Μία από τις ιστορίες που μου άρεσε να διαβάζω μικρός (

) ήταν αυτή του Προκρούστη που με το «μαγικό» του κρεββάτι έδινε το σχήμα που ήθελε

στους περαστικούς που τύχαινε να περάσουν από την περιοχή του. Δυστυχώς η ιστορία δεν μας λέει κατά πόσο ήταν πετυχημένο το αποτέλεσμα της μεθόδου του.....
Μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή ας μπούμε στο κυρίως θέμα. Ο πύργος του Tiger I αν τον δούμε σε κάτοψη ήταν ελαφρά ασύμμετρος κατά τον διαμήκη άξονα. Από ότι ξέρω καμία από τις εταιρίες (Academy, Italeri, Tamiya) μέχρι σήμερα δεν είχε αποτυπώσει σωστά αυτή την λεπτομέρεια. (Έχω ακούσει για κάποιο από τα Tiger I της Tamiya ότι είναι σωστό αλλά δεν ξέρω ποιο). Όλες δίνουν τον πύργο απόλυτα συμμετρικό. Το να τον διορθώσει κάποιος σήμαινε αρκετή εργασία κυρίως στο να μετρήσει το σχήμα από σχέδια και να το μεταφέρει στα κομμάτια του μοντέλου του, προκειμένου να διορθώσει κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο «χτυπητό» λάθος στο τελικό μοντέλο.
Με την κυκλοφορία των Tiger I της Dragon, έχουμε για πρώτη φορά την σωστή απόδοση του ασύμμετρου πεταλοειδούς σχήματος του πύργου. Πρόσφατα δανείστηκα από ένα φίλο το κιτ #6406 late Tiger I (3 in 1). Αυτό το κιτ έχει δύο προτερήματα : πρώτον από τη σύγκριση των βασικών κομματιών με αυτά του αντίστοιχου κιτ της Tamiya (αλλά και της Academy) προκύπτει ότι είναι σχεδόν 100% ίδια σε διαστάσεις, ειδικά ο πύργος. Δεύτερο και σημαντικότερο, το πεταλλοειδές τμήμα του πύργου δίνεται σε ένα κομμάτι(
φωτ.1). Επίσης όπως φαίνεται στη
φωτ.2 τα «καπάκια » των πύργων της Dragon και της Tamiya διαφέρουν μόνο στο μπροστινό τραπεζοειδές τμήμα τους. Έτσι μου ήρθε η ιδέα για μια εύκολη μετατροπή του σχήματος των πύργων των Tamiya, Academy χωρίς χρονοβόρες μετρήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι σαν άλλος Προκρούστης να φτιάξω ένα καλούπι για να φέρω το σχήμα του πύργου της Tamiya στα μέτρα μου

εικόνα 1

, εικόνα 2

, εικόνα 3

Το πρώτο βήμα είναι να βγάλουμε ένα γύψινο καλούπι του πύργου της Dragon (όπως φαίνεται στη
φωτ.3 πρέπει να έχουμε εφαρμόσει και το καπάκι του για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει το σωστό σχήμα). Οι εσοχές και όσα σημεία προεξέχουν καλύπτονται με blue tac ώστε να μπορεί μετά να βγεί το κομμάτι από το καλούπι.
Φωτ.4 : Ο γύψος στέγνωσε και η «κλίνη» του Προκρούστη είναι έτοιμη!
Τώρα σειρά έχει η προετομασία του πύργου της Tamiya. Κολλήθηκαν τα δύο μισά και τρίφτηκε η ένωση στο πίσω μέρος(
φωτ.5). Στη συνέχεια με λεπτό πριονάκι της Trimaster (τώρα πλέον από τη Hasegawa ) κόπηκε ο πύργος στα σημεία που φαίνονται στη
φωτ.6 και επιπλέον από τη δεξιά πλευρά όπως βλέπουμε τη φωτογραφία αφαιρέθηκε πλαστικό ώστε αυτή η πλευρά να μπορεί να «μπεί» μέσα. Στη
φωτ.7 βλέπουμε ότι στην αριστερή πλευρά του πύργου προστέθηκαν κομματάκια πλαστικού ώστε αυτή να «βγει» προς τα αριστερά. Ο πύργος τοποθετήθηκε στο καλούπι, κολλήθηκαν τα σημεία όπου κόπηκε προηγουμένως, και τοποθετήθηκε το καπάκι του κιτ της Dragon για να είμαι σίγουρος για το σωστό σχήμα ώσπου να στεγνώσει η κόλλα (
φωτ 8 και 9).
εικόνα 5

, εικόνα 6

, εικόνα 7

, εικόνα 8

,
εικόνα 9

Σειρά έχει η μεταροπή του καπακιού του πύργου της Tamiya. (Όσοι έχετε το κιτ της Dragon μπορείτε να αποφύγετε αυτό το στάδιο αφού η Dragon δίνει δύο καπάκια και διπλές τις θυρίδες του πύργου οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένα εδώ). Πρώτα κόπηκε ένα πατρόν του κομματιού της Dragon σε λεπτό φύλλο πλαστικού πάχους 0.3mm (
φωτ.10). Αυτό κολλήθηκε από κάτω στο κομμάτι της Tamiya και με βάση αυτό κόπηκε ένα τμήμα από τη δεξιά πλευρά του τραπεζοειδούς και αντίστοιχα προστέθηκε φύλλο πλαστικού αριστερά. Έτσι έχουμε το καπάκι της Tamiya πλέον διορθωμένο (
φωτ.11). Εφόσον φτιάχνετε τον final type του Tiger I με την παχύτερη θωράκιση στην οροφή, η προσθήκη του φύλλου πλαστικού έχει το επιπλέον αποτέλεσμα να ανασηκώνει το καπάκι ώστε να μην στέκεται "flat" με το πλαϊνό του πύργου.
εικόνα 10

, εικόνα 11

Όταν στέγνωσε η κόλλα έβγαλα τον πύργο από το καλούπι (
φωτ.12)για να ελέγξω το αποτέλεσμα. Όπως φαίνεται στη
φωτ.13 λόγω της μετατόπισής τους η μία πλευρά (κόκκινος κύκλος) κόντυνε και ή άλλη (πράσινος κύκλος) μάκρυνε περίπου 0.5mm. Έτσι πρέπει από τη μία πλευρά να προσθέσουμε φύλλο πλαστικού και από την άλλη να αφαιρέσουμε 05mm πλαστικού. Σημείο αναφοράς είναι η ακμή που σημειώνεται με κίτρινο. Επίσης πρέπει να κοπούν και να μετακινηθούν κατάλληλα οι προεξοχές του άξονα του πυροβόλου (βελάκια).(αυτό δεν έχει γίνει ακόμη). Τέλος το καπάκι κολλήθηκε στον πύργο που τοποθετήθηκε πάλι στο καλούπι μέχρι να στεγνώσει η κόλλα. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στη
φωτ.15.
εικόνα 12

, εικόνα 13

, εικόνα 14

,
εικόνα 15

Ελπίζω να μην σας κούρασα με το πολύ μπλα-μπλα, προσπάθησα να περιγράψω όσο γίνεται πιο αναλυτικά τη διαδικασία. Ελπίζω να μην φαίνεται περίπλοκο γιατί η εφαρμογή αυτής της λύσης είναι πολύ εύκολη στην πράξη εφόσον βέβαια θέλει κάποιος να μπει στον κόπο να διορθώσει αυτό το λάθος των παλιότερων κιτ.