Με μεγάλη μου τιμή σας παρουσιάζω δύο μοντέλα του θρυλικού PZL P 24 της ΕΒΑ, τα οποία και τελείωσα πριν από 2 μέρες. Πρόκειται για το γνωστό μοντέλο της Mirage Hobbies στην 1/48. Είναι η πρώτη φορά που επεχείρησα να φτιάξω ταυτόχρονα το ίδιο μοντέλο εις διπλούν. Καλή εμπειρία, αλλά πήρε πολύ από τον ελάχιστο χρόνο μου (γνωστό σε όλους το πρόβλημα). Τουλάχιστον τα τελειώσα τώρα, και όχι κατά το φθινόπωρο, αν και θα ήταν πιο "επετειακά" τότε.
Όσον αφορά τις πηγές που χρησιμοποίησα, πρόκειται για τo γνωστό άρθρο - οδηγό του Στ. Βέρρα στο περιοδικό της ΙPMS Еλλάδος 1/99, το βιβλίο της Καγκέρο για το PZL P 24, καθώς και το σχετικό αφίέρωμα του γαλλικού περιοδικού Air MAgazine για τα πολωνικά αεροπλάνα της ΕΒΑ. Η παραλλαγή του δίχρωμου Δ129 στηρίζεται σε πιο καθαρές φωτογραφίες της δεξιάς και πάνω πλευράς. Το τρίχρωμο Δ115 ήταν πιο μπελαλίδικο, αφού πέραν από το προφίλ στο περιοδικό της IPMS, οι σχετικές φωτό είναι κακής ποιότητας (τουλάχιστον αυτές που είδα) και η παραλλαγή των φτερών στηρίζεται σε δική μου σχετική "ερμηνεία".

με βάση μια φωτογραφία που το δείχνει (μάλλον) σε παράθεση με άλλα από μπροστά.
Η κατασκευή ήταν σχετικά εύκολη (με μόνη εξαίρεση κάλυμα κινητήρα - εξατμίσεις), κατευθείαν από το κουτί και με μικρές μόνο προσθήκες στο πιλοτήριο. Για τα χρώματα ακολόυθησα μερικώς τις οδηγίες της Mirage και το ένστικτό μου

. Χρησιμοποίησα τα ακρυλικά της Humbrol (νο 93 με σταγόνες 118 για το ανοικτό καφέ, 186 - 29 σε αναλογία 50-50% για το σκούρο, ανοιγμένο 65 για τις κάτω επιφάνειες) και το 34079 πράσινο τηs Life Colour. Πρέπει να πω εδώ ότι της HUMBROL παραβγαίνανε ματ και με δυσκόλεψαν.
Τα δυο PZL σκοπεύω να αποτελέσουν τα πρώτα μοντέλα της συλλογής για την ΕΒΑ που εδώ και πολύ καιρό θέλω να αρχίσω.
Εϊμαι έτοιμος για σχόλια και

κριτική. Εκ των προτέρων απολογούμε που λόγω χρονικών περιθωρίων και του ερασιτεχνικού τρόπου που ασχολούμε (μπαλκόνι χειμώνα-καλοκαίρι) δεν μπορώ να στέλνω φωτογραφίες κατά τη διαδικασία κατασκευής, όπως κάνουν πολλοί άλλοι συνάδελφοι μοντελιστές.