08:52:49 μμ »
L:
1- Έλα ντε που οι κωδικοι ειναι 221-230!  Αλλά το 32 φαίνεται καθαρά, δε φαίνεται; και υπέθεσα οτι η ασπριλα μπροστά απο το 32 μπορεί να γραφει Β2, αλλώστε μου φαινεται ότι κατι με Β μοιάζει εκεί!!!Κάποιος με καλύτερη όραση παιδιαααά
2- Μάλλον παιχνίδι του φωτός αγού φαίνονται οι σκούρες περιοχές του πράσινου μάλλον!
3- Για το SM-79 δ ξερω ποσο σωστή ειναι η παραλλαγη που εχω δώσει -μη σ επαρω στο λαιμό μου
Ε: για βάψιο δε μου φαίνεται, αλλιώς θα ήταν κατι πολύ κουλό που μονο Έλληνες θα το είχαν σκεφτεί!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος ΑρηςΚ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 11:50:07 μμ »
Αυτή εδώ δυστυχώς δεν είναι πρωτότυπο, την είχε ένας Γερμανός αντικέρ (γι'αυτό και έχει κακή ανάλυση).
Ίσως να άξιζε μια προσπάθεια -αν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένος ο κωδικός της φωτό- να επικοινωνήσεις με τον πωλητή. Το έχω δοκιμάσει για φωτό αρμάτων, και συχνά μπορούν να σε παραπέμψουν στον τελικό αγοραστή (βέβαια το αν αυτός θα είναι διατεθειμένος να βοηθήσει είναι άλλη κουβέντα) ή μερικές φορές δέχονται να σκανάρουν τη φωτό σε λίγο καλύτερη ανάλυση πρωτού τη στείλουν στον νέο ιδιοκτήτη. Βέβαια, η προσέγγιση οφείλει να είναι δεόντως ευγενική και τυπική.
φιλικά,
Α.

• Scale 1/48
  • *
Απ: JU-52 και SM-79 σε Ελληνική υπηρεσία
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 02:03:07 πμ »
Προσωπικά αμφιβάλλω αν η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στην Ελλάδα, πιό πολύ για Γαλλική ναυτική βάση της αεροπορίας του Vichy μου φαίνεται.

1)Αυτό που μοιάζει με ju-24 δεν πρέπει να είναι διότι:
-Διακρίνονται 3 ή 4 παράθυρα και μια πόρτα (και ίσως και πέμπτο παράθυρο μετα την πόρτα) στο πλάι της ατράκτου. Τα Ελληνικά ju-24 είχαν 6 παράθυρα, ολα μέχρι εκεί που τέλειωνε η πτέρυγα, και δεν είχαν πόρτα δεξιά, μόνο έν μικρό πορτάκι για τις αποσκευές.
- Η πτέρυγα και ειδικά το ακροπτερύγιο είναι πολύ μικρότερα απο του ju-24
-Οι οριζόντιες γραμμές στην ουρά παραπέμπουν σε Vichy
-Το καμουφλάζ δεν μοιάζει καθόλου με το "αγγλικού τύπου" με το οποίο είχαν βαφτεί

2)Το Potez 63 έχει ανοιχτόχρωμη ουρά δηλ μάλλον κίτρινη που επίσης παραπέμπει σε Vichy. Ο κωδικός εκτός απο το οτι δεν υπήρχε Β232 (απ οτι ξέρουμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον), εγώ βλέπω το εθνόσημο και μετά τον αριθμό 332 με το πρώτο 3 μέσα σε άσπρο πλαίσιο, ή, (το πιθανότερο) εθνόσημο-μοιρόσημο σε άσπρο πλαίσιο-και ο αριθμός 32
3)Στο βάθος διακρίνεται ένα μεγάλο διπλάνο δικινητήριο μάλλον υδροπλάνο, που θυμίζει LeO-H.257bis. (Για He-59 μοίαζει κάπως αλλά δεν ταιριάζει η θέση των κινητήρων και νομίζω οτι δεν πέταξαν καθόλου στο Αιγαίο).

4)Οι εγκαταστάσεις δεν θυμίζουν καθόλου ΚΕΑ Π. Φαλήρου ούτε Ελευσίνα. Τα υπόστεγα του ΚΕΑ ήταν 2, κοντά το ένα στο άλλο, με πολλά παράθυρα, και δεν υπήρχε τόσο μεγάλη προβλήτα με γερανούς, μόνο μία γλύστρα για τα υδροπλάνα. Απο τη σκιά του κτηρίου που διακρίνεται μπροστά αλλά και το ύψος απο όπου έχει τραβηχτεί η φωτο εξάλλου καταλαβαίνουμε οτι πρόκειται για κτήριο τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα.

Τα άλλα δύο αεροπλάνα δεν διακρίνονται καλά, το καμουφλάζ τους είναι πολύ "παρδαλό", μάλλον γαλλικό. Πιθανόν το δεξί να είναι MB151 μπορει όμως και Br693, αλλά το αριστερό είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος, (LeO 45?)

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 08:56:04 πμ »
Ωχ!!!!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 09:55:00 πμ »
Ωχ, αμάν-αμάν!

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 12:06:00 μμ »
Νομίζω ότι οι παρατηρήσεις του Θείου Νώντα είναι πολύ σωστές (ευχαριστούμε πολύ). Ίσως η φωτογραφία να είναι τραβηγμένη στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας (με βάση το τοπίο). Όντως οι οριζόντιες ρίγες υποδηλώνουν αεροπορία του Vichy και το Potez πρέπει να έμοιαζε κάπως μ'αυτό:

Όμως τελικά αυτό το "παρδαλό" αεροσκάφος τι είναι?  Πρέπει να είναι γαλλικό. Έψαχνα ώρες φωτογραφίες γαλλικών αεροσκαφών αλλά άκρη δε βρήκα.

Ίσως να άξιζε μια προσπάθεια -αν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένος ο κωδικός της φωτό- να επικοινωνήσεις με τον πωλητή. Το έχω δοκιμάσει για φωτό αρμάτων, και συχνά μπορούν να σε παραπέμψουν στον τελικό αγοραστή (βέβαια το αν αυτός θα είναι διατεθειμένος να βοηθήσει είναι άλλη κουβέντα) ή μερικές φορές δέχονται να σκανάρουν τη φωτό σε λίγο καλύτερη ανάλυση πρωτού τη στείλουν στον νέο ιδιοκτήτη. Βέβαια, η προσέγγιση οφείλει να είναι δεόντως ευγενική και τυπική.
φιλικά,
Α.
Προσπάθησα να επικοινωνήσω με e-mail (ευγενικότατο) αλλά δεν μου απάντησε ποτέ. Μόνο ένας από τους δέκα-δεκαπέντε που έστειλα μου απάντησε. Πάντως έχουν πολλές φωτογραφίες. Προσπάθησα να αγοράσω σε auktion εκείνες που είχα ανεβάσει με τα PZL στο ʼργος αλλά όπως πάντα οι Πολωνοί :evil: τις αγόρασαν με 75 Ευρώ τη μία (δεν τα κατάφερα να τους χτυπήσω, έχουμε και κρίση). Πάντως αν ενδιαφέρεστε μπορούμε να κανονίσουμε να αγοράζουμε μαζί φωτος για να μοιραστούμε το κόστος. Όταν υπάρχει κάποια διαθέσιμη μπορώ να σας ειδοποιήσω.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 01:39:48 μμ »
Το "Ju-24" πρέπει να είναι κάποιο απο τα πολλά version του Caudron Goeland. Προσέξτε πως ταιριάζει η παραλλαγή στην πρώτη φωτό, οι πέντε κόκκινες γραμμές στην ουρά, τα παράθυρα, το στρογγυλό φινιστρίνι πίσω απο την πόρτα και η πτέρυγα.

Click to see the original size.  Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 01:50:40 μμ »
Με πρόλαβες Θείε - κι εγώ για Caudron C.445 το βλέπω...

Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Tags: ju-52 sm-79 s.m 79