Αποστολέας Θέμα: Στατικό γρασίδι και όχι μόνο...  (Αναγνώστηκε 5518 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
Στατικό γρασίδι και όχι μόνο...
« στις: Ιανουαρίου 02, 2009, 10:22:18 μμ »
Στο φόρουμ μας και σε πολλά άλλα διοράματα βλέπω την αναπαράσταση του γρασιδιού με διάφορους τρόπους όπως (στην μπακαλίστικη):
- κοντό γρασίδι όρθιο σαν μαλλιά καρφάκια
- γρασίδι πατημένο (συνήθως στην μέση χωματόδρομου ή στις άκρες
και άλλα που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα.

::arrowred:: Θα ήθελα (φαντάζομαι και πολλοί άλλοι) να περιγραφεί η διαδικασία που ακολουθούμε για το υπόβαθρο και την κόλλησή τους για τους 2 παραπάνω τρόπους. (σαν να απευθύνεστε σε πεντάχρονο  :oops:  ::glossa:: )
 ::arrowred:: Το στατικό γρασίδι γιατί λέγεται έτσι; Κάπου διάβασα ότι απλά το κολλάς στη βάση και μετά με κάποιο τρόπο σηκώνεται όρθιο...  :roll:
 ::arrowred:: Τι γίνεται με το βάψιμό τους; Τα βάφουμε ή όχι; Διαβάζω σε κατασκευαστικά άρθρα να λένε ότι τους κάνουν μέχρι και στεγνό πινέλο. Που βρίσκει αντίσταση το στεγνό για να αφήσει το ελάχιστο χρώμα; Αν βάψω το γρασίδι πως θα μασκάρω το χώμα έτσι ώστε να μην πρασινίσει κι αυτό;
 ::arrowred:: Καλό είναι να έχει στεγνώσει η γύψινη βάση και μετά να κολιέται ή ενώ είναι αυτή νωπή ακόμα;

Ελπίζω να βοηθήσετε το μελλοντικό αγρότη μοντελιστή Getsa.  ::salut::
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Στατικό γρασίδι και όχι μόνο...
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 02, 2009, 10:39:34 μμ »
στατικό γρασίδι κατα την τεχνική που εφαρμόζω και συμφωνα με όσα γνωρίζω κυρίως εμπειρικά:

1.  Το λένε στατικό γρασίδι διότι όταν το τρίβεις κατα την τοποθετηση, δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός που το κάνει να στέκεται όρθιο ή περίπου όρθιο.

2.  Το κολάω με αραιωμένη ατλακόλ, όταν το χώμα στο υπόστρωμα είναι ακόμη νωπό (ποτέ σε σκέτο γύψο). Πάνω στο χώμα, με πιπέτα ρίχνω την κόλλα και το πασπαλίζω με τα δάχτυλα (όπως...αλατίζεις τις μπριζόλες...... εαν γίνεται αντιληπτό  :wink:). Συνήθως πέφτει μπολικο και μετά απο λίγη ώρα (2-3') με ένα ελαφρύ φύσημα φεύγει το περίσσευμα και μένει όσο πρέπει.

3.  Το βαφω είτε με αερογράφο, είτε με στεγνό πινέλο. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν το έχω φυσήξει για να διώξει το πινέλο το περίσσευμα.

4.  Για τους τρόπου που ρωτάς, το πρώτο το συναντάμε είτε σε γήπεδα γκολφ είτε στο ...μικρό σπίτι στο λιβάδι. Επειδή δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι από τα δύο, δεν μπορώ να σου πω τεχνική. Ξέρω ότι αυτό το κάνουν και με έτοιμο αυτοκόλλητο φύλλο γρασιδιού. Για τη δεύτερη περίπτωση, αρκεί μια επέμβαση με το πινέλο ή ένα κατσαβίδι όσο είναι ακόμη νωπό για να το χαλάσεις όσο θέλεις.

Ελπίζω να βοήθησα
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 02, 2009, 11:43:38 μμ »

ένα δείγμα απο τα παραπάνω σε ένα ...πολύ παλιό μοντέλο μου (Ελληνικό, πρωην Γερμανικό Μ-88)
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:07:11 πμ »
Σταύρο κατ' αρχήν σε υπερευχαριστώ για τις απαντήσεις σου στα ερωτήματά μου.
Ή είσαι ο μοδαδικός που ξέρει εδώ ή ο μοναδικός που έχει διάθεση να πληκτρολογεί. (Δεν είπα "να βοηθήσει"  :wink: )
Και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ.

Το γρασίδι/χορτάρι τύπου καρφάκια είναι το παρακάτω:

Ο μόνος τρόπος που σκέφτομαι είναι, τοποθέτηση φουντάκια-φουντάκια από τρίχες πινέλου/σκούπας κι αν χρειαστεί κούρεμα για να κοντύνουν.

Αποσυνδεδεμένος Apostolis

• Always look the bright side of life......
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:31:25 πμ »
η κανναβι υδραυλικου....ιδιως για τα ψηλα!!!

μοκετα γρασιδιου Ηεκι....για μεσαια υψη....εχει και απιστευτα φυσικα χρωματα

Το πινελο συνηθως εχει αφυσικα ισιες  !!!!

Οπως σου ειπε και ο σταυρος ολα ''μπετοποιουνται'' με τη κολλα και αντεχουν και σε στεγνα... ::salut::
  [img]http://i365.photobucket.co

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:35:29 πμ »
Οπως σου ειπε και ο σταυρος ολα ''μπετοποιουνται'' με τη κολλα και αντεχουν και σε στεγνα... ::salut::

Ευχαριστώ Αποστόλη.

Για κόλλα χρησιμοποιούμε αραιωμένη ατλακόλ με την οποία "λούζουμε" το χορτάρι;

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:41:37 πμ »
Μπορείς να δοκιμάσεις κόλλα σε σπρέυ που θα βρεις σε βιβλιοπολείο, η ακόμη και ματ βερνίκι σε σπρευ όπως αυτό της Gunze.

Για γρασίδι ψηλό θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα φυσικό υλικό που βγαίνει στην ακροθαλασσιά και σίγουρα έχει στην Σύρο. Είναι σαν μια μικρή μπάλα από ίνες την οποία πιάνεις με το τσιμπίδι και την κολλάς με κυανιακρυλική τζελ. Θα προσπαθήσω να το φωτογράφήσω και να το ποστάρω απόψε.

Αποσυνδεδεμένος SnakeEye

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κομοτηνή
  • Si vis pacem para bellum
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:41:53 πμ »
Εδώ έχει μια σελίδα με διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διοράματα.
http://www.warfactory.co.uk/scenery/mmaterials.html

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:49:45 πμ »
και  μια παραπλήσια "συνταγή" για στατικό

αφού βάψεις το έδαφος

α.ξεκάζεις με αραιωμένη κόλλα με βαποριζατέρ - πχ άδειο ΑΖΑΧ
β. γρασίδι-  χρώματος ανάλογου με εποχή ή ανάμικτα
γ. φυσας το γρασίδι από τα πλάγια για να σηκωθεί
δ. αναποδογυρίζεις τη βάση και φεύγει το περίσεμμα
ε.ξανά κόλα
στ. γουως ,σκούρο λάδι
ζ. ντραι

για ψηλό χόρτο, κοίτα στα τραινάδικα για έτοιμες λύσεις

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:59:46 πμ »
Το υλικό που ΄λέγαμε

και ο τάπητας της Heki

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 01:10:03 πμ »
Ο τάπητας έχει την ιδιότητα να κρατά το γρασίδι σου όρθιο και μπορείς να του δώσεις διαφορετική φορά κατά τόπους όπως στο πραγματικό. Σε συνδυασμό με το φυσικό υλικό που πόσταρα παραπάνω, το οποίο και φυτεύεις μέσα στον τάπητα ανά τυχαία διαστήματα έχεις το παρακάτω αποτέλεσμα:

Τώρα για να κολλήσεις τον τάπητα θα πρότεινα την UHU Hart που έίναι πολύ παχύρευστη και θα κάτσει σωστά στην κάτω πλευρά του.

Ελπίζω να μην σου είναι κινέζικα και να σε βοήθησα!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 01:14:50 πμ »
Μετά από τις απαντήσεις σας νομίζω ότι το μόνο που μένει να γίνει είναι practice.

Σας ευχαριστώ όλους.

ΥΓ. Αν κάποιος άλλος έχει να προτείνει οτιδήποτε άλλο, θα είναι πολύ χρήσιμο για όλους μας.

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 02:05:34 πμ »
Ή είσαι ο μοδαδικός που ξέρει εδώ ή ο μοναδικός που έχει διάθεση να πληκτρολογεί. (Δεν είπα "να βοηθήσει"  :wink: )
Δεν βαριέμαι να πληκτρολογήσω...το έχω κάνει ήδη  :mrgreen:

Μπορείς να μας πεις πως έκανες τα στάχυα στη γωνιά της βάσης καθώς και την πρασινάδα στη μέση του δρόμου;
Επίσης, τι χρησιμοποίησες για 'μπάζα' στην άλλη γωνία;

Τα "στάχια" είναι τρίχες πινέλου βαμμένες
Η πρασινάδα είναι αγορασμένη,  είναι στην εξής μορφή: σαν να έχεις κουρέψει γουλί Αμερικανό πεζοναύτη, τόσο μικρές...βαμμένες σε διάφορες αποχρώσεις από κίτρινο (λίγες) μέχρι πράσινο. Είναι συνθετικό υλικό, οπότε δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός μεταξύ τους...και στέκονται μιά χαρά κοντά η μία στην άλλη...και λίγο ζουμί νερό+ατλακόλ και έτοιμη στη θέση της...

Τα μπάζα είναι χαλικάκι για τρeνάδες + τουβλάκια 1/35 αγορασμένα + χωματάκι + ξυλάκια μπάλσα + συρματάκια...

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 08:46:40 πμ »
Δεν βαριέμαι να πληκτρολογήσω...το έχω κάνει ήδη  :mrgreen:

Μπορείς να μας πεις πως έκανες τα στάχυα στη γωνιά της βάσης καθώς και την πρασινάδα στη μέση του δρόμου;
Επίσης, τι χρησιμοποίησες για 'μπάζα' στην άλλη γωνία;

Η πρασινάδα είναι αγορασμένη,  είναι στην εξής μορφή: σαν να έχεις κουρέψει γουλί Αμερικανό πεζοναύτη, τόσο μικρές...βαμμένες σε διάφορες αποχρώσεις από κίτρινο (λίγες) μέχρι πράσινο. Είναι συνθετικό υλικό, οπότε δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός μεταξύ τους...και στέκονται μιά χαρά κοντά η μία στην άλλη...και λίγο ζουμί νερό+ατλακόλ και έτοιμη στη θέση της...

Τα μπάζα είναι χαλικάκι για τρeνάδες + τουβλάκια 1/35 αγορασμένα + χωματάκι + ξυλάκια μπάλσα + συρματάκια...

Ναι Φίλιππε το έχεις ξανακάνει και σ' ευχαριστώ. Αλλά όχι με τρόπο που εγώ τουλάχιστον να καταλάβω. Γι' αυτό και λέω παραπάνω "(σαν να απευθύνεστε σε πεντάχρονο)".

Με δεδομένη την έλλειψη βίντεο καθώς και της προσωπικής επαφής, θα βοηθούσε περισσότερο μια περιγραφή αντί του...
με:  Τα στάχια είναι τρίχες πινέλου βαμμένες πριν κοπούν από το πινέλο (ή αφου τοποθετηθούν), οι οποίες κολήθηκαν λίγες λίγες σε ματσάκια ή πετώντας τις από ψηλά ή τρίβοντας τις όπως λέει ο Σταύρος παραστατικά (σαν να αλατίζεις τις μπριζόλες) με ατλακόλ αραιωμένη ή όχι.

Επίσης αντί του...
Η πρασινάδα είναι αγορασμένη
θα βοηθούσε περισσότερο το 'η πρασινάδα είναι το μοντέλο Static grass #123 της XYZ ή συνδυασμός των ΣΟΥ, ΜΟΥ και ΤΟΥ'.

- Λέγοντας...
Είναι συνθετικό υλικό, οπότε δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός μεταξύ τους...και στέκονται μιά χαρά κοντά η μία στην άλλη
εννοείς ότι αυτόματα με την τοποθέτησή τους αυτό θα σηκωθεί από μόνο του χωρίς να κάνω κάτι εγώ;

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην θέλει ο καθένας να αναλύει στον πάσα ένα αυτά που έχει μάθει αλλά περιμένω από αυτούς που έχουν δεχτεί απλόχερα βοήθεια από άλλους (δεν αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένα) να δώσουν κι εκείνοι ένα χεράκι βοηθείας σ' αυτούς που το ζητάνε ρίχνωντας τα μούτρα τους .

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 10:15:29 πμ »
Γιώργο δεν ρίχνεις τα μούτρα σου όταν ρωτάς κάτι! Ρωτάς να μάθεις κάτι που κάποιος ίσως το έχει δουλέψει και εξελίξει. Μακάρι να το έκαναν και άλλοι εδω μέσα είμαι σίγουρος πως θα είχαν βελτιωθεί κατακόρυφα!

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 10:57:21 πμ »
Γιώργο δεν ρίχνεις τα μούτρα σου όταν ρωτάς κάτι! Ρωτάς να μάθεις κάτι που κάποιος ίσως το έχει δουλέψει και εξελίξει. Μακάρι να το έκαναν και άλλοι εδω μέσα είμαι σίγουρος πως θα είχαν βελτιωθεί κατακόρυφα!

Χ 1000

...απλά δεν είμαστε όλοι δυνατοί στο περιγραφικό γραπτό,...είναι και οι φωτό που είναι σαν 1000 λέξεις, τουλάχιστόν εμένα με βοηθάνε...γιαυτό συμπάθαμε Γιώργο... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:16:09 μμ »
το υλικό που έδειξε ο Γιάννης (φύκι, απο Ελληνική παραλία με άμμο και φυκιάδα στα ανοιχτά πχ. Σχινιάς στην Αττική, Ασπούς στη Σκύρο, Καυκαλίθρα στην Κυλλήνη κ.ο.κ.) χωρίς να βαφτεί είναι όπως στις επόμενες φωτό (Jeep Ιερού Λόχου, 1/48)

εγώ πάντα χρησιμοποιώ αραιωμένη ατλακόλ διοτι δεν με έχει βολέψει η κόλλα σε σπρέυ.

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:39:53 μμ »
εγώ χρησιμοποιώ και ξεφτισμένο χορτοσχοινο το οποίο το βάφεις ότι χρώμα θέλεις
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:43:08 μμ »
εγώ χρησιμοποιώ και ξεφτισμένο χορτοσχοινο το οποίο το βάφεις ότι χρώμα θέλεις

παλιά και καλή τεχνική
μόνο μειονέκτημα ότι το υλικό συνεχίζει να κρατά τη "συστροφή" του και τελικά δεν φαίνεται απόλυτα φυσικό
 ::icon_thumright::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 03, 2009, 12:47:35 μμ »
Αυτό εγώ τα αντιμετώπισα με το να το μουσκέψω με νερό και να το τεντώσω με τα χεριά, άλλα για μικρά κομμάτια σε ύψος μέχρι 2εκ..
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..