Αποστολέας Θέμα: Βρετανικό Sherman M4  (Αναγνώστηκε 4237 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thanos mav

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Βρετανικό Sherman M4
« στις: Οκτωβρίου 18, 2010, 04:47:14 μμ »
Καλησπερα φιλοι μου,

θελω να φτιαξω ενα βρετανικο  αρμα sherman m4  που εδρασε στο ελληνικο εμφυλιο πολεμο.
Το εχω δει σε φωτο αλλα δεν γνωριζω ποιος τυπος ειναι και ποια εταιρια βγαζει αυτου του τυπου τα αρματα σε κλιμακα 1/35.
Εαν καποιος γνωριζει θα με βοηθουσε πολυ.
Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
Απ: βρετανικο sherman m4
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 18, 2010, 05:50:08 μμ »
Καλησπερα δυστυχως δεν ξερω σχεδον καθολου απο Sherman για να σε βοηθησω αλλα θα ηταν καλο να εβαζες και την φωτο που αναφερεις μηπως και...Παντως η DRAGON καλυπτει παρα πολλες εκδοσεις του αμερικανικου τενεκε εεεεεεε αρματος ηθελα να πω :D και τα μοντελα της ειναι εξαιρετικα! ::salut::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 18, 2010, 06:02:36 μμ »
απο μια ερευνα που εκανα  ::pc024:: νομιζω οτι ειναι 2 τυποι το Α1 και Α2 αν δεν κανω λαθος....
εχω βρει αρκετα μοντελα και της DRAGON φαινεται πολυ αξιολογο
αλλα το βρετανικο ποιος τυπος ειναι και με τι καμουφλαζ και σιματα ... ::dontknow::

::fahr09::
 ::Help2::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 18, 2010, 06:20:55 μμ »
H πιο γνωστη φωτο ειναι αυτη με το sherman που ειναι εξω απο τα γραφεια του ΕΑΜ,αν εννοεις αυτο τοτε αν θυμαμαι καλα ειναι Α2.Μοναδα κ σηματα δεν θυμαμαι απ εξω κ τωρα δεν εχω αμεσα διαθεσιμη την βιβλιογραφια μου αλλα γενικα οι Αγγλοι χρησιμοποιουσαν γεωμετρικα σχηματα κυκλους,τετραγωνα κτλ σαν διακριτικα.Καποιο αλλο μελος του forum θα ξερει σιγουρα να σου πει... :wink:

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 18, 2010, 06:31:36 μμ »
ευχαριστω πολυ

εχω κατι φωτογραφιες απο ενα τευχος του περιοδικου <<στρατιοτικη ιστορια >> το σχημα ειναι ενας κυκλος στον πυργο και το χρωμα ειναι olive drab αν δεν κανω λαθος
και με τον τυπο που μου ειπες νομιζω οτι αρχιζω να βγαζω ακρη....

::thanks_smilie:: ::thanx:: ::thanks_smilie:: ::thanx:: ::thanks_smilie::

• Scale 1/35
  • *
Απ: Βρετανικό Sherman M4
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 19, 2010, 01:26:04 πμ »
Κοιτα και εδω:

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,13472.msg286671.html#msg28667

μελετησε ολο το topic οπου αναφερονται ολα αυτα που ζητας κ τα αρματα αναγνωριζονται ως Sherman V (M4 A4)... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 19, 2010, 09:14:23 πμ »
Σε όσες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο θέμα που αναφέρει ο Ernst, τα Σέρμαν είναι Μ4Α4 (αγγλική ορολογία: Sherman V). Σε τουλάχιστον δύο από αυτά, υπάρχει μια περίεργη εξάτμιση στο πίσω μέρος που δεν συνηθιζόταν στα Μ4Α4, ενώ ήταν κοινή στα Μ4Α3 (που δεν είχαν πάρει οι ʼγγλοι). Τα άρματα που ήρθαν στην Ελλάδα, περιέργως, ΔΕΝ έφεραν μεραρχιόσημα, αλλά στη θέση τους υπήρχε ένα άσπρο τετράγωνο. Επίσης (μάλλον) δεν έφεραν ούτε το χρωματιστό τετράγωνο με τον τύπο της μονάδας (Arm of Service = AoS)

Τα υπόλοιπα σήματα (δηλαδή τα γεωμετρικά σχήματα στον πύργο), ήταν τα τυπικά των ʼγγλων (δηλαδή από μόνα τους μπέρδεμα :mrgreen:). Λόγω κοντραστ, στις φωτογραφίες φαίνεται οι κύκλοι στον πύργο (που σημαίνουν οχήματα της 3ης Επιλαρχίας) πρέπει να είναι κίτρινοι (πιθανότερο), ή λευκοί (τα άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνταν ήταν κόκκινο και μπλέ). Γενικά για να περιγράψεις το Αγγλικό σύστημα σηματοδότησης αρμάτων και οχημάτων, χρειάζεσαι ένα βιβλίο (νομίζω άλλωστε ότι υπάρχει τέτοιο :mrgreen:). Τέλος θα πρέπει να υπήρχε και ο κίτρινος δίσκος με την κλάση γεφύρωσης (30 για το "απλό" Σέρμαν).

Τώρα για το χρώμα, είναι σίγουρα το λεγόμενο Standard Camouflage Colour 15 (γνωστότερο σαν SCC15). Αυτό ήταν ένα πιο ανοικτό Olive Drab. Τα κοντινότερα χρώματα είναι το Humbrol 159 Κhaki Drab και το Vallejo 924 Russian Uniform (στην "απλή" σειρά).

Καλή συνέχεια ::salut::

ΔΚ

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 19, 2010, 10:13:56 πμ »
ευχαρηστω πολυ

::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dimmeteo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 19, 2010, 10:40:25 πμ »
Μπορείς να βρεις πληροφορίες και φωτογραφίες στο http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,13472.0.html. Πρόκειται για Sherman M4A4 ή άλλως Sherman V. Το μοντέλο της Dragon M4A4 που κυκλοφορεί μάλλον δεν είναι το σωστό. Το σωστό μοντέλο το έχει κυκλοφορήσει μία γιαπωνέζικη εταιρεία στην 1/35 (δυστυχώς ξεχνώ το όνομά της) και θα εισαχθεί προσεχώς στην Ελλάδα. Η μεγάλη πρόκληση πάντως είναι, ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι τα εν λόγω άρματα, μπορεί να μην έφυγαν από την Ελλάδα, με την αποχώρηση της 23ης Βρεττανικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, αλλά παρέμειναν και ίσως....... χρησιμοποήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό!!!, μαζί και με το άλλο της υλικό (οχήματα Dingo, Humber 4 και πιθανώς Μ3 STUART RECCE).
Δ.Β

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 19, 2010, 07:56:29 μμ »
καλησπερα και παλi.
απο την παραπομπη που μου εστειλε

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,13472.msg286671.html#msg28667 που μου εστειλε ο φιλος ernst barkman

ξεχωρισα αυτην την φωτογραφια
και φιλοδοξω να κανω ενα διοραματακι με αυτο το σκηνικο...........

ποιος λοιπον τυπος sherman ειναι αυτος και ποια εταιρεια τον βγαζει
εχω βρει 2 μοντελα που μοιαζουν καπως με αυτο της φωτογραφιας αλλα με μια ματια κανενα δεν εχει τους πλαινους λασπωτηρες της ερπηστριας

το μοντελακι που λεω ειναι αυτο

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 19, 2010, 09:49:16 μμ »
Xαος! :?Ενας απο τους πολλους λογους που δεν γουσταρω με τιποτα τα Sherman!Πυργος του ενος μοντελου με σκαφος του αλλου,σκαφη χυτα,σκαφη συγγολημενα,σκαφη μικτα,η απολυτη συγχυση κι απο πανω κ οι Εγγλεζοι με τις δικες τους μετατροπες...κοινως τουρλουμπουκι!Σου κανει μαλλον το σκαφος απο DML #6182 Sherman firefly VC αλλα σιγουρα οχι ο πυργος!Τσεκαρε κ το DML #6231 Sherman Mk III Mid Production Sicily ισως με καποιες μετατροπες...ασε να σου πουν κ οι συνφορουμιτες που το κατεχουν καλα το θεμα και βλεπεις... :roll:

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 12:00:17 πμ »
Λοιπόν, αυτά που έχεις βρεί ΔΕΝ σου κάνουν για τα Δεκεμβριανά. Το Μ4Α4, το βγάζει κάποια ανατολίτικη εταιρία σε 1/35 (Alan ή Tasca - δεν είμαι σίγουρος, ας βοηθήσει κανένας 35άρης). Για την Dragon στην 1/35 δεν είμαι σίγουρος. Ψάχνοντας σε έναν κατάλογο μαγαζιού δεν το βρήκα.

Περιέργως πάντως, η Dragon το βγάζει σε 1/72 (και μάλιστα σε 3 διαφορετικούς τύπους - "απλό", Firefly και Tulip :shock:). Και τα δύο που έχεις βρεί, ενώ κάνουν για Εγγλέζικα (το DV μόνο για Ελ Αλαμέιν ή έστω Ιταλία), δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος sgt-major

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 12:17:04 πμ »
H Dragon Βγαζει το Μ4Α4  σε Orange Pack ειναι το παλιο και εχει καποια μικρα λαθη και για αναπαριστισεις το συγκεκριμενο θελει καποιες προσθηκες και γενικοτερα διορθωσεις.Το καλυτερο ομως βγαινει απο την Tasca ως Sherman V θελει καποιες προσθηκες ευκολες αλλα ειναι το τελειο κιτ.Παντως δεν ειναι και το ευκολοτερο κιτ για καποιον που ειναι στην αρχη.

Αυτο ειναι της Dragon κωδικος 9102
http://www.dragon-models.com/2010ca/2010ca05.htm

Και αυτο της Τasca κωδικος 35-016
http://www.tasca-modellismo.com/seihin/m4a4/sherman5.html
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ-ΣΜΥ ΤΑΞΗ89

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 01:52:48 πμ »
Φίλε Θάνο καλησπέρα.
Διάβασα όλα τα πόστ στο τόπικ που άνοιξες,και με ιδιαίτερη χαρά μπορώ να σου δώσω απαντήσεις σε όποια ερώτηση θέλεις πάνω στο θέμα μιας κι έχω κάνει "διατριβή" 6 ετών πάνω στο θέμα :mrgreen:
Καταρχάς χαίρομαι για το θέμα που διάλεξες γιατί μου θυμίζεις τον εαυτό στα "πέτρινα" χρόνια άνευ ίνερνετ που μου κίνησαν το ενδιαφέρον φωτογραφίες από ένα λεύκωμα του Κέσσελ για τα Δεκεμβριανά,και βρέθηκα να μαζεύω υλικό από πηγές που ούτε μπορεί κανείς να φανταστείι.Από ΕΛΙΑ,σε σύγχρονα αρχεία κοινωνικής ιστορίας στη Κουμουνδούρου,φωτογραφικό αρχείο πολεμικού μουσείου,και αμέτρητα βιβλία διαφόρων εκδόσεων και πολιτικών παρατάξεων.Ιστορικά  αμερόληπτα οι καλύτερες πηγές προέρχονται από τις εκδόσεις διευθύνσεως ιστορίας στρατού 1973 που ίσως μπορείς να βρείς ακόμη κάνα ξεχασμένο στην Ε.Σ Ιπποκράτους.
Στα σκαριά βρίσκεται και η δική μου εκδοχή.'Οσον αφορά στο μοντέλο,το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις το 9102 Μ4Α4 της Cyber Hobby - πρόκειται για επανέκδοση του παλιού firefly της Dragon,αλλά με Α2 πύργο.Στις διαστάσεις είναι ικανοποιητικό έως καλό αφού το μέτρησα σε σχέδια που υπάρχουν σε βιβλίο της σειράς modern centrum progress.Οι γρίλιες στο deck του κινητήρα θέλουν λίγο φτιάξιμο και ψιλοβελτιώσεις/προσθήκες.Κατά τα άλλα θα είσαι ικανοποιημένος.ʼντε και καμιά ερπύστρια γιατί στο παλιό firefly,που έδινε τον σωστό τύπο κομμάτι-κομμάτι.
Αλλά επειδή στα sherman της περιόδου επικρατούσε πανσπερμία υλικών από διάφορες πηγές,όλα επιτρέπονται.
Ακόμη μπορείς να ψαχτείς σε ρητίνες της tank workshop για παλιού τύπου gunlet ασπίδιο πυροβόλου και αρχικού τύπου direct vision D.V θυρίδες στο πήγμα.Μία προσθήκη απαραίτητη είναι δύο κουτιά εργαλείων στα πλαινά του deck του κινητήρα και μία σχάρα πίσω στη θέση των εργαλείων για τα κουβερλί τους...

Όσον αφορά στα σήματα,πέρα από δύο τετράγωνα/ασπίδια σε  κόκκινο /λευκό φόντο αντίστοιχα στο εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα του άρματος ,που μετέπειτα προστέθηκαν στο κόκκινο ο αριθμός formation number 52  σε λευκό και το μεραρχιόσημο της 23ης με τον μαύρο πελαργό με το κλαδί στο ράμφος,στις επιχειρήσεις στη βόρρεια Ελλάδα,υπάρχει φωτό στο βιβλίο του βετεράνου τότε λοχαγού Geoffrey Chandler Διχασμένη χώρα Μια ʼγγλο-Ελληνική Τραγωδία.Στα πίσω πλαινά του πήγματος υπήρχε ο αριθμός του άρματος που για τα άρματα ξεκινούσε από Τ.και τα ψηφία 231667 (αυτό που θέλεις να φτιάξεις)
Δεξιά και αριστερά του πύργου υπήρχαν σε κίτρινο ή γαλάζιο ένα από τα παρακάτω γεωμετρικά, κύκλος-ρόμβος-τετράγωνο-τρίγωνο:

Σε όσες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο θέμα που αναφέρει ο Ernst, τα Σέρμαν είναι Μ4Α4 (αγγλική ορολογία: Sherman V). Σε τουλάχιστον δύο από αυτά, υπάρχει μια περίεργη εξάτμιση στο πίσω μέρος που δεν συνηθιζόταν στα Μ4Α4, ενώ ήταν κοινή στα Μ4Α3 (που δεν είχαν πάρει οι ʼγγλοι). Τα άρματα που ήρθαν στην Ελλάδα, περιέργως, ΔΕΝ έφεραν μεραρχιόσημα, αλλά στη θέση τους υπήρχε ένα άσπρο τετράγωνο. Επίσης (μάλλον) δεν έφεραν ούτε το χρωματιστό τετράγωνο με τον τύπο της μονάδας (Arm of Service = AoS)
Τα υπόλοιπα σήματα (δηλαδή τα γεωμετρικά σχήματα στον πύργο), ήταν τα τυπικά των ʼγγλων (δηλαδή από μόνα τους μπέρδεμα :mrgreen:). Λόγω κοντραστ, στις φωτογραφίες φαίνεται οι κύκλοι στον πύργο (που σημαίνουν οχήματα της 3ης Επιλαρχίας) πρέπει να είναι κίτρινοι (πιθανότερο), ή λευκοί (τα άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνταν ήταν κόκκινο και μπλέ). Γενικά για να περιγράψεις το Αγγλικό σύστημα σηματοδότησης αρμάτων και οχημάτων, χρειάζεσαι ένα βιβλίο (νομίζω άλλωστε ότι υπάρχει τέτοιο :mrgreen:). Τέλος θα πρέπει να υπήρχε και ο κίτρινος δίσκος με την κλάση γεφύρωσης (30 για το "απλό" Σέρμαν).
Τώρα για το χρώμα, είναι σίγουρα το λεγόμενο Standard Camouflage Colour 15 (γνωστότερο σαν SCC15). Αυτό ήταν ένα πιο ανοικτό Olive Drab. Τα κοντινότερα χρώματα είναι το Humbrol 159 Κhaki Drab και το Vallejo 924 Russian Uniform (στην "απλή" σειρά).

Δημήτρη,στα άρματα του 46 RTR τα brigade formation sign και number προστέθηκαν αργότερα,στις επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα,είχαν πλήρη διακριτκά.Τον κίτρινο δίσκο κλάσης γεφύρωσης (30),δεν το έφεραν όλα τα άρματα,τουλάχιστον αρχικά στον Πειραιά,αργότερα ναι.Το χρώμα όντως ήταν αυτό βάση διαταγών 1944 το οποίο όπως γράφει και ο Mike Starmer...
This eliminated the need to repaint US vehicles most of which were now left in their base coat of us army olive drab...

Ότι άλλο χρειαστείς,στη διάθεσή σου.

::salut::

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 08:29:10 πμ »
Ζήση,

Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις, αλλά ισχύουν απόλυτα για τα άρματα που ανήκαν σε ΤΘ Μεραρχίες. Οι (ανεξάρτητες) ΤΘ Ταξιαρχίες είχαν άλλη αρίθμηση στο (κόκκινο) τετράγωνο. Νομίζω ήταν 85, 86 και 87 (στη θέση των 51,52 και 53 αντίστοιχα). Για παράδειγμα τα άρματα του 46ου RTR, στο 'Αντζιο έφεραν τον αριθμό 86 :shock:. Αν λοιπόν το 46ο ήταν το δεύτερο παλαιότερο σύνταγμα της Ταξιαρχίας, τότε το γεωμετρικό σχήμα στον πύργο είναι σίγουρα κίτρινο. Είπαμε: για τα σήματα των αγγλικών αρμάτων χρειάζεται ξεχωριστό βιβλίο :mrgreen: Όπως γράφω και στο προηγούμενο ποστ μου: μάλλον αυτά που ήρθαν στην Ελλάδα δεν είχαν το AoS (εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ να το διακρίνω στις φωτό που έχω δει :wink: - αν και σε αυτή που έβαλες φαίνεται να έχει "κάτι" στο σημείο που έμπαινε το AoS). To λευκό τετράγωνο (χωρίς το lifebird) είναι βεβαιωμένο. Δεν ξέρω αν αργότερα, στις επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα, πρόσθεσαν τα πλήρη σήματά, αλλά το βρίσκω απόλυτα λογικό ::icon_thumright::

Τώρα για το χρώμα, έχεις απόλυτο δίκιο. Παρασύρθηκα από τη δική μου πρακτική, να χρησιμοποιώ τα χρώματα που αναφέρω για τα βρετανικά μου οχήματα :oops: (άλλωστε είναι παραπλήσια με το Olive Drab).

Ερώτηση: είναι σίγουρο ότι ήταν το 46ο RTR που ήρθε στην Ελλάδα? Το ρωτάω αυτό γιατί στην Ιταλία, 46ο RTR, ήταν εξοπλισμένο με Sherman III (που ήταν τα πιο κοινά Σέρμαν εκεί), ενώ στις φωτογραφίες από τα Δεκεμβριανά, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για Sherman V. Πότε τα πήραν αυτά και από που ::dontknow::

Χάος!!!!!!!!!!!!!!

ΔΚ

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 01:47:27 μμ »
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
 ::icon_thumright:: ::salut:: ::icon_thumright:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 04:09:09 μμ »
Ζήση,
Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις, αλλά ισχύουν απόλυτα για τα άρματα που ανήκαν σε ΤΘ Μεραρχίες. Οι (ανεξάρτητες) ΤΘ Ταξιαρχίες είχαν άλλη αρίθμηση στο (κόκκινο) τετράγωνο. Νομίζω ήταν 85, 86 και 87 (στη θέση των 51,52 και 53 αντίστοιχα). Για παράδειγμα τα άρματα του 46ου RTR, στο 'Αντζιο έφεραν τον αριθμό 86 :shock:. Αν λοιπόν το 46ο ήταν το δεύτερο παλαιότερο σύνταγμα της Ταξιαρχίας, τότε το γεωμετρικό σχήμα στον πύργο είναι σίγουρα κίτρινο. Είπαμε: για τα σήματα των αγγλικών αρμάτων χρειάζεται ξεχωριστό βιβλίο :mrgreen: Όπως γράφω και στο προηγούμενο ποστ μου: μάλλον αυτά που ήρθαν στην Ελλάδα δεν είχαν το AoS (εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ να το διακρίνω στις φωτό που έχω δει :wink: - αν και σε αυτή που έβαλες φαίνεται να έχει "κάτι" στο σημείο που έμπαινε το AoS). To λευκό τετράγωνο (χωρίς το lifebird) είναι βεβαιωμένο. Δεν ξέρω αν αργότερα, στις επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα, πρόσθεσαν τα πλήρη σήματά, αλλά το βρίσκω απόλυτα λογικό ::icon_thumright::
Τώρα για το χρώμα, έχεις απόλυτο δίκιο. Παρασύρθηκα από τη δική μου πρακτική, να χρησιμοποιώ τα χρώματα που αναφέρω για τα βρετανικά μου οχήματα :oops: (άλλωστε είναι παραπλήσια με το Olive Drab).
Ερώτηση: είναι σίγουρο ότι ήταν το 46ο RTR που ήρθε στην Ελλάδα? Το ρωτάω αυτό γιατί στην Ιταλία, 46ο RTR, ήταν εξοπλισμένο με Sherman III (που ήταν τα πιο κοινά Σέρμαν εκεί), ενώ στις φωτογραφίες από τα Δεκεμβριανά, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για Sherman V. Πότε τα πήραν αυτά και από που ::dontknow::
Χάος!!!!!!!!!!!!!!
ΔΚ
Καλησπέρα φίλε μου Δημήτρη .
Από φωτογραφίες εποχής σε Sherman,Μ3 και Humber MK.IV,διακρίνεται καθαρά το λευκό 52 σε κόκκινο φόντο.de facto
Η 23η Βρεττανική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία έφτασε στις 13 Οκτ. από Αλεξάνδρεια με 25 άρματα sherman (περισσότερα αν όχι όλα Mk.V M4A4,στον Πειραιά σεμια φωτογραφία που είναι πολλά sherman παραταγμένα πρέπει να υπάρχουν και MK.III....) και εγκαταστάθηκε επί της λεωφόρου Βασ.Σοφίας.
Σε αυτήν υπάγονταν το 46ο Σύνταγμα Αρμάτων με τρείς ίλες στερούμενο όμως αρμάτων,και του διέθεσαν 18 άρματα.Μία ίλη διοικήσεως με 2 άρματα και 4 τεθωρακισμένα.Οι άλλες δύο ίλες με 16 και 19 τεθωρακισμένα οχήματα παρέμειναν στο σύνταγμα.Στην 23η ανήκε και το 40ό σύνταγμα αρμάτων καθώς και το τάγμα  King Royal Rifle Corps (KRRC)
Το 50ό RTR χωρίς άρματα κι αυτό,
Η 436ή μοίρα πεδινού πυροβολικού με 8 πυροβόλα των 25 λιβρών.
Η 64η μοίρα ελαφρού πυροβολικού άνευ πυροβόλων ως φρουρά των φυλακών Αβέρωφ.
Ο 331ος Λόχος μεταφορών...καθώς και αμέτρητα σώματα πεζικού που δε θα αναφέρω τώρα.Αν θέλετε τα αναφέρω σε άλλο πόστ.
Στα άρματα (και όχι στα οχήματα που είναι επιβεβαιωμένο ότι υπήρχε το lifebird kai to 52) επειδή προέρχονταν από διάφορες μονάδες,βάφτηκαν τα ασπίδια πιθανώς στο καράβι  με την προοπτική να τοποθετηθούν οριστικά στον προορισμό τους.Σου υπενθυμίζω πως φωτογραφίες έχω στα χέρια μου με sherman να αποβιβάζεται στη Θεσσαλονίκη Ιανουάριο του 45 για περιπολίες στη γραμμή ανακοχής με τον ΕΛΑΣ με το lifebird σε λευκό τετράγωνο.Αδυνατώ να σκανάρω τώρα,αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα ποστάρω.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 05:10:29 μμ »
Πω,πω φιλε Pink Panzer απο οτι διαβαζω,εισαι  ::sprechende_015:: στο θεμα,μπραβο γιατι αφορα και την ερμη την Πατριδα μας αμεσα αυτη η μαυρη περιοδος!Απο οτι καταλαβα παντως μπορει να χρησιμοποιηθει γενικα και το Sherman Mk III χωρις να ειναι ιστορικα λαθος,ετσι;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 20, 2010, 11:58:53 μμ »
 ::dontknow:: Χμμμ....κοίτα δε μπορώ να σου πώ με βεβαιότητα,αλλά ::noidea:: ...
Γιατί να σπάτε το κεφάλι με το ΑΝ,ενώ το Vάρι-το Μ4Α4 δηλ,έδρασε defacto και υπάρχει πλειάδα φωτογραφικού υλικού.
Της tasca και της dragon/cybber hobby γίνονται απευθείας από το κουτί με μερικές βελτιώσεις/προσθήκες μόνο που ανέφερα παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 12:07:09 πμ »
Απο καθαρά προσωπική εμπειρία και άποψη πάρε εκείνο της Tasca  :wink: :wink:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 11:43:01 πμ »
Συμφωνώ με τον Πάνο,απλά της cybber hobby έδινε "δωράκι" τους Aμερικανούς τανκίστες της dragon που δεν κυκλοφορούν πιά ::icon_thumright::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 11:40:32 μμ »
Παρακάτω παραθέτω link που ίσως φανεί χρήσιμο σε όποιον ψάχνει για British Formation Badges 1939-1945  ::icon_thumright::
http://www.petergh.f2s.com/flashes.html
Και Arm of Service Strips:
http://www.petergh.f2s.com/armstrips.html
 ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 08:06:17 μμ »
Dim,ελπίζω να σου διέλυσα κάθε αμφιβολία.Τελικά είναι το 53 στα άρματα και το 52 στα softskins.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 02, 2010, 01:17:02 πμ »
ʼντε να δούμε.... Τελικά, σε όποιον βγάλει άκρη με την εγγλέζικη σήμανση, θα χαρίσω το αυτοκίνητό μου :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Προς ώρας έχουμε το (εξαιρετικό) στοπ-καρέ του Ζήση, με ένα Σέρμαν (σίγουρο - από τα προστατευτικά των προβολέων) και την επιγραφή με το Liverbird και το "53". Επιπλέον στο σετ κανόνων για wargames "Flames of War" (που γενικά είναι πολύ ψαγμένο), στη σύνθεση της 23ης δίνει τo 40o RTR με κόκκινα γεωμετρικά και AoS 51, το 46o RTR με κίτρινα γεωμετρικά και AoS 52, το 50o RTR με μπλέ γεωμετρικά και AoS 53 και το 11th King's Royal Rifle Corp (προφανώς το πεζικό της ταξιαρχίας) με AoS 54 (αν και παραδέχεται ότι κάνει την αρίθμηση αυτή κατ΄υπόθεση). Σύνδεσμος για τα παραπάνω εδώ:http://www.flamesofwar.com/Default.aspx?tabid=110&art_id=325 (προς το τέλος της σελίδας). Αυτοί άλλωστε οι συνδυασμοί γεωμετρικών και AoS είναι αυτοί που θα έπρεπε να είναι ::icon_thumright::.

Ως εδώ καλά..... Όμως:

Στο βιβλίο της Concord "British Sherman Tanks" του Dennis Oliver (7052), έχει κάμποσες φωτογραφίες (και ένα προφίλ), από άρματα του 46ου όπου (ακολουθεί μαστίγωμα καθώς δεν έχω σκάννερ):

Σελ. 19: " A Sherman of 46th RTR towing a German 155mm gun,captured by the 2nd North Staffordshires. Although an independent brigade, the sequence of Unit Serial Numbers normally used by an armored division can clearly be seen here - a white number 86 on a red square .......  :roll: :roll: :roll:

Σελ. 36 (προφίλ): .....Also of note is the style of numbering used for the AoS sign, the number 86 being confirmed by photographs......... (εννοεί ότι το "86" είναι κάπως "τετραγωνισμένο")

Σελ. 59: "In October 1944 units of 23rd Armored Brigade were dispatched to Greece in an effort (to) support the Royalist Government. Here a tank of 46th RTR, patrols the streets of Athens with a lone rifleman. Note that the brigade's formation sign has been replaced by a plain white square. 18 December 1944"
H φωτογραφία που συνοδεύει την παραπάνω λεζάντα είναι τραβηγμένη στην οδό Πετμεζά, στο Κουκάκι. Το συγκεκριμένο τουλάχιστον Σέρμαν κατά 99% (το κεφάλι του.... lone rifleman κρύβει μερικώς τη θέση)  δεν φέρει AoS. Επίσης (και αυτό είναι σπάνιο σε εγγλέζικο Σέρμαν), έχει και το 50άρι του αρχηγού.

............Μύλος ::dontknow::

Αυτό πάντως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι που στο ::evil4:: βρεθήκανε τα Μ4Α4 αφού στην Ιταλία είχαν Μ4Α2

Συμπέρασμα (δικό μου :mrgreen:): Φίλε Θάνο φτιάξε ένα Μ4Α4 με ένα άσπρο τετραγωνάκι αντί για μεραρχιόσημο, κίτρινα γεωμετρικά στον πύργο και πενηντάρι στον αρχηγό, και είσαι σίγουρα μέσα (αν φυσικά μιλάμε για Δεκεμβριανά)

ΔΚ

ΥΓ: Ζήση, απίστευτη φωτό ::eusa_clap:: Πότε το έδειξε η ΕΡΤ?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 02, 2010, 12:32:44 μμ »
Δές κι εδώ για το lifebird που σου έλεγα:

Tags: