Δεν έχω δει το λεύκωμα της ΠΑ του 80 που λες αλλά οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικής ιστορικής σημασίας που δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο καθώς τις μελετάει. Περιέχει και φωτογραφικό υλικό από Ιταλικά α/φοι καθώς Γερμανικά κ.α. άλλα οι περισσότερες φωτογραφίες είναι σχετικές με την αεροπορική Ελληνική ιστορία. Και προσωπικά μου άρεσε που αναφέρει και το χρόνο-τόπο που έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες και δεν νομίζω να υπάρχουν στο internet τέτοιες φωτογραφίες ελεύθερες για τον καθένα μας.
Δεν έχω κάποιο συμφέρον να υποστηρίξω το συγκεκριμένο περιοδικό, ούτε καν ξέρω τους συγγραφείς του αλλά θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή δουλεία και ωραίο reference για εμάς τους μοντελιστές. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη χωρίς κάποιο κίνητρο και εύχομαι να υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την σειρά.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά έχε υπ΄ όψιν σου ότι οι περισσότερες λεζάντες γράφουν μπαρούφες και είναι εκτός τόπου. χρόνου και αεροπορίας...
Μερικά πολύ χοντρά γιατί δεν έχω χρόνο να κάθομαι να τα γράφω όλα:
-Ο εικονιζόμενος ως Pattle στο 8ο κεφάλαιο είναι ο
Douglass Bader-To "αεροσκάφος ΜΒ151 της 24ης Μοίρας Διώξεως" όπως γράφει η λεζάντα στο 4ο κεφάλαιο δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διακρίνει το
Γαλλικό εθνόσημο και να καταλάβει οτι πρόκειται για το
πρωτότυπο...
-Το "αεροσκαφος ναυτικής συνεργασίας Avro Anson MKI της 13ης Μοιρας Ναυτικής Συνεργασίας" όπως γράφει η λεζάντα πάλι στο 4ο κεφάλαιο στην πραγματικότητα είναι
μεταφορικό άνηκε στην
355 Μοίρα μεταφορών και η φωτογραφία χρονολογείται
μετα το 1947...
-για το Βουλγάρικο ΄Ρ24Β τα είπαμε... και άλλα πολλά...
Για τη ιστορία και "για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι":
Το 1980 η αεροπορία εξέδωσε ένα λεύκωμα με τα αεροσκάφη που είχαν υπηρετήσει το όπλο. Εκτός απο το οτι είχαν παραληφθει πολλοί τύποι, οι εξυπνάκηδες που το είχαν σχεδιάσει και εκδώσει αντί να κάτσουν να σκάσουν να βρούν καμμιά αυθεντική φωτογραφία (σαν επίσημη ΠΑ είχαν τις διασυνδέσεις να βγουν μια γύρα σε απόστρατους...) κατέφυγαν στη εύκολη λύση: αντέγραψαν απο εγκυκλοπαίδειες και απ όπου αλλού βρήκαν φωτογραφίες αεροσκαφών (ξένων φυσικά) και τα παρουσίασαν για Ελληνικά. Σε μερικές περιπτώσεις έκαναν και ένα κακής ποιότητας φωτομοντάζ γιατι όσο νάναι τη σβάστικα τη ξέρει όλος ο κόσμος...
Διότι
"πολλοί θα το δούνε λίγοι θα το καταλάβουνε" και
"ποιός μπορεί να ξέρει καλύτερα απο εμάς που είμαστε της αεροπορίας για να μας αμφισβητήσει"Απο τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ευτυχώς τα πράγματα φτιάξανε, αλλά όταν τα βλέπω να αναβιώνουν ώς πιο παλιός τα παίρνω στο κρανίο με το συμπάθειο