Ειναι το ονομα που εδωσαν οι πιλοτοι της σοβιετικης αεροποριας στο Ilyushin Il-2 sturmovic. Το αεροπλανο με το μεγαλυτερο αριθμο παραγωγης στην ιστορια. Οι πρωτοι τυποι οι οποιοι ηταν και μονοθεσια ηταν αρκετα εβαλωτοι στα μαχητικα του αξωνα καθως ηταν αργα και δυσκολα σε μανουβρες οντας ελαφρα βομβαρδηστικα (η κυνηγοι αρματων), παρολη τη θωρακιση που ειχαν γυρω απο το πιλοτηριο και τα μηχανικα και υδραβλικα μερη του, γιαυτο αλλωστε και ο κοκκινος στρατος τους ειχε δωσει το ονομα ιπταμενα τανκ.
Το προβλημα αντιμετοπιστηκε μερικως με την προσθηκη δευτερου θαλαμου οπου ενας πολυβολητης αμυνοταν με το πολυβολο των 12.7mm(50 Cal.) αμυνωταν απο τους "πισω επισκεπτες".
Ο αρχικος τυπος διεθεται 2 κανονια των 20 mm και 2 πολυβολα 7.62 mm (0.3 in) ενω στο il-2m3 αντικατεστησαν τα κανονια με 23mm η αποτελεσματικοτητα των οποιων στο κυνηγι αρματων τους εδωσε το ψευδονυμο απο τα στρατευματα των γερμανων "ο μαυρος θανατος" αλλα και για το πληθος ελαφριων βομβων που μετεφεραν.
Ενας περιορισμενος τυπος ο Il-2 3M ειχε επιπλεον 2 κανονια των 37mm τα οποια τα εφερε στις δυο πτερυγες απο την εξωτερικη μερια του συστηματος προσγειωσης.
Με βαση τον τελευταιο θα αναπτυχθει και το πρωτο δικο μου σοβαρο εγχειρημα μετα απο περιπου 10 χρονια σχετικης απραγιας......το κιτ ειναι το γνωστο πλεον (αφου βλεπω οτι ασχολουνται πολοι τελευταια με αυτο το κιτ) της ZVEZDA

Εκει που θα χρειαστω σιγουρα βοηθεια ειναι τα χρωματα και πρωτα απο ολα το κοκπιτ εχω τα εξης απο hubrol:

και revel:

αν υπαρχει περιπτωση να βοηθησουν ειδαλως παρακαλω διαφωτιστε με για τα χρωματα που χρησιμοποιουσαν γιατι εχω αρχισει και ψιλιαζομαι πως η ελειψη χρωματων (μιας και δεν ηταν πρωτερεοτητα) τους οδηγουσε στο να βαφουν με οτι ειχε η καθε μοιρα πλησιεστερο σε ενα βασικο....
Αυτα για την ωρα
Εξελιξεις για το κιτ μολις βρω τα χρωματα που πρεπει να βαφουν και λεφτα για κολα και μπογιες...