Αποστολέας Θέμα: Όταν το Gloss δεν βγαινει Gloss ;;!!  (Αναγνώστηκε 3501 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Όταν το Gloss δεν βγαινει Gloss ;;!!
« στις: Απριλίου 25, 2011, 12:29:02 πμ »
Καλημέρα και Χριστός Ανέστη.

Ποιος/ποιοι θα μπορούσε να είναι οι λόγοι που ένα Gloss χρώμα δεν στεγνώνει εντελώς γυαλιστερό;   :?

Συγκεκριμένα, ʼσπρο 04 της Revell (σμάλτου) περασμένο ήδη δύο χέρια δεν έχει αυτή τη γυαλάδα που περίμενα και που μου έβγαλε το μαύρο στο SU-27.
Περισσότερο προς το σατινέ το βλέπω και αισθάνομαι.  :roll:

Τι μπορεί να έκανα λάθος;  Να σημειώσω εδώ ότι το πρώτο χέρι μάλλον δεν το είχα διαλύσει αρκετά και ο αερογράφος ψιλομπούκωνε.  :oops:
Στο 2ο χέρι δεν είχα πρόβλημα. απλά δεν γυαλίζει όπως περίμενα.  Θα πέσει και 3ο χέρι καθώς δεν είναι ομοιόμορφο το άσπρο παντού, οπότε
αν κάνω κάτι λάθος να το διορθώσω.

Και κάτι ακόμα.  Αν πάνω από 2 χέρια σμάλτου, το 3ο χέρι το περάσω με ακρυλικό άσπρο πειράζει ; ! (αν ρώτησα μ...κια μη βαράτε...  :mrgreen: )

Ευχαριστώ.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
Απ: Όταν το Gloss δεν βγαινει Gloss ;;!!
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 25, 2011, 12:33:02 πμ »
Γιώργο, πολύχρονος και με υγεία για αρχή, απλά πέρνα το ένα γκλος βερνίκι και μην του ρίξεις άλλο άσπρο χρώμα...

Τώρα γιατί το γκλος δεν σου βγαίνει γκλος δεν ξέρω να σου πω, πάντως και όταν ψεκάζω το 127 που είναι σατινέ χάνει πολύ από την γυαλάδα του... Ελπίζω να απαντήσει κάποιος θα με ενδιέφερε κι εμένα...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 25, 2011, 12:37:47 πμ »
Το 3ο χέρι δεν το γλυτώνει, όχι για τη γυαλάδα αλλά γιατί ακόμα δεν είναι εντελώς ομοιόμορφο το άσπρο.
Για την γυαλάδα στην τελική υπάρχει και η παρκετίνη και το βερνίκι όπως λες.

Spoiler (hover to show)
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 25, 2011, 12:40:43 πμ »
Με τι διαλυτικό αραίωσες το χρώμα?

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 25, 2011, 01:00:47 πμ »
Το δικό της, Color Mix της Revell.
1ο χέρι βγήκε περίπου 65-70% χρώμα, το υπόλοιπο διαλυτικό, το 2ο χέρι με 50-50...

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 25, 2011, 10:57:48 μμ »
Και το τρίτο χέρι....
Με ακρυλικό άσπρο (22), δείγμα της Humbrol από κιτ της Italeri που περιείχε χρώματα μέσα, αραιωμένο εντελώς λάθος απ' ότι φάνηκε (50-50), καθώς αν πλησίαζα λίγο στο μοντέλο δάκρυζε λες και καθάριζα κρεμμύδια.
Τελικά από κάποια απόσταση, με φαρδιά δέσμη, κάλυψε καλά και έδωσε και λίγη παραπάνω γυαλάδα.
Η ερώτηση όμως παραμένει. Τι μπορεί να φταίει που ένα γυαλιστερό χρώμα δεν γυαλίζει ;

Χριστός Ανέστη.
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 26, 2011, 01:43:41 πμ »
Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες για να μην γυαλίζει σωστά ένα γυαλιστερό χρώμα.
Η χαμηλή πίεση, η κακή αραίωση, η απόσταση ψεκάσματος, ακόμα και ο τύπος διαλυτικού έχουν να κάνουν με την απόδοση του χρώματος.
Εγώ χρησιμοποιώ για γυαλιστερά σμάλτα χρώματα διαλυτικό χρωμάτων αυτοκινήτου, με κωδικό 812, αργεί πάρα πολύ στο στέγνωμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το ότι στεγνώνει αργά, αφήνει το περιθώριο στο χρώμα να κάτσει σωστά πάνω στην επιφάνεα χωρίς να εμφανίσει το φαινόμενο του orange-peel, ενώ παράλληλα αφήνει μία πάρα πολύ καλή γυαλάδα.
Πίεση ψεκάσματος από 1,5bar και πάνω, (ανάλογα πάντα με τον αερογράφο) και ψέκασμα από κοντινή απόσταση,αλλά με γρήγορα περάσματα για να μην χτίσει το χρώμα.
Αν κάνες στην αρχή ένα ψέκασμα από μακρινή απόσταση και στη συνέχεια το περάσεις δύο χέρια με υγρό πέρασμα, δηλαδή περισσότερο αραιωμένο χρώμα από ότι στην αρχή και με γρήγορα περάσματα, θα δεις ότι θα στρώσει πολύ καλύτερα το χρώμα.

Αποσυνδεδεμένος panoscolours

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 26, 2011, 01:06:57 μμ »
Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες για να μην γυαλίζει σωστά ένα γυαλιστερό χρώμα.
Η χαμηλή πίεση, η κακή αραίωση, η απόσταση ψεκάσματος, ακόμα και ο τύπος διαλυτικού έχουν να κάνουν με την απόδοση του χρώματος.
Ωραίος.
Να συμπληρώσω πως παίζει ρόλο και η επιφάνεια στην οποία ψεκάζουμε. Αν το κάτω στρώμα είναι ζαγρέ τη να σου κάνει και το γυαλιστερό.

Όταν δε θέλεις το απόλυτο σατινέ π.χ. μπορείς να πάρεις ένα ματ ( η σατινέ) και ένα γυαλιστερό της ίδιας μάρκας ( και της ίδιας σύνθεσης ) βερνίκι και να τα κάνεις mix έτσι ώστε να φέρεις τη γυαλάδα εκεί που θέλεις. Το τι είναι σατινέ είναι υποκειμενικό. Σε άλλες γυαλίζει σε άλλες ματίζει κλπ..
Εγώ παίρνω ένα ματ και ένα γυαλιστερό και τα κάνω mix ανάλογα με το τι θέλω στη κάθε περίπτωση. Σίγουρα πράγματα. Θέλει λίγο υπομονή στην αρχή να βρεις τις αναλογίες και να τις σημειώσεις.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 07:15:13 μμ »
Ξεθάβω αυτό το θέμα για να μην ανοίξω καινούργιο, μιας και είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση.
Το χρώμα και πάλι το ίδιο, το 04 Gloss White της Revell.  Ο αερογράφος διαφορετικός.  Αυτή τη φορά ψέκασα με τον Iwata Revolution CR.
Κανένα μπούκωμα, φαινομενικά ωραία κάλυψη αλλά...
Το χρώμα στέγνωσε σαν πούδρα/σκόνη.  Λες και έφτανε στεγνό στο μοντέλο, που όμως δεν έφτανε στεγνό (άντε να το περιγράψω)...
Αραίωση έγινε καλή σε πυκνότητα γάλακτος light.  Δεν είχα τρεξίματα, αράχνες κτλ.  Το χρώμα έπεφτε όμορφα, στρωτά και κάλυπτε καλά.
Απλά αντί να στεγνώσει γυαλιστερό (δεν περίμενα να το πω αυτό!) όπως το υπέροχο (σε συνεργασία με τον Iwata) Η1 της Gunze στέγνωσε σκόνη...Χρησιμοποίησα πίεση μεταξύ 1.5-1.8 Bar.
Υπάρχει περίπτωση να έχει χαλάσει το χρώμα κάπως;  Πάντως στην όψη φαίνεται μια χαρά στο κουτάκι του αλλά και κατά την αραίωση σε κυπελλάκι.
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Manwlo

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 08:12:41 μμ »
Γιώργο με τι το αραίωσες;

-=Manwlo=-

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 08:55:08 μμ »
Αραιωσε πιο πολυ (50% το πρωτο χερι τουλαχιστον και ακομα πιο αραια τα επομενα) και κατεβασε πιεση. 0,5 Bar ειναι καλα. Υποψην οτι για gloss χρωματα ειναι καλυτερο να δουλευουμε με το μεγαλυτερο διαθεσιμο μπεκ.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 11:22:14 μμ »
Ο Iwata μου έχει μπεκ 0.5.
Αραίωση με το δικό της διαλυτικό της Revell Model Color Mix.  Αναλογία, αυτή που λέει η ίδια η Revell 2:1... Και έφτασα και παραπάνω...
Μικρό το κακό βέβαια, γιατί με ένα πέρασμα με 2000ρο ντουκόχαρτο είναι ΟΚ, αλλά είναι η απορία που μένει.
Α ρε ταμίγια με τις ταινίες σου μου χάλασες το φανταστικό γυαλιστερό άσπρο που είχα πετύχει...

Αποσυνδεδεμένος aitheras1

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κορινθος
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 12:52:38 πμ »
εγω ψεκαζω με πολυ αραιωμενο χρωμα  πανω απο 6 στρωσεις .
οι 2 πρωτες ψεκαζονται πολυ γρηγορα :!:  και οι επομενες ολο και πιο αργα!
οσο στεγνωνει το χρωμα στις πρωτες στρωσεις  εχει μια σατιν γυαλαδα
λογω λεπτης επιστρωσης :!: ενω με περισσοτερες στρωσεις  αποκτα την κανονικη γυαλαδα!
λογω παχειας επιστρωσης.

τα παραπανω ισχυουν για gunze αραιωμενα με νερο με πιεση στα 2 bar :!: :!: :!:

Αποσυνδεδεμένος Manwlo

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 10:48:23 πμ »
Μικρό το κακό βέβαια, γιατί με ένα πέρασμα με 2000ρο ντουκόχαρτο είναι ΟΚ, αλλά είναι η απορία που μένει.

Γιώργο μήπως το έπαθες επειδή πέφτει πάνω χρώμα από το υπόλοιπο βάψιμο; Εννοώ, μήπως όταν βάφεις πχ τις πτέρυγες πάει "σκόνη" χρώματος που αιωρείται και κάθεται πάνω στο υπόλοιπο;
Ίσως αν είναι αυτό, θέλει πιο λίγη πίεση.
Κάποτε έβαψα ένα κιτ με REVELL 04 χωρίς να το αραιώσω καθόλου   ::eusa_wall:: και με μεγάλη πίεση. Το αποτέλεσμα αν και παχύ, ήταν πολύ γυαλιστερό.
Όσο αραίωνα το χρώμα (στο επόμενο) και δεν έριχνα αρκετά την πίεση, είχα αυτό που λες.
Επίσης, (το έχεις αναφέρει και εσύ) είχα και το φαινόμενο να εμφανίζονται κόκκοι από χρώμα μαζεμένοι σε κάποια σημεία, κυρίως στην ένωση ατράκτου και πτερύγων.

Ίσως λοιπόν πρέπει να πετύχεις το σωστό συνδυασμό αραίωσης και πίεσης.

-=Manwlo=-

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:10:50 πμ »
Κάτι άλλο παίζει Μανώλη.  Το αεροσκάφος έχει γίνει εντελώς reset και είναι το αρχικό βάψιμο.
Με τα Gunze δεν έχω πλέον τέτοιο πρόβλημα.  Αν δεις τις φωτογραφίες στο θέμα του MD80 αλλά και του (παρατημένου πια) 757 θα δεις πόσο ωραία είχε στρώσει και γυαλίσει.
Σαν τελικό άσπρο από πάνω θα βάλω λίγο Model Master που έχω.  Πήρα και Citadel αλλά είναι ματ, και εγώ θέλω γυαλιστερό.

Μου κάνει εντύπωση ότι είναι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που είχα όταν άνοιξα το θέμα και ακριβώς το ίδιο χρώμα.
Επίσης παρατήρησα σήμερα κάτι σαν ιστό αράχνης σε ορισμένα σημεία.  Όχι, δεν έχω αραχνιάσει, και αυτά έμοιαζαν πολύ με τις κλωστές που κάνουν οι ρητίνες της Revell στα χρώματα και ιδιαίτερα στα μεταλλικά της.   Μήπως το χρώμα έχει κόψει;

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:35:24 πμ »
Μάλλον έχεις υψηλή πίεση και πολύ αραιωμένο χρώμα. Οι "ιστοί αράχνης" και η "πάχνη" αυτό δείχνουν...
Τα γυαλιστερά χρώματα για να αποδώσουν τη γυαλάδα τους θέλουν να "πέφτουν" σχετικά παχύρευστα και να τους διαθέσεις χρόνο να στεγνώσουν μόνα τους ώστε να προλαβαίνει να κάτσει η χρωστική και να ανέβουν οι ρητίνες  που δίνουν τη γυαλάδα. Ο αέρας απο τον αερογραφο στεγνωνει το εξωτερικό στρώμα πρίν προλάβει να γυαλίσει... δοκίμασε και θα δεις οτι με πινέλο η γυαλάδα που θα πάρεις είναι καλύτερη.

Αποσυνδεδεμένος Manwlo

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 05, 2012, 08:36:44 μμ »
Μια πρόσφατη δουλειά και πως την έκανα:

Α380 1/144 (δεν το έχω ποστάρει).

Χρώμα: Model Master Insignia White (1745E)
Διαλυτικό: Πολυουρεθάνης από κατάστημα χρωμάτων (αυτό που δείχνουν τα παιδιά στο video με τα χρώματα)
αραίωση: 1/1,5 (χρώμα-διαλυτικό)
Πίεση: 0,8 χωρίς τη σκανδάλη πατημένη (όταν την πατάω δεν έχω δει  :roll:)
Απόσταση ψεκάσματος: ~10cm ίσως και λίιιιγο λιγότερο.
αερογράφος: Olympus HP-109 (δεκαετίας +)
δέσμη: περίπου στα 2/3.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό σε γυαλάδα και σε στρώσιμο
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το έχω περάσει 4 χέρια (σε άσπρο πλαστικό) και όπου είχε πέσει στόκος (γκρι και πράσινος για να χαρακτηρίζει την εξυπνάδα μου... :mrgreen: ) ακόμα ψιλοφαίνεται. Μένει βέβαια και το στέγνωμα για να δω το οριστικό αποτέλεσμα σε αυτό το κομμάτι.

Επίσης θεωρώ, λόγω της μεγάλης επιφάνειας του μοντέλου (άρα πιο πολύς χώρος για να περνά φως) ότι θα έπρεπε να είχα βάψει με ένα γκρι το εσωτερικό πριν την κόλληση. Ίσως γλίτωνα....μισό χέρι...

-=Manwlo=-

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 10, 2012, 03:02:14 μμ »
Μια πρόσφατη δουλειά και πως την έκανα:
Α380 1/144 (δεν το έχω ποστάρει).
Κακώς! Κάκιστα!  :evil:
Να επανορθώσεις το ταχύτερο!  :mrgreen:

Model Master Acrylic White αν και ήταν πολύ διαφανές (μάλλον δεν ήθελε αραίωση ή ήθελε ελάχιστη, είχα κάνει 1 χρώμα, 1 ισσοπροπυλική), γυάλισε μια χαρά με πίεση 1.4PSI αν και το άσπρο του δεν είναι άσπρο.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 11, 2012, 04:07:07 μμ »
Μήπως να δοκιμάσεις Λευκό αυτοκινήτου?
Ασταρώνεις με αστάρι πλαστικού,μετά 1-2 λεπτά χέρια,και μετά 1-2 υγρά και είσαι έτοιμος!
Εδώ μετά το πρώτο τρίψιμο

Και τελειωμένο

Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Tags: gloss