Αποστολέας Θέμα: Νέο μοντελιστικό περιοδικό - Προτάσεις  (Αναγνώστηκε 6749 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
Νέο μοντελιστικό περιοδικό - Προτάσεις
« στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 01:06:59 πμ »
 Φίλοι μου καλημέρα.  Πολλά λέγονται περι μοντελλιστικού τύπου, ελληνικού και ξένου, και σίγουρα όλοι μας ζητάμε κάτι που να μας ικανοποιεί τα μοντελλιστικά μας γούστα....Ναι αλλά ΤΙ   :?: :?: Ας υποθέσουμε οτι μαζεύονται κάποια άτομα με μεράκι και ξεκινούν ενα μοντελλιστικό περιοδικό, τί θα μας ενδιέφερε  :?: :?: Δεν εννοώ τύπου άρματα ή αεροπλάνα ή αυτοκίνητα κτλ αλλά τί είδους άρθρα  :?: :?: Τί τύπου ύλη  :?: :?: Reviews / Previews  :?: :?: Κατασκευαστικά  :?: :?: Παρουσιάσεις απο δουλειές άλλων μοντελλιστών  :?: :?: Τεχνικές και υλικά  :?: :?: Ok σίγουρα λίγο απ' ολα αλλά να έχουμε υπόψη μας και τον αριθμό των σελίδων, άρα κόστος  :!: Μέχρι τί κόστος θα μπορούσαμε να διαθέσουμε μηνιαίως  :?: :?:  Βέβαια εγώ θέτω κάποια ερωτήματα αλλά εννοείται οτι μπορούμε να καταθέσουμε και άλλες γνώμες - απόψεις...ακόμα και αρνητικές του τύπου "Καλά τόσα κυκλοφορούν κι άλλο  :?: " ή "Υπάρχει το net τί να κάνουμε το περιοδικό".....Όλες οι απόψεις καλό είναι να "ακούγονται" ώστε ίσως κάποιος να "αναλάβει" ή μή ενα νέο περιοδικό.....

Αποσυνδεδεμένος SnakeEye

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κομοτηνή
  • Si vis pacem para bellum
Απ: Νεο μοντελλιστικό περιοδικό - Προτάσεις
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 01:23:50 πμ »
Εγώ θα έλεγα παρουσιάσεις βήμα-βήμα από κατασκευές και τεχνικές.

Αποσυνδεδεμένος NebelWerfer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Riyadh
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 01:30:08 πμ »
Στην σκεψη Παναγιωτη μια χαρα ακουγεται και ο καθενας απο εμας θα εχει ιδεες ωστε ενα περιοδικο να βελτιωθει ή ακομη λεμε τωρα να ξεκινησει ενα απο την αρχη.

Ιδεες ,μερακι ,ορεξη συγουρα υπαρχει στους εκδοτες του καθε περιοδικου αλλα υπαρχει ενας παραγοντας που πολλοι δεν γνωριζουν.(οπως και εγω αλλα εμαθα απο πρωτο χερι)

Τι παιζει γενικα με τα περιοδικα...
Θα μιλησω για τα περιοδικα μηχανης...
Μεσα στις σελιδες τους το πολυ να δεις 1-2 θεματα που να σε ενδιαφερουν και γενικα τους περισσοτερους.Κατι παρομοι γινεται και με τα μοντελιστικα περιοδικα.
Το θεμα ειναι οτι τα περιοδικα δεν ζουν απο τις πωλησεις αλλα απο τους σπονσορες.Και αυτος ειναι(ο σπονσορας/ες)που καθοριζουν γενικα τι θα εχει το περιοδικο μεσα.Τι δουλεια τους κανουν και θελουν να προοθησουν το υλικο τους.

Π.χ σε περιοδικο οπου ο ΜΕΓΑΣ χορηγος ειναι η Υamaha τα περισσοτερα review ειναι για yamaha μηχανες και πολυ λιγο για τις αλλες και παντα μα πανα οι yamaha ειναι οι καλυτερες για αυτους οταν κανουν τα τεστ.(παραδειγμα εδωσα)

Στον ιδιο φαυλο κυκλο πιστευω θα πεσει και καποιος που θα θελησει να κανει ενα περιοδικο μοντελιστικο.
Παλια το model expert ηταν σχετικα καλο με βαση την Ελλαδα παντοτε.Μετα οταν ειδαν σπονσορες(μαγαζια) οτι εχει πωλησεις το χρηματοδωτησαν εβαλαν ενα καρο διαφημησεις και πολλες φορες οι κατασκευες-αρθρα ειναι με βαση το τι πουλαει ο μεγας χορηγος.Αυτο γινεται σε ολον τον κοσμο οχι μονο στην Ελλαδα.
Για αυτο σταματησα να αγοραζω περιοδικα για μοντελισμο(και για μηχανες)

Μια χαρα ειναι για εμενα το νετ.Το καλο του ειναι οτι εχεις την ευκαιρια να ακουσεις πολλες και διαφορετικες γνωμες για ενα προιον και οχι να ακουσεις την γνωμη του αρθρογραφου που οριζεται για το συγκεκριμμενο προιον απο τον χορηγο
 :wink:
Αλβινος
  [img]http://www.modelclub.gr/images/bob.jpg

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 08:11:23 πμ »
Παναγιώτη πολύ καλή η ιδέα σου αλλά πίστεψε ένα τέτοιο περιοδικό δεν έχει καμία τύχη στην Ελλάδα. Και το λέω αυτό διότι η ελληνική αγορά είναι η χειρότερη στον κόσμο για τέτοιου είδους περιοδικά ειδικά τώρα με το διαδύκτιο. Ο Έλληνας είναι του τζάμπα! Γιατί να αγοράσει ένα περιοδικό από την στιγμή που θα βρει αυτά που θέλει δωρεάν. ¨Εχω κάνει σχετική έρευνα και απογοητεύτηκα!

Να σου πω ένα παράδειγμα. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσίευσα δυο άρθρα στο model expert για το F-16 Blk52+. Αναλυτική φωτογραφική παρουσίαση του μαχητικού και πολλές σπάνιες φωτογραφίες. Από το εξωτερικό μας είπαν πως είναι το καλύτερο μοντελιστικό άρθρο που έχουν δει για το F-16! Και όμως στην Ελλάδα δεν πούλησε όπως θα έπρεπε παρόλο που άκουγα τον κόσμο να λέει ¨άντε βάλτε κανά άρθρο για Π.Α.¨

!!!!! Κάνε κάτι απλό. Ρώτησε πόσοι που ασχολούνται με σύγχρονα αεροσκάφη από το φόρουμ αγόρασαν αυτά τα δυο τεύχη...

Αποσυνδεδεμένος kongrigo

• ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ PATCHES!!!
  • Scale 1/48
  • *
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ PATCHES !!!
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 08:24:44 πμ »
Εγω πήρα μόνο τα δυο εν λόγω τεύχη του περιοδικού, που δεν ...μοντελάρω... :oops:
Ως ηγήτορες των ιδεών μας, πρέπει να αντεπεξέλθουμε στις πιέσεις των ιδανικών μας..

[/u

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 08:32:24 πμ »
Προφανώς Κώστα δεν ανήκεις  στην μερίδα του κόσμου που αναφέρθηκα!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 08:50:28 πμ »
Η αλήθεια είναι οτι το model expert κερδίζει από τις καταχωρήσεις του και όχι από τις καθαυτό πωλήσεις. Οι εποχές που μοντελιστικό περιοδικό πουλούσε 15.000 αντίτυπα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και μιλάω για αγορές όχι κυκλοφορία. Και με το συμπάθειο αλλά έχω βαρεθεί να διαβάζω για φιγουρες και ελληνικά θέματα. Οταν με 8 ευρώ αγοράζω π.χ. το replic, γιατί να αγοράσω το model expert :?: Mην τα ρίχνετε στο διαδίκτυο. Θέμα ύλης είναι. Παναγιώτη εαν θες τα συζητάμε το Σάββατο .....από κοντά

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 09:31:08 πμ »
Κάνε κάτι απλό. Ρώτησε πόσοι που ασχολούνται με σύγχρονα αεροσκάφη από το φόρουμ αγόρασαν αυτά τα δυο τεύχη...

Τα πήρα και εγώ, και από τη θέση αυτή αρπάζω την ευκαιρία να σου αποδώσω Γιάννη τα συγχαρητήριά μου για την πολύ καλή δουλειά σου!  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 09:44:26 πμ »
Κάνε κάτι απλό. Ρώτησε πόσοι που ασχολούνται με σύγχρονα αεροσκάφη από το φόρουμ αγόρασαν αυτά τα δυο τεύχη...

Τα πήρα και εγώ, και από τη θέση αυτή αρπάζω την ευκαιρία να σου αποδώσω Γιάννη τα συγχαρητήριά μου για την πολύ καλή δουλειά σου!  ::icon_thumright::

Σε ευχαριστώ! Ελπίζω το επόμενο να είναι ακόμη καλύτερο! ::ontopic::  ::spam_emoticon::

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 11:13:06 πμ »
Mην τα ρίχνετε στο διαδίκτυο. Θέμα ύλης είναι.

Όπως επίσης θέμα ποιότητος της ύλης (ποιοτικές κατασκευές) και θέμα ποιότητος της παρουσίασης της ύλης αυτής (καλές φωτό)!!!
Ένα γενικού περιεχομένου περιοδικό (αεροπλάνα, άρματα, πλοία, αυτοκίνητα, φιγούρες κλπ) που συνδυάζει ποιότητα κατασκευών και παρουσίασης
είναι το Tamiya Model Magazine... ένα περιοδικό που δεν χρειάζεται να το ξεφυλλίσεις για να δεις τα περιεχόμενα πριν το αγοράσεις
μιας και στο 90% των περιπτώσεων η κατασκευές του σου δίνουν από μόνες τους κίνητρο να μοντελάρεις!!!!

Αποσυνδεδεμένος δημοσθένης

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΑΡΟΥΣΙ
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 12:20:53 μμ »

ένα περιοδικό και  για τους αρχάριους μοντελιστές

δήμος

Αποσυνδεδεμένος xmant

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 02:54:17 μμ »
Καλησπέρα σας

Συνήθως αποφεύγω να γράφω σε forum , παρόλο που μου αρέσει να τα παρακολουθώ. Η αφορμή να σας γράψω ήταν το θέμα IN MEMORIAN ,που ξεκίνησε χθες κάποιος συνάδελφος μοντελιστής, έφερε στο μυαλό μου παιδικές μοντελιστικές  αναμνήσεις. Όντως ο μοντελισμός μέσω περιοδικού ξεκίνησε για εμένα από το περιοδικό ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ ,με την κατασκευή ενός μοντελιστικού θέματος στο τέλος κάθε τεύχους .Αργότερα ξεκίνησε η έκδοση του περιοδικού ΜΟΝΤΕΛΟ μετά Modelling και αρκετών άλλων περιοδικών .Είχαμε επίσης για κάποιο χρονικό διάστημα την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία ή και περισσοτέρων μοντελιστών περιοδικών (ΜΟΝΤΕΛΟ ,Modelling ,Model Kit και ίσως το ΤAKE OFF ή το SUPER ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΗΣ ) . Το συμπέρασμα ! Για να καταλάβεις αν ένα περιοδικό αξίζει θα πρέπει αφού το διαβάσεις να θέσεις κάποιες ερωτήσεις όπως αν θα το κρατήσεις ή θα το πετάξεις ,αν σε πειράξει ή όχι να λερωθεί ,αν γίνει θύμα γενικής καθαριότητας από τρίτους άσχετους. Αναλόγως με τις απαντήσεις καταλαβαίνετε πως θα ήταν το καταλληλότερο περιοδικό για τον καθένα μας . Τελειώνοντας έχω μια απορία ,θα ήθελα να ξέρω αν κάποιος από τους παλιούς μοντελιστές δεν ξεφυλλίζει ακόμα παλιά τεύχη του ΜΟΝΤΕΛΟ ιδίως από τα πρώτα και γιατί το κάνει .

Σας ευχαριστώ, για το χρόνο σας και ελπίζω να μην σας κούρασα .

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 03:55:51 μμ »
Το πρώτο μεγάλο «εμπόδιο» είναι η γλώσσα
Ένα περιοδικό στα ελληνικά απευθύνεται σε μια περιορισμένη αγορά - και από πλευράς αναγνωστών και από πλευράς διαφήμισης
Μοιραία επίσης περιορίζεται και ο αριθμός των ελλήνων συντακτών - που πρέπει να είναι και καλοί μοντελιστές, καλοί φωτογράφοι και καλοί χειριστές της γλώσσας ταυτόχρονα.
Μια έκδοση μόνο μοντελιστικού περιοδικού ανεβάζει το κόστος σε σχέση με αντίστοιχα περιοδικά που κυκλοφορούν από εκδοτικούς οίκους, που ταυτόχρονα εκδίδουν κι άλλα περιοδικά ( χαρτί, ατελιέ, διοικητική υποδομή κλπ).
Μοιραία δεν μπορεί να αντέξει και στον αναγωνισμό των αγγλόφωνων περιοδικών, που απευθύνονται σε μεγαλύτερες αγορές και έχουν και την «πολυτέλεια» επιλογής συντακτών- μοντελιστών από όλο τον κόσμο
και φυσικά και του web

Υ.Γ. Παναγιώτη
Ένα άλλο πιο «εφικτό» και «δοκιμαστικό» εγχείρημα θα ήταν π.χ. η έκδοση μιας συλλογής  έργων ελλήνων μοντελιστών, με 10 άρθρα και  100 σελίδες περίπου

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 04:13:26 μμ »
εγω θα ηθελα ενα περιοδικο που απευθηνεται στον μεσω μοντελιστη, δηλαδη να βλεπει τις παρουσιασεις κατασκευες ευκολεσ για αυτων και οχι επαγκελαματηκες να ταυτηζεται με τον κατασκευαστει, να βλέπει βηβα βήμα τις τεχνικές με επεξήγηση και με απλή γλωσσά.Αυτο που μας ενδιαφερει ειναι να τραβηξουμε καινουριο κοσμο στο χομπι να βλεπει μια κατασκευη ενας πρωταρεις και να πει μπορω να προσπαθησω να το φτιαξω και εγω ετσι.
Να εχει αρθρα όπως γιατί χρησιμοποιουμε αυτό το χρώμα για στεγνό πινέλο πανω σε αυτό και τι θέλουμε να δείξουμε με αυτό. Πως θα στοκαρουμε η πως θα κανουμε κοματι κοματι τις ερπηστριες, τι χρωματα θα βαψουμε το εδαφος σε ενα δυοραμα η τους τυχους σε ενα σπιτι και ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ τι θέλουμε να πετύχουμε
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Νεο μοντελιστικό περιοδικό - Προτάσεις
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 05:20:53 μμ »
Καλή η ιδέα και η προθυμία σου Πάνο αλλά οι δυσκολίες πολλές και προαναφέρθηκαν
Προσωπικά, θα ήθελα ένα περιοδικό σαν το Tamiya Model Magazine International και το Model Military International (των οποίων είμαι συνδρομητής ανέκαθεν - απο τα 1α τεύχη τους) και το Military Miniatures in Review. "3 σε 1" δηλαδή  :shock:
To "σαν αυτά" το εννοώ όμως 100%, δηλαδή με επίκαιρη ύλη, καλά άρθρα μοντελιστικά αλλά και τύπου walkaround, τεχνικές, νέα, κατασκευαστικά reviews, υπέροχες φωτογραφίες, εμπνευσμένα θέματα.
Προσωπικά ένα τέτοιο περιοδικό και 15 ευρώ να έκανε το μήνα θα το αγόραζα.
Πως να γίνει όμως  :cry:
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 05:59:17 μμ »
Πως να γίνει όμως  :cry:
 ::salut::
Σ.Σ.
ΔΕΝ το κάνεις έντυπο! Το χαρτί κοστίζει και χαλάει και τα δεντράκια. Ενα CDάκι είναι πάμφθηνο, σχετικά οικολογικό, πιο εύκολο στην κατασκευή και παραγωγή, ακόμα και home made, χωράει πολύ πράμα, με ένα 700Mbytes pdf έχεις 700 σελίδες σε πολύ καλή ανάλυση, γενικώς είναι πολύ πιο ελκυστικό από το χαρτί και όχι μόνο λόγω κόστους.

Αλλά τα άρθρα που θα βρεθούνε; Τα καλά άρθρα θέλουν καλώς ή κακώς χρήμα και κόσμο. Αν το τεύχος πρέπει να έχει 5 κατασκευές και κάθε ποιοτική κατασκευή διαρκεί κατά μέσο όρο 2 μήνες και κάθε αρθρογράφος κάνει 2 άρθρα το χρόνο, τότε αν θυμάμαι καλά την αριθμητική για μηνιαία κυκλοφορία θες 30 αρθρογράφους διατεθημένους να δώσουν 4 μήνες μοντελιστικής δουλειάς για το περιοδικό. Υπάρχουν; Και αν υπάρχουν, πόσο κοστίζουν;

Επίσης για να έχεις επίκαιρη ύλη χρειάζεται προσωπικό και τρέξιμο στην παγκόσμια αγορά, επαφές με εταιρείες και εισαγωγείς και σίγουρα για να έχεις κάποια βαρύτητα στις επαφές αυτές πρέπει να τις κάνεις υπό την αιγίαδα κάποιας νομικής μορφής, πχ μιας ΑΕ, οπότε να το κόστος για έδρα, γραφεία, τηλ. κέντρα, γραμμές internet, ρεύμα και ων ουκ έστι αριθμός διαφόρων άλλων εξόδων που τελικά επιβαρύνουν το εγχείρημα, ίσως απαγορευτικά.

Εν κατακλείδι βρίσκω την ιδέα ενδιαφέρουσα αλλά κατά τη γνώμη μου ανεφάρμοστη, τουλάχιστον στα στενά πλαίσια της χώρας μας. Δεν πιστεύω πως μπορεί να ζήσει ένα περιοδικό πουλώντας 3000 αντίτυπα, και ίσως είμαι υπεραισιόδοξος, και να κάνει και τη διαφορά από ότι ήδη υπάρχει.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 12, 2008, 06:17:48 μμ »
Φίλοι μου οι εποχές που τα περιοδικά του ειδικού τύπου έκαναν δεκάδες χιλιάδες φύλλα έχει περάσει προ πολλού. Το πλήθος των εντύπων που έχει κατακλύσει τα περίπτερα, χωρίς ανάλογη αύξηση του αγοραστικού κοινού σημαίνει πως έντυπο χωρίς σπόνσορες δεν είναι κερδοφόρο. Ακόμα και οι μεγάλοι εκδότες του χώρου στρέφονται στο διαδίκτυο.

Προσωπικά έσω θέματα στο συρτάρι (των ... 320GB  :mrgreen:) και δε μπορώ να τα δημοσιεύσω με το ρυθμό που θα ήθελα. Το ίδιο πιστεύω ότι γίνεται σε κάθε χώρο του ειδικού τύπου. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο περιοδικό ούτε 3000 φύλλα δε θα κάνει κι ας είναι άριστο.

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
Απ: Νέο μοντελιστικό περιοδικό - Προτάσεις
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 12:50:52 πμ »
Σίγουρα το internet είναι πλέον ο μεγάλος αντίπαλος των έντυπων εκδόσεων. Προσωπικά δεν έχω στοιχεία για το άν γενικότερα έχουν μειωθεί οι πωλήσεις των περιοδικών τα τελευταία χρόνια, αλλά μην ξεχνάμε ότι πλέον ο υποψήφιος αναγνώστης που πλησιάζει ένα περίπτερο αντικρίζει έναν πάγκο ...... 1ος χιλιομέτρου γεμάτο περιοδικά κι εφημερίδες. Εκτός του ότι είναι κουραστικό πλέον να επιλέξεις μέσα από αυτόν τον χαμό, σίγουρα τα περισσότερα περιοδικά του κάθε θέματος είναι ... σαβούρες .

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το περιοδικό εξακολουθεί να έχει την χάρη του όσο κι αν το internet έχει επικρατήσει ή οι εκδότες τα έχουν πλέον ξεφτυλίσει. Κατά την γνώμη μου θά πρεπε να κυκλοφορεί ένα περιοδικό για κάθε θέμα το οποίο όμως θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τους κορυφαίους συνεργάτες στο είδος που ασχολείται. 'Οσον αφορά τώρα την Ελληνική αγορά, πιστεύω πως άν δεν σουλουπωθεί η παραπάνω εικόνα του περιπτέρου και παραμείνουν μόνο τα σοβαρά περιοδικά, το εγχείρημα για κάτι νέο μάλλον θα θαφτεί κάπου εκεί στον ατελείωτο πάγκο ..........

Πολλόι φίλοι αναφέρθηκαν σε ξένα αναγνωρισμένα περιοδικά. Επιχειρηματίας δεν είμαι (είμαι μηχανικός ....), άλλα μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι σαν "franchise" κάποιου αξιόλογου περιοδικού του εξωτερικού ; Δηλαδή η μετάφραση των μηνιαίων θεμάτων στα Ελληνικά και η πρόσθεση επιπλέον ύλης Ελλήνων μοντελιστών αλλά και θεμάτων που αφορούν τα Ελληνικά δρώμενα..... ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων !!!  Τι λέτε ;
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος Sjmygian

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 12:42:59 μμ »
Να κάνω μία παρατήρηση:

Μιλάμε για (νέο) περιοδικό, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι μηνιαίο ή διμηνιαίο.

Θα μπορούσε να είναι π.χ. εξαμηνιαίο (όπως το HAFy) με μικρότερες απαιτήσεις ως προς τον αριθμό των άρθρων και περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για την συγγραφή τους.
Λόγω του ότι θα κυκλοφορεί 2 φορές το χρόνο, η τιμή του μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των μηνιαίων περιοδικών, χωρίς αυτό να επιβαρύνει πολύ τον αγοραστή του.

Δεν μπορώ να ξέρω πόσα αντίτυπα θα πουλάει και αν θα είναι επικερδές για τον εκδότη του, το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι στην (θεωρητική;) συζήτηση που άνοιξε ο Παναγιώτης να μην περιοριστούμε ασυναίσθητα στο "στερεότυπο" του μηνιαίου ή διμηνιαίου περιοδικού
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια
--------------------------------------------------
clopy & paste
επειδή και η αντιγραφή θέλει μυαλό

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 03:02:17 μμ »
Δλδ ας κάνουμε "την σούμα" έως τώρα....ενα 2μηνιαίο ή και περισσότερο περιοδικό με θέματα όπως
1. Ενα μέρος 10-15 σελίδες με τεχνικές ξεκινώντας απο τα πολύ βασικά (ατάρωμα - preshadding - βάψιμο κτλ) που με κάθε τεύχος να "πρωχωράει" σε ολοένα και "βαθύτερα" κόλπα...
2. ʼλλες 5 σελίδες με παρουσιάσεις απο ΝΕΑ μοντέλα ΟΛΩΝ των εταιρειών....
3. Με κάποιες σελίδες (1-2) όπου θα γίνεται αναφορά σε site μοντελλιστικού ενδιαφέροντος....
4. Με 1-2 κατασκευές μοντελιστών "ονομάτων" του χώρου (MIG - Zaloga κτλ).....
5. Με 5-6 σελίδες στο τέλος με διάφορα walk-arounds
και τέλος να συνοδεύεται και μ' ενα DVD ιστορικού + μοντελλιστικού ενδιαφέροντος
θα ενδιέφερε τον "μέσο" έλληνα μοντελλιστή  :?: :?:  Μιλάμε για τεύχος 40 - 50 σελίδων, με χαρτί υφής "Steel Masters" και τιμή πρπ 10 - 12 ευρώ
 :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 03:19:10 μμ »
Κοινώς ... μάλλον άστο Παναγιώτη.
Πιο εφικτό μου φαίνεται τελικά να είναι μια εξαμηνιαία πολυσέλιδη έκδοση (της τάξης των 100+ σελίδων) με 5-6 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ κατασκευαστικά άρθρα, που θα "φωτίζουν" μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια της όλης κατασκευής. Ένα πραγματικό δηλαδή "σχολείο", που θα απευθύνεται και θα μπορεί να γίνει κατανοητό από τον πιο άπειρο και νέο μοντελιστή, μέχρι και τον πιο έμπειρο και απαιτητικό.

Φυσικά το 6μηνιαίο της έκδοσης θα σημαίνει ότι πάνε βόλτα κάποια "καυτά" νέα της αγοράς και γενικότερα του χώρου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Όλα τα υπόλοιπα όμως πιστεύω ότι θα μπορούν να καλυφθούν άνετα. Και φυσικά από τη στιγμή που θα κυκλοφορεί 2 φορές το χρόνο μόνο, θα μπορεί να έχει την απαραίτητη πολυτέλεια (καλύτερο χαρτί, να περιλαμβάνει και κάποιο DVD) και φυσικά και μια πιο ακριβή τιμή εκεί κοντά στα +-20-25EUR. Συνοψίζοντας, μάλλον το μοντελιστικό περιοδικό καταντά περισότερο κάτι σαν μοντελιστικό "λεύκωμα" ή βιβλίο.

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 03:34:27 μμ »
Δλδ ας κάνουμε "την σούμα" έως τώρα....ενα 2μηνιαίο ή και περισσότερο περιοδικό με θέματα όπως
1. Ενα μέρος 10-15 σελίδες με τεχνικές ξεκινώντας απο τα πολύ βασικά (ατάρωμα - preshadding - βάψιμο κτλ) που με κάθε τεύχος να "πρωχωράει" σε ολοένα και "βαθύτερα" κόλπα...
2. ʼλλες 5 σελίδες με παρουσιάσεις απο ΝΕΑ μοντέλα ΟΛΩΝ των εταιρειών....
3. Με κάποιες σελίδες (1-2) όπου θα γίνεται αναφορά σε site μοντελλιστικού ενδιαφέροντος....
4. Με 1-2 κατασκευές μοντελιστών "ονομάτων" του χώρου (MIG - Zaloga κτλ).....
5. Με 5-6 σελίδες στο τέλος με διάφορα walk-arounds
και τέλος να συνοδεύεται και μ' ενα DVD ιστορικού + μοντελλιστικού ενδιαφέροντος
θα ενδιέφερε τον "μέσο" έλληνα μοντελλιστή  :?: :?:  Μιλάμε για τεύχος 40 - 50 σελίδων, με χαρτί υφής "Steel Masters" και τιμή πρπ 10 - 12 ευρώ
 :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Πάνο, πιστεύω κάπου εκεί πρέπει να κινηθεί αυτού του είδους το περιοδικό  ::icon_thumright::  Εγώ προσωπικά θα το αγόραζα ..........
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος Sjmygian

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 06:28:28 μμ »
Κοινώς ... μάλλον άστο Παναγιώτη.
Πιο εφικτό μου φαίνεται τελικά να είναι μια εξαμηνιαία πολυσέλιδη έκδοση (της τάξης των 100+ σελίδων) με 5-6 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ κατασκευαστικά άρθρα, που θα "φωτίζουν" μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια της όλης κατασκευής. Ένα πραγματικό δηλαδή "σχολείο", που θα απευθύνεται και θα μπορεί να γίνει κατανοητό από τον πιο άπειρο και νέο μοντελιστή, μέχρι και τον πιο έμπειρο και απαιτητικό.

Φυσικά το 6μηνιαίο της έκδοσης θα σημαίνει ότι πάνε βόλτα κάποια "καυτά" νέα της αγοράς και γενικότερα του χώρου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Όλα τα υπόλοιπα όμως πιστεύω ότι θα μπορούν να καλυφθούν άνετα. Και φυσικά από τη στιγμή που θα κυκλοφορεί 2 φορές το χρόνο μόνο, θα μπορεί να έχει την απαραίτητη πολυτέλεια (καλύτερο χαρτί, να περιλαμβάνει και κάποιο DVD) και φυσικά και μια πιο ακριβή τιμή εκεί κοντά στα +-20-25EUR. Συνοψίζοντας, μάλλον το μοντελιστικό περιοδικό καταντά περισότερο κάτι σαν μοντελιστικό "λεύκωμα" ή βιβλίο.
::101::

Μερικές παρατηρήσεις:
α) σχετικά με την έλλειψη κάλυψης "νέων" της αγοράς, σε αυτό τον τομέα πιστεύω ότι το οποιοδήποτε περιοδικό, όσο συχνά και να βγαίνει, δνε θα μπορέσει ποτέ να συναγωνιστεί το διαδίκτυο, οπότε ΙΜΗΟ δεν αποτελεί πρόβλημα για ένα αξαμηνιαίο περιοδικό.
 Αντίθετα, εκείνο που μπορεί να πορσφέρει ως αντιστάθμισμα ένα καλό περιοδικό, είναι είτε ανάλυση και σχολιασμό (σε βάθος) των σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν, και όχι απλή "δημοσιογραφική" κάλυψη καθημερινών εξελίξεων

β) 25 Ευρώ είναι ενδεχομένως σχετικά υψηλή τιμή (αν και από ότι ξέρω, τα περισσότερα μοντελιστικά περιοδικά είναι σχετικά ακριβά), αλλά 20 Ευρώ είναι  ::icon_thumright:: και θα το αγοράζα σίγουρα, παρότι δεν μοντελάρω
(δεν ξέρω όμως αν με 20 Ευρώ θα "βγαίνει" το περιοδικό  :roll: )
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια
--------------------------------------------------
clopy & paste
επειδή και η αντιγραφή θέλει μυαλό

Αποσυνδεδεμένος Dimitris Papadopoulos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Σουτιέν.
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 08:48:25 μμ »
Προσωπικά αντί για κυκλοφορία εντύπου προτιμώ την ηλεκτρονική μορφή. Και, μια που έχουμε και το πρόσφατο παράδειγμα, πιστεύω πως κανένα περιοδικό δε μπορεί να μου προσφέρει αυτά που πήρα από το video του staticjim με τον κουρσάρο του.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΔΕΑ -------------------------------------->  ::sign:: ::sign:: ::sign:: ::sign::

Μήπως να μαζευτείτε όσοι έχετε εμπιστοσύνη στα χέρια σας, να διαλέξουμε ενδεχομένως όλοι μαζί με μια ψηφοφορία ένα μοντέλο κάθε είδους για αρχή, να στήσουμε και 1-2 καμερούλες, και να γίνει μια σειρά videos ?

Δεν φαντάζεστε πόσο καλό θα κάνετε και σε εμάς, και πόσο θα το διασκεδάσετε κι εσείς.

Να το προχωρήσω λίγο ακόμα ?

Μπορείτε να βρείτε και αρχάριους να τα φτιάχνουν παράλληλα ( 2 φορές το ίδιο κιτ ), και να γίνονται επιτόπου διορθώσεις σε λάθη ( ΜΗ Γιαννάκη αυτό έτσι, θα σου κόψω τα χέρια !  ::pop:: ). Αυτό κι αν είναι βοήθεια !

Βέβαια, όλα αυτά προφανώς δεν εξυπηρετούν τον έμπειρο μοντελιστή που θέλει να ενημερωθεί, αλλά ας μη γελιόμαστε, ο έμπειρος μοντελιστής έχει και τισ πηγές του ήδη, και λόγω της φύσης του hobby είναι άνθρωπος που κατέχει και 2 σύμφωνα, και που είναι και κοντα στην τεχνολογία ( βλ. Internet ). ʼλλωστε και αυτή τη στιγμή μέσω internet δε μιλάμε ?

Αν έγινα κουραστικός ή γραφικός ζητώ ταπεινά συγγνώμη,

Δημήτρης
γουρουμουστρουφούρδουφλουκ

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 13, 2008, 11:13:07 μμ »
Αυτή η συζήτηση είχε γίνει και πέρυσι αν θυμάμαι καλά (περί μοντελιστικού τύπου στην Ελλάδα). Θα ήθελα να θίξω μερικά σημεία αν και αναφέρθηκαν και από τους προηγούμενους :

1) το Internet πλέον αποτελεί ένα μεγάλο «ανταγωνιστή» του έντυπου μέσου αφού είναι τεράστιο σε όγκο και δωρεάν, και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν αντιμετωπίζεται ούτε μπορεί να αλλάξει.

2) η ελληνική αγορά είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Όποιο ελληνικό μοντελιστικό περιοδικό έχει κυκλοφορήσει, και μόνο λόγω γλώσσας, αυτόματα απευθύνεται σε μικρό αγοραστικό κοινό. Ενώ το Tamiya magazine πχ. το αγοράζουν μοντελιστές σε όλο τον κόσμο λόγω αγγλικής γλώσσας και όχι κατ' ανάγκη λόγω ανώτερης ποιότητας. Το ευρύ αναγνωστικό κοινό του Tamiya magazine του έδωσε τη δυνατότητα να "σπάσει" την ύλη του σε τρια περιοδικά. Θα μπορούσε πχ. να υπάρχει ένα εξαιρετικό περιοδικό στην Μογγολία (στα μογγολικά) ή στην Μπουργκίνα Φάσο (στα σουαχίλι), πιστεύετε ότι θα το αγόραζαν πολλοί εκτός της χώρας προέλευσης μόνο και μόνο για την ποιότητα της ύλης;

3)  Η ποιότητα της ύλης είναι ένα θέμα με πολλές πλευρές. Επειδή έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το Model Expert από κάποιες ερωτήσεις μου και συζητήσεις με τους υπεύθηνους, έχω καταλήξει στο εξής : πολλοί από τους κορυφαίους έλληνες μοντελιστές δεν θέλουν να δώσουν άρθρα για τις κατασκευές τους ή πολύ απλά δεν έχουν χρόνο να γράψουν ένα άρθρο αφού από όσο γνωρίζω κανείς στην Ελλάδα δεν είναι επαγγελματίας μοντελιστής. Αντιθέτως στο Tamiya magazine πχ. υπάρχουν άτομα που κάνουν αυτό ακριβώς. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι  ικανότατοι μοντελιστές και μέλη αυτού του φόρουμ, για δικούς του λόγους (απολύτως σεβαστούς ) δεν θέλουν να δημοσιεύσουν άρθρα. Επομένως καταλήγουμε ότι η πλειονότητα όσων μπορούν να δώσουν (ενδιαφέροντα και ποιοτικά άρθρα) δεν το κάνουν. Από που λοιπόν θα βρεθεί η αναγκαία ύλη για το υπάρχον ή ένα νέο περιοδικό;

4)  Η συνεργασία με ξένους μοντελιστές :  Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ένα «προσωπικό» παράδειγμα. Την περασμένη χρονιά δημοσιεύτηκαν δύο άρθρα του Adam Wilder (Νο. 98, το «SG-122(A)» και Νο.105, το «Τ-38G»). Επειδή έκανα τη μετάφρασή τους, είχα ρωτήσει έτσι από περιέργεια πως πήγαν οι πωλήσεις. Η απάντηση; Στο τεύχος 98 τουλάχιστον, ήταν αρκετά πεσμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο. Από ότι έχω ακούσει και σε άλλες περιπτώσεις (σε άρθρα με  κορυφαίους έλληνες) οι πωλήσεις δεν επηρεάζονται τόσο θετικά όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο και δεν αντιστοιχεί με αυτό που υποτίθεται ζητάμε.Επομένως αν δημοσιεύονται άρθρα καταξιωμένων δημιουργών και δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό πως μπορεί να ερμηνευθεί κάτι τέτοιο από τους εκδότες ώστε να επιλέγουν το περιεχόμενο της ύλης;

5)  Προσωπικά πιστεύω ότι ίσως είναι καλύτερα  για οποιοδήποτε περιδικό να εκδίδεται σπανιότερα, ανά 2-3 μήνες πχ. και η ύλη του να είναι πιο «συμπυκνωμένη», ποιοτική. Έτσι ήταν το «Μοντέλο» τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του και το Tamiya magazine παλιότερα. Ειδικά  το Tamiya magazine από τότε που χωρίστηκε σε τρία σπανίως το αγοράζω, θεωρώ ότι η ύλη του έχει «διασκορπιστεί». Αλλά βέβαια το θέμα είναι αν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά ένα τέτοιο περιοδικό.

6)  Το οικονομικό θέμα. Όπως πολύ σωστά έγραψε ο gkontog όλα αυτά που ζητάμε (ποιοτική πλούσια και επίκαιρη ύλη) απαιτούν χρήμα και υποδομές. Είναι εύκολο να καλυφθούν αυτά στην Ελλάδα; Ίσως η λύση της ηλεκτρονικής έκδοσης είναι καλή ιδέα, άλλωστε αυτό κάνει ήδη η IPMS με το περιοδικό της.

Tags: