Που χάθηκες φίλε?,
θα ζήσεις πολλά χρόνια (το εύχομαι ολόψυχα) , γιατί ήθελα την γνώμη σου για τις βελτιώσεις στο κιτ και την ορολογία στις σωληνώσεις,βαλβίδες κλπ.
Λοιπόν θα ζητήσεις από το λατομείο τον γρανίτη σε πράσινο ή σε μαύρο χρώμα.(Φαντάζομαι ,ότι στο site μπορείς να βρεις και την διεύθυνση κλπ. εάν όχι μπορώ να σου δώσω στοιχεία σε pm)
Κανονικά θέλεις δύο κόσκινα : το 45 και το 60 (20-25 ευρώ περίπου).Τα βρήκα στην Γούναρη στον Πειραιά (παράλληλη με τον σταθμό, που οδηγεί στο λιμάνι) στα καταστήματα με είδη εστίασης.(Ό,τι άλλο θές σε pm).
Κοσκινίζεις με το 45 (θα μείνουν αρκετά χονδρά κομμάτια) και ό,τι περάσει το ξανα-περνάς από το 60 αρι.
Αυτό που μένει είναι το ballast που θέλουμε.Είναι κατά την γνώμη μου το κοντινότερο σε (υπο κλίμακα) κοκκομετρία ,χωρίς να μοιάζει με σκόνη,αλλά ούτε και με κάτι αγκωνάρια-κοτρώνες που έχω δει στο εμπόριο.
Την σκόνη αγιογραφίας την προμηθεύομαι από το Πλαίσιο.Στέκεται καλά σε ματ επιφάνειες.Καλό είναι να περνάς το προς παλαίωση κιτ με ένα ματ βερνικάκι ή Overly παρκετίνη σε σπρέι.(προσοχή να καθαρίζεις το μπεκ της παρκετίνης ,διότι μπουκώνει)
Οι κάπνες και άλλες φθορές "στέκονται" με νέφτι (όχι white spirit).
"Σκονίζω" τα μοντέλα με γκρι,μαύρο,ώχρα,σιέννα,σκουριά κλπ. , όπως θα έκανε κανείς σε έναν πίνακα.Από το ίδιο κατάστημα (πλαίσιο) έχω και ένα σετ με ξηρά παστέλ (χωρίς έλαια) , που τα τρίβω σε ένα ντουκόχαρτο και χρησιμοποιώ την σκόνη.
Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί κανείς να κάνει αναμίξεις (όπως στη ζωγραφική).
Για τα βασικά χρώματα είχα πάντα μία "Jimmy.k - ική " προσέγγιση : Επειδή η πλειονότης των κιτ των τραίνων αφορούν σε οικήματα (δηλαδή τούβλα - σοβάς-τοίχος) ,βάφω τα σπίτια (και τα κιτς γενικώτερα) με ακρυλικά χρώματα εξωτερικού χώρου.
Υπάρχει κάτι πιο γερό? ή με μεγαλύτερη ποικιλλία? Όχι.!Πήγαινε σε ένα μαγαζί με χρώματα και θα με θυμηθείς!!!
Πρέπει να έχω βάψει πάνω από 150 κιτ μ' αυτόν τον τρόπο (τα τελευταία 9 χρόνια που δουλεύω το Project Neustadt) και δεν είχα ποτέ πρόβλημα.
Αραιώνω το χρώμα με πλυστική αυτοκινήτου (για τους υαλοκαθαριστήρες) , επίσης κάνει και καθαριστικό για τα τζάμια (Αζαξ κλπ.).
Το θετικό με την πλυστική είναι , ότι λόγω κάποιων "πτητικών ουσιών" που εμπεριέχει (συγνώμη αλλά δεν είμαι χημικός) , στεγνώνει καλά και γρήγορα.
Σαφώς τόσο παχύρευστα χρώματα δεν μπορούν να "περάσουν" από λεπτά μπεκ , γι΄αυτό μην προσπαθήσετε με τον καλό σας τον Iwata...

Όμως ακόμα και ο φθηνότερος αερογράφος βάφει με αυτά απροβλημάτιστα (με πιέσεις στο 2,1 με 2,4).
Εάν θέλω να βάψω μία μεταλλική κατασκευή (γέφυρες,τάνκια κλπ) χρησιμοποιώ σμάλτα και λίγο σατινέ βερνίκι στο τέλος.
Πιστεύω να σου έλυσα κάποιες απορίες,
να είμαστε καλά,
Jimmy.k